banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 17:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Tetoviranje
PostPoslato: 03 Jun 2005, 02:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ovaj tekst iz Politike od 3.06.05.godine, moze biti uvod za temu.Zah

Естетски хирург др Рончевић, међутим, упозорава да је свака тетоважа опасна због потенцијалних болести и лично на масовну моду тетовирања не гледа благонаклоно. Из свог огромног искуства издваја уверење да дивљење и дичење тетоважом траје много краће од кајања и жеље да се у неким зрелијим годинама „тату” скине.

– Кад се тетовирани покаје, стижу муке. Класичне, дубоке тетоваже, за разлику од привремених, захтевају озбиљне интервенције. Тетоваже се скидају скалпелом са коже у локалној анестезији. Најтеже се скидају са рамена и горњег дела надлактице, где немате могућност да довољно навучете кожу и сакријете „слике”. На широким тетоважама често се раде парцијалне интервенције, значи, више пута. Наравно да пацијент тада данима не излази из дугих рукава – објашњава др Рончевић

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 10:38 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Hmm, devijantno ponasanje??? :-? :-? :-? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 18:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Tetovaza mi je odvratna, to je stavr koju nikad ne bi uradila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 19:43 
Veteran
Veteran

Ja sam u jednom kometaru kazao da postoji nekiliko tetovaza:

- religijska tetovaza kod nasih katolika u okolini Jajca,
- armijska - tetovaza koju tetoviraju vojnici dok su na odsluzenju.
- kriminalisticka tetovaza,
- moderna tetovaza.

Sta karakterise svaku od njih, to je veoma interesantno pitanje, kao i zasto to ljudi cine, a posebno je interesantno sta psiholozi i psihijatri misle o osobama koje se tetoviraju.

Drago mi je kada cujem, da ima ljudi kojima se tetovaza gadi. Treba biti osoba, sa cvrsto izgradjenim stavovima i pogledima za zivot i drustvo, pa odoliti svakakvim novotarijama koje su kao i obicno prolazne.

Pozdrav Zah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 01:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Vidite li kako su nam razmisljanja razlicita.Sad sam ja devijantan zato sto imam tetovazu.Vjerujte ljudi,pojam PRAVE tetovaze je tako relativan da se o njemu moze BAS mnogo pisati.

Na jednoj strani su Dove,Micelijus,zah a na drugoj ja i hm... (mislim da ima jos ljudi) :wink:
Ajde da skratim.Po meni TATOO NIJE znak devijantnog ponasanja. [-X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 02:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ne znam. :)

Mislim ne znam u koju grupu da smjestim F-F-a. 8)

Eci-peci...moderna ! :lol:

Tetovaza - ne dolaziti u obzir ! Niti pod razno ! Moze ona naljepnica sa zvaka... :lol: probodeno srce i te fore... :lol:

A ove podgrupe - piju vode. :D Sta se oznacava njima. Eureka- pripadnost tim grupama ! :lol: ( lopovska, religijska, moda-aaa, vojnicka ). :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 03:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Nemam tetovazu, ali imam pirsing... Micelijus to toliko prezire da je morao naglasiti i na ovoj temi... Nemam nishta protiv tetovaza, ne smetaju mi kada ih vidim na nekom drugom, ali ja ih ne bih radila iz 2 razloga: jer boli i jer znam da ce mi brzo dosaditi, a ne moze se skinuti... Pirs mi josh nije dosadio, ali ako mi dosadi (vjerovatno hoce), samo cu ga fino izvaditi i rupica ce zarasti. Jedino mi se ne svidja kad na nekom vidim ogromne tetovaze po cijlom tijelu, josh ako su u bojama.... Bljakkkk...! Fino mi je vidjeti neku simbolichnu tetovazu, glupo mi je kad se neko bezveze istetovira, chisto da bi bio u fazonu. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 05:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

F F prikljucujem se tvom odredu. Btw zar tetovaza ne mora da bude recimo tako da je nazovem "licna" tj. da ima svoju simbolicku pricu. Ja imam nekoliko tetovaza i svaka iza sebe ima dugu pricu za koju samo ja znam. Ili mozda to spada u domet "moderne" tetovaze. Malo bolje razgranicite objektivno od subjektivnog. poz :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 12:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 19:33
Micelijus je napisao:
ogromnim negativnim posljedicama koje donose ovakvi oblici devijantnih ponašanja.

