Not now, John! je napisao:
ventilator je napisao:
Pogotovo sada kad postoje mjesta za nepusace
Gdje to postoje mjesta za nepušače?
Ja se nadam, venti, da tebi, jednako kao i meni, smeta što se ne sprovodi zakon. Da se zakon sprovodi, onda bi svi kafići bili mjesta za nepušače.
Što se tiče vozača i njihovog zagađivanja, oni plaćaju lijepu cifru novca zato što voze. Osiguranje + aerozagađenje + vodozagađenje i dobije se lijepa cifra od 450 KM godišnje, za automobil srednjeklase. Pored toga saobraćaj se odvija
vani, a ne u kafiću. Da li bi tebi smetalo da ja sa motorom uđem u kafić i pustim ga da radi, jer volim miris izduvnih gasova? U ostalom da nema saobraćaja, prestala bi trgovina, industrija i dr.
Pušaći i nepušači plaćaju potpuno jednako zdravstveno osiguranje, što je za mene najapsurdniji aspekt cijelog problema.
U Srbiji se 2-3 miliona € dnevno potroši na cigarete, a onda pričamo kako smo siromašni...
Ja bih uduplao cijenu cigareta, pa bih 1-2 miliona € dnevno davao za medicinu, kao mito svjetskim liderima da se sačuva Kosovo ili nešto treće.
(Moram reći da sam ranije veoma cijenio tvoje odgovore...)
Pa i prije ovog zakona,prije 10 godina,su postojala mjesta na kojima se ne pusi.
Recimo bivsi Sukrija,kad je postao Vesna - onaj dio sa kolacima nikad nije imao pepeljare na stolu i nikad nije bio zona za pusace!
Ako si htjeo pusiti imao si onaj dio gdje je sank i sadasnju zatvorenu bastu koja nije bila zatvorena tada.
Kakva je situacija bila sa Sukrijom ne sjecam se,jer tada nisam bila pusac.
Toga se sjecam,jer sam imala nedeljni obred sa prijateljicom (danasnjom kumom) - svake nedelje na kolace,kaficu i razgovor uz dim cigarete.
Kolace narucimo u dijelu za nepusace i predjemo u dio za pusace,gdje narucimo kaficu i zasjednemo.
A znam da to nije bilo jedino mjesto,samo sto me sjecanje vise ne sluzi tako dobro,ali za Vesnu znam sigurno,jer smo dugo tamo isle svake nedelje.
Takodje,sad kad je zakon donesen,Vesna Due je odmah pocela da ga sprovodi - stavili su i naljepnice i maknuli pepeljare sa stola.
U parkicu je ista stvar sa pojedinim kaficima (znam samo za one u koje idem).
Jedno popodne poslije posla smo ja i moj dragi usli u dva (sa desne strane iduci od Boske) gdje su stolovi bez pepeljara bili unutra,a vani u onom najlonom oblozenom dijelu stolovi sa pepeljarama.Na kraju smo kafu popili u basti Portobela.
Dakle - to je ok.Odvoji pusace od nepusaca i svi ce biti zadovoljni.
Tacno je da treba vise mjesta za nepusace,ali buduci da pusaca koji obilaze kafice vjerovatno ima vise - samim tim i gazdama se isplati vise pusackih nego nepusackih mjesta.
I meni smeta sto pusacke zone nemaju cesto uredjaje koji bi izbacivali taj dim,nego se zimi desi da ga mozes sjeci nozem,a to i pusacima nije milo,a kamoli nepusacima.
Cigare su akcizna roba,kao i alkohol,pa bi dio novca koji drzava prikupi od toga trebao ici po meni na ocuvanje nase zivotne okoline i neke dobre stvari,a ne u privatne dzepove,kako kod nas redovno biva.
Sto se tice zdravstvenog osiguranja - mislim da je to pljacka!Placas ga,a nemas ga.
Koliko se mjesecno dovaja,da te pare covjek daje na banku,kad mu zatreba mogao bi sebi priustiti covjeka dostojan tretman,a ne za svoje pare biti prepusten na milost i nemilost nasim mesarima u bijelim kutama,koji ocekuju da im se,naravno,u kesu licno od strane bolesnika plati za trud,za koji su vec placeni od strane drzave.
Tako,kad odete kod nas na ginekoloski pregled dobijete odgovor da ultrazvuk nije dobar,znate - radi on,ali tu se nista ne vidi,dodjite vi kod mene privatno u ordinaciju,evo vam moja vizitka.Kompletan pregled ce vas izaci oko 80.
Prije par godina sam otisla sa prijateljicom koja je trebala na mamograf - ista prica,imamo aparat,ali on znate ne radi - ali doktorica koja radi na njemu inace (kad je ispravan) ima ordinaciju u Laktasima,pa vi idite kod nje,znate to vam je sa svim negdje oko 100 km.
Za automobile sam se vise salila,automobil je potreba,korisna stvar - pusenje nije.
Mada,mislim da za standard naseg naroda ima previse automobila na ulicama.Svima je postalo lijeno prosetati ili provozati se biciklom.Pojedinci,malte ne,idu u lokalnu trgovinu s autom.
Smatram da je potrebno uvesti malo reda u ovom gradu.
Ali jos uvijek mislim da strucnost doktora ne zavisi od toga da li on pusi u svoje slobodno vrijeme.