Vidi, pobuna na brodu Bounty
Prvo da glasam:
3boda - SPA - dobra ideja, medjutim fotka je malo nagnuta na desno, nije kriva flasha, vec citava fotka
2boda - carobno vece - slatka/romanticna fotka i ideja, ali losha realizacija, mutna, losh white balance.
1bod - tiha molitva - mozda jedina fotka dobro fokusirana, ostra, ali ne vidim smisao onog lista sa desne strane.
Ostale fotke:
Prayer - Ideja je dobra, ali nije najbolje realizovana. Pola slike crno??? Ne vidim potrebu. Svijeca prekriva veci dio lica. Bilo bi bolje da je svijeca bila ispod lica, tj ispred osobe, tako da samo plamen tj svjetlost svijece obasjava lice. E to bi onda bilo fantasticno. Stoji isto za ostrinu.
Narodna magija - opet simpa ideja ali mutna, neostra, losh WB. Po velicini plamena da se naslutiit da je pogresno izmjerena svjetlost i da je zahvaljuci tome duga expozicija i slikanje iz ruke napravilo fotku mutnom.
Nevina - Fantasticna fotka, tehnicki i idejno dobro uradjena, samo promasena tema. I tu je fokus pao na sibice a ne vrh svijece (kako bih ja to uradio).
Iskusavanje djavola - Tesko je razaznati sta je na fotki i kakve veze ima sa naslovom.
Svjetlost u tami - bolje bi joj pristajao naslov 'The End' (Doors).
Sad malo na temu
Zasto bi bilo zabranjeno komentarisanje fotki? Sve sto ste vi svi napisali, ja sam procitao ali to bas nije uticalo na moj izbor niti moje vidjenje. Kao sto neko rece 'ako to utiche na tvoje misljenje onda ti ne iznosis svoj misljenje vec se slaze sa nekim'. Ipak je ovo samo glasanje za fotku, a ne donosenje nekih vaznih zivotnih odluka gdje je potrebna velika sigurnost i odlucnost.
Od pocetka mi je tema bila 'teska'. Teska u smislu sto je
candlelight = svjetlost svijece vrlo uska tema. Znaci svjetlost svijece je bas to i nista drugo. Ne moze biti svjetlost baterije, mjeseca ili sunca. Ne moze biti vatra, sama svijeca ili slicno vec iskljucivo SVJETLOST koju proizvodi svijeca. Zato i nisam nashao neku dobru ideju sta slikati.
U tako uskoj i specificnoj temi - 'nevina' nema sta da trazi. Na toj slici se vidi samo svijeca, sibice i prirodna svjetlost.
Promasiti temu ne znaci 'imati umjetnicku slobodu'. Taj termin (umjetnicka sloboda) upotrebljavaju umjetnici kad prekrse neke od tehnickih pravila a ne i kad promase temu. I naravno da bi neko mogao da tim terminom opravda svoj valjda bi trebao i da ima titulu umjetnika. Sad, naravno da je svako od nas umjetnik za sebe, ali postoje titule koje dodjeljuje drustvo odredjenoj osobi na osnovu njegovih djela.
Isto tako krsenjem pravila (koristenjem umj. slobode) lako se od dobrog djela moze napraviti kic. Ali opet ponavljam da promasaj teme, nema veze sa tim.
Neki traze 'rigorozna pravila'. Mislim da jedino tj osnovno pravilo koje nije ispostovano je 'drzati se teme'. Tema nije svijeca, svjecnjak, fitilj, sibice, wanna be candle i slicno.
Ja se slazem da je do svih fotki mozda tehnicki najbolje rijesena, fantasticna ideja i uradjen posao, ali ne spada u ovu temu.