banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 20:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 19:17 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
XentoniX je napisao:
ja cu navesti samo jedan razlog. to su cijene. cijene interneta u republici srpskoj su mnogo vece u odnosu na federaciju i mnogo je losija ponuda. ne bih zeleo da se gospoda iz Blica uvrijedi, to mi nije bila namjera ali kada mogu pricati o tome kako ljudi kod nas ne koriste internet onda moram spomenuti i glavni razlog za to.

Sa cijenama ti je problem u fazonu "kvake 22", da bi cijene pale, treba više korisnika, a da bi bilo više korisnika, trebaju niže cijene :wink: To je jedan dio problema, drugi dio problema je geografski položaj i stanje u telekomunikacijama. Da graničimo sa Amerikom, koliko god da smo propala i siromašna država, Internet bi bio jeftiniji 10 puta. Stanje u telekomunikacijama sigurno znate: Telekom, monopol, CRA, bla bla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Citiraj:
Sa cijenama ti je problem u fazonu "kvake 22", da bi cijene pale, treba više korisnika, a da bi bilo više korisnika, trebaju niže cijene Wink To je jedan dio problema, drugi dio problema je geografski položaj i stanje u telekomunikacijama. Da graničimo sa Amerikom, koliko god da smo propala i siromašna država, Internet bi bio jeftiniji 10 puta. Stanje u telekomunikacijama sigurno znate: Telekom, monopol, CRA, bla bla.

reci mi molim da Blic nema dovoljan broj korisnika? :D
i to sto se tice geografskog polozaja.. pa zar federacija granici sa amerikom? :D :D :D
kad smo vec kod monopola.. da se zapitamo da li samo Telekom drzi monopol?
takodje u federaciji nije nista bolje stanje sto se tice telekoma .. svi mi imamo ono sto je ostalo iz titine drzave :cry: :cry:

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 19:33 
Urednik
Urednik

Gledaj, postoji razlika između Federacije i RS... Telekom BiH je mnogo progresivniji od našeg Telekoma, otkad imaju ADSL i flat na dialupu. Privatni provajderi tipa Logosoft su mnogoooo bolje finansijski potkovani nego bilo ko u RS i mogu raditi to što rade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 19:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Gledaj, postoji razlika između Federacije i RS... Telekom BiH je mnogo progresivniji od našeg Telekoma, otkad imaju ADSL i flat na dialupu. Privatni provajderi tipa Logosoft su mnogoooo bolje finansijski potkovani nego bilo ko u RS i mogu raditi to što rade.

ako ti tako kazes.. ipak postoje servisi koji ne zavise od telekoma ...
ja samo znam da su ove cijene stvarno velike i da se nista nece promjeniti dok se ne dobije konkurencija... a do tada ce da prodje jos mnogo vremena :cry: :cry:

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 20:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
pmalic je napisao:
Pored svega toga, ja nisam lično nikoga prozvao i napadao, to je granica koju jako rijetko prelazim, a ti opisuješ nekakvo treptanje?? Tu nema više diskusije, jer ja neću nikad preći u dijagnozu tvoje ličnosti i tvojih zastranjivanja jer ovo nije mjesto za lične prepirke.

Ne, pazi, nije mi bila namjera da te uvrijedim, napadam i sl.. i taj dio oko treptanja nije bila zloba isl vec bezvezan pjesnicki element koji dodatno ilustruje tvoj napadacki stav. Glupo je da sada pisem romane na temu tvog ponasanja i ophodjenja jer u krajnjoj liniji to se mene i ne tice... osim kada sam ja napadnut :) Nebitno, izbrisao sam napisano, nadam se da si shvatio poentu.

pmalic je napisao:
Ubio si me u pojam. Moj stil jeste napadan i moje riječi često, htio ja to ili ne, jako zabole druge, ali sve to proizilazi iz toga što me stanje kod nas jako nervira, teško je naći ijedan pozitivan primjer bilo čega kod nas, već dugo pratim situaciju, a ništa se ne mjenja niti se može promjeniti. Sve što se kod nas naizgled čini dobrim je samo fasada i iza toga uvijek stoji sranje. Reci mi da nije tako.

