Aragorn je napisao:
Ne slažem se.
U čemu?
Rekao si ono što i ja mislim, nisam ni rekao ništa drugačije, bar kako ja to vidim.
Poenta je da kod takvih stvari treba biti ekstremno oprezan, ako to već neko nije iskusio na svojoj kožio (kao možda Bostech) onda je to mogao i trebao naučiti iz tuđih iskustava, a danas ih ima svakakvih svuda oko nas.
Ako neko ne pronađe osobu sa kojom je u svim/mnogim vidovima kompatibilan u potrebnoj i dovoljnoj mjeri da bi taj brak bio ono što treba da bude, onda nema od toga ništa. Glavni uslov je pronaći/dobiti takvu osobu. Drugi jako bitan uslov je zrelost tih osoba, i okrenutost tih osoba na istu stranu. A nekih trzavica i problema će i tada biti, ali sve je to zbog zajedničkog učenja i sazrijevanja, zajedničkog rasta, ali će takvi parovi na najbolji način pristupiti svemu tome, i iz toga izaći jači i zbliženiji. Kod parova koji nisu jedno za drugo, a često ni sami nisu dovoljno zreli na neke načine, svi problemi će samo ostavljati rane, gomilaće se negdje na psihičkom, emotivnom, podsvjesnom nivou, međusobna netrpeljivost će sve više rasti, i nešto što je jedno vrijeme ličilo na divan brak i divnu ljubav (a što je to možda čak u početku i bilo) će se pretvoriti u suprotnost.
Blue i ja smo htjeli reći da se ovo vidi u našem (svačijem) okruženju, da tako nešto i uplaši čovjeka jer sebi ne bi poželio takav brak koji je divan samo u početku a vremenom sve više škripi (jer se osobe nisu dovoljno upoznale, jer nisu kompatibilne i jer nisu zrele).
Ne vjerujem da se dobar brak može kreirati od dvije dobre osobe, tj. da je samo taj uslov ispunjen, ma kako obe osobe bile dobre. Dvije dobre osobe mogu biti dobri prijatelji, ali za brak treba mnogo više od zrelosti i dobrote tih dviju osoba. Potrebno je da se sve osoba "slože" na mnogim nivoima, u mnogim stvarima, ali istinski i dubinski (a ne površno i odglumljeno usljed početne zaljubljenosti).
blue je napisao:
Moje je mišljenje da se ne može polaziti prosto od toga kako je brak 'nešto lijepo'
Brak je nešto neutralno. Ljudi (i ko zna koji sve faktori) ga čine dobrim ili lošim. S tim da je to kako ispada velika kocka, veliki rizik. U suštini nema nekih posebnih garancija. Ima, ali to je druga priča. Mnogi ljudi koji su uletjeli u brak željeli su dobar brak, i vjerovali su da će takav imati, ali mislim da je (vrlo) malo dobrih i dugoročno srećnih brakova, veliki i čini mi se sve veći broj brakova puca. A mnogi koji i ne puknu uopšte nisu dobri.. Zbog tih samih ljudi, naravno. Ali ne mislim da se ljudi samo tokom braka pokvare i unište brak a da su na početku bili divni i krasni. Već ulaze olako u brak a da se nisu dovoljno upoznali, plus što se jako mnogo glumi u vezama, i teško je ne glumiti kada želiš da se svidiš osobi koja se tebi sviđa. Ali vremenom isplivava ko je kakav, ne može se vječno glumiti. I onda nerijetko ispada da obe strane budu "duboko razočarane", neka netrpeljivost raste, gomila se mnogo toga lošeg i svašta nešto.
blue je napisao:
Ali sam protiv toga da se baš ide za tim brakom kao ciljem. Biće ako bude, a uopšte ne mora da bude.
Slažem se.
Mislim da je bolje ne biti u braku nego biti u lošem braku. A najbolje je biti u dugoročno dobrom braku.
Dove je napisao:
Uvijek i u svemu se uzima primjer loseg ili manjine? Zasto se ne ugledate na te dobre brakove oko vas?
Ja ovde ne pišem sa te strane. Samo želim reći da treba biti oprezan. I da je glavni uslov pronaći pravu osobu za neki tako krupan korak. A onda treba biti dovoljno zreo i na pravi način pristupati svim usputnim problemima i situacijama koje će se pojavljivati, po mogućnosti rasti, razvijati se i upoznavati i sebe i supružnika kroz sve to, a ne (previše) kukati i dozvoliti da to stvori jaz među supružnicima.