banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Okt 2005, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Već neko vrijeme sam mislio da otvorim ovu temu (nadam se da nije već otvorena).

Da li pratite emisiju "Na rubu znanosti"?
Kako vam se čini?
Da li je gledate da se ismijete, ili u ponešto i povjerujete?
U koje stvari ste skloniji povjerovati a u koje niste? Zašto?

Ovde možemo komentarisati o temama koje su već bile na toj emisiji, kao i one koje će biti.

Ja je ne pratim baš često, uglavnom ako je vidim to je zato što sam bio pred TV-om i šaltajući programe naišao na nju, a ni tada je ne gledam počesto.

Sinoć sam tako slučajno prebacio i vidio da je bilo nešto o jogi. Gledao sam i bilo je zanimljivih stvari. Ako je neko gledao volio bih da kaže šta misli o svemu tome što je rečeno, npr. o iskustvu koji je opisao gost sa lijeve strane (o osjećaju odlaska života iz čakre solarnog pleksusa) kad je bio valjda u Danskoj kod nekog učitelja? Pa onda o opisu sidhi moći koje imaju pravi jogiji (astralna projekcija, teleportacija, upravljanje tjelesnim funkcijama, viđenje aure i drugo)? Te moći se inače vežu za prosvijetljenje ljude (i Isus ih je imao), a dolaze kao posljedica čovjekovog duhovnog buđenja i time ispoljavanja već postojećih ali zatrpanih i zaključanih sposobnosti. To je kao kod našeg materijalnog tijela, kad nam ono ojača onda možemo hodati, trčati, podizati veće težine. Duhovno tijelo je kod velike većine ljudi nerazvijeno, a kroz njegov razvoj ono jača i bude se određene spiritualne sposobnosti. Analogija sa materijalnim tijelom je potpuna. Ako dugo ležimo mišići nam odumru, dobijamo rane po tijelu, ne možemo ponovo hodati bez vježbe i rehabilitacije (ovo npr. važi za ljude koji su dugo bili u komi). Zato većina ljudi nema parapsihološke moći, jer ne razvija duhovno tijelo, koje je zbog toga zakržljalo. Zato postoje razne tehnike (ne pali svaka za svakoga već treba pronaći pravu) za razvoj tih sposobnosti, za pojačanje osjetljivosti na svoje lične energije i čakre (ja sam radio neke ovakve tehnike sa finim uspjehom pa i neko iskustvo stoji iza mene kad kažem da ovo zaista fercera i postoji), pa mnogobrojne tehnike za astralni izlazak iz tijela (astralna projekcija) o čemu ima mnogo knjiga i sajtova, postoje tehnike i za levitaciju, telekinezu, vizualzacije za upravljanje događajima u životu i mnogo toga drugog. Sve je to za jačanje duhovnog tijela, postizanje svjesnosti o njegovom postojanju, pokretanje određenih mehanizama. Recimo za levitaciju treba da se na pravi način pokrene jedna čakra koja je zadužena za levitaciju, tako da ona na pravi način pokrene druge čakre, i onda se levitira. A čakre su kao točkići, vrte se, treba uvježbati pravi odnos među čakrama, kako rade, kako djeluju jedne na druge, kako se uravnotežavaju, kako se svjesno pokreću da se izazove neki efekat.

Na jednom forumu je neko pisao kako ga je neko odveo kod starijeg čovjeka (mislim u Srbiji) koji živi povučeno i nenametljivo, a koji navodno može da levitira. Ovaj je zatražio od tog čovjeka da mu demonstrira. Čova je meditirao i počeo da se odiže od zemlje. Ovaj koji je to vidio i koji je o tome pisao na forumu nije rekao da je to bilo cool, već je rekao da se toliko prepao i doživio šok da više nikad ne želi da vidi čovjeka koji levitira.

Prošli put je u emisiji bilo nešto o tehnikama disanja i velikom uticaju disanja na zdravlje i drugo. Malo sam gledao. To su takođe poznate stvari, na sajmu knjiga se kod nas već par godina može kupiti knjiga "Liječenje disanjem".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 11:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ja se trudim da je pratim, kad mogu. Ali u posljednje vrijeme mi nisu zanimljive teme (tipa ovo sa jogom). A sto se tice same emisije, mislim da je kvalitetna i da se autor trudi dovesti sto kompetentnije i obrazovanije goste koji bi komentarisali datu temu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 23:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2004, 14:24
Emisija je idaealno osmisljena, ideje su super, medjutim, voditelj je totalno promasen tip koji vodi tako da ispada kao da se non stop ismijava itd...
Da ne govorim o ne kulturi upadanja u rijec non stop isl...
Losss jeee uhhh...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 08:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Vader, mozhe li se ovde negde kod nas naci dobra joga senasa.Koliko znash o jogi u BL, hvala u napred, znam da ces zadovoljiti pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 09:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mislim da se može naći. Rade na Kastelu ako se ne varam. Ovde na forumu ima osoba koje su kompetetnije od mene da ti odgovore na to pitanje. Ako te interesuje javi mi se na PM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Oke :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2005, 20:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Okt 2005, 19:26
Vecina emisija NA RUBU ZNANOSTI se mogu naci na http://www.ufos.tk u sekciji dokumentarne emisije .... Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2005, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ako se ne varam zadnja epizoda je bila o magijskim ritualima. Bila je zanimljiva mada tu nije bilo ni dio onoga što se tu sve moglo reći i prikazati.

