banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2005, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Vader je napisao:
07.05.2005
"U EU ne pre 2019."
Na osnovu sredstava koja EU ulaže u Srbiju, ona bi trebalo da postane član tek 2019. godine, procenjuje Gerald Knaus. Direktor Evropske inicijative za stabilnost je na okruglom stolu o planu pristupa Instrumentima za predpristupnu pomoć (IPA) u Palati federacije rekao da je Srbija sada tamo gde je 1992. godine bila Bugarska, koja će 2007. godine gotovo sigurno postati članica EU. Prema nacrtu IPA propisa, zemlje-korisnici biće podeljene u dve kategorije u zavisnosti od toga da li su zemlje već kandidati ili su zemlje potencijalni kandidati, kao što je SCG. Potencijalni kandidati će dobiti manje sredstava od zemalja-kandidata. Za njih su predviđene dve od ukupno pet komponenti predpristupnog paketa, odnosno pomoć u tranziciji i pomoć u regionalnoj i prekograničnoj saradnji. Zemlje kandidati, prema propisima IPA, dobijaju i pomoć u regionalnom razvoju, razvoju ljudskih resursa i razvoju ruralnih oblasti. Ako se uporedi 15-godišnji put Rumunije ka EU i Srbije, treba očekivati da će SCG status kandidata dobiti 2009. godine, a članica će postati 2019. godine, rekao je Knaus. On je upozorio da na osnovu toga u Briselu smatraju da Srbiji i drugim zemljama Balkana pomoć IPA još uvek nije potrebna. (Beta)

A Knaus ima neke dobre analize. Samo i ta 2019 za SiCG mi neshto daleko ... Ah, pa to je objavljeno prije dobijanja pozitivne Studije o izodljivosti o pochetku pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju izmedju SiCG i EU i prije potpisivanja Sporazuma o tekstilu takodje izmedju SiCG i EU.

Evo pa ako nekoga zanimaju detalji ESI-ja http://www.esiweb.org

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta: Ne zuri ...
PostPoslato: 02 Avg 2005, 03:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
...jer EU vise treba zemlje bivse SFRJ ,nego one EU ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2005, 06:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Apsolutno tačno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2005, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa da je tako, donekle se slažem.

Jer stabilizacija Balkana dovešće do generalne bezbjednosti u Evropi, što je cilj EU, a kroz primanje zemalja Balkana u članstvo.

Sa druge strane, i balkanske države imaju itekakav račun, što bi narod rekao. Stabilizacija političkih i ekonomskih prilika, prije svega.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2005, 14:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ma EU trazi trziste gdje moze da fura svoje proizvode na kojem domaci artikli nece biti konkurentni
cist monopolizam

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2005, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
ma EU trazi trziste gdje moze da fura svoje proizvode na kojem domaci artikli nece biti konkurentni
cist monopolizam

To je jedna strana. Druga strana je da, kada domaći proizvodi zemlje kandidata ispune uslove, i kada kandidat postane punopravna članica, ti isti proizvodi imaju slobodan pristup tržištu od 450 miliona ljudi ...

Dok se to ne desi, zemlje kandidati potpisuju sporazume po kojima određene robe isporučuju na tržište EU bez carine i ostalih dažbina. Srbija, recimo, šećer i tekstil izvozi na taj način ...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 12:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
11.10.2005.
Homoseksualni brakovi i u Srbiji?
Pravnik iz Švedskog helsinškog komiteta za ljudska prava Goran Miletić kaže da će Srbija morati da legalizuje gej-brakove. „U procesu stabilizacije i pridruženja sa EU Srbija će, za najdalje četiri godine, morati da legalizuje homoseksualne vanbračne zajednice. Osobe homoseksualne orijentacije izrazito su diskriminisane u Zakonu o braku i porodičnim odnosima”, izjavio je Miletić na seminaru „Marginalizovane grupe i odgovorno novinarstvo”, u organizaciji beogradskog Labrisa i Ženskih studija iz Novog Sada. Miletić je izjavio da Zakon o braku i porodičnim odnosima ne dozvoljava partnerima istog pola da uživaju bilo koje od prava predviđenih brakom ili regulisanih vanbračnom zajednicom.

„Zakon ne zabranjuje izričito osobama istopolne seksualne orijentacije da usvajaju decu, ali u praksi ne postoji bilo kakva mogućnost da gej muškarac ili žena usvoje dete. Oni su izrazito diskriminisani i prilikom razvoda jer im sudovi ne dodeljuju decu na staranje, s različitim obrazloženjima”, kaže Miletić, prenosi Građanski list. „Homofobija u Srbiji je veoma velika. U Evropskoj uniji postoji trend legalizacije homoseksualnih brakova, a EU vrši pritisak na zemlje-kandidate da učine isto”, kaže Miletić. (B92, Beta)

Nema šta, ako hoćeš u "naprednu" zajednicu onda moraš i sam da se "unaprijediš".

