bojmen je napisao:
Btgport stabilno postoji skoro tri godine i sa vise aspekata pruzamo bolji hosting servis od npr. firme u kojoj radis, a hostujemo i uporedivo priblizan broj sajtova.
Sta tacno znaci "stabilno postoji"? Finansijski aspekt, funkcionalni aspekt, ili to oboje, ili nesto sasvim trece? Koji su to konkretno apekti po kojima se pruza bolji hosting -- bolje cijene, podrska za ovo ili ono ili sta vec?
Takodje, cinjenica koju svi moraju prihvatiti jeste da 99% sajtova koje su kreirali ljudi sa nasih prostora, postoje i sluze jedino da bi "i ja imao ono sto ima moj komsija", tj. niko ne vrsi prodaju preko sajtova ili nesto slicno, niti mu je sajt integrisan u (nepostojeci) informacioni sistem "kompanije", vec uglavnom na sajtu stoje sarene slicice i informacije stare pola godine. Ljudi/firme u USA i Evropi (tj. normalnom svijetu) sajtove imaju ne zbog povecanja sarenila i sl., vec zbog toga sto pomocu njih rade posao.
I, sada, onaj ko ima n+50 umjesto n hostovanih takvih sajtova, ima bolji business?

bojmen je napisao:
Sto se tice srpskog linuksa, izasla je prosle godine komercijalna distribucija Protos, ali nisam dalje pratio dokle se sa tim doslo. Uglavnom, ako posjetite neke od sajtova koje sam pomenuo vidjecete da postoje odredjene aktivnosti ili bar ideje u vezi sa tim. Hm, sta mislite kako su google i gmail cirilivozani, kako je izasla cirilicna verzija xp-a, zasto i office ima cirilicnu varijantu itd...

Komercijalna distribucija Linux-a kod nas?

Sta je to?

Kod nas su ljudi na takvom nivou da racunare smatraju nekim cudnim i nezanimljivim kutijama, ekvivalentno tosteru. I sada se pojavi neko i jos trazi da mu se plati da bi baja sa pocetka price mogao da gurne CD u svoj drajv "i da se nesto tamo po ekranu vrti". Drugim rijecima, ljudi kod nas kupuju racunare samo zato sto je to sada cool i da bi "i moj mali mogao ici po tom Internetu"...
A sto se konkretno tice tog ProtOS-a, dovoljno je reci da je o njemu pisao Svet kompjutera, a svi znamo kakvog je profila taj casopis (60% idiotske reklame, 30% prikazi igrica i 10% ovakvi tekstovi o ProtOS-u i sta ja znam):
http://www.sk.co.yu/2004/03/skpd01.html SK je bio relativno dobar (citaj: bilo je necega pametnog u njemu) do 1990. godine (a tek kakvi su bili clanci iz 1981., citao sam te brojeve retroaktivno i znam o cemu pricam -- ljudi su pisali neke clanke koji su za to vrijeme za nase pojmove obradjivali rocket science; Ok, nije bilo tekstova o npr. UNIX-u ali su tu i druge teme -- assembler, hardverski projektici itd.), do tada su ljudi objavljivali u njemu i zaista pametne clanke koji su obradjivali slozene tematike, da bi poslije 1990. (ne smijemo zanemariti gradjanski rat koje je sve unazadio, ali nije sada rat univerzalno opravdanje za sve sto se ne radi) i narocito poslije 1996. i naovamo SK prerastao u neke nebulozne prikaze najnovijih shareware/freeware/? njesra koja "omogucavaju da na vrlo efiksan nacin izvrsite organizovanje svojih MP3 datoteka/slicica/sta_ja_znam_cega". Eeeej, skontaj, k'o da pisu o ciodama i kako da ih slozis koristeci magnet.
Ne bih volio da ovo neko shvati kao neko popovanje, vec kao iznosenje cinjenica koje neki mozda nisu primjetili do sada, a sve to u cilju da i ostali uvide stvarno stanje stvari i da na osnovu toga pokusamo krenuti naprijed. No hard feelings, please.
bojmen je napisao:
Za one koji su zainteresovani da daju nesto slobodnog vremena predlazem da se prijave npr. na prevod.org. Ja sam se tu prosle godine aktivirao i prebacio jedan dio Gnoma na ijekavski, koliko sam imao vremena. Tu bi svakako dobro dosla pomoc, a nakon nekog vremena, kada se skupe ljudi, razdvoje interesi i interesovanja, stvari malo bolje organizuju i sl, mozda se pojavi i neka stabilna srpska distrubucija koja ce biti cak i odrzavana.
Sve je to simpaticno i pohvalno, ali prevodjenje nije Computer Science, to je nesto vezano za govorne jezike i
prevodjenje. Bas ce sada da se u RS izvrsi popularizacija Linuxa zato sto Gnome bude preveden na srpski jezik? Kod nas ljudi razumiju pojmove kao sto su "lopata", "asov", "kramp" i sl. -- "kompijutori" su nesto neopipljivo, to je "nesto sareno"... "ma to su nama Ameri uvalili da nam djecu uniste radijacijom, oni monitori, znas li ti kako to zraci?" I sada bi u toj sredini trebalo napraviti novu "srpsku distribuciju Linuxa"... Pa mi eksere i sarafe uvozimo, ni njih ne znamo napraviti, a pravili bi (i
finansirali) Linux distribuciju, koja bi bila odrzavana, sa aktuelnim sigurnosnim "zakrpama" i ostalim??? Kakve sigurnosne zakrpe?

Kod nas je vrhunsko umijece ovih "strucnjaka" za Linux, instaliranje RedHat-a/Fedore/Mumbuntu-a/KlakBlak distribucije, eventualno mijenjanje dva reda u nekom konf. fajlu, i nakon toga dugotrajno razmisljenje i umno posmatranje pixela na ekranu, a sve u cilju natjerivanja zvucne kartice da odsvira tamo nesto... Ali, neeee, ta Fedora ne moze odsvirati WAV, to je njesra, uzmemo KlakBlak v0.1 distribuciju i na njoj sve radi samo od sebe. I "ondak opalimo jednu pivu" i sve je Ok. I to je Linux?

To "nije vidjelo" Linux-a.
Jos jednom ponavljam:
Ne bih volio da ovo neko shvati kao neko popovanje, vec kao iznosenje cinjenica koje neki mozda nisu primjetili do sada, a sve to u cilju da i ostali uvide stvarno stanje stvari i da na osnovu toga pokusamo krenuti naprijed. No hard feelings, please.
Napomena: Ocigledno je da se citirane fraze (pod navodnicima, "jel'te") odnose na svakodnevni narodski nacin govora kojim smo, nazlost, okruzeni.