Micelijus je napisao:
Ово ме подсјети на Монти Пајтоново "Житије Брајаново", када онај вођа побуњеника говори против римљана и у жару пита шта су то Римљани учинили за њих, а неко из масе одговара да су направили канализацију, потом овај вођа пита, добро то, и шта још, неко се јавља па каже путеве... итд. знам да је тако било још неколико ствари док се овај вођа није исфурао скроз...
pa da, to je upravo to o čemu ja govorim. dobra ilustracija.
Micelijus je napisao:
Мада, поред тога свега, колонизатори у Африку нису дошли из неке превелике љубави према црнцима, већ из чистог интереса, да би што више експлатисали те људе тамо, а то што су нешто добро направили, то су већином правили за своје потребе и то нешто је милионити дио од онога колико су опљачкали тај тамо народ. Зато не волим када се неко позива на добра дјела која су колонизатори (окупатори) урадили јер је то исто као када би ти неко отео све што имаш, кућу, ауто, одјећу... буквално све што имаш, и онда ти дао педесет марака на основу којих би се правио како је добар и племенит.
То је тај њихов већ познати систем, најприје те гурну у ријеку па ти онда пружају сламку да се спасеш...
Тешко ономе ко је осјетио њихову доброту, а не дај Боже да од њихове доброте зависи...
nisam ja ni mislio da su oni porobili afriku ili neku drugu teritoriju iz čovjekoljublja, filantropije. zna se da su to interesi. ali neka su, ako oni opet nešto urade za taj narod. nema to mnogo veze sa moralnim poukama, ali oni su, i to je činjenica, nešto uradili za stanovništvo. malo ili mnogo, u odnosu na to koliko su eksploatisali, o tome se da polemisati, ali to nije poenta. poenta je da su NEŠTO uradili za porobljeni narod. naučili ih nečemu, da ne kažem civilizovali, jer i to je prokurvan termin.
ne znam da li su, u konkretnom slučaju francuza u alžiru ili gdje god su bili prisutni, otimali stanovništvu kuće i ostala dobra, ali iskreno ne vidim zašto bi to radili. milioniti dio ... hm, pa afrika ni dan danas nije iskorištena kako treba, a kolonizatori su možda domicilne naučili kako da, recimo, kopaju rudu, ili dijamante ili naftu i tako dalje ... jezik, medicina, infrastruktura, obrazovanje i tome slično je sve milioniti dio?