Rider on the storm je napisao:
Iz prve ruke, pošto sam relevantan da napišem ovo jer radim tamo, kliničke slike su sve teže i sve je mlađih ljudi ('90. '80. '70. i '60. godišta), to su sve radno sposobni ljudi, koji su do ovoga bili potpuno zdravi.
Prošle godine je većina ljudi bila u strahu, a manjina su bili teoretičari zavjere, a sada je obrnuto, manjina je onih koji su se opekli, a većina smatra da je to "obični grip" jer su dobro prošli.
Nije grip, kao što dizelski motor nije što i benzinski, sličnosti ima, ali virus izazivač i progresija bolesti su potpuno drugačiji, ovo je druga bolest, druge etiologije ali i prognoze.
Drago mi je da većina vas ovdje shvata ozbiljnost situacije, a situacija je alarmantna.
Jedino pravilo kod kovida je da
nema pravila; možete biti sa bolesnim partnerom cijele dane i noći i ne zaraziti se, a možete se zaraziti od nečijeg kihanja usput; možete nakon bolesti razviti antitijela, a i ne morate; možete imati minimalne simptome, a možete završiti da ne kažem kako; a zdravlje ni imunitet ne igraju nikakvu ulogu kod mogućnosti zaraze.
Ostavite brojke i testove po strani, broj hospitalizovanih i njihova teška klinička slika su alarm.
Ajmo ovako, ako ste zdravi i mladi, šanse da umrete su manje od 1%, ali za onog ko umre, za njega je smrtnost stopostotna. Zato se nije igrati sa tim, niko ne voli ruski rulet.
Najjači su mi oni kojima smeta maska. Jesu li to oni isti kojima smeta pojas u autu, a ne smetaju im pederske uske pantalone? Pa navikneš se za dva dana. Kao da nosite kačket, kako maska može smetati koji đavo? Još dobro dođe. Maskiran si pa te teže prepoznaju smaratori na ulici.

Ako ko ima blaži oblik kovida, preporučujem da pije Aspirin 100mg 2x1 dnevno na svoju ruku dvije sedmice, neće škoditi, a smanjuje se rizik od tromboembolije. Ko pročitao, fala.
Apropo bržeg i lakšeg širenja, mogu slobodno da kažem, da sam prilično siguran da su i "mjere" doprinijele tome. Ako je istina da imamo mutirane sojeve, koji se brže šire, to je prosto zbog evolucionih zakona, koji kažu da svako živo biće traži način da opstane. Ako mjerama usporavamo virus, logično je da isti mutira i prilagođava se. Kako je njemu neophodan domaćin za opstanak, traži način da lakše dođe do domaćina, odnosno način da se lakše prenosi. Dakle, vrlo je moguće da su "mjere" pomogle stvaranju tih mutiranih sojeva, koji se sada brže šire. Ili za ovaj virus ne važe ni evolucione teorije, pošto vidim da mnogi govore da se virus ponaša mimo svih pravila (što je još jedan bezuman medijski narativ, kojim se ovaj virus predstavlja skoro kao inteligentan organizam)
Slažem se da je jedini ispravan pokazatelj broj hospitalizovanih i broj smrtnih slučajeva. Problem je što nikad nećemo saznati, koliko su mjere, zaključavanja, prisilni karantini i izolacije, doprinijeli smanjenju imuniteta kod ljudi, samim tim i povećavali njihovu podložnost i drugim infekcijama i bolestima. A tu je i činjenica da se mnogi zbog sitnijih problema, bolova, manjih krvarenja, nisu ni javljali ljekarima, usljed straha i histerije. Dakle koliko je to sve zajedno uticalo, na povećanje broja bolničkih slučajeva i smrtnih ishoda. Lični subjektivan osjećaj, što se mene tiče, jeste da su u posljednjih mjesec dana, iz mog okruženja, mahom zaglavili ljudi koji su se najviše pazili i poštovali "mjere". Shodno tome, učinkovitost istih mi je i dalje krajnje upitna...
Maske? Da budem iskren, nimalo nisam ubijeđen u njihovu efikasnost, a evo i zašto. Mogli smo da sprovedemo sedmodnevni eksperiment sa maskama. Naređenje... Maske svi, u svakom trenutku, bez izuzetka. Stroga kontrola sprovođenja mjere i rezultati bi morali biti vidljivi, već nakon par dana. Međutim...
U USA npr. svaka savezna država ima različite zakone o obaveznom nošenju maski. Tri savezne države, koje su najlošije prošle u epdidemiji su Rhode Island, New York i New Jersey. Imaju daleko najveći broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Sve tri države su skoro prije godinu dana uvele obavezu nošenja maski za sve starije od 2 godine. Nasuprot njih stoji Florida recimo, koja ni nije uvodila obavezu nošenja maski. Njihova stopa smrtnih slučajeva je ispod prosjeka za čitavu USA. Meni izgleda, kao da maske ne prave toliku razliku u broju smrtnih ishoda...
Ili ako uporedimo New York i Floridu, države sa sličnom gustinom populacije, a sa dijametralno različitim pristupom pandemiji, pogtovo kad je riječ o maskama, dobijamo rezultate koji ne idu u prilog strogim mjerama.
New York ima daleko veći broj smrtnih slučeva na milion stanovnika (oko 2500 prema 1500 na Floridi) i veći broj hospitalizacija (NY 89000 - Florida oko 82000).