banjalucanin sam, i vec neko vrijeme zivim u usa. to sto se tice gresaka u mom pisanju, tipkam brzo jer sam na poslu.
sta ja pokusavam da kazem je da tradicionalne borilacke vjestine provode mnogo vremena na tehnikama koje su ne efikasne. Naveo sam primjer kjoko shin kaj karatea, koji je dosta pojednostavljen, igdje je fokus na tehnikama koje su korisne a ne na kumiteu (dogovoreni sparin) i na katama. Koliko je ovaj stil efikasan dovoljno je da pogledate k1 borce kao sto su andy hug, filho, musashi i drugi. Prije 500 godina gotovo sve borbe su se vodile macevima i drugim slicnim oruzjima, s toga je logicno da su ninje trenirale borbu s katanom. danas je malo tesko povjerovati da ces se naci u situaciji gdje ces koristiti mac. Ne zelim da kazem da ninjitsu treba da izbaci katanu, ali ako neko zeli da nauci tehnike koje ce moci upotrebiti danas, onda je "macevanje" uglavnom gubljenje vremena.
Citiraj:
Zbog cega ti mislis da je nesto sto se koristi u ringu efikasno. Po cemu je to real fight? Imas dva lika koje se tuku i pored njih sudiju. Imas pravila kojih se moras drzati ili si diskvalifikovan. Imas klase po tezinama. I ti mislis da je to real fight.
daleko od toga de je ring isto sto i street fight ali je puno blize od ijednog taekwondo. karate, kung fu(sa izuzetkom san shou koji se vodi kao kung fu) turnira koji sam ja vidio. naravno efikasniji je i od boxa i muay thaia jer je dozvoljena borba na zemlji.
moje zapazanje je da mnoge vjestine kao kung fu i ninjitsu (cast izuzetcima) puno paznje pridaju udarcima na pressure points kao oci, prepone, grlo itd. Prisustvao sam brazilian jiu jitsu seminaru gdje je bio i jedan rus koji se bavio kung fu-om. svaki put kad jiu jitsu instruktor pokaze tehniku, rus komentarise a sta ako te protivnik ugrize, ubode u oci itd. na kraju ga instruktor pita dali bi htjeo mozda da proba da on licno. sta se desilo je da je bjj instructor u par sekundi ima znatizeljnog rusa u takozvanoj mount poziciji, gdje je sjedio na njegovom abdomenu, kontolisuci ga svojim koljenima i rukma. rus se kopricao ali nije uspio instruktora da izbaci iz ravnoteze. instruktor mu kaze jel mozes da me ugrizes, rus odgovara ne mogu, jel mozes da me ubodes u oko, rus odgovara ne mogu. ja tebe sad mogu i da udarim i da zadavim i ugrize i ubodem u oci.
svako moze nauciti da udari u vitalne tacke, problem je sto mnoge vjestine ne provode dovoljno vremena da te nauce kako da se nadjes u poziciji da zadas takav udarac.
klasicin karate te uci "one shot, one kill", jedan udarac je dovolja da onesposobis protivnika. Istina ali koliko ljudi je sposobno da prvim udarcem pogodi protivnika pravo u bradu i nokautira ga. Lenox Louis ima savrsenu tehniku, duge ruke, veoma brz i snazan, ja ga jos nisam vidio da je nekoga nokautirao s prvim udarcem.
Citiraj:
Pored toga, realn je svaki stil, koji se hvata u koštac s proučavanjem modernih konfliktnih situacija, sa kojima se često srećemo u današnjem okruženju.
slazem se. zahvaljujuci gracie porodici i ufc-u danas sve vise ljudi trenira brazilsi jiu jitsu i druge vreste borbe na zemlji. kakve su sanse jednog karatasa, kung fu majstora, pa i boxera da se odbrani od nekoga ko je majstor borbe na patosu? Naravno ni borba na zemlji nije uvijek dovoljna zato je potreban sto americi zovu cross training, da treniras vise vjestina koje ukljucuju borbu na zemlji i stojeci.
Citiraj:
Mislis da je roundhouse kick mocan. Mozda ali protiv nekoga ko nema drugi izbor vec da stoicki doceka taj udarac jer ukoliko pokusa drugacije da eskivira taj udarac u ringu drugi bi mu smejali jer se ne bori onako kao to oni ocekuju.
u ufc mozes da ga eskiviras kako god hoces i niko ti se nece smijati. visoki roundhouse je veom rizican, zato ga malo ko i izvodi. mnogo je efikasan niski roundhouse kojim udaras protivnika u nogu ili ako mozes da pogodis jetru, najgori moguci nokaut.
Citiraj:
Sto se tice kondicionog treninga kod mene se radi dobrih 30 tak do 45 minuta svaki treninga. I mnogi koji dodju iz fitnes teretana nisu u mogucnosti da ga odrade. Meni ne trebaju jaki momci koji u benchu mogu da dignu 200 kg meni trebaju izdrzljivi borci.
slazem se, snama trenira sampion ufc i covjek nikad ne dize tegove, samo radi ako si cuo pylometrics.
Citiraj:
Moje je pitanje da li si ti bio u ratu pa imas iskustva da pricas o tome sa obzirom da studiras i da si proveo neko vrjeme u USA ne bih rekao.
s ratom nemam iskustva, ali su mi svi prijatelji i rodjaci bili u ratu i niko od njih nije nidja
Citiraj:
ZA KRAJ JER OVA DEBATA CE SE VUCI U NEDOGLED- REAL FIGHT NIJE FIGHT U KAVEZU. REAL FIGHT JE KADA TE NEKO NAPADNE A DA TI NISI ZNAO NI TRENUTAK NI MJESTO NI NACIN. KADA NEMA SUDIJA NITI PRAVILA KOJA TI OGRANICAVAJU TVOJ SISTEM BORENJA. UKOLIKO IMAS DRUGACIJE MISLJENJE HODAS PO OBLACIMA KOJI BI SE NA JAKOM VJETRU MOGLI RASPRSITI.
u jednom se nebi slozio, to je da danas skoro uvjek ulicna tuca pocne s nekim glupim razlogom i gotovo uvjek vidis kad neko hoce da te tuce, to govorim iz licnog iskustva