Drago mi je da je bila reportaža o Kabali ali se i u njoj nekako uopšteno pričalo, valjda za šire narodne mase za koje je pravljena emisija i treba tako. Bar o Kabali ima podosta knjiga i sajtova pa se svako koga to interesuje može detaljnije informisati.

Vrlo je zanimljiv bio sam kraj emisije sa opisom eksperimenta sa krvlju (koja se koristi u mnogim ritualima, sigurno sa jakim razlogom) koji je Plečko izveo kad su nekom čovjeku u bolnici izvadili malo krvi i onda čovjeka priključili na instrument koji mjeri promjene u izlaznim tačkama akupunkturnih meridijana koje su odraz energetske slike tijela, značio mjeri se sve što u tom trenutku djeluje na čovjeka. Dvije prostorije dalje su u posudu sa vodom nakapali krv tog čovjeka a ispod posude su stavili vorteks antenu. Htjeli su da vide da li će matični organizam (čovjek) na daljinu primiti informaciju od te kapi krvi. I to se dogodilo! Za oko 30 sekundi tijelo je reagovalo i instrument je vidno zabilježio reakciju, što pokazuje da je krv na neki način na daljinu poslala reakciju matičnom organizmu.
Ovo je vrlo, vrlo zanimlji podatak, ovaj put egzaktno i naučno dokazan, kao što će se polako mnogo toga "natprirodnog" (a zapravo prirodnog ali manje poznatog) pokazati kao zaista postojeće, i već se pokazuje kao npr. aura, bioenergija itd.

Takođe je Plečko opisao zanimljiv slučaj praha koji se do 1974. godine kupovao u apotekama u Francuskoj koji se kad neko ima upalu ili alergiju otopi u vodi i u njega se nakapa malo krvi iz nosa bolesne osobe, i ta osoba ozdravi. Može biti placebo, a može sada i da sa objasni ovim ranije opisanim zanimljivim eksperimentom, da se ukapana krv "pročistila" i tako promijenjena poslala informaciju matičnom tijelu koje je isto promijenilo krv i ozdravilo.

Efekat placeba u ovom slučaju se može testirati, samo treba sprovesti eksperiment da oboljela osoba ne zna da se to uradilo, već joj samo izvade krv kao radi obične medicinske analize krvi, a onda bez znanja te osobe odrade ovo sa ovom otopinom u vodi.
Drugi gost u emisiji (psihotarapeut) je rekao da se ovi zahvati kad osoba zna šta se radi objašnjava placebom (jer je najlakše tako objasniti) ali da su stvari komplikovanije kad nešto djeluje bez znanja te osobe. Volio bih da su više o tome pričali, jer se i takve stvari mogu eksperimentalno provjeravati, i siguran sam da su rađena takva ispitivanja.

Mnogi magijski rituali i religijske prakse uključuju rituale sa krvi, i samim Izraelcima je u zakonima Starog Zavjeta naređeno da prinose životinjske žrtve, i da krv prosipaju po oltaru, a zanimljivo je da se i u Svetom Pismu krv vezuje za čišćenje:

Jer je duša tijelu u krvi; a ja sam vam je odredio za oltar da se čiste duše vaše; jer je krv što dušu očišća. (3. Mojsijeva 17,11)

Jer je duša svakoga tijela krv njegova, to mu je duša. Zato rekoh sinovima Izrailjevim: krvi nijednoga tijela ne jedite, jer je duša svakoga tijela krv njegova. Ko bi je god jeo, da se istrijebi. (3. Mojsijeva 17,14)

Takođe se vidi da su imali stoge zakone da se krv životinje ni slučajno ne smije jesti, kao i u sledećem stihu:

Zato rekoh sinovima Izrailjevim: niko između vas da ne jede krvi; ni došljak koji se bavi među vama da ne jede krvi. (3. Mojsijeva 17,12)

Zanimljivo je i da se vino kao dosta cijenjeno i u svetim spisima dosta pominjano piće u Svetom Pismu (još u Starom Zavjetu) zove "krv od grožđa". A Hrist je na Tajnoj večeri dao učenicima vino i rekao "ovo je krv moja koja se proljeva za mnoge narode", a uz to je Hrist nešto ranije napravio paralelu pa rekao: "moj je Otac vinogradar, ja sam čokot, a vi ste loze" čime je i tu sebe povezao sa grožđem, a na Tajnoj večeri vino ("krv od grožđa") je povezao sa svojom krvlju i time sa sobom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dosta je dobra bila epizoda o crtežima u žitu.

