banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 13:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Rider on the storm je napisao:
Iz prve ruke, pošto sam relevantan da napišem ovo jer radim tamo, kliničke slike su sve teže i sve je mlađih ljudi ('90. '80. '70. i '60. godišta), to su sve radno sposobni ljudi, koji su do ovoga bili potpuno zdravi.
Prošle godine je većina ljudi bila u strahu, a manjina su bili teoretičari zavjere, a sada je obrnuto, manjina je onih koji su se opekli, a većina smatra da je to "obični grip" jer su dobro prošli.
Nije grip, kao što dizelski motor nije što i benzinski, sličnosti ima, ali virus izazivač i progresija bolesti su potpuno drugačiji, ovo je druga bolest, druge etiologije ali i prognoze.
Drago mi je da većina vas ovdje shvata ozbiljnost situacije, a situacija je alarmantna.

Jedino pravilo kod kovida je da nema pravila; možete biti sa bolesnim partnerom cijele dane i noći i ne zaraziti se, a možete se zaraziti od nečijeg kihanja usput; možete nakon bolesti razviti antitijela, a i ne morate; možete imati minimalne simptome, a možete završiti da ne kažem kako; a zdravlje ni imunitet ne igraju nikakvu ulogu kod mogućnosti zaraze.

Ostavite brojke i testove po strani, broj hospitalizovanih i njihova teška klinička slika su alarm.

Ajmo ovako, ako ste zdravi i mladi, šanse da umrete su manje od 1%, ali za onog ko umre, za njega je smrtnost stopostotna. Zato se nije igrati sa tim, niko ne voli ruski rulet.
Najjači su mi oni kojima smeta maska. Jesu li to oni isti kojima smeta pojas u autu, a ne smetaju im pederske uske pantalone? Pa navikneš se za dva dana. Kao da nosite kačket, kako maska može smetati koji đavo? Još dobro dođe. Maskiran si pa te teže prepoznaju smaratori na ulici. :)

Ako ko ima blaži oblik kovida, preporučujem da pije Aspirin 100mg 2x1 dnevno na svoju ruku dvije sedmice, neće škoditi, a smanjuje se rizik od tromboembolije. Ko pročitao, fala.

Apropo bržeg i lakšeg širenja, mogu slobodno da kažem, da sam prilično siguran da su i "mjere" doprinijele tome. Ako je istina da imamo mutirane sojeve, koji se brže šire, to je prosto zbog evolucionih zakona, koji kažu da svako živo biće traži način da opstane. Ako mjerama usporavamo virus, logično je da isti mutira i prilagođava se. Kako je njemu neophodan domaćin za opstanak, traži način da lakše dođe do domaćina, odnosno način da se lakše prenosi. Dakle, vrlo je moguće da su "mjere" pomogle stvaranju tih mutiranih sojeva, koji se sada brže šire. Ili za ovaj virus ne važe ni evolucione teorije, pošto vidim da mnogi govore da se virus ponaša mimo svih pravila (što je još jedan bezuman medijski narativ, kojim se ovaj virus predstavlja skoro kao inteligentan organizam)

Slažem se da je jedini ispravan pokazatelj broj hospitalizovanih i broj smrtnih slučajeva. Problem je što nikad nećemo saznati, koliko su mjere, zaključavanja, prisilni karantini i izolacije, doprinijeli smanjenju imuniteta kod ljudi, samim tim i povećavali njihovu podložnost i drugim infekcijama i bolestima. A tu je i činjenica da se mnogi zbog sitnijih problema, bolova, manjih krvarenja, nisu ni javljali ljekarima, usljed straha i histerije. Dakle koliko je to sve zajedno uticalo, na povećanje broja bolničkih slučajeva i smrtnih ishoda. Lični subjektivan osjećaj, što se mene tiče, jeste da su u posljednjih mjesec dana, iz mog okruženja, mahom zaglavili ljudi koji su se najviše pazili i poštovali "mjere". Shodno tome, učinkovitost istih mi je i dalje krajnje upitna...