Interesuje me kakva će vremenom, kada se ovo pitanje sve više bude potezalo, biti reakcija crkve. A isto tako biće zanimljivo vidjeti reakcije političara koji su u prvim redovima na osveštavanju crkava, na čestitanju vjerskih praznika i drugim vjerskim manifestacijama, a koji bi sa druge strane prodali i rođenu majku da uđu u EU u kojoj samo dragi Bog zna šta vide. A biće zanimljivo vidjeti i reakcije naroda, u kojem se mnogi prave vjernicima i hrišćanima i rado slave i obilježavaju vjerske praznike, da li će se oni pokazati kao pravi vjernici i poznavaoci i poštovaoci hrišćanskog učenja, ili će bez razmišljanja radije slijediti moderna strujanja od kojih je jedna EU i njen sistem vrijednosti.

Interesantno je kako je situacija postavljena da bi se svi iskazali kroz svoj stav prema ovakvim stvarima, i crkva, i političari, i narod. Pravi test.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
koliko sam upucena, eu vrsi pritisak, ali se stranke u srbiji zestoko protive.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 15:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
gluecifer autsajder je napisao:
BSE je napisao:
cist monopolizam

To je jedna strana. Druga strana je da, kada domaći proizvodi zemlje kandidata ispune uslove, i kada kandidat postane punopravna članica, ti isti proizvodi imaju slobodan pristup tržištu od 450 miliona ljudi ...

Dok se to ne desi, zemlje kandidati potpisuju sporazume po kojima određene robe isporučuju na tržište EU bez carine i ostalih dažbina. Srbija, recimo, šećer i tekstil izvozi na taj način ...

budimo realni kada ce neki domaci proizvodjac ispuniti uslove o kvalitetu ? :)
futile attempt :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 18:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Ова тема запад или не је заиста добра тема.

Обзиром да ми неамо шта да бирамо – јер већ идемо у ЕУ, то је неизоставно, само потреба је сачувати легитимитет, односно наше друштво. Ја ништа не очекујем од запада, мислим да је кључ наших проблема у нама самима, а ЕУ тражи да јој се само даје. Добро има и добрих страна у ЕУ, то не кажем. Али потреба је сачувати српску јединственост и да радимо и одлучујемо о себи како ми хочемо, а не како други то диригују.

Ја нисам за ЕУ, ја сам за Српску, али праву, добру, праведну, људску, гдје једни се брину о другима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
SELONAČELNIK je napisao:
али праву, добру, праведну, људску, гдје једни се брину о другима.

E dragi moj, takve ces se nacekati. U najgorem slucaju, neces je ni docekati. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 21:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
he, he. u pravu si..... jednog dana, mozda, kad na vlast dodje neko normalan, a takvog nema na vidiku...... da mu u glavi nisu samo pare koje fotelja donosi, nego narod...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 22:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Селоначелник је тај, уз Божју помоч Oца Селоначелника!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I_am je napisao:
jednog dana, možda, kad na vlast dodje neko normalan, a takvog nema na vidiku

I večeras sam od nekoga ko prati politiku čuo to, da su izbori sledeće jeseni, ali da se niko ne ističe kao vrijedan da mu se da glas. Ja ni najmanje nisam iznenađen sa tim.
Nisam za varijantu "čekanja" dok ne dođe neko normalan, dok nam neko drugi ne stvori bolju situaciju. S tim da je "normalan" dosta subjektivan pojam. Recimo nekima je Tito bio i ostao super, nekima je bio i ostao omražen. Istina je kao i često negdje na sredini. Niti je bio strogi negativac niti pozitivac.

Ja sam za to da svi, pojedinačno, već sada (ako već nisu do sada) počnu raditi na sebi samima, uglavnom ništa više od toga ni ne mogu. Vjerujem u izreku da "narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje". Vjerujem da se opšte stanje duše naroda vraća narodu u vidu opšteg društvenog stanja. Vjerujem u ono da pozitivna akcija izaziva pozitivnu reakciju. Dakle rad na sebi prije svega. Rad i rad.

