banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 22:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Micelijus je napisao:
indijanka je napisao:
Kakav problem ti imas sa njom? :-?
Ја с њом, никакав. Једноставно избјегавам да читам њене постове, када ми се пружи прилика по који и обришем и то је то...Међутим, ово није тема вечерашње емисије... :)

Izuzetno neprofesionalan stav jednog moderatora, ali s tim da smo navikli na tako nesto - ne cudi me :wink:

Sad mozes sve da obrises :lol:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...ruga se lonac poklopcu,a oba garava!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
laoce je napisao:
Istina je da ce sad doci do radikalizacije i skretanja u desno,a kome ce to odgovarati,zna se ,sigurno ne onima koji su zapoceli ovo nasilje.Mozda su oni mislili da ce dobiti nesto sa ovim,kao sto su se crnci izborili,ne u potpunosti,ali bar sluzbeno,sa rasizmom u SAD.Ali ovo zasigurno nije pravi nacin da se dodje do svojih prava,sad su samo sebi napravili medvjedju uslugu,dosta ih je bilo nezaposlenih,a sad ce ih biti jos vise jer ce poslodavci sve manje htjeti da zaposljavaju"tamnije".

Laoce, ovaj ( ali samo ovaj post ) is 4 your eyes only. :lol: :wink:

Ako su Alzirci ( porijeklom ) ovim zeljeli postici da ih Francuzi pocnu gledati kao ravne sebi, pouzdano je da su izabrali pogresan metod.

Vjerovatno ce se na nivou gradjanstva desiti superficijalni pomak nabolje po principu " Pusti budalu, bolje da ga ne provociram", ali ce zato radikali jedva docekati da to iskoriste kao izgovor da maltretiraju ( po defaultu ), one koji s tim imaju najmanje veze.

Sila je veoma opasna igracka. Sistemske promjene se gotovo nikada ne desavaju na taj nacin ( spolja ), vec iznutra.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=292016
tek toliko ako nekog zanima,sta zak sirak misli o ovome
Citiraj:
Laoce, ovaj ( ali samo ovaj post ) is 4 your eyes only. Laughing Wink

Emisija sa tim nazivom moze da ide na LJSE :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
laoce je napisao:
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=292016
tek toliko ako nekog zanima,sta zak sirak misli o ovome

Dobro je da se sjetio da i on nesto kaze. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
indijanka je napisao:
Izuzetno neprofesionalan stav jednog moderatora, ali s tim da smo navikli na tako nesto - ne cudi me :wink:

Mislim da je kljucna stvar u dole podvucenom, koje se ocituje kao prilika da joj obrise post kada ista pise gluposti ili stvari koje nisu vezane za temu...

Micelijus je napisao:
Ја с њом, никакав.Једноставно избјегавам да читам њене постове, када ми се пружи прилика по који и обришем и то је то...Међутим, ово није тема вечерашње емисије... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
laoce, kako ti ne razumesh da je jedno drugo doba.

Ne mozhemo porediti XIV, XV, XVI... vek sa XXI vekom...

A kako to da ti ne svracas na "Politiku" i "Duhovnost i Religiju" da vlastite ovdje iznijete teze objasnis mnogim ucesnicima tamo ?

Tebe ce nadam se saslusati u miru, ako niceg drugog ono zbog ekavice kojom se sluzis.

Unaprijed iskreno zahvalna.

Nisam najbolje razumeo tvoj post.Mozhesh li mi ga malo pojasniti ?

A inache na Politiku chesto svracam, samo kao posmatrach, ne zhelim da iznosim svoje mishljenje po pitanju nekih stvari, kao ni da se prepucavam sa bilo kime.Shto se tiche Duhovnosti i Religije, ja sam ateista i smatram da bi bilo kakva vrsta prepucavanja na tom podforumu bila nepotrebna.Narochito kad vidim velike vernike tipa Maran Ata, koji bi politikom "gvozdja i krvi" provodili pravoslavlje u XXI veku.

O tome u nekom drugom postu.U glavnom...odgovori mi na pitanje?

Poslednji put menjao BlackHand dana 15 Nov 2005, 11:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Shto se tiche teme, Francuzi su citavu situaciju stavili pod kontrolu na sebi svojstven nachin.Svi uochavamo drastichno opadanje nemira, samo na zhalost sada cela Francuska ispashta zbog ispada nekolicine emigranata. Znam samo sledece: Ako se josh i Francuska namerachi na islamce i chitavu tu njihovu trash-propagandu o izlasku o svet, boljim uslovima zhivota, pozivanju na Dzihad, jebali su jezha u ledja.Svima je bilo zanimljivo ( u smislu potresno i nepredvidivo ) ona sitaucija sa napadom na SAD, ali kad se malo bolje razmisli, sad su stvarno preterali...SAD, London, Paris,...shta je sledece ?

I nemoj da mi neko kazhe da ovi neredi nemaju nikakve veze sa religijom, jer imaju...i to kakve veze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 12:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Citiraj:
I nemoj da mi neko kazhe da ovi neredi nemaju nikakve veze sa religijom, jer imaju...i to kakve veze.

