sikman je napisao:
Nadam se da nam moderatori nece zameriti sto smo na temi o Ljubicicu krenuli nekim drugim smerom,jer celo vreme se radi o tenisu.
A_P,
znam,veoma dobro znaqm zasto ti mladi talenti propadaju,a to nema veze sa strucnim ili ne strucnim radom,nego pre svega sa finasijama.Dok su klinci jos mali (znaci 12-13 godina) jos se nekako i moze,medjutim problemi nastaju posle kad treba maximalno da se radi i da se ulaze.
Roditelji Mihaela Stiha (verujem da ga se jos mnogi secaju) su izracunali da im je trebalo 1´000 000 dolara dok je stigao do finala Vimbldona.
Kazimo da je kod nas ta cifra mnogo manja,medjutim za mesecni trening jedne ili jednog 13-14-ogodisnjaka treba mesecno oko 1 000 maraka,na tu cifru treba dodati oko 300 maraka za potrosni materijal,zatim kondicioni trener i psiholog,pa i dodatni casovi engleskog jezika,medjutim ako se zeli uspeh onda je potrebno ucesce na turnirima,a to iziskuje sledece troskove pocev od puta,pa hotel i to sve duplo (igrac i pratioc)
Znaci za jedan dobar i kvalitetan rad potrebno je godisnje oko 70´000 maraka,medjutim teniser se ne postaje za godinu,nego je potreban visegodisnji rad (5-6 godina) pre nego se pocne vracati ulozeno.
Sad kad se to sve lepo izracuna pitanje je ko moze u jedno dete da ulozi 350 000-400 000 maraka.
A sto se tice strucnosti,veruj mi da imam dete koje se bavi tenisom da bih ga poslao u BL da trenira,jer sam imao priliku da vidim kako rade u mnogim zemljama,izmedju ostalog imao sam priliku da posmatram i kako se radi u kampu Nika Pilica.
Apsolutno si u pravu sto se tice finansija ali i kada bi ih bilo banjaluci "treneri" mogu djecu da treniraju najvise dok ne napune 14 godina (eventualno 16) a poslije im treba neko mnogo bolji i iskusniji ...