banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 20:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9556 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 473, 474, 475, 476, 477, 478  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jul 2025, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Ma sve je to vrlo slično...iako ja nisam od roditelja koji gledam MENI šta se jede,itd...idem sa pretpostavkom da i državni i privatni vrtić pripremaju hranu u skladu sa nekim pravilima šta djeca trebaju jesti u vrtićima.Nešto će dijete jesti,nešto neće...

Tete su ok i u privatnom i u drzavnim...ne vidim neku posebnu razliku.

Ja sma lično blize ideji upisa u državni vrtić na isti način što bih prije upisao dijete u državnu školu, nego u privatnu. Nema veze sa parama.

I da..razlika je kolektivni godišnji odmor sredinom jula,što imaš u drzavnom.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2025, 21:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Имали смо колективни у приватном од 1 до 15 јануара. То нам није проблем. Задовољни смо овим вртићем, па не знамо да ли да је пребацујемо у државни.

Није мени то за поређење са просветом. Код нас су приватне школе у служби продаје диплома, док државне још нису. Исто тако, код зубара приватника је увијек бољи третман него у државној амбуланти итд.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 05:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa kažem ti...veoma slično sve.Od hrane do uslova u vrticu. Ako je privatni 450,razlika je 135KM u cijeni (procentualno puno, ali u suštini i nije sad to ključni faktor ako ste baš zadovoljni svim u privatnom), ali i to je velika šansa da će se smanjiti jer će državni vjerovatno ići gore, a vjerovatno i subvencije...cilj je izjednaciiti.

Meni lično se u konačnici više svidio državni vrtić, jer mi se čini da djeca imaju više prostora i unutara i vani (nevezano od cijene). Kćerka je išla u Miki maus privatni (stvarno nisam imao nikakvu zamjerku) i prošle godine dobijemo državni i prebacimi je u Leptirić (u zgradi kod Bona fides). Inicijalno sam mislio kasnije da je opet prebacujem u Natašu,jer nam je to najbliže (a prošle godine nije mogla jer nisu imali jaslice)...ali sad smo odustali jer je ovdje sve super.

I da ,sta sam ovdje upratio jeste i da se roditelji nesto organizuju,pa skupe neke pare i svake godine se nesto kupi za vrtić. Tako da imaju nove ormarić,klima uređaje,preciscivace vazduha, zvučnike,tv...zadnje mislim da su nabavljeni suncobrani i nove posteljine (jer je ostalo para). Tog nekog dodatnog troškaka (ali i angažovanja oko diskusije na temu) nemas u privatnim vrticima, takodje pitanje jel to i u ostalim državnim vrticima...jer ako nije ,postavlja se pitanje oko uslova u vrtićima ( vjerovatno uprava ovo sve ne moze obezbjediti).

Uglavnom,poredi tačno odredjeni državni vrtić (za koji bi potencijalno aplicirirao) sa tim privatnim u koji sad idete.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 05:20 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Jedno dijete mi ide u drzavni evo ravno 5 godina, drugo u privatni 2 godine, pa kratko iskustvo:
rad i pristup sa djecom je skoro isti, mozda bih cak malo vise pohvalio tete u drzavnom ali i to zavisi kako koja teta zapadne dijete. U privatnim ima vise "vanvrtickih" aktivnosti, izleti, predstave i sl.
Drzavni je otrpilike 3x jeftiniji (ne rscunajuci subvencije koje su neredovne i nesigurne), pa je jagma i cekanje najmanje 2 godine, evo sad sam konkurisao za manju curicu i nadam se da ce dobiti mjesto jer smo nakupili dovoljno bodova cekanjem.
Po meni najveca, ali i najnebitnija razlika jeste ambijent u kom su djeca, jer to djeci ne smeta, pa ne smije ni roditeljima - jako zastarjele stvari u vecini drzavnih vrtica, sporo ulaganje i oskudno obnavljanje. Zena mi je isla u isti vrtic gdje i starija curica ide, kaze ona da je spavala na istim kreveticima. Da neko ne shvati pogresno, to su jako kvalitetne stvari dok toliko traju i cistacice se stvarno polomise da sve drze uredno, ali eto onako izgleda potroseno i vjerujem da je vecini roditela neka okosnica gdje ce dijete boraviti.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 05:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
wizzy_bl je napisao:
Pa kažem ti...veoma slično sve.Od hrane do uslova u vrticu. Ako je privatni 450,razlika je 135KM u cijeni (procentualno puno, ali u suštini i nije sad to ključni faktor ako ste baš zadovoljni svim u privatnom), ali i to je velika šansa da će se smanjiti jer će državni vjerovatno ići gore, a vjerovatno i subvencije...cilj je izjednaciiti.

