banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 09:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Srpski Linuks
PostPoslato: 15 Avg 2005, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
http://www.linux.rs.sr

naslov dovoljno govori.........
pogledajte malo i iznesite svoje misljenje.
meni je super ovo sto oni rade. to je za svaku pohvalu.
takodje treba obratiti paznju na ono: СРПСКИ ЛИНУКС - Србија, Република Српска, Црна Гора - Вести

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Поставио frodo на дан 24/7/2004

svjeze nema sta :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mangia je napisao:

pa dobro, nije svjeze ali koliko ljudi zna za taj sajt?? :D :D
to je trebalo da bude nadovezivanje na ono o cemu je vec bilo govora na forumu, a to je da se osnuje nesto za RS. oni su ovde fino spomenuli RS pa mislim da postoji mogucnost da se poveze sa njima ukoliko bi se nesto radilo.
poz

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 19:16 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
mangia je napisao:

Ма фришко, навали народе док још има !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vec sam rekao da nije vazno kad je sajt postavljen nego je vazan njegov sadrzaj.
vazno je ono gde pise Republika Srpska. prvo svi govorite kako bi valjalo nesto napraviti i uraditi.. ja mislim da bi ovi ljudi mogli i da pomognu. ocigledno od toga nema nista jer ljudi na ovom forumu samo gledaju koga mogu da ismiju. da je to nesto sto su svi znali pa hajde ali pola ljudi na ovom forumu ne zna za to, a mozda i vise.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 21:55 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ma šta ja znam ... baš sam se uključio na LUGBiH ovih dana ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vidim, tamo si stvarno aktivan :D :D :D
e nije ti losa ona ideja, u pocetku mi nije bila jasna ali sam skuzio ..
samo zahteva mnogo rada :D :D
ona ti je dobra ... patentiramo :P :P :P

potaj@co

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 08:38 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Ljudi, o čemu vi pričate? linux.rs.sr?

"postoji mogucnost da se poveze sa njima"... Kojim njima??? Jeste vi uopšte gledali taj sajt, ima ukupno 15 vijesti od novembra 2003. do jula 2004. i to sve od jednog korisnika (frodo). Čova postavio xoops portal za pola sata i ubacio par nekih vijesti. Sajt se hostuje na btgport.net, kao i brdo ostalih .rs.sr sajtova, ti ljudi su u nekom misionarskom pohodu pravljenja svega mogućeg pod .rs.sr domenom (patrioti :wink:) . Imaju brdo raznih sajtova u sličnom fazonu kao i ovaj, nešto naprave i onda ga napuste. A taj btgport.net je par ljudi koji imaju zakupljen dedicated server(čić) koji može svako kupiti za 30-60$ mjesečno.

Ni ostali sajtovi koji su linkani sa linux.rs.sr nisu bolji, tipa taj linuxo.com, to je cd shop, ljudi režu cd-ove i prodaju ih, ne vidim nikakvu njihovu distribuciju ili nekakve aktivnosti osim famoznih vijesti.

"mislim da bi ovi ljudi mogli i da pomognu" :lol: - ništa oni ne mogu pomoći više nego što to može bilo ko od nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 09:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
pmalic je napisao:
ništa oni ne mogu pomoći više nego što to može bilo ko od nas.

Tvoj doprinos je bash konkretan vidim. Od 1995-6te prema ovamo nisam te cuo da si rekao i jednu pohvalnu rijec za bilo sta sto ne nosi tvoj potpis ili firme za koju radis.

Poslednji put menjao Svestenik dana 16 Avg 2005, 10:12, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 10:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svestenik je napisao:
pmalic je napisao:

"mislim da bi ovi ljudi mogli i da pomognu" :lol: - ništa oni ne mogu pomoći više nego što to može bilo ko od nas.

Tvoj doprinos je bash konkretan vidim. Od 1995te-6te prema ovamo nisam te cuo da si rekao i jednu pohvalnu rijec za bilo sta sto ne nosi tvoj potpis ili firme za koju radis.

e druze imas pice od mene :D :D :D :D :D

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 10:26 
Urednik
Urednik

Svestenik je napisao:
Tvoj doprinos je bash konkretan vidim. Od 1995-6te prema ovamo nisam te cuo da si rekao i jednu pohvalnu rijec za bilo sta sto ne nosi tvoj potpis ili firme za koju radis.

