banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 16:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Zblizavnaje nije jedini smisao ulaska u brak. Ih sa koliko ljudi ti mozes da se zblizis, ali da to ne bude to!

Htio sam da kažem kako brak treba da bude posljedica zbližavanja, a ne obrnuto.

Što se tiče ovog drugog, ne znam šta da ti kažem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 18:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Aragorn je napisao:
Ne slažem se.

U čemu?
Rekao si ono što i ja mislim, nisam ni rekao ništa drugačije, bar kako ja to vidim.

Poenta je da kod takvih stvari treba biti ekstremno oprezan, ako to već neko nije iskusio na svojoj kožio (kao možda Bostech) onda je to mogao i trebao naučiti iz tuđih iskustava, a danas ih ima svakakvih svuda oko nas.

Ako neko ne pronađe osobu sa kojom je u svim/mnogim vidovima kompatibilan u potrebnoj i dovoljnoj mjeri da bi taj brak bio ono što treba da bude, onda nema od toga ništa. Glavni uslov je pronaći/dobiti takvu osobu. Drugi jako bitan uslov je zrelost tih osoba, i okrenutost tih osoba na istu stranu. A nekih trzavica i problema će i tada biti, ali sve je to zbog zajedničkog učenja i sazrijevanja, zajedničkog rasta, ali će takvi parovi na najbolji način pristupiti svemu tome, i iz toga izaći jači i zbliženiji. Kod parova koji nisu jedno za drugo, a često ni sami nisu dovoljno zreli na neke načine, svi problemi će samo ostavljati rane, gomilaće se negdje na psihičkom, emotivnom, podsvjesnom nivou, međusobna netrpeljivost će sve više rasti, i nešto što je jedno vrijeme ličilo na divan brak i divnu ljubav (a što je to možda čak u početku i bilo) će se pretvoriti u suprotnost.

Blue i ja smo htjeli reći da se ovo vidi u našem (svačijem) okruženju, da tako nešto i uplaši čovjeka jer sebi ne bi poželio takav brak koji je divan samo u početku a vremenom sve više škripi (jer se osobe nisu dovoljno upoznale, jer nisu kompatibilne i jer nisu zrele).

Ne vjerujem da se dobar brak može kreirati od dvije dobre osobe, tj. da je samo taj uslov ispunjen, ma kako obe osobe bile dobre. Dvije dobre osobe mogu biti dobri prijatelji, ali za brak treba mnogo više od zrelosti i dobrote tih dviju osoba. Potrebno je da se sve osoba "slože" na mnogim nivoima, u mnogim stvarima, ali istinski i dubinski (a ne površno i odglumljeno usljed početne zaljubljenosti).

blue je napisao:
Moje je mišljenje da se ne može polaziti prosto od toga kako je brak 'nešto lijepo'

Brak je nešto neutralno. Ljudi (i ko zna koji sve faktori) ga čine dobrim ili lošim. S tim da je to kako ispada velika kocka, veliki rizik. U suštini nema nekih posebnih garancija. Ima, ali to je druga priča. Mnogi ljudi koji su uletjeli u brak željeli su dobar brak, i vjerovali su da će takav imati, ali mislim da je (vrlo) malo dobrih i dugoročno srećnih brakova, veliki i čini mi se sve veći broj brakova puca. A mnogi koji i ne puknu uopšte nisu dobri.. Zbog tih samih ljudi, naravno. Ali ne mislim da se ljudi samo tokom braka pokvare i unište brak a da su na početku bili divni i krasni. Već ulaze olako u brak a da se nisu dovoljno upoznali, plus što se jako mnogo glumi u vezama, i teško je ne glumiti kada želiš da se svidiš osobi koja se tebi sviđa. Ali vremenom isplivava ko je kakav, ne može se vječno glumiti. I onda nerijetko ispada da obe strane budu "duboko razočarane", neka netrpeljivost raste, gomila se mnogo toga lošeg i svašta nešto.

blue je napisao:
Ali sam protiv toga da se baš ide za tim brakom kao ciljem. Biće ako bude, a uopšte ne mora da bude.