A ima valjda i toga da se neka proročanstva moraju ispuniti. Koliko je ovo što slijedi tačno ne znam, večeras sam slušao o privatnom imanju Dragana Čavića koji ima bazen i za koji mu se dovozi morska voda, negdje sa Jadrana. Čuh da je do sada četiri puta mijenjao vodu, naravno: morsku. Ali ono što mi je bilo zanimljivo je što, kako sam čuo večeras, kad mu stigne nova morska voda u cisterni on mora da se riješi prethodne, pa je nekako istoči na okolna zemljišta ili šta ja znam, a pošto je to seosko područje, ta voda onečisti okolna vrela i izvore odakle seljani uzimaju vodu. Pa me dok sam to slušao to podsjetilo na neke stihove iz proroka Starog Zavjeta koje sam uvijek povezivao sa ovom našom vlašću, ali sad dobijaju i doslovniji smisao:

Malo li vam je što pasete na dobroj paši, nego ostatak paše svoje gazite nogama svojim? I što pijete bistru vodu, nego ostatak mutite nogama svojim? A Moje ovce pasu što vi nogama svojim izgazite, i piju što vi zamutite nogama svojim. (prorok Ezekiel 34, 18-19)

Jer poznato je da se preduzeća prodaju na mutne načine, privreda se gasi, političari od toga ubiru novac a narod ostaje nezaposlen i u sve težim uslovima, kao da političari pasu a onda ostatak izgaze nogama da ostalima ništa ne ostane.

Ali sam siguran da bi ovaj narod bolje živio i bolje prolazi kroz život kad bi i sam bio pozitivniji. Zato svako prije svega treba da gleda samog sebe. Ljudi toliko mnogo gledaju na druge zato što se plaše gledati (u) sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 23:50 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Jun 2005, 16:22
Citiraj:
Koliko je ovo što slijedi tačno ne znam, večeras sam slušao o privatnom imanju Dragana Čavića koji ima bazen i za koji mu se dovozi morska voda, negdje sa Jadrana. Čuh da je do sada četiri puta mijenjao vodu, naravno: morsku. Ali ono što mi je bilo zanimljivo je što, kako sam čuo večeras, kad mu stigne nova morska voda u cisterni on mora da se riješi prethodne, pa je nekako istoči na okolna zemljišta ili šta ja znam, a pošto je to seosko područje, ta voda onečisti okolna vrela i izvore odakle seljani uzimaju vodu.

Da, a ima i pomoćni bazen u kome se nalaze krokodili, dovučeni za tu priliku, direktno sa delte Nila. Inače, bazen se nalazi pored megalomanskog zdanja na imanju na kome se nalazi čak i par slonova. Čavić inače praktikuje da svako jutro, poput maharadže, obiđe svoje imanje na jednom od tih slonova.

S obzirom da se imanje nalazi u neposrednoj blizini velikih usjeva, čiji je vlasnik opet (pogađate) Dragan Čavić, prošle jeseni je imao veliki peh jer je roj komaraca napao na to imanje, a to me je podsjetilo na onaj stih iz Otkrivenja u kome se govori o ogromnom roju komaraca.

Mislim, Vader, daj malo stila - živ bio! Ono, mi jesmo zaslužili ovakvu lopovsku vlast i koliko god se trudio, ne mogu da se sjetim gotovo ni jednog jedinog eksponiranog političara koji nema oraha u džepovima. Ni Čavić tu nije izuzetak. Međutim, svi će oni, poput i nas samih, jednom odgovarati za ono što čine, a mi bi smo se ipak mogli suzdržati od raznog lupetanja i neprovjerenog tračanja. I povesti računa o citatima iz Pisma!

Čuj, morska voda?! Zna li se sa kojim nivoom saliniteta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 22:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo ni u divnoj EU ne cjetaju ruže. Marketing im je super, ali narod je sve depresivniji.

19.10.2005.
Depresija i anksioznost - najčešći mentalni problemi u Evropi
Procenjuje se da preko 27 odsto Evropljana pati od nekih mentalnih zdravstvenih problema i psihičkih bolesti, koje su dovele do 58.000 samoubistava u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska komisija. Zvaničnici EU napominju da su depresija i anksioznost za sada među najčešćim mentalnim problemima u Evropi, a neke studije pokazuju da će depresija u razvijenom svetu do 2020. godine biti najveći uzročnik oboljevanja, prenela je agencija DPA. Stope samoubistava variraju - od 44 odsto na 100.000 ljudi u Litvaniji, do 3,6 odsto u Grčkoj, a broj osoba smeštenih u neku instituciju za mentalno obolele je 40 puta veći u Finskoj nego u Portugalu. Na lečenje mentalno obolelih u zemljama članicama EU odvajaju se različite sume novca. U Luksemburgu, na primer, više od 13 odsto zdravstvenog budžeta zemlje, dok u Slovačkoj taj procenat iznosi samo dva odsto. Evropska komisija smatra da mentalno zdravlje značajno utiče i na evropsku privredu i društvo. (RTS)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 09:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
:lol: , daj Vader nemoj sad pretjerivati.
Kakva je situacija u ostalim evropskim zemljama, koje nisu clanice ... kod nas konkretno.
Siromasne zemlje ni ne mogu voditi tu statistiku .... jer imaju drugih i puno vecih problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 10:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

To uopšte nije poenta. To što je stanje u siromašnim zemljama takvo kakvo je nije čudno. Zanimljivo je što je stanje loše i u zemljama koje se smatraju razvijenim, koje zaista imaju veći standard, jaču privredu i ekonomiju, koje imaju savez zvani EU koji po njima cvjeta tako da se mnogi polomiše da uđu u njega.