Kako znaš da si me slušao? :D

Ko kome brani da se sa "njima" udružite i da vam "oni" pomognu, ja samo iznosim svoje mišljenje, na šta, kao moderator ovog foruma, imam pravo. Izgleda da se osjećaš prozvanim čim su te moje riječi tako pogodile, a zato baš i nemaš razloga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
pmalic je napisao:
te]

Kako znaš da si me slušao? :D

Znamo se mi malo duze vremena, samo se ti vjerovatno ne sjecas. Bio sam na URC-u u doba kad si ti prvi put Linux vidio u zivotu, a nakon toga smo se susretali cesto.

Ne osjecam se pogodjen, daleko od toga. Samo komentarisem tvoj ego :) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 10:55 
Urednik
Urednik

Svestenik je napisao:
Znamo se mi malo duze vremena, samo se ti vjerovatno ne sjecas.

Da se preformulišem, kako znaš šta je pričam o kome? Ako te se ne sjećam, onda se više i ne viđamo :wink:

Ja nisam sklon uljepšavanju stvari, a firmu u kojoj radim neću sigurno javno ocrnjavati na njenom forumu, ko je to još vidio. A čim pričaš to što pričaš, nemaš pojma o mojim stavovima (koje neći sigurno iznositi na ovom forumu). Neki vole da žive u iluziji da nešto pametno rade, da nešto znače, da nešto znaju, ali od toga nema ništa u ovom našem tamnom vilajetu. To vidiš kad odeš malo vani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 13:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Ko kome brani da se sa "njima" udružite i da vam "oni" pomognu, ja samo iznosim svoje mišljenje, na šta, kao moderator ovog foruma, imam pravo. Izgleda da se osjećaš prozvanim čim su te moje riječi tako pogodile, a zato baš i nemaš razloga.

Nadam da se da cu i ja, kao clan ovog foruma, imati pravo da iznesem svoje misljenje posto sam direktno i indirektno prozvan, a potencijalni offtopic moze predstavljati samo nadovezivanje na tvoj offtopic.

Citiraj:
Kako znaš da si me slušao?

[izbrisano]

Sto se tice ostaloga sto kleveces, ne znam zasto si se ovaj put uhvatio za to i necu se tu puno osvrtati. Btgport stabilno postoji skoro tri godine i sa vise aspekata pruzamo bolji hosting servis od npr. firme u kojoj radis, a hostujemo i uporedivo priblizan broj sajtova.

...
...

Sto se tice linux.rs.sr, taj sajt je pokrenuo jedan covjek iz Beograda i hosting i domen su jedina veza koju ima sa btgportom tj. sa mnom. Ne znam zasto ga dalje ne osvjezava, ali znam da postoji dosta drugih sajtova koji se osvjezavaju i koji su medjusobno povezani, tj. ne sajtovi vec ljudi. Npr. prevod.org i nasepismo.net su veoma aktivni, kao i mnostvo drugih sajtova koji imaju manje ili vise veze sa linuksom, prevodjenjem, distribucijama, otvorenim kodom itd. Npr. mogu da izdvojim i svima poznatu gnuzillu - sve se to manje-vise vrti oko istih ljudi ili grupa.

Sto se tice srpskog linuksa, izasla je prosle godine komercijalna distribucija Protos, ali nisam dalje pratio dokle se sa tim doslo. Uglavnom, ako posjetite neke od sajtova koje sam pomenuo vidjecete da postoje odredjene aktivnosti ili bar ideje u vezi sa tim. Hm, sta mislite kako su google i gmail cirilivozani, kako je izasla cirilicna verzija xp-a, zasto i office ima cirilicnu varijantu itd... :)

Za one koji su zainteresovani da daju nesto slobodnog vremena predlazem da se prijave npr. na prevod.org. Ja sam se tu prosle godine aktivirao i prebacio jedan dio Gnoma na ijekavski, koliko sam imao vremena. Tu bi svakako dobro dosla pomoc, a nakon nekog vremena, kada se skupe ljudi, razdvoje interesi i interesovanja, stvari malo bolje organizuju i sl, mozda se pojavi i neka stabilna srpska distrubucija koja ce biti cak i odrzavana. Ja se nadam da ce se do tada i ljudi sa ovih prostora organizovati i dati udjela u svemu.

