pmalic je napisao:
Pored svega toga, ja nisam lično nikoga prozvao i napadao, to je granica koju jako rijetko prelazim, a ti opisuješ nekakvo treptanje?? Tu nema više diskusije, jer ja neću nikad preći u dijagnozu tvoje ličnosti i tvojih zastranjivanja jer ovo nije mjesto za lične prepirke.
Ne, pazi, nije mi bila namjera da te uvrijedim, napadam i sl.. i taj dio oko treptanja nije bila zloba isl vec bezvezan pjesnicki element koji dodatno ilustruje tvoj napadacki stav. Glupo je da sada pisem romane na temu tvog ponasanja i ophodjenja jer u krajnjoj liniji to se mene i ne tice... osim kada sam ja napadnut

Nebitno, izbrisao sam napisano, nadam se da si shvatio poentu.
pmalic je napisao:
Ubio si me u pojam. Moj stil jeste napadan i moje riječi često, htio ja to ili ne, jako zabole druge, ali sve to proizilazi iz toga što me stanje kod nas jako nervira, teško je naći ijedan pozitivan primjer bilo čega kod nas, već dugo pratim situaciju, a ništa se ne mjenja niti se može promjeniti. Sve što se kod nas naizgled čini dobrim je samo fasada i iza toga uvijek stoji sranje. Reci mi da nije tako.
U pravu si da je kod nas sve sjebano i da se cini kao da nema izlaza. I ja sam do nedavno mislio da je glupo ici odavde i da mladi treba da ostanu, da se bore, blabla medjutim vremenom polako shvatam da je to utopija.
Sa druge strane, bitan je i sam ugao odakle se sve prati/posmatra i naravno nacin percepcije i obrade podataka, jer se mnoge cinjenice mogu previdjeti ili izgraditi pogresan stav zbog toga sto se ne rasplolaze tacnim ili potpunim informacijama i/ili se u pricu ubacuju predrasude itd.
Uglavnom, u svakom slucaju napadackim ili ultra-kritickim stavom tesko da se sta moze promjeniti, a posebno pozitivno uticati na ljude. Mozda te zacudi, ali postoji primjera gdje ispod fasade nije sranje. Takav defetisticki stav koji unaprijed osudjuje na propast nije zdrav, kao ni proizvoljno etiketiranje ili odbacivanje. Nisu svi supermeni, ultrainteligentni, ambiciozni, preduzmiljivi itd. Tj da ne filozofiram dalje, to ti je pogresan pristup.
dsimic je napisao:
Koji su to konkretno aspekti po kojima se pruza bolji hosting -- bolje cijene, podrska za ovo ili ono ili sta vec?
Donekle drugacije koncipirana platforma nego ona koju vi koristite, aspekt lokalizacije servisa tj. frontenda, posebno doradjene statistike posjeta, neke kvalitativne novosti koje gotovo niko u regionu do nedavno nije koristio (npr. drugaciji pristup organizaciji emaila, neogranicen broj adresa itd, dopisna drustva, mod_rewrite integracija sto otvara dosta mogucnosti).. veci i stabilniji link.. pop3/imap-ssl i jos neke sitnice. Takodje i podrska jer nam nije tesko podesiti nekome sta zatreba, pomoci oko stvari koje se mozda i ne ticu nas direktno itd... cijena je isto tako bitna stvar.
dsimic je napisao:
Takodje, cinjenica koju svi moraju prihvatiti jeste da 99% sajtova koje su kreirali ljudi sa nasih prostora, postoje i sluze jedino da bi "i ja imao ono sto ima moj komsija", tj. niko ne vrsi prodaju preko sajtova ili nesto slicno, niti mu je sajt integrisan u (nepostojeci) informacioni sistem "kompanije", vec uglavnom na sajtu stoje sarene slicice i informacije stare pola godine. Ljudi/firme u USA i Evropi (tj. normalnom svijetu) sajtove imaju ne zbog povecanja sarenila i sl., vec zbog toga sto pomocu njih rade posao.
Pa generalno vecina sajtova u regiji je takve vrste. Kod nas je tesko ili gotovo nemoguce nesto iznad fensanja postici sa sajtom, dok vec u Hrvatskoj neki mogu npr solidno zaraditi samo od reklama i sl, da ne govorimo o prodaji i daljim integracijama ali bigaje, kod njih imas milion korisnika i druge uslove...
dsimic je napisao:
I, sada, onaj ko ima n+50 umjesto n hostovanih takvih sajtova, ima bolji business?
Ne razumijem poentu ovoga? Ja nisam ni pominjao ko ima "bolji business". Javio sam se zato sto je Pedja negativno prokomentarisao citavu stvar i ostavio "pis trag" po tome, po svom obicaju. Sam servis smo napravili iz pocetka zato da podmiri nase potrebe za sajtovima itd, a to sto je kasnije doslo su uglavnom sami ljudi, nesto po preporuci i sl. Nismo se reklamirali niti gajim neke iluzije da tu moze da se pravi neki "veliki business" itd, bitno mi je samo da stvar funkcionise i da su oni koji koriste zadovoljni.
dsimic je napisao:
Sve je to simpaticno i pohvalno, ali prevodjenje nije Computer Science, to je nesto vezano za govorne jezike i prevodjenje. Bas ce sada da se u RS izvrsi popularizacija Linuxa zato sto Gnome bude preveden na srpski jezik?
Pazi, ja govorim u sirem smislu ne samo RS. Gnome je vec preveden na srpski. Sto se tice popularizacije, ja sam siguran da Gnome, KDE ili bilo sta drugo
sigurno nece biti popularizovan dok se ne prevede.
To je samo jedan od koraka u pravom smjeru. Jedan ce da prevede, drugi ce da popravi, treci da osvjezi, a neko ce jednog dana od toga sklopiti kompletno rjesenje. Valjda...

