banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 20:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Hippies
PostPoslato: 17 Nov 2005, 19:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2005, 18:24
ok... sta mislite o tome?

Vrh

Tema posta: Re: Hippies
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
srcka je napisao:
ok... sta mislite o tome?

Bilo pa proslo.... :hippy2: :rainbow1:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:00 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 21:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Mislis? Ne! Samo su se malo pritajili...
Ne!
Ovako: 1. dete cveca (flower child) - hipik koji "propoveda?" ljubav,lepotu i mir.
hippie ili hippy (1960ih) - osoba koja je odbacila tadashnje vrednosti i okrenula se izrazavanju ljubavi i svesti!
Takodje postoji shvatanje da je hippie osoba koja se odvoji od drustva pocela zivot u komuni i okrenula se veri prihodelicnim drogama i oskudnom odevanju.
Mada se ovo shvatanje uzima kao sekundarno.
"Nature Boys" kako su kasnije nazivani bili su ili Nemci ili mladi Americki imigranti na koje su uticali Nemci koji su shirili Lebensreform (reformu zivota) svi kaji su spremi na radikalne promene od vec prihvacene civilizacije 20veka.
Hippies su:
1. vegeterijanci
2. nudisti
3. zalzazhu se za prirodnu medicinu
4. abstinencija od alkohola
5. reforma oblacenja
6. sexualne reforme
7. ekonomske reforme
8. zdrava hrana
9. socijalne reforme
10. sloboda za zhene,decu i zivotinje
11. kulturnu i religijsku reformu (regija - ili vidjenje sveta)
Koristili su prihoaktivne supstance da bi "spoznali smi i sebe i svet oko njih onakav kakav zaista jeste"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 10:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Nekad bilo sad se spominjalo.
Fantastican film: ''hair'', dobro prikazuje taj pokret.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 14:16 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 22:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hipi pokret je bio vise nevidjena "sila" kojom su "upravljali mozak i srca" hipika nego pokret. Interesantno je da je njima znanje bilo izvor. Na razvoj ovakovg toka misli uticali su mnogi ljudi (Geoth,Cristoph Wilhem....da ne nabrajam 1700-1900god) a i mnogi dogadjaji pocev od stvaranja Rimske imperije. Tako da se za osnivanje hipi pokreta 60'ih ne moze biti zaluzan jedan covek,iako se navece zaluge prepisuju Timothy Leay(prof. koje je dejsto LSD-a ispitivao na svojim sudentima) i bio je proglasen za drzavnog neprijatelja bg. I. Za hipike 60'ih karakteristicno je konzumiranje psihoaktivnih supstanci (LSD,mescaline,peyot...).Bili su aktivisti i promenili su dosta stvari.Promenili su istoriju.
Shta se desilo starim hipicima?
Pa kada su bili "mladi" njihove ideje motivisale su ih da "izazovu" sistem.Hteli su sve da promene,da isprave greske,da donesu jednakost srecu svima i svuda.Sad su stariji i mudriji i da li su jos uvek motivisani tako velikim idealima?
= Najvaznija vrsta slobode je da budesh onakav kakav zaista jesi! (Jim Morrison)=
Bili su sustina slobode.Odbacujuci socijalni program,njegove projekte i rat,otktili su nesto divno u njima samima-sposobnost da budu slobodni.Slobodno su mislili,radili su kako i sta su zeleli.
Jednom su prestali da traze slobodu.To se desilo vecini hipika.Odrasli su.ozenili se (udali),dobili decu,zaposlili se.Postali su deo sistema.Ne u smislu da su se prodali,samo su se prilagodili.\
Mladi hipici-postoje ljudi koji sebe nazivaju i osecaju kao hipici.Mladi hipici uglavnom odbaceni od drustva,cak i ponizavani. Sada je politicki neispravno biti hippik. I ko jos sme da bude drugaciji?Nastale su neke malo promene:nema nudizma,malo njih zivi u komunama,ali i dalje putuju po svetu trazeci slobodu.Mnogi od njih su protih konzumiranja droga.Imamo dve grupe mladih hipika: tzv. rave i punk.
Jos uvek aktivam stari najpoznatiji hipik GoaGill.
Hipike mozete naci u svakoj zemlji:Usa,Mexico,Costa Rica,Holland,Denmark,Spein,Ibiza,Thailand,Indonesia,Japan,Australia,Caribbean,Jamaica,Morocco,South Africa,India(Goa)...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 23:07 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
hipici. hmmm. propalice koje su se jebale s kim stignu i drogirale do besvijesti. i onda, nakon toga, propovijedale world peace, mir u svijetu, ko one misice. dajte molim vas ...

