Ne da mi djavo mira, pa moram da postavim jos nekoliko pitanja.
Tengu je prvo rekao:
tengu je napisao:
Ninjutsu prije svega kao ratnicka vjestina ne prihvata takmicenja jer su tehnike nemilosrden radilo se o golorukom borenju ili radu sa oruzjem. Ninjutsu kao ratnicka vjestina se razvijao hiljadama godina i bio je stalno na probama kroz ratove.
pa onda:
tengu je napisao:
Nasa vjestina obuhvata...jutaijutsu-vjestine bacanja, poluga...shurikenjutsu-vjestina bacanja shurikena...
Ako je ninjutsu realna vjestina i ako se kalila kroz ratove, kako je onda moguce da u svom korpusu ima neku podvjestinu koja se zove "bacanje surikena"? Da vam probam docarati - hiljade vojnika na jednom polju... I ti sada treba da bacis suriken i ubijes nekoga od njih, a treba znati i to da su svi ti vojnici i oklopu? Kako u masi od hiljadu u hiljadu ljudi pogoditi nekog vojnika na jedino nezasticeno mjesto od oklopa, a to je vrat? Da je u pitanju borba jedan-na-jedan pa bih mogao i da razumijem.
Isto je i sa polugama. Kako da napravis polugu nekome ko je u oklopu?
tengu je napisao:
Pored toga nisu svestenici donjeli Kung fu u kinu iz Indije vec samo jedan covjek mada i to je pod pitanjem jer je i on nakom dugogodisnje meditacije da bi dosegao prosvjetljenje bio nepokretan.
Koliko ja znam - kung-fu nije donijet. On je tu bio. Kako neko nepokretan moze da donese neku borilacku vjestinu i da je onda pokazuje?
tengu je napisao:
Kung fu je opste ime za sve kineske borilacke vjestine i ukoliko bi ga preveli na japanski jezik znacilo bi ratnicke vjestine ili umjece ratovanja (BUJUTSU).
Kung-fu u prevodu znaci "najbolji". I ne odnosi se samo na borbenu vjestinu, nego na sve oblasti covjekovog zivota u kojima je neko kung-fu - najbolji.