Meni lično se u konačnici više svidio državni vrtić, jer mi se čini da djeca imaju više prostora i unutara i vani (nevezano od cijene). Kćerka je išla u Miki maus privatni (stvarno nisam imao nikakvu zamjerku) i prošle godine dobijemo državni i prebacimi je u Leptirić (u zgradi kod Bona fides). Inicijalno sam mislio kasnije da je opet prebacujem u Natašu,jer nam je to najbliže (a prošle godine nije mogla jer nisu imali jaslice)...ali sad smo odustali jer je ovdje sve super.

I da ,sta sam ovdje upratio jeste i da se roditelji nesto organizuju,pa skupe neke pare i svake godine se nesto kupi za vrtić. Tako da imaju nove ormarić,klima uređaje,preciscivace vazduha, zvučnike,tv...zadnje mislim da su nabavljeni suncobrani i nove posteljine (jer je ostalo para). Tog nekog dodatnog troškaka (ali i angažovanja oko diskusije na temu) nemas u privatnim vrticima, takodje pitanje jel to i u ostalim državnim vrticima...jer ako nije ,postavlja se pitanje oko uslova u vrtićima ( vjerovatno uprava ovo sve ne moze obezbjediti).

Uglavnom,poredi tačno odredjeni državni vrtić (za koji bi potencijalno aplicirirao) sa tim privatnim u koji sad idete.
I prije 10 godina se skupljalo u drugim vrtićima za takve stvari, eto ti info. Još dok je dir. bila Kurtinovićka i ona žena prije nje....

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 06:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma nemam nista protiv toga, sta vise podržavam (jer to ipak popravlja ukupan ambijent)...ali ne znam jel to samo do ovog vrtića,ili je u svakom tako.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 06:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Mislim da je u svakom. Kaze mi teta da trebovanja (papire i potrosni materijal) cekaju po pola godine, pa u vecini slucajeva i ne traze od centra nego se sami snadju. Tako je i za ostalo. U centru Nasa Djeca, ja sam 3-4 puta nosio igracke, otprilike jednom godisnje se roditelji organizuju da se nabavi nesto krupnije u sobi ili dvoristu. Mislim da je svugdje tako jer mi svi drzavno vrtici "isto" izgledaju kad prodjem kraj njih.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 06:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Za Leptirić smo i mi zainteresovani, to nam je baš blizu. Nisam ni siguran da mogu da dobijem ali opet volio bih da znam kakvi su uslovi ako bih dobio.

Ovamo smo zadovoljni tetama i ona je prihvatila vrtić. Rekao bih da joj je dobro.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 07:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se Leptirića tice...sve preporuke od mene.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 07:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Какве су плате овим тетама у државним вртићима? Јесу ли ниске или је ово политичко препуцавање?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
NAravno da su niske, kao i svakom profesoru i nastavniku u ovoj zemlj.

Ali i ne trebaju im veće, oni samo odgajaju i obrazuju našu djecu. Neki pogani ljudi bi rekli "našu budućnost"

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NoSmoking je napisao:
Какве су плате овим тетама у државним вртићима? Јесу ли ниске или је ово политичко препуцавање?

Sa ovim nekim povećanjem 20% mislim da im je cilj doći na 2000 mjesečno (kad uključiš u to topli obrok i regres )

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Trenutna plata je oko 1300KM

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 12:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Tete u drzavnim vrticima imaju oko 1700KM

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 12:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Možda uz topli obrok, regres i prevoz.

Osnovna plata je oko 1300KM
https://srpskainfo.com/banjaluka/zaposl ... bog-plata/

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 13:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Naravno, mislim na ful platu ne osnovnu.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Tete u drzavnim vrticima imaju oko 1700KM
Ovu cifru su i meni tete spomenule kad je počela ova priča o štrajku. Vjerovatno je to sa toplim obrokom (230KM), ali onda još dobiju neka neki regres (nemam pojma koliko).

Takodje su se spomenule da je problem sa tim toplim obrokom kod bolovanja i porodiljskog...jer valjda to ide samo na osnovnu platu.

A povećanje 20% misle na tu osnovnu platu, znaci ispod 300KM i zato sma rekao čini mi se da im je cilj doći do 2000KM sa toplim obrokom i regresom.

To je VSS plata u državnoj upravi 1900-2000.

Poslednji put menjao wizzy_bl dana 11 Jul 2025, 13:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 13:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

У ону просјечну плату од 1500 КМ улазе комплетна примања (са превозом, топлим оброком итд) или само основна плата?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ubjedjen sam da uzimaju kompletna primanja

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2025, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Topli obrok i prevoz dobiješ samo kada radiš, logično. Ne znam koliki je regres za RS. Za državne institucije je za ovu godinu povećani i isplaćuje se u jednom dijelu oko 620KM.
Za RS mislim da je regres sličan državnom, a nema mi smisla da se isplaćuje u dijelovima.

Sve u svemu, mislim da im plate trebaju biti dosta veće (uzevši u obzir nivo školovanja i posao koji obavljaju)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9556 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 473, 474, 475, 476, 477, 478  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]