banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 00:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2005, 23:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Poslije Drugog svjetskog rata ni jedan deklarisani ustasa ili cetnik nije imao penziju. Svi su odsjedili po nekoliko godina u zatvorima. Medjutim, vremena se mijenjaju. U Srbiji cetnici pirmaju penzije, ne znam kako je sa ustasama u Hrvatskoj, ali nisam siguran da i neki mudzehidin u BiH ne prima neki boracki dodatak - invalidninu.

Svaki narod ima neku svoju sliku o cetnicima, ustasama, mudzehidinima, ali je sigurno da svi pod ovim pojmom ne podrazumijevamo isto.Tako danas svi ne mislimo isto o: A. Izetbegovicu, R. Karadzicu, S. Milosevicu. F. Tudjmanu ili sada Mesicu. To je nasa skora ruzna proslost. Sigurno ce trebati dosta vremena da prodje, da bi se mutna voda razbistril, kako bi se moglo objektivno kazati, ko su ustvari cetnici i ustase, kakvu je politiku vodio Izetbegovic,kakvu R. Karadzic, a kakvu S. Milosevic i F. Tudjman.

Misljenja se mijenjaju, a najobjektivnija ocjena je ona sa vremenske distance. Pozdrav zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 01:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Dove je napisao:
Ne bi bilo lose da se i drugi ugledaju bar na 'pismenost' (ne mislim na gramatiku) ovakvog posta.

Evo popravio sam i gramatiku u prethodnom postu, da ne ispadnem polupismen. Izvinjavam se zbog gresaka, ali u brzini covjek grijesi, a kucao sam jako brzo :oops:

Inace i meni smeta to deklarisanje i etiketiranje tipa cetnik ili ustasa. Cetnici i ustase su (para)vojne formacije iz drugog svjetskog rata i poistovjecivanje nekog od sadasnjih pripadnika neke nacije sa njima je malo neukusno, a malo i suludo... Ali to je opet nesto usadjeno u svijest skoro svakog covjeka koji zivi u ovom nasem okruzenju...

zah je napisao:
Sigurno ce trebati dosta vremena da prodje, da bi se mutna voda razbistril, kako bi se moglo objektivno kazati, ko su ustvari cetnici i ustase, kakvu je politiku vodio Izetbegovic,kakvu R. Karadzic, a kakvu S. Milosevic i F. Tudjman.

Poslijeratnu istoriju pisu pobjednici ratova, a posto je iza nas i rat bez pobjednika onda je tesko za ocekivati da neko objektivno da sagleda i ocjeni sve sto se desavalo, ali kao sto si sam rekao...

zah je napisao:
najobjektivnija ocjena je ona sa vremenske distance

Apsolutno se slazem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 03:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2004, 06:30
hmm, vehabije. ama to je toliko miran i lep svet da ih chovek odmah za prve komshije pozeli! :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 12:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Kao sto je receno vehabije su vjerska sekta kao sto su to satanist,hriscani,baptisti,hare krisna itd itd.
Zabraniti vehabije moras zabraniti i ostale,posto nisu teroristicka grupa nego sekta sa veoma knzervativnim pogledima na zivot.To sto oni odluce za sebe da zive zatvoreni u 4 zida po cudnim pravilima nemozes braniti.To sto se nekima ne svidja to pa automatski poistovjecuju sa terorizmom ili kriminalom je glupost.
Prave od vehabija nekakvu silu iako ih je vrlo malo u Bosni.

Kao sto rekoh cetnici i ustase su veci problem,em su teroristicke organizacije em su veoma opasni,iz proslosti sto su pocinili zlocine i sta planiraju.
Za vehabije se jos ne veze nijedan teroristicki incident,prema tome...sve je to jeftina prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Bostech2000 je napisao:
Kao sto je receno vehabije su vjerska sekta kao sto su to satanist,hriscani,baptisti,hare krisna itd itd.
Zabraniti vehabije moras zabraniti i ostale,posto nisu teroristicka grupa nego sekta sa veoma knzervativnim pogledima na zivot.To sto oni odluce za sebe da zive zatvoreni u 4 zida po cudnim pravilima nemozes braniti.To sto se nekima ne svidja to pa automatski poistovjecuju sa terorizmom ili kriminalom je glupost.
Prave od vehabija nekakvu silu iako ih je vrlo malo u Bosni.