Sto se tice samog sirenja linuxa i os stvari kod nas, programiranje je trenutno i bice jos neko vrijeme na margini zato sto je prvo potrebno stvoriti druge preduslove da se isti popularise. Ja to cisto gledam sa finansijskog aspekta - jednog dana ce doci M$ i traziti od nase vlade da plati licence za sve racunare koje koriste, pa ce to onda traziti od ostalih firmi, opstina itd. To je ogromna svota novca koju cemo 99% da platimo (vjerovatno nekim programom kreditiranja - podignes kredit a ne vidis novac, samo se prebaci sa racuna neke UN organizacije na racun neke korporacije).
pmalic je napisao:
Kad me prozivate za doprinos, evo mojih, odnosno BLIC.NET-ovih, javno vidljivih doprinosa open source zajednici... pošto meni prevođenje, kao nekome ko se bavi programiranjem i operativnim sistemima, nije zanimljivo, prevodili nismo ništa, niti planiramo. Pošto softwarea koji sami razvijamo pokreće BLIC.NET, a pošto nas on uglavnom i razlikuje od konkurencije, nismo dosad ništa objavili, ali vjerovatno hoćemo neke segmente kasnije. Ono što imamo su mirrori od nekih open source projekata, uglavnom su dignuti 2003. godine. Preko njih korisnici iz RS i BiH mogu brže skinuti (i jeftinije, ako su baš korisnici BLIC.NET-a) neke od često korištenih open source softwarea:
Mislim da te niko nije prozvao, ali ajd kad se javljas...

Sto se mene tice, prevodjenje i djelimicno "advocacy" se moze staviti u istu ili bolje mozda visu ravan u odnosu na hosting mirrora. Ostale vase doprinose OS nisam imao prilike da vidim.
pmalic je napisao:
i još brdo drugih stvari koje nisu javne, kao i još par stvari koji još nisu javne, ali će biti uskoro. Možete misliti da to što sam radio za BLIC.NET nije doprinos jer sam plaćen za to, ali entuzijazam da se napravi i ponudi nešto novo i time okolina unaprijedi i približi razvijenim društvima se ne može nikada platiti. Dajte mi primjer neke druge firme koja je toliko donijela novog... nije sve savršeno, naravno, ali u našoj okolini, sve se svodi na najbolji pokušaj, pa šta bude.
Pedja, BLIC je komercijalan servis i sve to sto ste digli ste digli prvo da zaradite, pa da zaradite, pa jos pet razloga, i tek nakon toga da prosirite internet u RS... da bi opet zaradili

Ovim ne zelim da umanjim vas doprinos internetizaciji i tvoj udio u njemu, koji ocigledno postoji itd, ali nemoj molim te pricati te bajke.
Za entuzijazam si u pravu i to stoji, originalna ideja i trud za prevazilazenje prepreka u realizaciji se tesko mogu naplatiti posebno domacim platama.
Ne znam samo zasto sve ovo pominjes, niko te nije prozvao.
Da, sto se tice prvog wireless broadband servisa, tu nisi u pravu. Zapravo, mi smo ponudili prvi servis 24/7 pristupa netu i file razmjeni u RS.
Ove druge stvari samo djelimicno stoje jer su to normalne stvari za ISP.. mislim, po meni. Svi normalni provajderi u regionu imaju stvari tipa game server, billing sistem, lokalni modovi i sl. To sto ste vi uveli vas je samo izdignulo iznad ZNJMNJ lokalnih ispova i izmedju ostalog jednim dijelom omogucilo dalje sirenje. Npr. sto se tice podizanja drugih provajdera, vjerujem da je sve to masno naplaceno, kako polovna oprema, tako i servis, a i mnogi i dalje koriste vas za pristup netu.. tako da od toga sto si nabrojao jedino se bl.com i forumi isticu kao dio koji eto niste morali da radite i gdje niste imali neku direktnu korist.
pmalic je napisao:
E, sad, recite vi šta se uradili po pitanju open source zajednice u RS/BiH i generalno informatizacije/internetizacije našeg društva.
Ovo bi trebalo da predstavlja neko nabrajanje, pa da vidimo ko je bolji?
Cemu, sta se treba dokazati?
XentoniX je napisao:
a vi mislite zasto ljudi kod nas ne koriste toliko internet i zasto nije toliko populran?
ja cu navesti samo jedan razlog. to su cijene. cijene interneta u republici srpskoj su mnogo vece u odnosu na federaciju i mnogo je losija ponuda. ne bih zeleo da se gospoda iz Blica uvrijedi, to mi nije bila namjera ali kada mogu pricati o tome kako ljudi kod nas ne koriste internet onda moram spomenuti i
Prije rata BH je u SFRJ bila crna rupa sto se tice knjiga i novina, jednostavno se nije uklapalo ni u predvidjanja ni u pravila. Sto se tice interneta ovdje, cijene jesu nesto vise nego sto bi bio red ali mislim da to nije glavni uzrok.