Maske? Da budem iskren, nimalo nisam ubijeđen u njihovu efikasnost, a evo i zašto. Mogli smo da sprovedemo sedmodnevni eksperiment sa maskama. Naređenje... Maske svi, u svakom trenutku, bez izuzetka. Stroga kontrola sprovođenja mjere i rezultati bi morali biti vidljivi, već nakon par dana. Međutim...

U USA npr. svaka savezna država ima različite zakone o obaveznom nošenju maski. Tri savezne države, koje su najlošije prošle u epdidemiji su Rhode Island, New York i New Jersey. Imaju daleko najveći broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Sve tri države su skoro prije godinu dana uvele obavezu nošenja maski za sve starije od 2 godine. Nasuprot njih stoji Florida recimo, koja ni nije uvodila obavezu nošenja maski. Njihova stopa smrtnih slučajeva je ispod prosjeka za čitavu USA. Meni izgleda, kao da maske ne prave toliku razliku u broju smrtnih ishoda...

Ili ako uporedimo New York i Floridu, države sa sličnom gustinom populacije, a sa dijametralno različitim pristupom pandemiji, pogtovo kad je riječ o maskama, dobijamo rezultate koji ne idu u prilog strogim mjerama.

New York ima daleko veći broj smrtnih slučeva na milion stanovnika (oko 2500 prema 1500 na Floridi) i veći broj hospitalizacija (NY 89000 - Florida oko 82000).

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nitro je napisao:
[

Ili ako uporedimo New York i Floridu, države sa sličnom gustinom populacije,

Da, ali u državi NjuJork imaš kao najveći grad Njujork koji ima gustinu naseljenosti od skoro 7000 stanovnika po km2, a u Floridi je to Džeksonvil u kome je gustina 470 stanovnika po kilometrumetru kvadratnom. Upoređuješ babe i žabe, a od tebe to ne bih očekivao.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Mi smo ucili iz biologije da virus nije zivo bice u pravom smislu nego je nesto izmedju zivog i nezivog. Dalje tumacenje prepustam virolozima.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Na wikipediji ima razmimoilaženja po pitanju gustine ali čak ni najgušća navedena naseljenost za gradove u Floridi je malo veća od trećine naseljenosti Njujorka.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:23 
Administrator
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
Mi smo ucili iz biologije da virus nije zivo bice u pravom smislu nego je nesto izmedju zivog i nezivog.

Pekić se ne bi složio sa tim.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Borislav Pekic? Bjesnilo?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 10:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Da. :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
_зока je napisao:
Na wikipediji ima razmimoilaženja po pitanju gustine ali čak ni najgušća navedena naseljenost za gradove u Floridi je malo veća od trećine naseljenosti Njujorka.

Nije samo to, nego i povezanost sa inostranstvom. NY je glavna tačka za vezu sa Evropom. Pa bile su one slike od prije godinu dana kada je bila uvedena zabrana putovanja u Evropu. Pa su ovakve slike bile iz mnogih tih aerodroma koji imaju više direktnih veza sa Evropom.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51895246
Što se tiče tih veza:
https://www.flightconnections.com/fligh ... k-city-jfk
https://www.flightconnections.com/fligh ... -miami-mia
https://www.flightconnections.com/fligh ... hicago-ord

Pa je i Čikago (Illinois) u sličnom vremenu imao povećan broj umrlih. Ne podaci vezani direktno za koronu, nego uopšte broj umrlih... jer i kod njih su svašta radili sa statistikom. Posebno u Floridi.
I prema ovome se vidi da je Florida imala udar tokom ljeta, plaže... Više temparature, duži sunčani dio dana i jače UV zračenje, veća vlažnost... Sve što utiče na smanjeno širenje. Dok recimo NY tokom dosta hladnijeg vremena. I dok nisu ni u bolnicama imali dovoljno zaštitne opreme, a FDA nije dopuštala i oduzimala KN95 maske i slične kupljene izvan USA... Naravno da su tu i neadekvatne mjere i reakcija uticala na povećano širenje. Posebno ovaj haos na aerodromima.
Izabere se Weekly death rates in: United States
https://www.economist.com/graphic-detai ... hs-tracker

Ali većina stvari već barem pet puta napisana, ali se opet isto ili slično spomene nakon nekog vremena...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ozrenx je napisao:
Citiraj:
Stariji pamte, mladi ne vole Jugonostalgiju, ali radilo se, rintalo se, fabrike, radne akcije, bilo je snage, volje, poslušnosti, današnja omladina su govna.