Kao sto rekoh cetnici i ustase su veci problem,em su teroristicke organizacije em su veoma opasni,iz proslosti sto su pocinili zlocine i sta planiraju.
Za vehabije se jos ne veze nijedan teroristicki incident,prema tome...sve je to jeftina prica.

Neznam zasto uopste pises takve nebuloze, cak te i "tvoji" ignorisu.
Tebi kao da je mozak isprogramiran da ponavljas jedno te isto uprkos cijelom svijetu.
Pa vidis, ti skaces sam sebi u stomak.Nazivas Hriscanstvo sektom iako je starije od Islama i uporedis ga sa Satanizmom -> pa onda su sve vjere sekte pa tako i i Islam -> znaci ti si sektas.Isto tako kazes da su Vahabisti sektasi i da ih se ne treba zabraniti, onda sto ne sagradimo jedan hram i Satanistima, Okultistima, Pagancima, Carobnjacima? Koliko znam sekte su zabranjene pa tako bi onda trebali zabraniti i Vahabiste, jeli tako? Ili Vahabisti imaju neki priviligeij?
Isto tako ignorises sta sam napisao o Vahabistima i njihovim teroristickim aktovima.Izgleda da to tebe nezanima jer ti iz cijele price izvlacis samo ono sto se tebi svidja a sve ostalo zanemarujes.Isto tamo ignorises moj poziv da nas prosvetlis kakve to planove imaju Cetnici -> iako su Cetnici nestali posle IISR, ali dobro, znam da si ti "poseban" pa se necu svadjati oko toga.Isto tako smo ti sto i jedan put rekli da ovdje raspravljamo o islamskom terorizmu i Vahabistima u BiH a ne o Cetnicima, Ustasama, Sektama pa ako te teme interesuju onda otvori nov topik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 13:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma ti to sve elgantno u jedan lonac stavis.

Gdje su vehabije napravili teroristicki napad?
Ti mjesas al kajdu i vehabije.
Ti si toliko zadrt da je tebi svejedno sta je sta.
Ti cim vidis musliman to ti je odmah teorista,toliko si zamrzen protiv Islama.
Tebi je sve isto al kajda,vehabije,muslimani,bosnjaci,bilo sta de je u vezi Islama tebi je sve to isto.
Ako je zeleno krivo je.

Kao sto rekoh vehabije su sekta a ne teroristicka organizacija.
Ti nisi dovoljno intelgentan da shvatis razliku.

U normalnim zemljama sekte nisu zabranjene jer legalno nemozes al u nenormalnim moze se svasta.
Po cemu katolici imaju ekskluzivno pravo na hriscanstvo nego baptisti recimo?
Religiju nije niko patentirao pa prema tome postoje razlicita tumacenja i zabraniti jedno a dopusiti drugo je nerealno i nepravedno....bar u zakonitoj drzavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Mar 2003, 09:30
Bostech2000 je napisao:

Nije tacno, i kao sto i rekoh, da nemate pojma o tim ljudima.
to nije nikakva sekta, bar kad je to u pitanju u bosni.
Postoji organizacij akoja je registrovana na cini mi se na federalnom nivo koja se naziva Aktivn aislamsko omladina.
E sad sto ti ljudi nose brade i sto medu njima ima onih koji bukvalno shvataju vjeru, to je nesto drugo.
Vi svi koji dajte komentare, niste u bosni, i sigurno se niste susreli sti m ljudima i niste imali priliku ni da razgovarate sa njima, donosite kojekave zakljucke ko su i sta su.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 14:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
@iscjelitelj

Vehabije drugacije klanjaju, drugacije se oblace od sunnita, drugacije shvataju vjeru od sunnita... zar to nije dovoljno da se proglase sektom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
nije vazno jesu li oni sekta ili nisu .... oni su pretnja --- to je vazno

O.T.
cetnici nisu paravojne formacije ... oni su bili legalna vojska kralja u izbjeglistvu ...
kao sto sam rekao ... oni su priznati u srbiji ali kakve veze to ima, ovi "visoki" predstavnici mogu da zabrane sve pa i to .....