U pravu si da je kod nas sve sjebano i da se cini kao da nema izlaza. I ja sam do nedavno mislio da je glupo ici odavde i da mladi treba da ostanu, da se bore, blabla medjutim vremenom polako shvatam da je to utopija.
Sa druge strane, bitan je i sam ugao odakle se sve prati/posmatra i naravno nacin percepcije i obrade podataka, jer se mnoge cinjenice mogu previdjeti ili izgraditi pogresan stav zbog toga sto se ne rasplolaze tacnim ili potpunim informacijama i/ili se u pricu ubacuju predrasude itd.

Uglavnom, u svakom slucaju napadackim ili ultra-kritickim stavom tesko da se sta moze promjeniti, a posebno pozitivno uticati na ljude. Mozda te zacudi, ali postoji primjera gdje ispod fasade nije sranje. Takav defetisticki stav koji unaprijed osudjuje na propast nije zdrav, kao ni proizvoljno etiketiranje ili odbacivanje. Nisu svi supermeni, ultrainteligentni, ambiciozni, preduzmiljivi itd. Tj da ne filozofiram dalje, to ti je pogresan pristup.

dsimic je napisao:
Koji su to konkretno aspekti po kojima se pruza bolji hosting -- bolje cijene, podrska za ovo ili ono ili sta vec?

Donekle drugacije koncipirana platforma nego ona koju vi koristite, aspekt lokalizacije servisa tj. frontenda, posebno doradjene statistike posjeta, neke kvalitativne novosti koje gotovo niko u regionu do nedavno nije koristio (npr. drugaciji pristup organizaciji emaila, neogranicen broj adresa itd, dopisna drustva, mod_rewrite integracija sto otvara dosta mogucnosti).. veci i stabilniji link.. pop3/imap-ssl i jos neke sitnice. Takodje i podrska jer nam nije tesko podesiti nekome sta zatreba, pomoci oko stvari koje se mozda i ne ticu nas direktno itd... cijena je isto tako bitna stvar.

dsimic je napisao:
Takodje, cinjenica koju svi moraju prihvatiti jeste da 99% sajtova koje su kreirali ljudi sa nasih prostora, postoje i sluze jedino da bi "i ja imao ono sto ima moj komsija", tj. niko ne vrsi prodaju preko sajtova ili nesto slicno, niti mu je sajt integrisan u (nepostojeci) informacioni sistem "kompanije", vec uglavnom na sajtu stoje sarene slicice i informacije stare pola godine. Ljudi/firme u USA i Evropi (tj. normalnom svijetu) sajtove imaju ne zbog povecanja sarenila i sl., vec zbog toga sto pomocu njih rade posao.

Pa generalno vecina sajtova u regiji je takve vrste. Kod nas je tesko ili gotovo nemoguce nesto iznad fensanja postici sa sajtom, dok vec u Hrvatskoj neki mogu npr solidno zaraditi samo od reklama i sl, da ne govorimo o prodaji i daljim integracijama ali bigaje, kod njih imas milion korisnika i druge uslove...

dsimic je napisao:
I, sada, onaj ko ima n+50 umjesto n hostovanih takvih sajtova, ima bolji business?

Ne razumijem poentu ovoga? Ja nisam ni pominjao ko ima "bolji business". Javio sam se zato sto je Pedja negativno prokomentarisao citavu stvar i ostavio "pis trag" po tome, po svom obicaju. Sam servis smo napravili iz pocetka zato da podmiri nase potrebe za sajtovima itd, a to sto je kasnije doslo su uglavnom sami ljudi, nesto po preporuci i sl. Nismo se reklamirali niti gajim neke iluzije da tu moze da se pravi neki "veliki business" itd, bitno mi je samo da stvar funkcionise i da su oni koji koriste zadovoljni.

dsimic je napisao:
Sve je to simpaticno i pohvalno, ali prevodjenje nije Computer Science, to je nesto vezano za govorne jezike i prevodjenje. Bas ce sada da se u RS izvrsi popularizacija Linuxa zato sto Gnome bude preveden na srpski jezik?

