Sve ovo receno o Romima je tacno. Nece da rade, hoce da kradu, prose itd. Ali sta uciniti da se i njohovo ponasanje pocne mijenjati.
Gradnja skoromnih naselja je samo jedan korak u njohovoj emancipaciji. Ja mislim da bi bar u jenoj skoli u gradovima kao sto su Bihac, Sanski Most, a da ne govorimo o Sarajevu, Banja Luci, Mustaru, Tuzli i Zenici, trebalo da postoji bar jedno odjeljenje od I do VIII razreda OS, u kome bi bili iskljucivo Romi, jer zbog predrasuda druga djeca nece da sjede sa nima za istim stolom, a i sami Romi u takvim situacijama dozivljavaju kompleks manje vrijednosti, pa pokazuju slab interes za nastavu.
Zakonodavstvo bi moralo biti strogo prema onim Riomima koji ne salju djecu u skolu, morali bi se naci nacini pracenja odrzavanja onog sto im je poklonjeno, kako bi bilo spaseno od unistavanja, prodaje itd.
Kriteriji za romske ucenike trebali bi biti blazi, a po zavrsetku OS trebalo bi ih usmjeravati u ona radnicka zanimanja gdje mogu brze naci posao kao sto je gradjevinarstvo:zidari, tesari, armiraci itd. Pored toga ove poslove mogu raditi i u slovbodnom vremenu. To bi donijelo nesto novca, a novac bi poceo da pravi neke razlike medju njima, pocela bi polako da se javlja borba za prstiz, itd.
Naravno, to podrazumijeva potpunu zabranju prosjacenja po ulicama ili prosjacenja hodanjem od stana do stan,od kuce do kuce, prostituisanja po autoputevima, itd
Znam da bi ovo bio mukotrpan posao, jer po onoj narodnoj"...navika je jedna muka, a odvika deset muka", tesko bi bilo odvikuniti Roma od vjekovnog nacina zivota. Ali dobra kontrola, dobri zakoni, sigurno bi ucinili svoje, pa bi Romi cuvali ono sto su dobili, djecu slali u skole, radili poslove za koje su se skolovali, a to bi bio osnov za pocetak jednog novog nacina njihova zivota.
Prijedlog dosta uopsten, ali trebalo bi ga razraditi. Pozdrav Zah
|