Slažem se.
Mislim da je bolje ne biti u braku nego biti u lošem braku. A najbolje je biti u dugoročno dobrom braku.

Dove je napisao:
Uvijek i u svemu se uzima primjer loseg ili manjine? Zasto se ne ugledate na te dobre brakove oko vas?

Ja ovde ne pišem sa te strane. Samo želim reći da treba biti oprezan. I da je glavni uslov pronaći pravu osobu za neki tako krupan korak. A onda treba biti dovoljno zreo i na pravi način pristupati svim usputnim problemima i situacijama koje će se pojavljivati, po mogućnosti rasti, razvijati se i upoznavati i sebe i supružnika kroz sve to, a ne (previše) kukati i dozvoliti da to stvori jaz među supružnicima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 18:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo što slijedi je iz jedne knjige:

Tražite ljubavnu vezu koja vremenom postaje sve bolja, koju vremenom divljenje sve više obasjava, a poverenje raste kroz oluje.
"Sa ovim čovekom videla sam da su najveća bliskost i radost i za mene mogući. Ranije sam mislila da samo ja imam te potrebe. Sada znam da svi težimo pronalaženju srodne duše, ali da strahujemo od toga, pa se zadovoljavamo i manjim. Kako da se usudimo da tražimo prisnost i radost, kada najčešće srećemo mlake ljubavnike i blagu sreću?
"Duboko u duši znamo da će se mlako ohladiti, da će se blaga sreća pretvoriti u neku neimenovanu tugu i dosadna pitanja: Da li je to ljubav mog života, da li je to sve što postoji, da li sam zbog toga ovde? U svojim srcima znamo da mora da postoji nešto više, i žudimo za onim koga još nismo pronašli.
"Toliko često polovina para pokušava da ide nagore, dok druga polovina vuče nadole. Ako jedan napravi korak napred, drugi se postara da se vrate dva koraka unazad. Mislila sam kako je bolje da spoznam sreću sama, da volim svoje prijatelje i svoju mačku, da je bolje da čekam srodnu dušu koja nikada neće doći nego da pravim dosadne kompromise.
"Srodna duša je neko ko ima brave koje odgovaraju našim ključevima, i ključeve koji odgovaraju našim bravama. Kada se osetimo dovoljno bezbednim da otvorimo te brave, naše najiskrenije ja izlazi i mi možemo da budemo u potpunosti ono što jesmo i da budemo voljeni zbog toga a ne zbog onoga što smo se pretvarali da jesmo. Svako otkriva najbolje strane onog drugog. Bez obzira na sve loše što se događa oko nas, sa tom jednom jedinom osobom mi smo sigurni u svom raju. Naša srodna duša je neko ko deli sa nama naše najdublje čežnje, naš smisao za pravac. Ako smo dva balona, i naš zajednički pravac je naviše, onda postoji verovatnoća da smo pronašli pravu osobu. Naša srodna duša je neko ko život donosi u život."
"Ali na kraju nije ni važno da li se slažemo ili ne i ko je u pravu. Ono što je važno jeste šta se dešava između nas dvoje... da li se menjamo, da li rastemo i volimo jedno drugo sve više? To je ono što je važno."

"Stvari oko nas - kuće, poslovi, automobili - to su predmeti, oni su scenografija za našu ljubav. Stvari koje posedujemo, mesta na kojima živimo, događaji u našem životu samo su prazna scena. Kako je lako juriti praznu scenu i zaboraviti na dijamante! Jedina stvar koja se računa na kraju našeg boravka na zemlji, jeste koliko smo umeli da volimo, kakav je bio kvalitet naše ljubavi?"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
blue je napisao:
Citiraj:
Zasto se ne ugledate na te dobre brakove oko vas?