Pazi, ja govorim u sirem smislu ne samo RS. Gnome je vec preveden na srpski. Sto se tice popularizacije, ja sam siguran da Gnome, KDE ili bilo sta drugo sigurno nece biti popularizovan dok se ne prevede.
To je samo jedan od koraka u pravom smjeru. Jedan ce da prevede, drugi ce da popravi, treci da osvjezi, a neko ce jednog dana od toga sklopiti kompletno rjesenje. Valjda... :)

Sto se tice samog sirenja linuxa i os stvari kod nas, programiranje je trenutno i bice jos neko vrijeme na margini zato sto je prvo potrebno stvoriti druge preduslove da se isti popularise. Ja to cisto gledam sa finansijskog aspekta - jednog dana ce doci M$ i traziti od nase vlade da plati licence za sve racunare koje koriste, pa ce to onda traziti od ostalih firmi, opstina itd. To je ogromna svota novca koju cemo 99% da platimo (vjerovatno nekim programom kreditiranja - podignes kredit a ne vidis novac, samo se prebaci sa racuna neke UN organizacije na racun neke korporacije).

pmalic je napisao:
Kad me prozivate za doprinos, evo mojih, odnosno BLIC.NET-ovih, javno vidljivih doprinosa open source zajednici... pošto meni prevođenje, kao nekome ko se bavi programiranjem i operativnim sistemima, nije zanimljivo, prevodili nismo ništa, niti planiramo. Pošto softwarea koji sami razvijamo pokreće BLIC.NET, a pošto nas on uglavnom i razlikuje od konkurencije, nismo dosad ništa objavili, ali vjerovatno hoćemo neke segmente kasnije. Ono što imamo su mirrori od nekih open source projekata, uglavnom su dignuti 2003. godine. Preko njih korisnici iz RS i BiH mogu brže skinuti (i jeftinije, ako su baš korisnici BLIC.NET-a) neke od često korištenih open source softwarea:

Mislim da te niko nije prozvao, ali ajd kad se javljas... :)
Sto se mene tice, prevodjenje i djelimicno "advocacy" se moze staviti u istu ili bolje mozda visu ravan u odnosu na hosting mirrora. Ostale vase doprinose OS nisam imao prilike da vidim.

pmalic je napisao:
i još brdo drugih stvari koje nisu javne, kao i još par stvari koji još nisu javne, ali će biti uskoro. Možete misliti da to što sam radio za BLIC.NET nije doprinos jer sam plaćen za to, ali entuzijazam da se napravi i ponudi nešto novo i time okolina unaprijedi i približi razvijenim društvima se ne može nikada platiti. Dajte mi primjer neke druge firme koja je toliko donijela novog... nije sve savršeno, naravno, ali u našoj okolini, sve se svodi na najbolji pokušaj, pa šta bude.

Pedja, BLIC je komercijalan servis i sve to sto ste digli ste digli prvo da zaradite, pa da zaradite, pa jos pet razloga, i tek nakon toga da prosirite internet u RS... da bi opet zaradili :) Ovim ne zelim da umanjim vas doprinos internetizaciji i tvoj udio u njemu, koji ocigledno postoji itd, ali nemoj molim te pricati te bajke.
Za entuzijazam si u pravu i to stoji, originalna ideja i trud za prevazilazenje prepreka u realizaciji se tesko mogu naplatiti posebno domacim platama.
Ne znam samo zasto sve ovo pominjes, niko te nije prozvao.

Da, sto se tice prvog wireless broadband servisa, tu nisi u pravu. Zapravo, mi smo ponudili prvi servis 24/7 pristupa netu i file razmjeni u RS.
Ove druge stvari samo djelimicno stoje jer su to normalne stvari za ISP.. mislim, po meni. Svi normalni provajderi u regionu imaju stvari tipa game server, billing sistem, lokalni modovi i sl. To sto ste vi uveli vas je samo izdignulo iznad ZNJMNJ lokalnih ispova i izmedju ostalog jednim dijelom omogucilo dalje sirenje. Npr. sto se tice podizanja drugih provajdera, vjerujem da je sve to masno naplaceno, kako polovna oprema, tako i servis, a i mnogi i dalje koriste vas za pristup netu.. tako da od toga sto si nabrojao jedino se bl.com i forumi isticu kao dio koji eto niste morali da radite i gdje niste imali neku direktnu korist.

pmalic je napisao:
E, sad, recite vi šta se uradili po pitanju open source zajednice u RS/BiH i generalno informatizacije/internetizacije našeg društva.