Naravno da imaju.
Jer bez obzira na to šta prema drugima iskazuju, pripadnici svih religija imaju jednu zajedničku crtu a to je otvoreno ili prikriveno vjerovanje:
samo mi smo "izabrani", jedini ispravni, svi ostali su/ste manje ili više prevareni od Sotone/šejtana i na sudnji/kijametski dan, samo mi ćemo biti Božiji miljenici, a ostali mogu samo da nam se na vrijeme pridruže ili da propadnu.

Samo rijetki pripadnici religija su uspjeli da nadrastu takvo razmišljanje ili barem da prestanu da mu robuju, dok je kod svih ostalih tzv. "vjerska tolerancija" ukoliko su za nju uopšte sposobni, bukavlno tolerancija (dakle trpljenje, a trpljenje i stvarno prihvatanje su daleko jedno od drugog) tj. ništa drugo nego diplomatija.

Kao što se mnogi koji sebe smatraju muslimanima drže kao pijan plota onoga:"budite mudri i u miru dok ste slabiji od vaših neprijatelja, ali kad ojačate preuzmite stvari u svoje ruke", i kao što pripadnici svih hrišćanskih (tj. "hrišćanskih") vjerskih zajednica (počev od pravoslavlja pa nadalje) više'manje zlurado i sa prezirom (ili bar distancom) gledaju na druge misleći u sebi "mi smo jedina prava Crkva: oni koji su naši imaju nadu da se spasu a ostali nek vide šta će kad dođe Božiji sud".

Ali oni nikako da shvate da Bogu nisu važne naše "članske karte" i "partijske knjižice" nego život kojim živimo, i da je svaka zlurada misao koju gajimo prema drugima u stvari samo minus za nas.
A niko od nas nema toliko "pluseva" da si olako može dopustiti takve "minuse".
Onaj ko istinski umije da shvati i prihvati druge onakve kakvi jesu, taj iskazuje istinsku Božiju prirodu jer On je i pri stvaranju pokazao da voli raznolikost a ne jednolikost.
A razmišljanje o jednoj i jedino ispravnoj naciji, religiji, razmišljanju, načinu života, ili bilo čemu drugom, vuku duboke korijene ali su na Zemlju uvezene u davnoj prošlosti od strane onih koji nisu prijatelji nikom osim sebi samima, ali i njih je takvo razmišljanje na kraju samo dovelo do propasti i poraza.
Ali to je već druga priča.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nesto kao zakljucak
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=292694

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
BlackHand je napisao:
Svima je bilo zanimljivo ( u smislu potresno i nepredvidivo ) ona sitaucija sa napadom na SAD ...

bojim se da ne shvatam ovaj dio o zanimljivosti najgoreg terorističkog napada u savremenoj istoriji ... ?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Između pet i šest milijuna useljenika iz sjeverne i zapadne Afrike, gotovo deset posto stanovništva, živi u iznimno lošim uvjetima, slabo su obrazovani i masovno nezaposleni. Tvrde da su diskriminirani, da ih se tretira kao građane drugog reda i da su izloženi pretjeranom policijskom nadzoru.

----------------------

to je sa indeksa, odnosno HINE. ne znam da li ste o tome raspravljali, ali to je vječito pitanje - koliko su oni sami doprinijeli tome, kao Romi. nažalost. lako se pozivati na diskriminaciju, ali dajte probajte to da promijenite pozitivnim primjerom s vremena na vrijeme? Povlačim paralelu sa Romima- da se oni trude da sliku promijene, možda bi i uspjeli.

----------------------

indeks/ HINA - U francuskom parlamentu, primjerice, nema manjina, televizijski voditelji gotovo su isključivo bijelci, kao i većina policajaca.

----------------------

ovo je istina i to treba da se promijeni kako bi se, naravno uz žestok trud sa njihove strane, marginalne grupe integrisale u francusko društvo. američki recept. osim američkog kongresa, gdje ima, koliko ja znam, jedan jedini crni senator a u predstavničkom domu ne znam. i tako dalje ...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 19:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Citiraj:
Zar se Alzir nije oslobodio kolonije 1954?

O tome ja i govorim ,ne samo Alzir,vec i Maroko,Tunis,Vijetnam...

a šta je sa obrazovanjem koje su im dali kolonizatori, pa razvoj infrastrukture svakojake i tome slično? nije valjda da niko ne vidi ništa pozitivno što se dešavalo sa kolonizovanim teritorijama? a bilo je i toga, pored sveg ugnjetavanja ... eto, sad svi znaju francuski i mogu lagano da postanu njihovi građani i da se bore za neke bolje uslove života u francuskoj. tojest imaju više prilika u životu.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 20:13 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
a šta je sa obrazovanjem koje su im dali kolonizatori, pa razvoj infrastrukture svakojake i tome slično? nije valjda da niko ne vidi ništa pozitivno što se dešavalo sa kolonizovanim teritorijama? a bilo je i toga, pored sveg ugnjetavanja ... eto, sad svi znaju francuski i mogu lagano da postanu njihovi građani i da se bore za neke bolje uslove života u francuskoj. tojest imaju više prilika u životu