@Bostech2000
stvarno bi trebao da odes na kontrolu kod tih vasih psihijatara u americi, cuo sam da su oni tamo veoma pametni, mozda nadju neko rijesenje i za tebe ... ali za to treba biti genije tako da nema nade

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 15:44 
Veteran
Veteran

Imali smo priliku procitati misljenje Prof. Dr. Enesa Karica dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, i jednog od kandidata za Reisa BiH o Vehabijama. To bi mogao biti jedan opsti stav Bosnjaka i odnosa prema njima. Sa Vehabijama treba da radi Islamska zajednica BiH, a tuzilasto i sudsvo oko rade teroristicka djela, ako prijete itd. Bar do sada nije zbiljezen ni jedan teroristicki akt, ali neki jesu prijetili, i zbog toga su kaznjeni.

Kakav ce odnos prema Vehabijama bitu dalje, ostaje da se vidi. Bilo bi puno razumnije, uhvatiti se u kostac sa problemaima nacional-sovinizma, izmisljanju prica, zastrasivanju naroda ovom i onom propagandom, a sve u cilju zamaglivanja sadasnje teske ekonomske situacije u Bosni. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

xtonix po cemu su vehabije prijetnja?
(sad ces ti meni navesti teroristicke napada al kajde koji nema veze sa vehabijama)

Kralj i kraljevska drzava je propala i vise ne postoji prema tome cetnici su PARAVOJNA forumacija...sta vise Bush ih je stavio pod teroristicku organizaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
zah je napisao:
Kakav ce odnos prema Vehabijama bitu dalje, ostaje da se vidi. Bilo bi puno razumnije, uhvatiti se u kostac sa problemaima nacional-sovinizma, izmisljanju prica, zastrasivanju naroda ovom i onom propagandom, a sve u cilju zamaglivanja sadasnje teske ekonomske situacije u Bosni. Pozdrav Zah

Zah, jedan si od rijetkih koji je u stanju da objektivno sagleda stvari.Moj naklon i postovanje...

Jos jedan mala opaska

Bostech2000 je napisao:
Kralj i kraljevska drzava je propala i vise ne postoji prema tome cetnici su PARAVOJNA forumacija...sta vise Bush ih je stavio pod teroristicku organizaciju.

Gluposti... Ne podrzavam ni cetnike ni ustase, ali...
Ako je Bush nesto rekao, to automatski postaje legitimno za ostatak svijeta. Smijesno... Pa nije na Bushu da odlucuje o tome.Ako je predsjednik SAD nije predsjednik svijeta zaboga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 23:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa dobro haj nazvat cemo Seselja i pitati ga za cetnike. :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 16:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 09:05
Ja necu da pricam o ustasama i cetnicima.

Ja nemam pojma o tim Vehabijama. Ali jedno znam, samoubistvo je jedan odnajvecih hrjehova po islamu (kao i u svim religijama).

Ubiti nevinog covjeka je isto kao ubiti cijeli svijet.
Znaci svaki samoubica cini visestruki grijeh. Ubija nevine i sebe.

No nastranu to.

Mozete li shvatiti kako se osjecaju ti ljudi tamo kad odluce da se ubiju za neki cilj vjerovatno nekog ludog huskaca koji izvrce rijeci kurana i time ostvaruje neke svoje interese.
Svaki covjek voli da zivi, voli svoju djecu i zeli da zaradi da stvara. Neprirodno je da se ljudi u tolikom broju ubijaju.
To moze znaciti samo da ima je smrt bolja od zivota. I da recimo Palestinci koji godinama skrecu paznju na sebe da imaju jaceg od sebe koji ih ubija i da se nemogu odbraniti sami jer je Izrael supersila tih krajeva. I da im je to nacin da skrenu paznju na problem.
Da oni miniraju prugu kao partizani, ili napadnu konvoj vojni, svijet ih nebi smatrao teroristima. Ali dignuti autobus radnika koji se vraca sa posla je toliki zlocin da bi trebalo novi pakao izgraditi za takve ljude. Makar da se razlikuju od ostalih grjesnika.