Ovo bi trebalo da predstavlja neko nabrajanje, pa da vidimo ko je bolji?
Cemu, sta se treba dokazati?

XentoniX je napisao:
a vi mislite zasto ljudi kod nas ne koriste toliko internet i zasto nije toliko populran?
ja cu navesti samo jedan razlog. to su cijene. cijene interneta u republici srpskoj su mnogo vece u odnosu na federaciju i mnogo je losija ponuda. ne bih zeleo da se gospoda iz Blica uvrijedi, to mi nije bila namjera ali kada mogu pricati o tome kako ljudi kod nas ne koriste internet onda moram spomenuti i

Prije rata BH je u SFRJ bila crna rupa sto se tice knjiga i novina, jednostavno se nije uklapalo ni u predvidjanja ni u pravila. Sto se tice interneta ovdje, cijene jesu nesto vise nego sto bi bio red ali mislim da to nije glavni uzrok.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 20:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
pmalic je napisao:

Ovo su konkretno doprinosi vezani za Linux i open source,

Na tome svaka cast, ali ruku na srce, svaki provajder sa linkom poput vaseg bi trebao da to smatra pod obavezno.

pmalic je napisao:
a da navedem par doprinosa generalno "internetizaciji" Banjaluke i RS u kojima sam ja lično učestvovao bilo administracijom ili razvojem i planiranjem:

- game server
na BLIC-u dignut 1999. godine, pretpostavljam da je prvi u RS.

Game server je komercijalni servis podignut s ciljem dodatne zaradena korisnicima.

pmalic je napisao:
- dizanje šest-sedam drugih provajdera u BL i u drugim gradovima u RS od 2000. do danas.

Komercijalni projekti, masno preplaceni i jedino sto drzi te potprovajdere pod vama je cinjenica da im je jedini drugi izbor da se ubiju jer se na Teolovim provajderskim cijenama interneta saobracaja ne moze zaraditi.

Takodje, podsjetimo se cijene po kojoj je URC kupovao od BLIC-a ip saobracaj.
Onaj otvoreni sastanak na URC-u prosle godine kad se pricalo o gasenju internet pristupa fakultetima je sve rekao. Bezobrazno je slaba rijec.

pmalic je napisao:
- BLIC.wireless - prva masovna wireless mreža u RS 2001/02. godine.

"Masovna".... :lol:
Sjetimo se cijena iz juna prosle godine : 900 KM za karticu, antenu i par metara kabla. Zarada samo na opremi tricavih 500-600 KM. A za 128k si morao da zalozis jedan bubreg. Sa insistiranjem da oprema mora da se kupi iskljucivo kod vas. Da nije bilo nekih drugih okolnosti cijene bi ostale takve.

pmalic je napisao:
- prvi internet broadband servis u RS 2004. godine - wireless po downloadu - prvi put da je neko za 40 KM mogao da kupi mjesec dana non-stop online.

Moze to i jeftinije i kvalitetnije; stabilnost blic.wireless servisa je smijesna. Garantovani protok je mrtvo slovo na papiru, bilo na 2.4 ili na 5.8.

pmalic je napisao:
- prvi broadband servis preko kablovske TV u RS 2005. godine.

Broadband servis preko paukove mreze od kablova od kojih svaki drugi sluzi kao strik za vesh besposlenim domacicama. Kvalitet instalacija kod ELTE je blago receno losh, a NETCOM je jos gori. Vidjecemo kako ce to funkcionisati kad bude 50+ korisnika.

pmalic je napisao:
i još brdo drugih stvari koje nisu javne, kao i još par stvari koji još nisu javne, ali će biti uskoro. Možete misliti da to što sam radio za BLIC.NET nije doprinos jer sam plaćen za to, ali entuzijazam da se napravi i ponudi nešto novo i time okolina unaprijedi i približi razvijenim društvima se ne može nikada platiti. Dajte mi primjer neke druge firme koja je toliko donijela novog... nije sve savršeno, naravno, ali u našoj okolini, sve se svodi na najbolji pokušaj, pa šta bude.