Sto jest jest.Tako su i kod nasAustrougari napravili zeljeznice i puteve,da bi djeca lakse stizala do skola,a samo usput bi nakacili i koji teretni vagon i izvozili i nase sume i rude :roll:
A i svi nasi preci su zato naucili njemacki :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa sam pokazatelj koliko je to shtetilo/koristilo je to shto je Hrvatska bila pod Austro-Ugarskom, a Bosna pod Turskom, i danas vidimo gde je Hrvatska a gde Bosna.Eto, Turci nisu pravili zheleznice i odvozili rude, zato smo mi ovako daleko i dogurali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pa sam pokazatelj koliko je to shtetilo/koristilo je to shto je Hrvatska bila pod Austro-Ugarskom, a Bosna pod Turskom, i danas vidimo gde je Hrvatska a gde Bosna.Eto, Turci nisu pravili zheleznice i odvozili rude, zato smo mi ovako daleko i dogurali.

Ne znam sta si htio ovim da kazes.
Ne bi bas rekao da su bivse Francuske kolonije razvijene

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Ово ме подсјети на Монти Пајтоново "Житије Брајаново", када онај вођа побуњеника говори против римљана и у жару пита шта су то Римљани учинили за њих, а неко из масе одговара да су направили канализацију, потом овај вођа пита, добро то, и шта још, неко се јавља па каже путеве... итд. знам да је тако било још неколико ствари док се овај вођа није исфурао скроз...

pa da, to je upravo to o čemu ja govorim. dobra ilustracija.

Micelijus je napisao:
Мада, поред тога свега, колонизатори у Африку нису дошли из неке превелике љубави према црнцима, већ из чистог интереса, да би што више експлатисали те људе тамо, а то што су нешто добро направили, то су већином правили за своје потребе и то нешто је милионити дио од онога колико су опљачкали тај тамо народ. Зато не волим када се неко позива на добра дјела која су колонизатори (окупатори) урадили јер је то исто као када би ти неко отео све што имаш, кућу, ауто, одјећу... буквално све што имаш, и онда ти дао педесет марака на основу којих би се правио како је добар и племенит.
То је тај њихов већ познати систем, најприје те гурну у ријеку па ти онда пружају сламку да се спасеш...

Тешко ономе ко је осјетио њихову доброту, а не дај Боже да од њихове доброте зависи...

nisam ja ni mislio da su oni porobili afriku ili neku drugu teritoriju iz čovjekoljublja, filantropije. zna se da su to interesi. ali neka su, ako oni opet nešto urade za taj narod. nema to mnogo veze sa moralnim poukama, ali oni su, i to je činjenica, nešto uradili za stanovništvo. malo ili mnogo, u odnosu na to koliko su eksploatisali, o tome se da polemisati, ali to nije poenta. poenta je da su NEŠTO uradili za porobljeni narod. naučili ih nečemu, da ne kažem civilizovali, jer i to je prokurvan termin.

ne znam da li su, u konkretnom slučaju francuza u alžiru ili gdje god su bili prisutni, otimali stanovništvu kuće i ostala dobra, ali iskreno ne vidim zašto bi to radili. milioniti dio ... hm, pa afrika ni dan danas nije iskorištena kako treba, a kolonizatori su možda domicilne naučili kako da, recimo, kopaju rudu, ili dijamante ili naftu i tako dalje ... jezik, medicina, infrastruktura, obrazovanje i tome slično je sve milioniti dio?

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Sto jest jest.Tako su i kod nasAustrougari napravili zeljeznice i puteve,da bi djeca lakse stizala do skola,a samo usput bi nakacili i koji teretni vagon i izvozili i nase sume i rude :roll:
A i svi nasi preci su zato naucili njemacki :lol:

naš narod je druga priča, hajdučki, ponosan i prkosan, da ne kažem tvrdoglav. taj ne bi učio njemački i da mu platiš, pogotovo u ono vrijeme.

ako su izvozili rude i šume, neka su. bili su jači i osvojili to pravo. to je tako funkcionisalo nekad, a bogami funkcioniše i dalje, na štetu malih i nejakih. ali ponavljam, poenta je da su ipak nešto napravili, te puteve i željeznice, škole, objekte raznorazne i tome slično.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2005, 01:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ono sto su napravili(bolje reci,nasi su pravili pod njihovom komandom) je kvalitetno i dan danas se drzi.
Sto se tice jezika,ne vjerujem ni da uAlziru mnogi znaju Francuski,koliko ih samo ima nepismenih,a koamoli jos i da Francuski znaju.
Sigurno je da su oni za vrijeme svoje okupacije i ponesto dobro napravili, ali to zasigurno nije ni blizu onoga koliku su stetu napravili.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]