Zato što je to samo dio slike o braku.

Brakovi, po meni, opstaju iz tri razloga:
- supružnici su razvili dovoljan stepen intimnosti (bolja varijanta)
- iz osjećaja dužnosti prema djeci, porodici, društvu... (lošija varijanta)
- nekog konkretnog interesa (što se mora, nije teško, je li)

Šta znači dovoljan stepen intimnosti? Znači da se dvoje ljudi veoma dobro poznaje, da imaju povjerenja jedno u drugo, da imaju razumijevanja, poštovanja i želje da pomognu jedno drugom.
E, takvo što je izuzetna rijetkost.

I žena koju mužtuče može da se okrene 'dopola punoj strani čaše' i gleda samo momente u kojima je on koliko-toliko civilizovan.
Činjenica je da mi možemo da posmatramo brak na različite načine, ali cjelokupna slika o braku je nešto sasvim drugo.

e moj vanderking blue
ti nemas pojma sta je obitelj i porodica, a kamo li brak
ne propovijedaj naucene gluposti koje primjenjujes na dokonim djevojkama i prijatleljima

najblaze receno kenjas kvake 22 koje niko ne moze da svari
sem onih koji su prosli to sto ti nazovi pricas
pa ce da te olade ladno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 03:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
blue je napisao:
Citiraj:
Zblizavnaje nije jedini smisao ulaska u brak. Ih sa koliko ljudi ti mozes da se zblizis, ali da to ne bude to!

Htio sam da kažem kako brak treba da bude posljedica zbližavanja, a ne obrnuto.

Što se tiče ovog drugog, ne znam šta da ti kažem.

...ima li smisla pocinjati brak ,koji ce se raspasti za 2-3 g ,ili odrzavati brak samo zbog djece ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 03:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
naravno da je apsurd odrzavati neki brak koji ne postoji samo zbog djec,ali zasto osudjujete na propast ensto sto tek nije ni pocelo???nikad ne znas sta sutra nosi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 07:55 
Veteran
Veteran

Citiraj:

Pa jeste, mene su odgajili vukovi. :-? :roll:

Poslednji put menjao blue dana 22 Okt 2005, 09:03, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 08:07 
Veteran
Veteran

Citiraj:
ali zasto osudjujete na propast ensto sto tek nije ni pocelo

Ne osuđujemo brak, već famu povodom braka. Lijepo je kad su ljudi bliski, ali je glupavo kad se ignoriše sve što nije dobro u vezi idelizovane zajednice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 11:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
blue je napisao:
Citiraj:

Pa jeste, mene su odgajili vukovi. :-? :roll:

blago tebi, bar si izbjegao obiteljske zaje..ncije :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

blue je napisao:
Citiraj:

Ne osuđujemo brak, već famu povodom braka. Lijepo je kad su ljudi bliski, ali je glupavo kad se ignoriše sve što nije dobro u vezi idelizovane zajednice.

...imas li kakvu ideju kako cemo zivjeti u zajednici za 100g ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 23:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
zzz ko dozhivi prichace...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 23:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
zzz je napisao:
blue je napisao:
Citiraj:

Pa naravno.. poligamno.. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2005, 03:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

JiVaN je napisao:
zzz je napisao:
blue je napisao:
Citiraj:

Pa naravno.. poligamno.. ;)

...tko ce brinuti o nasljednicima ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2005, 10:33 
Veteran
Veteran

Citiraj:

Uh, 100 godina....

Uređenja familije su se mijenjala sa društvenim uslovima. Ako se uslovi ne mijenjaju, ni familija se ne mijenja.

Zavisno od načina na koji se privređivalo za život, mijenjali su se i načini na koje se zasnivala familija. Mijenjao se stepen apstinencije, godine u kojima se stupalo u brak, i način odgoja djece, broj porođaja i broj slučajeva čedomorstva i generalno smrtnosti među djecom.