Cijenim trud da se uvedu novi servisi, ali nemojmo se zavaravati, sve je uradjeno s ciljem da se zaradi sto vise para i da se uzme sto veci udio u ISP trzistu.

pmalic je napisao:
E, sad, recite vi šta se uradili po pitanju open source zajednice u RS/BiH i generalno informatizacije/internetizacije našeg društva.

Sa jos par drugova osnovao prvu neprofitnu wireless mrezu u RS, BLWireless. Mjesto za svakoga ko zeli da uziva u prednostima slobodne i besplatne razmjene svih informacija izmedju clanova. Takodje, postoji fond slobodnog softvera kao i redovno odrzavana baza vecine glavnih linux distribucija kojima svi mogu pristupiti i brzo i besplatno ih preuzeti.

Takodje, ovu neprofitnu mrezu odrzavamo potpuno besplatno, bez ikakave finansijske koristi.
O mom entuzijazmu i zelji da vidim bolju IT buducnost u ovoj zemlji ne trebam nista reci.
Lako je reci da je ovdje sve sjebano i cekati da neko dodje i ponudi nam rjesenje. Tako se nikad nece nigdje stici; ako sami ne stvorimo tu buducnost, niko drugi nam je nece stvoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 21:28 
Urednik
Urednik

Ljudi, niste u pravu po pitanju novih servisa u BLIC-u. Kao prvo, svaka firma ima želju da više zaradi, zar ne? Znači nije BLIC jedini koji ima želju za zaradom, imaju je i ostala četiri provajdera u BL, od toga dva privatna isto kao i BLIC. Iza oba ta privatna provajdera stoje firme mnogo jače od samog BLIC-a i firmi koji su bili uključeni u pokretanje BLIC-a. Da ne pominjem dva državna koji, za naše pojmove, imaju neograničene resurse. Zašto oni nisu izašli sa nekom od tih novih stvari? Zašto oni stagniraju i imaju samo one servise koje su imali i u početku?

Da nije ekipe sa BLIC-a svi bi sada koristili dial-up po cijenama sigurno višim nego što su one sada. Ako niste primjetili, svi ostali provajderi i dalje nude samo dial-up i poprečne veze. Ako i nude wireless, sigurno je skuplji od našeg i skuplja im je korisnička oprema, a vjerovatno je isto i stabilan kao naš. Sve i jedan servis sa kojim smo izašli smo sami isplanirali i razvili. U većini dodatnih stvari, tipa forum, game server, skeniranje maila antivirusom, webmail,... smo bili prvi i ostali su nas pratili da ne bi zaostajali. Ali, naravno, nisu nas u svemu mogli pratiti jer nemaju potrebne ljudske resurse, a ne plaćaju im se basnoslovne sume da im neko drugi iz vana razvije i implementira novi servis.

Takođe, dobar dio servisa i načina njihovog funkcionisanja su potekli od samih zaposlenih, a nisu bili dio nekog poslovnog plana napravljenog od uprave da bi se uzimalo još više para od korisnika.

Znači, ljudi koji rade posao su bitni, njihova želja za dokazivanjem, njihove ambicije i entuzijazam. U BL ima dosta ljudi sa jako puno para, a opet malo ih je u internet biznisu. Ovim biznisom se ljudi bave zato što im se to sviđa, a ne zato što je tako jako unosan biznis. Unosni biznis su auta, pravljenje zgrada, nafta, kafa, supermarketi, zastupništva velikih firmi, itd. Niko se još nije kod nas obogatio na prodaji interneta.

Što se tiče cijena usluga, to ipak određuje uprava, i ja veze nemam sa tim, niti imam nešto puno od toga. Radim ono što radim zato što to volim i što me ispunjava, novac je popratni efekat ako si dobar u tome što radiš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 21:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
pmalic je napisao:
. Zašto oni nisu izašli sa nekom od tih novih stvari? Zašto oni stagniraju i imaju samo one servise koje su imali i u početku?