Sto se tice LUGBiH i sl, mislim da bi tu trebalo nastupati sa oprezom. Kao jednu od prepreka vidim jezicki problem, jer se tamosnjim hajvanima iskljucivo prica "bosanski" i nisam bas siguran da bi ih razveselio zahtjev da se stvari prilagodjavaju i srpskom. Trenutno su blize ekipe sa prevod/nasepismo/uliks/xxx izmedju ostalog i zbog toga sto ne postoji odgovarajuca srpska distribucija. Prvo prevodjenje, programi, dokumentacija, organizacija, podrska, pa onda mozda bude nesto od srpske distribucije, ne moze to preko noci i bez znacajnih napora.

Poslednji put menjao bojmen dana 16 Avg 2005, 17:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 14:27 
Urednik
Urednik

Ubio si me u pojam. Moj stil jeste napadan i moje riječi često, htio ja to ili ne, jako zabole druge, ali sve to proizilazi iz toga što me stanje kod nas jako nervira, teško je naći ijedan pozitivan primjer bilo čega kod nas, već dugo pratim situaciju, a ništa se ne mjenja niti se može promjeniti. Sve što se kod nas naizgled čini dobrim je samo fasada i iza toga uvijek stoji sranje. Reci mi da nije tako.

Pored svega toga, ja nisam lično nikoga prozvao i napadao, to je granica koju jako rijetko prelazim, a ti opisuješ nekakvo treptanje?? Tu nema više diskusije, jer ja neću nikad preći u dijagnozu tvoje ličnosti i tvojih zastranjivanja jer ovo nije mjesto za lične prepirke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 16:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
bojmen je napisao:
Btgport stabilno postoji skoro tri godine i sa vise aspekata pruzamo bolji hosting servis od npr. firme u kojoj radis, a hostujemo i uporedivo priblizan broj sajtova.

Sta tacno znaci "stabilno postoji"? Finansijski aspekt, funkcionalni aspekt, ili to oboje, ili nesto sasvim trece? Koji su to konkretno apekti po kojima se pruza bolji hosting -- bolje cijene, podrska za ovo ili ono ili sta vec?

Takodje, cinjenica koju svi moraju prihvatiti jeste da 99% sajtova koje su kreirali ljudi sa nasih prostora, postoje i sluze jedino da bi "i ja imao ono sto ima moj komsija", tj. niko ne vrsi prodaju preko sajtova ili nesto slicno, niti mu je sajt integrisan u (nepostojeci) informacioni sistem "kompanije", vec uglavnom na sajtu stoje sarene slicice i informacije stare pola godine. Ljudi/firme u USA i Evropi (tj. normalnom svijetu) sajtove imaju ne zbog povecanja sarenila i sl., vec zbog toga sto pomocu njih rade posao.

I, sada, onaj ko ima n+50 umjesto n hostovanih takvih sajtova, ima bolji business? ;)

bojmen je napisao:
Sto se tice srpskog linuksa, izasla je prosle godine komercijalna distribucija Protos, ali nisam dalje pratio dokle se sa tim doslo. Uglavnom, ako posjetite neke od sajtova koje sam pomenuo vidjecete da postoje odredjene aktivnosti ili bar ideje u vezi sa tim. Hm, sta mislite kako su google i gmail cirilivozani, kako je izasla cirilicna verzija xp-a, zasto i office ima cirilicnu varijantu itd... :)

Komercijalna distribucija Linux-a kod nas? ;) Sta je to? ;) Kod nas su ljudi na takvom nivou da racunare smatraju nekim cudnim i nezanimljivim kutijama, ekvivalentno tosteru. I sada se pojavi neko i jos trazi da mu se plati da bi baja sa pocetka price mogao da gurne CD u svoj drajv "i da se nesto tamo po ekranu vrti". Drugim rijecima, ljudi kod nas kupuju racunare samo zato sto je to sada cool i da bi "i moj mali mogao ici po tom Internetu"...