MAJKU TI BOŽIJU !
Ovo sam namjerno napisao da vidim hoće li se neko pecnuti na "visoke peći potpaljujem ja, ruda se topi....."
Nema, čim pomeneš nešto pozitivno iz YU, kakva god da je bila, ma čim pomeneš šta god iz YU, naći će se ovakva reakcija. :)

Nitro, ne bih ja poredio Floridu ni sa čim, gustina naseljenosti, klima takva kakva je, veći boravak na otvorenom, more u decembru maltene, itd.
A što se tiče NYC, ništa čudno, veći/veliki gradovi i centri imaju takvu tendenciju, kod nas su BL i SA.

EDIT: evo Danijel potvrdio i dopunio dodatno.

skitnica je napisao:
Mi smo ucili iz biologije da virus nije zivo bice u pravom smislu nego je nesto izmedju zivog i nezivog. Dalje tumacenje prepustam virolozima.

Virus je intracelulularni parazit (unutarćelijski) i ne može živjeti van nečije ćelije i organizma tj. samostalno.
Zato se smatra takvim i kad se ne bi sa čovjeka na čovjeka (hipotetički) nestao bi odmah.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Poslednji put menjao Rider on the storm dana 19 Mar 2021, 11:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:30
Највећи број хоспитализованих је био у новембру (рекорд 1266, од тога 452 у УКЦ)
Тако да има још простора до затварања..

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 11:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
borac_sampion je napisao:
Највећи број хоспитализованих је био у новембру (рекорд 1266, од тога 452 у УКЦ)
Za opšte bolnice u RS ne znam, ali u UKC je rekord bio 9. novembra kada je bilo 463 hospitalizovanih i taj broj je stagnirao narednih par sedmica, ali kao što rekoh, broj sada jeste manji, ali su kliničke slike teže i ima više mlađih i to je problem.

Zato se smatra takvim i kad se ne bi sa čovjeka na čovjeka (hipotetički) nestao bi odmah.
* kada se ne bi prenosio sa čovjeka na čovjeka nestao bi odmah
Ispravljam sam sebe jer je prošlo onih 5 minuta za ispravak posta.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Nitro je napisao:
[

Ili ako uporedimo New York i Floridu, države sa sličnom gustinom populacije,

Da, ali u državi NjuJork imaš kao najveći grad Njujork koji ima gustinu naseljenosti od skoro 7000 stanovnika po km2, a u Floridi je to Džeksonvil u kome je gustina 470 stanovnika po kilometrumetru kvadratnom. Upoređuješ babe i žabe, a od tebe to ne bih očekivao.

Jbga sad možemo do u sitna crijeva, da računamo koliki procenat stanovnika živi u stambenim blokovima, koliko u kućama, kolika je prosječna brojnost domaćinstava, kolika je mobilnost i tako dalje...
Može i ovako - metropolitan area (urbano područje) grada Njujorka ima gustinu naseljenosti od nešto preko 2000 stanovnika po km2, a na Floridi je to Majami sa 1700 po km2.
Nije da je uopšte gustina populacije relevantan podatak, pošto nema baš podataka da je brzina širenja epidemije, dovedena u vezu sa gustinom populacije, ali sam uzeo dvije savezne države koje su bile uporedive po nekom od demografskih podataka, a da imaju dijametralno suprotne "mjere" u borbi protiv epidemije. U suštini, fokus je bio na tome da obavezno maskiranje i to praktično kompletne populacije (u Njujorku svi stariji od 2 godine), na određenom području, ne pokazuje neku značajnu razliku, u odnosu na područje gdje maske nisu bile baš obavezne, a gdje su i ostale "mjere" bile prilično labavije. Ne zaboravimo ni to da Florida ima jednu od starijih populacija u USA, preko 20% stanovništva im spada u grupu 65+

Inače me zbunjujete malo... Da li je Florida neuporediva sa ostatkom USA, zbog klime i toplote ili Njujork zbog gustine naseljenosti i povezanosti sa ostatkom svijeta. Izbacićemo Floridu, ubacićemo Džordžiju, koja takođe nije imala obavezno nošenje maski. Rezultati su manje više isti. Džordžija ima stopu smrtnosti na nivou američkog prosjeka, bez obaveznih maski.