Iskreno, to je vrlo dobro pitanje koje me muci vec par godina. Ljudi kao da namjerno zele da propadnu. Doduse u slucaju Srpskih posta i telekoma, tu je racunica jasna; nesposobno rukovodstvo postavljeno s ciljem da bankrotira firme kako bi sto jeftinije prosli prilikom privatizacije.
Ali, ostali me bash brinu....Sposobnih ljudi u ovom gradu ima dosta, nisu svi otisli van.

pmalic je napisao:
Ako i nude wireless, sigurno je skuplji od našeg i skuplja im je korisnička oprema, a vjerovatno je isto i stabilan kao naš. Sve i jedan servis sa kojim smo izašli smo sami isplanirali i razvili.

Teleklik nudi wireless, s tim sto su se koncentrisali na Alvarionovo rjesenje, pa je i oprema malo skuplja, ali je iskreno receno i bolja od opreme po 802.11b standardu.
Teol je koliko sam cuo dobio odbijenicu od CRA za 3.5 GHz frekvenciju, jer tek treba da se raspise tender za nju.

Inace, iako je ovo mrtvo slovo na papiru, BLIC nelegalno koristi 2.4 i 5.8 frekvencije, jer po planu dodjela frekvencija, koji je CRA usvojila jos 1998-e godine nikad nisu bile namijenjene za komercijalnu upotrebu.
Zasto vas CRA jos uvijek nije opalila po prstima to ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 22:19 
Urednik
Urednik

Ne žele oni da propadnu (ne računam državne, mada se Pošta ne planira uopšte privatizovati), nego su dosljedni ukupnom stanju kod nas, zar ne?

Generalna dijagnoza našeg društva je stagnacija sa tendencijom propadanja. U takvom društvu svako ko donosi promjenu neće naići na odobravanje, već na glasno negodovanje. Svaki pokret sa pozitivnim motivom će se izvrnuti ruglu i naći će se neki negativan motiv kao pravo obrazloženje. Niko ovdje nikog ne tjera da koristi ovo ili ono, radi ovo ili ono, pa opet, ništa ne valja, svi motivi su zli i izrabljivački. A oni koji ništa ne rade, a mogli bi puno, njih niko ne dira i oni svima valjaju. To je sve stara priča...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 23:08 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ja ipak mislim da BLIC nije loša firma. Samo nastavite. Odlično je to što mirrorujete poznate sajtove. To omogućava ljudima da brže i jeftinije skinu fajlove a i vama se više isplati (što se tiče linka) tako da je to pozitivna stvar. Ako bi ste još mirrorovali i sourceforge.net koji možda predstavlja prevelik zalogaj (jel ?) - bili bi ste n1.

Jel znate šta se meni ne sviđa? To što je telefon skup, a i ovaj ADSL kad dođe i on će izgleda biti skup. Ne sviđa mi se ni to što su telefonske linije loše. Ali ebajga. Treba raditi i "upgradeovati" i "patchovati" centrale, uvoditi nove linije itd ima tu posla, mislim da ide sve to, ali šteta je što lopovi koče ...

Valjda će nas Austrija opet okupirati pa možda prebrodimo ove muke. Optuživanje blica je ovdje bezveze jer kao prvo, nalazimo se na njihovom forumu. Nisu ni oni idealni, ali evo Wireless je zaista povoljan i to možda zahvaljujući konkurenciji (BLWireless - koji je inače čak i bolji za mnoge ljude). BLIC je takođe jedno vrijeme nudio i jeftin dialup preko onog broja (uh ala ste zeznuli audiotext, svaka vam čast :D ) ... A evo sad dolazi i kablovska. Dobar je blic.