neka mi neko objasni kako su hipici promijenili istoriju? da li se misli na demonstracije protiv rata u vijetnamu? koliko su te demonstracije uopšte uticale na stav tadašnje administracije u vašingtonu? ili je povlačenje iz vijetnama ipak bila posljedica prevelikog broja mrtvih američkih vojnika i poraza na terenu?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2005, 11:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
68' opasno gudranje, a kad je nestalo love za to, ajmo ponovo kod staraca da zickamo. Pokret bez utvrdjenih ciljeva,kako je naglo nastao tako se naglo i ugasio. Sto se mene licno tice ne gajim neko lijepo misljenje o njima.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2005, 23:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
hmm hipici svojvremeno sam i pozanvao neke osobe koje su se i tako iznjasnavale kao i vecina mladih pozera/ki(laznih pankera/ki , metalaca/ki i slicno), uglavnom se slazem sa marcusom o stavu o istima pokret je nastao kao bunt protiv agresije sad u vijetnamu gledao sam kosu milion puta na tv uglavnom film je ok samo mi se gadi na kraju ono mahanje americkim zastavama, a pretvorio se samo u masovnu zabavu i o nastao je(i gor napisano da susvi hipici vegeterjanci naprosto nije ta nego je to kod njih isto kao i kod tkz obicnih ljudi , ni o tome nisu imali jasno izgradjen stav , a izmedju ostalog sa bi zivio moras jesti zivot pa bio zivotinjskog ili biljnog porijekla ne favorizujem ni vegeterjanstvo pa ni svezderstvo mada je uvijek bolje pojesti jabuku nego ubiti neku zivotinju radi prehrane , da net usim na svakom pojedincu/ki je da se izjasni o istom ,

Poslednji put menjao groznium dana 26 Nov 2005, 02:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2005, 00:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sad gore vidjeh tu gore napisanu nebulozu ko je mogao napisati bez uvrede neko ko ne ne poznaje ise subkulture, i pank i rave imaju zjednicko sa hipicima je to da su subkulture sa tim da je pank i kontrakultura , istina je da sto se tice panka da su crass i (za neupucene osnivace anarcho panka i d.i.y
panka , za neupucene i pank se djeli na komercijalne fenseraje tipa clash , sex pistolsa exploited igbh i slicnih pozercina i na d.i.y scenu koju su zaceli bendovi kao sto su crass , conflict dicharge subhumans a/political , amebix, disorder i straight edge bendovi kao sto su bili minor threat , 7 seconds , uninifor choice , youth of today imaj izgradjen stav o svojoj okolini ( \za razliku od gore navedenih pozera ciji se bunt ogleda u strasenju komsija duvaznju ljepka i slicno ) rade zajedno sa ostatkom antiglobalistickog pokreta proteste i slicne akcije protiv multinacionalnih korporacija koji izrabljuju vecinu covjecanstva oblikujuci potrosacko drustvo prema svom okusu i ukusu sad da ne govorim o exploataciji djece i ljudi uopste u zemljama treceg svjeta (uops odoh malo presiroko)dakle da se vratim crass su saradjivali sa hipicima u stanovitim akcijima kaa sti i to da danas saradjuje manje vise cjeli anti globalistcicki pokret al to ih ne cini hipicima pa ni djelom hipi pokreta !!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 01:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
meni su bili ok dok nisu presli na acid