A sto se konkretno tice tog ProtOS-a, dovoljno je reci da je o njemu pisao Svet kompjutera, a svi znamo kakvog je profila taj casopis (60% idiotske reklame, 30% prikazi igrica i 10% ovakvi tekstovi o ProtOS-u i sta ja znam): http://www.sk.co.yu/2004/03/skpd01.html SK je bio relativno dobar (citaj: bilo je necega pametnog u njemu) do 1990. godine (a tek kakvi su bili clanci iz 1981., citao sam te brojeve retroaktivno i znam o cemu pricam -- ljudi su pisali neke clanke koji su za to vrijeme za nase pojmove obradjivali rocket science; Ok, nije bilo tekstova o npr. UNIX-u ali su tu i druge teme -- assembler, hardverski projektici itd.), do tada su ljudi objavljivali u njemu i zaista pametne clanke koji su obradjivali slozene tematike, da bi poslije 1990. (ne smijemo zanemariti gradjanski rat koje je sve unazadio, ali nije sada rat univerzalno opravdanje za sve sto se ne radi) i narocito poslije 1996. i naovamo SK prerastao u neke nebulozne prikaze najnovijih shareware/freeware/? njesra koja "omogucavaju da na vrlo efiksan nacin izvrsite organizovanje svojih MP3 datoteka/slicica/sta_ja_znam_cega". Eeeej, skontaj, k'o da pisu o ciodama i kako da ih slozis koristeci magnet. :roll:

Ne bih volio da ovo neko shvati kao neko popovanje, vec kao iznosenje cinjenica koje neki mozda nisu primjetili do sada, a sve to u cilju da i ostali uvide stvarno stanje stvari i da na osnovu toga pokusamo krenuti naprijed. No hard feelings, please.

bojmen je napisao:
Za one koji su zainteresovani da daju nesto slobodnog vremena predlazem da se prijave npr. na prevod.org. Ja sam se tu prosle godine aktivirao i prebacio jedan dio Gnoma na ijekavski, koliko sam imao vremena. Tu bi svakako dobro dosla pomoc, a nakon nekog vremena, kada se skupe ljudi, razdvoje interesi i interesovanja, stvari malo bolje organizuju i sl, mozda se pojavi i neka stabilna srpska distrubucija koja ce biti cak i odrzavana.

Sve je to simpaticno i pohvalno, ali prevodjenje nije Computer Science, to je nesto vezano za govorne jezike i prevodjenje. Bas ce sada da se u RS izvrsi popularizacija Linuxa zato sto Gnome bude preveden na srpski jezik? Kod nas ljudi razumiju pojmove kao sto su "lopata", "asov", "kramp" i sl. -- "kompijutori" su nesto neopipljivo, to je "nesto sareno"... "ma to su nama Ameri uvalili da nam djecu uniste radijacijom, oni monitori, znas li ti kako to zraci?" I sada bi u toj sredini trebalo napraviti novu "srpsku distribuciju Linuxa"... Pa mi eksere i sarafe uvozimo, ni njih ne znamo napraviti, a pravili bi (i finansirali) Linux distribuciju, koja bi bila odrzavana, sa aktuelnim sigurnosnim "zakrpama" i ostalim??? Kakve sigurnosne zakrpe? ;) Kod nas je vrhunsko umijece ovih "strucnjaka" za Linux, instaliranje RedHat-a/Fedore/Mumbuntu-a/KlakBlak distribucije, eventualno mijenjanje dva reda u nekom konf. fajlu, i nakon toga dugotrajno razmisljenje i umno posmatranje pixela na ekranu, a sve u cilju natjerivanja zvucne kartice da odsvira tamo nesto... Ali, neeee, ta Fedora ne moze odsvirati WAV, to je njesra, uzmemo KlakBlak v0.1 distribuciju i na njoj sve radi samo od sebe. I "ondak opalimo jednu pivu" i sve je Ok. I to je Linux? ;) To "nije vidjelo" Linux-a.

Jos jednom ponavljam: Ne bih volio da ovo neko shvati kao neko popovanje, vec kao iznosenje cinjenica koje neki mozda nisu primjetili do sada, a sve to u cilju da i ostali uvide stvarno stanje stvari i da na osnovu toga pokusamo krenuti naprijed. No hard feelings, please.