Što se nas tiče, npr., dolaskom komunizma na naše prostore, i njegovim opstajanjem kroz nekoliko dekada, uspješno je ukinuta familija-zadruga. Do tada smo imali izuzetno jak patrijarhalan sistem familije. (u gradovima je bila donekle drugačija situacija, ali ovde je do tada velika većina stanovništva bila iz ruralnih krajeva, mnoge žene danas ne bi imale obrazovanje i položaj koji imaju da nije bilo tih promjena)

Tako, kada se desi promjena u društvu, konkretno u načinu privređivanja za život, struktura porodice biva poremećena. Ako se takvo stanje održi dovoljno dugo dolazi do promjene strukture i stvaranja novog tipa familije. Ukoliko je stvaranje novog tipa familije neuspješno, nastupa kraći period anarhije u tom domenu, nakon čega se sve vraća na staro.

U zadnje vrijeme imamo dosta nagle promjene. To se vidi po povećanom broju razvoda, smanjenju broja rođene djece, i godinama u kojima se stupa u brak.

Da li će ideologija slobodnog tržišta stvoriti neki stabilan oblik familije, ili će je sasvim uništiti, ostaje da se vidi. Ako ne bude novog stabilnog oblika, vratićemo se na staro, najvjerovatnije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2005, 16:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

blue je napisao:
Citiraj:

Uh, 100 godina....

Uređenja familije su se mijenjala sa društvenim uslovima. Ako se uslovi ne mijenjaju, ni familija se ne mijenja.

..."plavi" ...

...malo si filozofirao o tome sto se dogodilo do danas , a sada se okreni buducnosti ...kako ce biti za 100 g ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2005, 14:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Bostech2000 je napisao:
Dze izlaze ti normalni?

Ja koliko sam sreo dosada cura,mogu ih opisati kao sve i svasta samo ne normalne,a familija im je negdje na 10-tom mjestu.

Danas familija nema nikakve svrhe,jednostavno neodrzivo na posten nacin.

Kaže naša poslovica s kim si takav si :wink:

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 04:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

murphy_law je napisao:
Bostech2000 je napisao:
Dze izlaze ti normalni?

Ja koliko sam sreo dosada cura,mogu ih opisati kao sve i svasta samo ne normalne,a familija im je negdje na 10-tom mjestu.

Danas familija nema nikakve svrhe,jednostavno neodrzivo na posten nacin.

Kaže naša poslovica s kim si takav si :wink:

...da li si toliko hrabar da ispravis rijecima i djelom svoju partnericu ,ako ona pogrijesi ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 07:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Kako da se ne može, između ostalog brak što donosi, sastoji se od toga da partneri koriguju jedno drugo.
Nema jednostranog korigovanja.:wink:

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 04:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

murphy_law je napisao:
Kako da se ne može, između ostalog brak što donosi, sastoji se od toga da partneri koriguju jedno drugo.
Nema jednostranog korigovanja.:wink:

...mozda je ipak rjesenje u tome da M bude dominantan i pravedan u domacinstvu ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 21:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

02.11.2005.
Lani u SAD rođeno milijun i pol vanbračne djece
Prošle je godine u SAD-u rođeno gotovo milijun i pol vanbračne djece, odnosno svako treće dijete, što je novi rekord, kaže statistika. Većina majki takve djece bile su u svojim 20-im godinama, dok na neudane tinejđerke otpada oko 24 posto poroda. Ovakvi trendovi brinu sociologe koji kažu da će djeca rođena izvan braka u najvećem broju slučajeva odrasti u neimaštini. Ukupan broj poroda u Sjedinjenim Državama prošle godine popeo se na četiri milijuna i stotinu tisuća što je povećanje od 26 tisuća u odnosu na 2003. godinu. Broj poroda bjelkinja nešto je smanjen, a povećan je među majkama latino-američkog i azijskog podrijetla.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]