Ako ćemo baš u detalje, evo uzmimo u obzir sve pomenute faktore. Gustina populacije, prosječna temperatura, obavezno nošenje maski, starost populacije. Primjer iz USA - Luizijana. Klima slična Floridi, visoka vlaga i prilično visoka temperatura tokom čitave godine, niska gustina naseljenosti, na nivou države nekih 40 st. po km2, mlađa populacija (na 40. mjestu u USA), a na sve to imaju obavezno nošenje maski od prošlog ljeta. Rezultat preko 2100 smrti na 1 milion stanovnika. Po nekoj logici, trebalo bi da su daleko bolje prošli u epidemiji...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 13:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
Nitro je napisao:

Maske? Da budem iskren, nimalo nisam ubijeđen u njihovu efikasnost, a evo i zašto. Mogli smo da sprovedemo sedmodnevni eksperiment sa maskama. Naređenje... Maske svi, u svakom trenutku, bez izuzetka. Stroga kontrola sprovođenja mjere i rezultati bi morali biti vidljivi, već nakon par dana. Međutim...

U USA npr. svaka savezna država ima različite zakone o obaveznom nošenju maski. Tri savezne države, koje su najlošije prošle u epdidemiji su Rhode Island, New York i New Jersey. Imaju daleko najveći broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Sve tri države su skoro prije godinu dana uvele obavezu nošenja maski za sve starije od 2 godine. Nasuprot njih stoji Florida recimo, koja ni nije uvodila obavezu nošenja maski. Njihova stopa smrtnih slučajeva je ispod prosjeka za čitavu USA. Meni izgleda, kao da maske ne prave toliku razliku u broju smrtnih ishoda...

Nema rezultata jer većina ne nosi masku ispravno, tj. nose je ispod nosa i još gore, ispod donje usne.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
Treba neko otići po bolnicama reci osoblju da poskidaju maske, kada neko nesto pita, samo reci Florida, Poroci Majamija.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 14:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
U Austriji je radjeno neko istrazivanje koje je pokazalo da se virus efikasnije sirio preko sela nego preko velikih gradova.

To u vezi Floride.

Sto se tice mjera, ovaj talas je ocigledno gori od novembarskog, strah me sledeceg.
Rekao bi covjek da je Nestorovic pre godinu bio u pravu kada je rekao da se sada treba zaraziti :/

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gishas je napisao:
Treba neko otići po bolnicama reci osoblju da poskidaju maske, kada neko nesto pita, samo reci Florida, Poroci Majamija.

Pa jeste ...mozda i organizovati neki seminar o tome kako fizicka prepreka za kapljice zapravo omogucava njihovo brze sirenje.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Treba poslati na volontiranje gore bez maske svakog ko misli da maska ne pomaze. I eto koristi svima.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve ste u pravu dragi moji, nažalost ništa ne kapirate.
Nego da vas pitam.
Da li ste nosili masku u prethodnim sezonama običnog gripa i zašto niste?
Da li ćete nastaviti nositi masku i kad ova pandemija prođe?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Ja jesam kad god sam trebala prilaziti svojima a osjecala sam se lose. Mada uglavnom tad nisam ni sla igdje, ni na posao ni napolje niti mi je palo na pamet da zovem nekog da mi dodje. Jer ako mene gripa obori, razmisljam zasto bih je prenijela jos nekom da se i taj neko osjeca isto tako lose?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2021, 15:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Nositi masku do ljetne turistice sezone, ljudi, pa mozemo valjda do tada postovati mjere jbmu ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]