Meni nije jasno kako neko nekog moze navratiti da se ubije, jer ono sto postize time je mrznja protiv miliona postenih muslimana sirom svijeta.

Moje misljenje je da su ti teroristi najvise stete muslimanima vise nego iko u istoriji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 18:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Boski mjesas al kajdu i vehabije,kao sto to rade vecina.Vehabije su sekta ili pokret koji uci konzervativni Islam a al kajde su teroristi koji se ubijaju okolo,doduse ne svi samo zrtvene janjce.

Ja ne kazem da se slazem ni sa jednim nego govorim da je razlika i da nemogu zvati vehabije teroristi jer nisu.

Ovaj trpa u isti kos sve muslimane i dobre i lose.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 19:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2003, 00:36
zah je napisao:
Imali smo priliku procitati misljenje Prof. Dr. Enesa Karica dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, i jednog od kandidata za Reisa BiH o Vehabijama. To bi mogao biti jedan opsti stav Bosnjaka i odnosa prema njima. Sa Vehabijama treba da radi Islamska zajednica BiH, a tuzilasto i sudsvo oko rade teroristicka djela, ako prijete itd. Bar do sada nije zbiljezen ni jedan teroristicki akt, ali neki jesu prijetili, i zbog toga su kaznjeni.

Salis se zar ne!A sta je sa onim silnim oruzjem koje je oduzeto u Hrvatskoj a namjenjeno za ubistvo pape i pola Rima?

Sve sto god obuhvatim zasvetli
Sve sto iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 22:31 
Veteran
Veteran

Nisi Bole procitao sve moje komentare. Dao sam odgovor na to pitanje.
Po svom starom obicaju, stvar treba malo zakuhati, kako bi se i ovaj naslov zakljucao. Pozd. Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 08:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 09:05
Ma nemijesam ja to. Uredu, oni su sekte, i to da neko zna mora neko objasnit, recimo TI.
Ali oni svoje akte izvode u ime Islama, bar tako tvrde. Tako da to ljudi tako i shvataju.

Kao sto postoji jedna izreka.
Nisu svi Srbi cetnici, ali su svi cetnici Srbi.

To vazi i za te Islamske teroriste, ili kako se vec nazivaju...
I to je jasno. Ali te Vehabije, sto se jednostavno ne pokrene kampanja o njihovoj stetnosti u muslimanskim krugovima i da ako se nista drugo nemoze, neko ode tamo i porazbija ih.

Jer ocigledno ne sire ljubav oko sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2005, 17:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2003, 00:36
zah je napisao:
Nisi Bole procitao sve moje komentare. Dao sam odgovor na to pitanje.
Po svom starom obicaju, stvar treba malo zakuhati, kako bi se i ovaj naslov zakljucao. Pozd. Zah

Kada nemas valjani odgovor prebaci loptu na drugoga,bravo zah,i neznas drugacije!
Nego ovaj boski rece dobro:
Ali te Vehabije, sto se jednostavno ne pokrene kampanja o njihovoj stetnosti u muslimanskim krugovima i da ako se nista drugo nemoze, neko ode tamo i porazbija ih.

Sve sto god obuhvatim zasvetli
Sve sto iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2005, 19:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Bole,Bole....daleko si ti od demokracija...ti NE SHVATAS ni D od demokracije.

Tebi pojasniti da svako ima pravo na SVOJE misljenje a da pri tome nemora da kobi hoce li ga ko sacekati iza ugla.
To da vehabije "stete" je tvoje MISLJENJE,to sto su oni zalupani imaju pravo,nemozes zabraniti...nismo vise u policijskoj drzavi.
Ako oni hoce da zive ko nomadi to je njihovo pravo a to sto se tebi ne svidja to mozes da ih ignorises a ne da bijes narod jer nisu svi kao ti.

To se zove primitivizam,nemozes da prihvatis nikoga drukcijeg od sebe i jos silom pokusavas da rijesis probleme.

Knjigu u ruku pa uci sta je demokracija,kad naucis onda moras da shvatis,kada shvatis onda moras da praktikujes,kada budes praktikovao onda ces da zivis slobodno.....a ti jos nisi ni poceo uciti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]