Sad u ponedeljak je epizoda o reinkarnaciji, HRT1 u 23:30

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 00:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dobra je bila ova epizoda o reinkarnaciji. Reportaže su bile prilično zanimljive. Mislim da suštinski ništa novo nisam čuo, tj. sve što je rečeno mi je od ranije poznato, a lijepo je vidjeti da postoje istraživači ovog fenomena (ako to možemo tako nazvati), da postoje ovi zanimljivi slučajevi pojedinaca koji se sjećaju detalja iz prošlog života što uspiju i dokazati njihovim poznavanjem. Zanimljiv slučaj sa poznatom Anom Frank i sa onim švicarsko-hrvatskim dalmatincem. U emisiji je potvrđeno i to da fizički izgled ostaje gotovo isti kroz živote, i to da osobe u ovom životu često opet budu u nekim interakcijama i poznanstvima sa osobama sa kojima su i prije bili u nekim vezama i poznanstvima. Pokazano je i da astrologija može dati svoju riječ u ovome, kroz opis zanimljivog slučaja pronalaska Isidore Dankan u sadašnjoj djevojci iz Karlovca koja je imala još dva horoskopa i rezultate regresije koji su isto potvrdili da je ranije bila Isidora Dankan. Isidora Danakan (1877-1927)
je bila američka plesačica, 1922. se udala za ruskog pisca Sergeja Jesenjina, brak je kratko trajao, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Nici u Francuskoj.
Rečeno je i ono što sam primjetio, da regresoterapeutske metode postaju sve ozbiljnije (shvaćene) u proučavanju reinkarnacije. Već sam na DiR-u navodio tekstove jednog astrologa iz Srbije koji radi i regresije i koji upoređuje rezultate horoskopa sa regresijama.
Dobra epizoda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
I mislila sam da ce ti se dopasti :D
Isidora Danakan- to ono kad joj se shal zapetljao oko tockova kocije pa se zadavila?
Vader vjerujes li ti u reinkarniciju?
I mislis li da se svijet moze promijeniti nabolje kad bi sve vjerovali i istrazivali u tom polju?

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da, vjerujem u reinkarnaciju. Odavno :)

Pošto čitam o ovakvim stvarima primjećujem da se sve više priča, piše i snima o ovakvim pojavama, da sve više ima istraživača ovih pojava od kojih su mnogi naučnici, ljekari, od kojih sve veći broj vjeruje u reinkarnaciju, vantjelesna iskustva i slično. Upravo sam postavio temu o naučnim istraživanjima života poslije života, i o postojanju svijesti izvan tijela:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=18480

A za naredni period se najavljuje još više istraživanja i objavljivanja knjiga o ovim temama.

Sličnu temu o kliničkoj smrti i duhovnim iskustvima sam još davno otvorio na Ljepoti i Zdravlju.

I ja sam čuo da je Isidora Dankana tako nekako poginula, a imala je sina i kćer koji su takođe poginuli u saobraćajnim nesrećama. Nešto nije imala dobru karmu :)

anonimna je napisao:
I mislis li da se svijet moze promijeniti nabolje kad bi sve vjerovali i istrazivali u tom polju?