Napomena: Ocigledno je da se citirane fraze (pod navodnicima, "jel'te") odnose na svakodnevni narodski nacin govora kojim smo, nazlost, okruzeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
uh kako bi bilo fino da se negdje na nekoj njivi nadjemo. kakva bi to tuca bila da nam i navijaci pozavide...

da ja nesto sarnem ovako bunovan

fino je vidjeti ovde staru gardu kao dsimica i pedju.
dsimic je u pravu sto se tice sajtova. to i ko ima postavi jednom i zaboravi. poenta je sto je ovo svjetska zabit i nama je linux i win isto sranjei nista bitno ne mijenja. u razvienim zemljama ljudi preko interneta placaju racune, kupuju, rezervisu, obrazuju se, gledaju jedni druge preko kamera itd a sta mozes kod nas. dok god pojedinci budu ovde krojili internet politiku bicemo trube i internet ce nam koristiti da ovako ukrstimo koplja. sto se tice nekog razvoja i konkretnih sajtova kao linux.rs.sr ili linuxo ne vidim nista interesantno tamo. jedni napisu 1 clanak godisnje, jedni narezuju i prodaju cd-ove ali nisu oni krivi za takvo stanje. broj ljudi koji koriste racunare u svijetu se vrtoglavo povecava dok kod nas i ko ima racunar uglavnom mu pridrzava mamino heklanje ili kakvu saksiju, da pogleda najnoviju severinu ili suzanu i odigra pasijans ponekad. tako je kolo zapoceto i ili prati korake ili izadji iz njega i zapocni svoje.....

pedja malo si pretjerao. sto se mene tice grijesis. pogotovo za btgport. jos nisam cuo da se negdje reklamiraju ili da su nekoga spamovali mailovima. a to za koliko placa server(cic) je najmanje bitno jer su bukvalno MAJKE TEREZE u ovoj nasoj "kompjuterskoj revoluciji".

ja samo mogu da tugujem sto ne znam nekoga tatinog sina sa viska para voljnih da ih ulozi u neki konkretan projekat koji niej vezan za kafanu . napravilo bi se cudo ovde.... bilo na linuxu bilo na win-u..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 18:39 
Urednik
Urednik

Kad me prozivate za doprinos, evo mojih, odnosno BLIC.NET-ovih, javno vidljivih doprinosa open source zajednici... pošto meni prevođenje, kao nekome ko se bavi programiranjem i operativnim sistemima, nije zanimljivo, prevodili nismo ništa, niti planiramo. Pošto softwarea koji sami razvijamo pokreće BLIC.NET, a pošto nas on uglavnom i razlikuje od konkurencije, nismo dosad ništa objavili, ali vjerovatno hoćemo neke segmente kasnije. Ono što imamo su mirrori od nekih open source projekata, uglavnom su dignuti 2003. godine. Preko njih korisnici iz RS i BiH mogu brže skinuti (i jeftinije, ako su baš korisnici BLIC.NET-a) neke od često korištenih open source softwarea:

http & ftp://ftp.ba.kernel.org/ - prvi i jedini zvanični mirror u BiH kernel.org-a sajta koji distribuira Linux kernel.

http://gnu.blic.net/ i ftp://gnu.blic.net/
- prvi i jedini zvanični mirror u BiH GNU web sajta i GNU ftp servera.

http://mysql.blic.net/ - prvi i jedini zvanični MySQL mirror u BiH.

http://apache.blic.net/ - prvi i jedini zvanični Apache mirror u BiH.

ftp://ftp.ba.postgresql.org - prvi i jedini zvanični PostgreSQL mirror u BiH.

http://qmail.blic.net/ - prvi zvanični mirror qmail.org-a.

http://ldp.blic.net/ - prvi zvanični mirror Linux Documentation Projecta.

http://cpan.blic.net/ - prvi i jedini zvanični mirror CPAN projekta (Perl moduli).

Ovo sve nam zauzima oko 200 GB na disku i troši bandwidth, distribucije generalno ne mirrorujemo zato što baš puno zauzimaju, a malo ko bi ih htio skidati zbog veličine. Sve gore navedeno mi u BLIC-u redovno koristimo i dobar dio sistema nam počiva na tome. Mirrorovanje toga je najmanje što smo mogli uraditi.

Ovo su konkretno doprinosi vezani za Linux i open source, a da navedem par doprinosa generalno "internetizaciji" Banjaluke i RS u kojima sam ja lično učestvovao bilo administracijom ili razvojem i planiranjem:

- banjaluka.com
- jedan od prvih domaćih (mislim BL, RS) sajtova, vjerovatno i sada jedini koji pruža usluge besplatnog maila sa preko 20,000 korisnika. Sad je malo u raspadu zbog nedostatka vremena, ali nije tako uvijek bilo, još čuvam logove kada je sajt imao preko 100,000 hitova dnevno.

