ako izuzmemo Lithium-jonske baterije koje imaju fantastican kapacitet ,mali procenat samopraznjenja, cinjenicu da se jako tesko nalaze i su jako skupe...logican izbor za fotoaparat ostaju punjive baterije!!! za velike potrosace kao sto je fotoaparat, glupo je i pominjati obicne baterije"pijacarke", pa cak i alkalne, jer kada su nove desava se da ne mogu pokrenuti fotoaparat. zato je najbolje iste one baterije koje dodju uz fotoaparat i ne koristiti, nego ih staviti u pi-pi sat.(iskoristiti ih maksimalno)
ja koristim energiser NiMH 2300 mAh u kombinaciji sa Varta-nim tajmiranim punjacem koji punjenje iskljucuje posle 12 sati. prakticno, tih 12 sati je dovoljno za potpuno punjenje nekih 2100mAh, ali to je u jednu ruku i doro jer izbjegnem prepunjavanje i ostecenje baterije, ako zaboravim iskljuciti punjac. ovako napunjenje izguraju nekih 250-300 slika sa upaljenim displejom i blicem, a vise od 600 sa iskljucenim.
pored toga imam i 4 camPlus NiMH od 2000mAh kao rezervu.nikad se ne zna
ako kupujes baterije, moj savet su neke kvalitetnije, punjive, od min 2000mAh jer je razlika u ceni onih od 1500 i 2000 zanemarljiva. trenutni maksimum kapaciteta je 2500 mAh tako da imas to u vidu jer sam imala priliku da vidim kopiju sonY-ja od neverovatnih 3400Mah sto je cisti fake!!!
sto se tice punjaca, to zavisi od dubine tvog dzepa! preporuka, naravno, neki inteligentni punjac sa odvojenim kanalima kontrole punjenja, cime je osigururano da se svaka baterija napuni bez obzira na njeno pocetno stanje i kapacitet. takav punjac kosta oko nekih 60 i vise km, a dobre baterije oko 10km/kom.