Veoma dobro pitanje. Mislim da je sinoć jedan od gostiju u emisiji rekao nešto o tome, rekao je dobro ali nije rekao mnogo, niti je jasnije zagrebao srž, čini mi se. Zanimljivo je o tome govorio onaj amerikanac u reportaži.
Lično mislim da bi bilo mnogo dobro kada bi ljudi bili svjesniji o pravoj stvarnosti i pravoj istini, u svemu, tome recimo i nauka služi, pa bi bilo dobro da znamo više, istinitije i potvrđenije i o reinkarnaciji. Mislim da bi ta saznanja mogla snažno uticati na ljudsku svijest, na promjenu svijesti. Recimo taj amerikanac je sinoć rekao nešto što sam i ja ranije zaključio kad sam razmišljao o ovime stvarima, neki ljudi koji su nekad bili hrišćani se sad rađaju kao muslimani, i obrnuto. Sama ta informacija sadrži veliki potencijal za moguću pozitivnu promjenu u ljudskoj svijesti. Jer hrišćanin koji zna da je nekad bio musliman, da se klanjao u džamiji, molio se Alahu, i da ga je to ispunjavalo, on se neće sada dizati na muslimane, gledaće na njih sasvim drugačije. A gledaće i na život kao na novu ulogu koju je dobio, nekad je bio ono a sad je ovo, ne živi samo jedan život pa da neopravdano uzdiže i veliča samo svoje (svoju naciju, vjeru, pol, zanimanje, materijalno stanje...) a da nipodaštava sve drugo. Ljudi bi sa takvim saznanjima mogli biti mnogo brižniji, mnogo tolerantniji. A kao što i sinoć u emisiji rekoše da je karma tijesno vezana za reinkarnaciju onda bi ljudi i mnogo više pazili na to kako se ponašaju, jer bi znali da će im se sve kad-tad vratiti, kao što u Svetom Pismu kaže: "ko čini zlo zlo mu se vraća, iako on ne zna odakle dolazi".

Mada postoji i opasnost, da ljudi postanu pasivni pa kažu: "sad ću da se zezam i radim po svome, a u nekom narednom životu ću da budem dobar i duhovan", što je jako slično onome što ljudi danas kažu: "mladost i radni vijek ću provesti kako mi se prohtije, a pod stare dane ću da malo vidim oko te religije", ali to ne ide baš tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 01:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Mar 2003, 19:29
Najjacha emisija na TV-u. Pratim je od samog pocetka, i ako se nevaram jednu sam samo propustio. Voditelj legenda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Vader je napisao:
Jer hrišćanin koji zna da je nekad bio musliman, da se klanjao u džamiji, molio se Alahu, i da ga je to ispunjavalo, on se neće sada dizati na muslimane, gledaće na njih sasvim drugačije.

Ali, da li je moguce da se covjek radja u drugoj religiji u reinkarnaciji?
U stvari, kad malo bolje razmislim, to bi tek tada imalo smisla - spoznale bi se sve religije i istine u njima i uvidjelo bi se da je sve samo jedna Istina i da svuda vlada samo jedan Bog...
Micelijus mi je jednom rekao, a pri tome ne znam da li je to citat iz Svetog Pisma ili ne:"Ko ne bude ubijen i ne bude ubica nece uci u carstvo Bozije". Vjerovatno je i ovdje isti slucaj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 15:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Jesi. :)
To sam dobro zapamtio... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
Vader divno objasnjenje, ali prva stvar, reinkarnacija se u nekom smislu kosi sa Svetim Pismom, jer po njemu poslije smrti idemo u Cistiliste pa onda gdje vec, i kad se vec to kosi sa Svetim Pismom onda molim te nemoj da citiras nista iz njega da bi podupirao to (tipa zlo se zlim vraca itd), to prvenstveno mislim na Micelijusa i Daljca koji su do sada iscitirali cijelo Sveto Pismo.
onda : cak i da naucno dokazu da reinkarnacija postoji i da je nekadasnji musliman bio pravoslavac itd, cisto slumljam da bi to pojedinim fanaticima ista znacilo. Recimo vecina muslimana iz federacije su nekadasnji pokrsteni srbi , sto i nije toliko strasno jer svako ima pravo na svoju vjeru, ali medju njima ima fanatika koji promovishu dzihad-sveti rat i nista im ne znaci sto su njihovi preci nekad bili srbi
i naravno mislim da bi prije nash narod ishao onom linijom, postoji reinkarnacija, super sad se necu plashiti nicega, odoh da opljackam banku, sakrijem sve te pare pa nek me i pogube samo da se kad se ponovo rodim sjetim gdje sam zakopao te pare
btw nisam razumila bash postoji li reinkarnacija recimo iz covijeka u neku zivotinju i obrnuto?

Daljac je napisao:
"Ko ne bude ubijen i ne bude ubica nece uci u carstvo Bozije"

hmmm ne razumijem? jesi ti u nekoj sekti mozda?

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 13:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Definitivno najjaca emisija na tv/u. Kada sam god u BL ne propustim priliku da je pogledam. Do sada se jos ni jedna tema nije nasla , bar za mene, promasenom.

Voditelj je malo pogub, ali ne obracam paznju na njegove komentare. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 14:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Nemojte širiti priču o temama koje su bile u emisiji. Tema o reinkarnaciji postoji na "Duhovnost i religija". Ova tema je za najave emisija i komentare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 15:13 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Ja sam bio zaključao thread pod pretpostavkom šta može uslijediti nakon anoniminog napada na reinkarnaciju, ali ok, ti si im lijepo rekao. Valjda će te slušati :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]