Možda bi bio još bolji kada bi sponzorisao ovako ... ove nas što učimo i studiramo ;)

Pozdrav pmalicu, xentonix nemoj da se isfuravaš ;) Bez blica bi nas teol držao na telegrafu ;) Brzina - 1Bps :D :D :D

E sad da se vratim na topic. Cjepkanje ULK na milion manjih je nepotrebno. Po meni, svi mi iz bivše Juge ali bez Slovenaca (švabe) bi trebali imati jedan "federativan" ULK i "autonomna" pod udruženja. Jel tako? Samo što će ovo voditi pametni ljudi pa se neće rasptasti ko SFRJ a biće i bolji ;)

Ih jes imam vizije ... 0X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 23:28 
Urednik
Urednik

Svestenik je napisao:
Teleklik nudi wireless, s tim sto su se koncentrisali na Alvarionovo rjesenje, pa je i oprema malo skuplja, ali je iskreno receno i bolja od opreme po 802.11b standardu.

Koliko sam ja upućen, Alvarionov BreezeCom je MNOGO skuplji od naših 159 KM za Ovislink, antenu i kabl (199 - 40, ovo 40 je download za prvi mjesec). I još najbitnija razlika, Teleklik ti ne može prodati servis sa određenom količinom downloada jer nema sistem za takav obračun, već samo flat, što ispadne nešto kao poprečna veza, a to predstavlja ogromnu razliku u cijeni. Zato TeleKlik ima XY wireless korisnika, a BLIC ima 10 puta XY korisnika, jer je pojedincu jako skupo da plaća stotine KM mjesečno. A to stvarno košta stotine KM ako se uzme u obzir nabavna cijena linka koju provajder plaća.

I mi smo tako radili prije, ali kada smo razvili sistem i pustili ga u septembru 2004. mnogo više ljudi je moglo da si priušti to, jer smo sad mogli imati pakete i na gigabajt. I pritom korisnik lijepo može da vidi grafikone svog downloada i uploada, detaljno pregleda potrošnju u toku sata i dana, jeftinije im se obračunava saobraćaj prema našoj mreži (kao lokal), a da ne govorim o prednostima interne organizacije novog sistema koje nama olakšavaju dodavanje novih tačaka, upravljanje i sl. Zbog novog sistema obračuna BLIC.wireless je bukvalno doživio bum i broj korisnika se povećao X puta. Wireless ima svoje nedostatke i puno problema, kao što svi znamo, na zapadu se koristi ako ništa drugo ne može. I mi bi htjeli da dovodimo optiku ili barem bakarnu paricu do svakog korisnika, ali ne može, jedino što je tad moglo je bio wireless. Evo, sad negdje može i kablovska TV. Znam ja da bi bilo ljepše da smo dovukli 2 Gbps i svima dali 1 Mbps bez ograničenja downloada za 20 KM, ali nema uslova za to i neće ih još dugo biti. Ovo je konkretan primjer gdje smo korisnicima napravili pristupačno nešto što je im bilo prije preskupo. Zli jezici će reći da to znači i povećan profit, ali zar to nije normalna posljedica povećanja broj korisnika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 23:38 
Urednik
Urednik

che.guevara je napisao:
Ako bi ste još mirrorovali i sourceforge.net koji možda predstavlja prevelik zalogaj (jel ?) - bili bi ste n1.

Istraživali smo tu opciju, ne sjećam se tačno, ali to je baš baš veliko, ako nije preko 1 terabajt onda je sigurno blizu. To bi nam pojelo sadašnji link k'o keks. Možda kad porastemo, za par godina, ko zna 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 23:44 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ma da, i predpostavjao sam da je tako negdje. To je bash bash veliko. Potrebna je i infrastruktura i bandwidth ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
xentonix nemoj da se isfuravaš

che ja se uopste ne isfuravam , ja kazem onako kako ja mislim da jeste, bar na to imam pravo. ta tvoja ideja da je blic dobar meni nimalo ne smeta. mislim da vecina korisnika dijeli moje misljenje da je skup. ja neznam jes ti neki lovator il sta vec ali znam da je to mnogo para u odnosu na zemlje oko nas i na zivotni standard u ovoj drzavi.
ono sto Blic radi je za moje misljenje malo u odnosu na to koliko para uzimaju. ali to je ipak moje misljenje...........