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2005, 02:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ljudi cine "stvari" boljima i gorima , smatram da svatko od nas imao udio odgovornosti o stvarima koje se desavaju oko nas , i to prvenstveno zbog
svoje neaktivnosti kao i sklonosti medijskog manipulaciji koja oblikuje "stvari" takvim kakve su i ostajenjem "mrtvim hladnim" pred istim, e sad hipici nisu pomrli ali nisu ni oni izmislili i ideale o kojima se gore govori , cjelokupno ljudsko postojanje (osim prvobitne zajednice sve do pojave klasnog drustva uzrokovno privatnim vlasnistvom) je obiljezeno teznjam ljudi ka idealima slobode ma kakvi oni bili u datom trenutku istorije, pa da ne idem bas predaleko od razni pobuna robova u egiptu , rimu (spartak) , samo sto su uglavnom propadale i bile ugosene zbog nedovoljne svijesti samih pobunjenika/ca o potrebnim promjenama u drustvu kao i ostvarenju istog cilja
uglavnom pobuna i buntovnika/ca ce biti dok god bude potlacenih , izrabljivanim i dok god svjetske i lokalne oligarhije budu gazili i upravljali zivotima svakog/e od nas , sad cu citirati jednu recenicu mog vrlo pametnog i mudrog druga izrecenu na probi u stanovitom bendu "koristimo nase glave jer to je najveca prijetnja ljudima koji nas koriste "
nikad ne sumnjaj da "male" grupe ljudi mogu promijeniti svijet
preuzmi odgovornost za svoje postupke
ljubav mir anarhija

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2005, 06:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

[quote="groznium"]hmm hipici svojvremeno sam i pozanvao neke osobe koje su se i tako iznjasnavale kao i vecina mladih pozera/ki(laznih pankera/ki , metalaca/ki i slicno), uglavnom se slazem sa marcusom o stavu o istima pokret je nastao kao bunt protiv agresije sad u vijetnamu gledao sam kosu milion puta na tv uglavnom film je ok

Smijesan si rodjace,punk i hipi zon, sta imaju slicno?

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2005, 16:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

rodjace ja ti nisam kriv sto se nisi mrdnuo nigdje van banja luke i u neke stvari nisi upucen ,vec sam ti gore napisao da pank nije dio hipi pokreta vec da je to druga subkultura kao i da su prije saradjivali anarho pankeri (ne exploited i pistolsi pozeri) i hipici u zajednickim protestima za prava i zivotinja , i potlacenih uopste , a sad konkretno kad moram da ti crtam zajednicko za pank i hipi pokret : 1 .pacifizam
2. antimilitarizam
3.antiautarizam
4. antiglobalizam
5. squatiranje i zivljenje u komunama , jer ako ti nije poznato i jedni i drugi zive u komunama (pri tom napominjem da u bl nema pankera nego samo djece pozera koji zive na grbaci roditelja obicno nabrijanih na fenseraj - kaos pank(exploited i slicne seljake ili su vujina djeca ,=nacional sabani u martinkama)
6 teznja ka svojima idealima slobede koji su poprilicno slicni i u socijalnom i u ekonomskom uredjenju
7 . ukidanje patrijahalnog modela drustva
..........................................................................................................
ovo gore si me vjerovatno pita jer "pankeri" na koje mozes naici u bl nemaju ni sklonosti prem gore navedenom , ali to ima svoje objasnjenje
zato sto se klinci/ke loze na fensi pank rnr atrakcije bendove koji u biti nemaju nista sa pravim punk buntom i brigom za sebe svoju okolinu i drustva u cjelini , svjetujem da posjetis kontrapunkt (informacije protiv dominacije) pa da ne sudis o necemu da li je smijesno dok si neupucen u isto , a drugu kad si me vec citirao mogao si citirati sve , a ne ovako proizvoljno sto izvlaci stvari iz gore napisanog kontesta quete="marcus_aurelius"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 18:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Za tvoju informaciju obisao sam pola planete,a o punku mislim da znam malo vise od tebe jer sam dio svog zivota proveo ziveci takvim nacinom zivota. Sve je to goli kur.c,svijet se ne mijenja izolacijom od ostatka svijeta vec sazivljavanjem sa njim i razaranje iznutra. Sistem se rusi samo onda kad postanes dio njega,a nije te dovoljno iskvario da zaboravis za sta se boris.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 19:06 
DELETED