- ovaj forum - jedan od prvih, a vjerovatno i najposjećeniji forum u RS, dignut mislim prvi put 1999. ili 2000.

- game server
na BLIC-u dignut 1999. godine, pretpostavljam da je prvi u RS.

- dizanje šest-sedam drugih provajdera u BL i u drugim gradovima u RS od 2000. do danas.

- BLIC.wireless - prva masovna wireless mreža u RS 2001/02. godine.

- prvi internet broadband servis u RS 2004. godine - wireless po downloadu - prvi put da je neko za 40 KM mogao da kupi mjesec dana non-stop online.

- prvi broadband servis preko kablovske TV u RS 2005. godine.

i još brdo drugih stvari koje nisu javne, kao i još par stvari koji još nisu javne, ali će biti uskoro. Možete misliti da to što sam radio za BLIC.NET nije doprinos jer sam plaćen za to, ali entuzijazam da se napravi i ponudi nešto novo i time okolina unaprijedi i približi razvijenim društvima se ne može nikada platiti. Dajte mi primjer neke druge firme koja je toliko donijela novog... nije sve savršeno, naravno, ali u našoj okolini, sve se svodi na najbolji pokušaj, pa šta bude.

E, sad, recite vi šta se uradili po pitanju open source zajednice u RS/BiH i generalno informatizacije/internetizacije našeg društva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 18:50 
Urednik
Urednik

mangia je napisao:
pedja malo si pretjerao. sto se mene tice grijesis. pogotovo za btgport. jos nisam cuo da se negdje reklamiraju ili da su nekoga spamovali mailovima. a to za koliko placa server(cic) je najmanje bitno jer su bukvalno MAJKE TEREZE u ovoj nasoj "kompjuterskoj revoluciji".

Joj, ljudi, nemam ništa protiv btgport-a, veze nemam sa njima, poenta na koju sam htio da ukažem da btgport nije neka korporacija sa milion maraka prometa koja sad može pomoći linux zajednici, već da je to par ljudi koji zakupljuju server i nude hosting i da ne mogu ništa više pomoći nego što to možeš ti ili ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
uh kako bi bilo fino da se negdje na nekoj njivi nadjemo. kakva bi to tuca bila da nam i navijaci pozavide...

da ja nesto sarnem ovako bunovan

fino je vidjeti ovde staru gardu kao dsimica i pedju.
dsimic je u pravu sto se tice sajtova. to i ko ima postavi jednom i zaboravi. poenta je sto je ovo svjetska zabit i nama je linux i win isto sranjei nista bitno ne mijenja. u razvienim zemljama ljudi preko interneta placaju racune, kupuju, rezervisu, obrazuju se, gledaju jedni druge preko kamera itd a sta mozes kod nas. dok god pojedinci budu ovde krojili internet politiku bicemo trube i internet ce nam koristiti da ovako ukrstimo koplja. sto se tice nekog razvoja i konkretnih sajtova kao linux.rs.sr ili linuxo ne vidim nista interesantno tamo. jedni napisu 1 clanak godisnje, jedni narezuju i prodaju cd-ove ali nisu oni krivi za takvo stanje. broj ljudi koji koriste racunare u svijetu se vrtoglavo povecava dok kod nas i ko ima racunar uglavnom mu pridrzava mamino heklanje ili kakvu saksiju, da pogleda najnoviju severinu ili suzanu i odigra pasijans ponekad. tako je kolo zapoceto i ili prati korake ili izadji iz njega i zapocni svoje.....

ja samo mogu da tugujem sto ne znam nekoga tatinog sina sa viska para voljnih da ih ulozi u neki konkretan projekat koji niej vezan za kafanu . napravilo bi se cudo ovde.... bilo na linuxu bilo na win-u..

ovo je fino receno. slazem sa ovim.
jos nesto da navedem kada smo usli tako duboko u ovu temu.
sta vi mislite zasto ljudi kod nas ne koriste toliko internet i zasto nije toliko populran?
ja cu navesti samo jedan razlog. to su cijene. cijene interneta u republici srpskoj su mnogo vece u odnosu na federaciju i mnogo je losija ponuda. ne bih zeleo da se gospoda iz Blica uvrijedi, to mi nije bila namjera ali kada mogu pricati o tome kako ljudi kod nas ne koriste internet onda moram spomenuti i glavni razlog za to.

pozdrav svima

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]