Како сам (вјерујем подоста) старији од већине форумаша, некако сматрам за обавезу да реагујем. И извињацам се што ћу отићи ван теме. Постоји огромна разлика између форума и портала. Посебно у данашњем времену када су портали (и у Србији и у Српској, ови у фед.БоХ су ту посебна категрија) у служби неке политичке опције, и готово сви у служби трасирања пртине поданичком менталитету.
Форуми су ти гдје у времену данашњем још увијек преживљава, гдје је сачувана оаза слободне мисли. Ту форумаши могу написати шта заиста мисле, које теме више воле, невезано колико ће ти постови бити умнији или инфантилнији, сви могу ту изнијето свој став, учествовати у расправи. Постоји ту наравно опасност када плебсу скинете стеге, и ту се расправо лако отме контроли, а неки ће и злоупотребити форум, и ту слободу коју је данас тако тешко остварити. Мислим наравно на псовке, увреде, вулгарности чему су форумаши склони када их "понесе" расправа. Постоји начини како се борити против те нежељене појаве и када форумаши скрнаве ту тако тешко стечену слободу, и које не могу да напишем, из разумљивих разлога.
Портали имају модераторе, ту је све строго контролисано, ту је свака слободна и недај боже нежељена мисао "непропустива". Још горе ако се преиспитују наручени текстови у том порталу. БН ТВ је у Српској посебна категорија. Ту могу проћи само "подобни" коментари, такође у правилу и глупи коментари. Ја тамо оставим који пута коментар, и имао сам искуства (наравно да ми већина коментара не прође) за не повјеровати. Који су то ликови.
Уосталом какав је портал и профил тих који га читају можемо закључити из слиједећег. Тамо имате текстове о култури, спорту, много чему. И знате колико коментара имају ти текстови? 0 (словима нула). Сви, буиквално Зато текстови о дневној политици, посебно када се спомиње Дпдик, сваки 100+ коментара. Ова прича, сваки дан неколико текстова, баш су је испроституисали, направили сапуницу, и сваки текст 100+ а неки и 200+ коментара. И то говри о том порталу. И преко 95% су ботовски коментари (не берите бригу, неће ти на форум), а пишу их и сами модератори. Псовке и увреде се подразумијевају.
Зато равнати овај или било који форум са БН ТВ је причично увредљиво и за форум и за форумаше. Нити их треба посебно доживљавати озбиљно, и нису вриједни неке пажње. Наравно ако је неки текст занимљив теми може се пренијети. Некад чисто и да видимо колико далеко иде та лоботомија у покушају.
Још једном се извињавам што сам у реакцији отишао од теме форума.
|