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 00:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
imam i ja lokalni mirror i svaki dan mi barem 3 GB izadje sa racunara. total free...

trula je ova drzava. debelo trula

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 01:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
imam i ja lokalni mirror i svaki dan mi barem 3 GB izadje sa racunara. total free...

trula je ova drzava. debelo trula

cujete li vi .. free ....... :D :D

drzava je istrulila.. a i mi trulimo sa njom

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 12:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
pmalic je napisao:
Sa cijenama ti je problem u fazonu "kvake 22", da bi cijene pale, treba više korisnika, a da bi bilo više korisnika, trebaju niže cijene ;)

ma da, to je standard kod nasih shvatanja poslovanja... "bez rizika do profita" :roll:
a sta kazes na to da malo probate da rizikujete pa da vi prekinete taj zacarani krug time sto cete smanjiti cijene... nakon toga tokom perioda ce narasti broj korisnika... sve sto treba je da se malo strpite... ja mislim ne vise od 3-4 mjeseca... "da zrtvujete malo tekuci profit radi VECEG buduceg profita"... ali to je samo "zapadno" razmisljanje, sta oni znaju ;)

pmalic je napisao:
... Zašto oni nisu izašli sa nekom od tih novih stvari? Zašto oni stagniraju i imaju samo one servise koje su imali i u početku?

zato sto prosli put kada sam uplacivao vrijeme na Blicu u Mediamarketu na onom spisku na kojem oni evidentiraju uplate (list A4 ispunjen do kraja) pisalo pored svake uplate BLIC... ja nisam mogao da vjerujem... nema niti jedne uplate za neki drugi ISP... pitam lika sto radi sta je ovo, covjek se samo nasmijesi i odmahnu glavom.
jos samo da kazem, za one koje ne znaju, da Mediamarket prima uplate za sva 4 ISP-a u BL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma druze svi mi to znamo ... ali zasto bi oni mijenjali poslovnu politiku kad mogu i ovako da nas gule do gole koze. to ti je politika nas srba... dok mozes izvlaci kad ne mozes batali to i trazi nove budale. a vjerovatno nisu ni svjesni koliko bi isplatnije bilo da se cijene smanje.. broj korisnika bi dosta porastao. samo se nadam da ce nam doci jos neko od provajdera .. mozda onda nesto i bude .

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 09:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
XentoniX je napisao:
a vjerovatno nisu ni svjesni koliko bi isplatnije bilo da se cijene smanje.. broj korisnika bi dosta porastao.

Opet se vracamo na zacarani krug:

- smanje se cijene, poraste enormno broj korisnika...
- to zahtijeva poboljsavanje infrastrukture i povecavanje linka da bi taj povecani broj korisnika dobijao kvalitetan servis...
- sredstva koja se na taj nacin dobiju od korisnika nisu dovoljna za adekvatno realizovanje ove prethodne stavke...
- povecani broj korisnika dobija nekvalitetniju uslugu i postaju nezadovoljni...
- smanji se broj korisnika, a cijene ostaju manje...
- nema sredstava ni za odrzavanje postojece infrastrukture i linka.

Zacarani krug... Ovo je Balkan, nije to USA pa da kupis opremu vrijednu $10.000 po principu mjesecnog otplacivanja sa ratom od $300, i 155Mbit/s link za par desetina hiljada $ mjesecno. Na Balkanu je i dalje najpozeljnije "solarno" placanje (lova na sunce) i to u 100%-tnom iznosu. :) Nema tu srece...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa dobro ako je to sve tako.. kako onda federacija, hrvatska i srbija svojim korisnicima mogu da pruze bolje i jeftinije veze? svi smo otpali od iste drzave.
kad sam zadnji put gledao kartu i oni su bili na balkanu? :D

stvar je u tome sto kod nas nema dovoljno jake konkurencije, a zasto je nema mozemo skontati i sami. neko je nasao zlatni rudnik i ne zeli da ga porusi niti da dozvoli novim rudarima da kopaju u njemu. i sve dok je to tako, molim vas nemojte da se zalite na broj korisnika interneta u RS. kada ljudi budu imali internet po cijenama koje su realne a bude ih malo, onda recite nesto.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]