Ako neko društvo zaista prosperira, onda bi narod koji u njemu živi trebao biti zadovoljan, i vremenom sve zadovoljniji, a pošto u razvijenim zemljama i zemljama u EU raste depresija, anksioznost, broj samoubistava - to nešto govori.

Ovo nije jedina studija i jedina vijest koja govori o porastu depresije u razvijenim zemljama Evrope, bilo je još izvještaja o tome u zadnje vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 10:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Ni u knjigama ne postoji zemlja gdje su svi zadovoljni i sretni.
Svedska recimo ... kazu da se broj depresivnih povecava npr u Novembru mjesecu ... razlog, dan biva sve kraci i kraci ... bla, bla. Po bolnicama imaju specijalne sobe sa sta ti ja znam kakvim svjetlima kao "terapija". I tako dalje.
Depresija ne mora biti a i nije samo posljedica nezaposlenosti, ili ekonomskih prilika i neprilika.

Smijesno je sto uopste na ovoj temi postavljas ovakav post.
Ljudi u bogatijim zemljama ... u svakom slucaju imaju mogucnost i za razmatranje uzroka kao i za lijecenje i preventivno djelovanje.
To moze biti samo VELIKI PLUS.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 11:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

EZAN je napisao:
Ni u knjigama ne postoji zemlja gdje su svi zadovoljni i sretni

To uopšte nije poenta. Koristiš krajnosti da bi izbjegao poentu. Depresija je u PORASTU u društvima koja su razvijena, koja služe za uzor drugima, koje drugi žele da kopiraju.

Društvo je razvijeno onoliko koliko je zdravo (fizički, psihički, duhovno). Sve ostalo je prodavanje magle. Kada je čovjek ozbiljnije bolestan tek tada postane svjestan da je zdravlje najvažnija stvar, sve ostalo je sporedno (novac, imanje, posao, status, ugled...). Ako ti neko društvo daje nešto, ali ti istovremeno nešto drugo na suptilan i neprimjetan način uzima a što vremenom dovodi do depresija, nezadovoljstva, osjećaja beznađa, praznine - onda tu nisu čista posla. Ali ljudima je usađeno jakim marketingom i nekom novom kolektivnom sviješću koja se stvara da je najbitnije da čovjek ima dobar standard, da može dići kredite i slično, i da zato treba sebe da ubjedi da je sretan, čak i ako je sve češće depresivan a što je siguran alarm da neke stvari ne štimaju, i ne štimaju sve više što su ljudi sve depresivniji.

EZAN je napisao:
Ljudi u bogatijim zemljama ... u svakom slucaju imaju mogucnost i za razmatranje uzroka kao i za lijecenje i preventivno djelovanje.

I rade li na tome? Koliko uspješno? Već godinama se priča da je depresija u porastu u razvijenim zemljama. A sad se to sve više potvrđuje, i predviđa se da će u narednom periodu biti još lošije, iz ove vijesti:

a neke studije pokazuju da će depresija u razvijenom svetu do 2020. godine biti najveći uzročnik oboljevanja

Šta ovaj podatak govori o "mogućnosti razvijenih zemalja da razmatraju uzroke depresija, liječenje i preventivu"? Ne pokazuje li ovo da su se predali, da znaju da će depresija samo rasti? Nemaju oni pojma o uzrocima, ili ako imaju onda svjesno neće raditi na njima jer bi to zahtijevalo promjenu i nekih samih temelja tih društava, a to im naravno ne odgovara. Zato će raditi ono što najbolje znaju, štancaće tablete, antidepresive, i time će "liječiti" depresiju, koja je i pored toga u porastu. Naravno, farmaceutska industrija će kroz to profitirati. Neko je ovde iznio teoriju da farmaceutska industrija stoji iza dizanja panike oko virusa ptičije gripe, a i u analizi na HRT-u rekoše da u tom dizanju panike ima dosta biznisa. Nije nepoznato da neke strukture uvijek mogu dobro profitirati i iz nezadovoljstva i bolesti u narodu. Što samo govori o "zdravlju" (moralnom i duhovnom) tih društava.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]