I_am je napisao:
jednog dana, možda, kad na vlast dodje neko normalan, a takvog nema na vidiku
I večeras sam od nekoga ko prati politiku čuo to, da su izbori sledeće jeseni, ali da se niko ne ističe kao vrijedan da mu se da glas. Ja ni najmanje nisam iznenađen sa tim.
Nisam za varijantu "čekanja" dok ne dođe neko normalan, dok nam neko drugi ne stvori bolju situaciju. S tim da je "normalan" dosta subjektivan pojam. Recimo nekima je Tito bio i ostao super, nekima je bio i ostao omražen. Istina je kao i često negdje na sredini. Niti je bio strogi negativac niti pozitivac.
Ja sam za to da svi, pojedinačno, već sada (ako već nisu do sada) počnu raditi na sebi samima, uglavnom ništa više od toga ni ne mogu. Vjerujem u izreku da "narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje". Vjerujem da se opšte stanje
duše naroda vraća narodu u vidu opšteg društvenog stanja. Vjerujem u ono da pozitivna akcija izaziva pozitivnu reakciju. Dakle rad na sebi prije svega. Rad i rad.
A ima valjda i toga da se neka proročanstva moraju ispuniti. Koliko je ovo što slijedi tačno ne znam, večeras sam slušao o privatnom imanju Dragana Čavića koji ima bazen i za koji mu se dovozi
morska voda, negdje sa Jadrana. Čuh da je do sada četiri puta mijenjao vodu, naravno: morsku. Ali ono što mi je bilo zanimljivo je što, kako sam čuo večeras, kad mu stigne nova morska voda u cisterni on mora da se riješi prethodne, pa je nekako istoči na okolna zemljišta ili šta ja znam, a pošto je to seosko područje, ta voda onečisti okolna vrela i izvore odakle seljani uzimaju vodu. Pa me dok sam to slušao to podsjetilo na neke stihove iz proroka Starog Zavjeta koje sam uvijek povezivao sa ovom našom vlašću, ali sad dobijaju i doslovniji smisao:
Malo li vam je što pasete na dobroj paši, nego ostatak paše svoje gazite nogama svojim? I što pijete bistru vodu, nego ostatak mutite nogama svojim? A Moje ovce pasu što vi nogama svojim izgazite, i piju što vi zamutite nogama svojim. (prorok Ezekiel 34, 18-19)
Jer poznato je da se preduzeća prodaju na mutne načine, privreda se gasi, političari od toga ubiru novac a narod ostaje nezaposlen i u sve težim uslovima, kao da političari pasu a onda ostatak izgaze nogama da ostalima ništa ne ostane.
Ali sam siguran da bi ovaj narod bolje živio i bolje prolazi kroz život kad bi i sam bio pozitivniji. Zato svako prije svega treba da gleda samog sebe. Ljudi toliko mnogo gledaju na druge zato što se plaše gledati (u) sebe.