Vrh

Tema posta: fight war not wars !
PostPoslato: 26 Nov 2005, 02:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

marcus_aurelius je napisao:
Za tvoju informaciju obisao sam pola planete,a o punku mislim da znam malo vise od tebe jer sam dio svog zivota proveo ziveci takvim nacinom zivota. Sve je to goli kur.c,svijet se ne mijenja izolacijom od ostatka svijeta vec sazivljavanjem sa njim i razaranje iznutra. Sistem se rusi samo onda kad postanes dio njega,a nije te dovoljno iskvario da zaboravis za sta se boris.

e pa druze marcus floskula koju si gore lupio je bila tipicna za marxisticka sranja tipa da drzava moze odumrijetu njezinim maximalnim jacanjem , i bit nije razoranje nego stvarenje novog pogodnog tla za revoluciju , a promjena se prvo mora desiti u svijesti ljudi ponaosob, a sto se tice tvog nacina zivota vidim da je bio samo faza "odrastanja"/dorastanja i prema floskulama koji si napisao tipa (prerastao sam to i slicno ) ubjedljivo mi je najgluplja floskula gore napisana "sistem se rusi onda kad postanes dio njega , a nije te dovoljno iskvario da zaboravis zasto se boris" , pa druze marcus ti si izgleda zaboravio zasto se i boris (pitanje da li si se ikad i borio ili je ono sto ti nazivs pankerskim zivotom bila u stvari tvoja gola egzistencija po bjelom svijetu , a ne djelovanje kao aktiviste istog, po svojim stavima ma podsjecas n ajednog poznanika ) , jer po gore napisanom ispada da ti zelis i sam sebe da unistavas s sto se tice tvog znanja o panku mislim o dosad procitanogi(mozda grijesim )je veoma plitko , za tvoju informaciju , ja sam u banja luku prvo i donio hc/pank i kad sam ljudima davao kazete ljudima koji nikad prije nisu ni culi za iste bendove (u to vreme sam djelio ljudima minor threat , y.o.t. crass , confict, discharge , disorder , takodje i slovenacku scenu tozibabe , ubr, quod massacre , odpatke civilizacije , trecu kategoriju , kao i srbijanske ,totalni promasaj , hocu necu , 95 kao sto sam i nabrijao stanovite ljude na straight edge koji sam i donio poslje rata u bl )kad sam preselio u istu ,i jedan od osnivaca prvih posljeratnih hc/pank bendova i takokodje d.i.y scene u banja luci i osnivac i clan prvih posljeratnih hc/pank bendova sa jasno iskazanim stavom i konkretnim djelima (ako te zanima to su bili rahela ferari i antistatik)sto se tice mog tako reci staza u panku recu samo da datira iz 92 i aktivan sam do dana danasnjeg koliko je meni poznato u banja luka nikad i nije bila luka istog od bendova prije rata koji su svirali nasto slicno znam za wsw takodjer sam i ucesnik razlicitih skupava anarhista/kinja koji su bili i na zeelnekovcu i 2000 i 2004 kao i masu drugih protesta i akcija koje smo radili a za koje vjerovatno nemas ni pojma da su se desavala u tvojoj neposrednoj blizini (naravno ukoliko zivis u bl) e sad me zivo znim gdje si ti to zivio i sta smtras pod takvim nacinom zivoto ,moj komentar na tvoj topik je :
"zivot prestaje kad borba zavrsava" sloboda je majka reda , a ne njegova cerka ,
gdje je autoritet nema slobode , bez boga i gospodara !
bolji svijet je moguc!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]