Jel? Koje na primer? :oops: :scratch: :-s

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Utopija je napisao:
Ja imam nekoliko tetovaza...

Zezaš?! :shock: :shock: :shock:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 13:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
e moja ti Najgora, ne znas ti naseg utopljenog...on ti je dzavo( a to se vidis ispoljilo tim devijantnim ponasanjem...tetoviranjem...i josh ne vidi nista loshe u tome :roll: ), a svi kao on i treba da budu obiljezeni, da se zna da imaju devijacije u ponasanju, kao sto vidis oni se pokusavaju popraviti, tako da cak nisu trebali nashu pomoc da ih obiljezimo kao osobe sa devijantnim ponasanjem (kao sto su u istoriji radili sa vjesticama i ljudima koji su osramotili cijelo covjecanstvo, prisivali im raznorazne znakove) vec se sami obiljezavaju tetovazama. Ja sam za to da napravimo za takve osobe (kao sto je utopljeni, ti izvini ali tebe znam i mogu te osudjivati a da znam da se neces naljutiti) jedan dom za popravljanje takvog ponasanja, pa kad se popravi to devijantno ponasanje da im skinemo te oznake tako da se mogu uklopiti u ovo normalno drustvo (predlazem da neki od programa budu: udaranjem maljem po glavi i vezivanjem ruku i nogu i bacanjem u rijeku da vidimo da li ce da potonu...ako ne potonu znaci imaju devijaciju u ponasanju, a ako potonu, ispravili su te devijacije u ponasanju :D )

:lol: :D :lol: :oops:

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 18:48 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 22:52 
Veteran
Veteran

O tetovazi i tetoviranju moglo bi se puno toga kazati. Ipak, u poslednje vrjeme mnogi ljudi su podlegli nekim modnim trendovima, pa su dali da im se na tijelu istetoviraju razne slicice. Ja vjerujem,da su se niki vec sad pokajali, jer ono sto je moderno danas, nije moderno sutra, ono sto je bilo moderno danas i izgledalo mozda lijepo, sutra vec izgleda ruzno, ono sto smo tetovirali danas, sutra vidimo kod nekoga bolje, ali ne mozemo sve to staviti na svoje tijelo, to i sami znamo.

Interesantno je to, da li to stavljamo na svoje tijelo zbog sebe, ili zbog drugih? Da li ste primijetili nekoga mladica kada istetovira nesto na rameno sto mu se dopada, on otkine rukave na majci, da bi to i drugi vidjeli, ili ako mu je bas zao majce, on nekako podvrne rukave, kako bi tu tetovazu vidjeli i drugi. Sat on misli o toj tetovazi, kad je toliko pokazuje drugima, i sta on misli sam o sebi.

Kako dozivljavate nekoga covjeka kome je cijelo tijelo istetovirano od clanaka na rukama, pasa-pupka, pa do vrata. Neki prelaze i tu granicu, pa saraju po celu obrazima itd. Da li ste vidjeli Tajsona, kakvu je on tetovazu stavio sebi na lice.? Da li ste nekada promatrali te jako istetovirane ljude, da li ste slusali njihove price, sta pricaju, kakve imaju poglede na zivot i drustvo, itd,itd.

Mozemo navesti puno toga, mozemo kazati puno toga, ali svako iz nekog svog ugla. Priznajem, da je tesko pisati na ovu temu, jer danas ima puno onih koji imaju tetovaze, pa i pored najbolje namjere, covjek moze nekoga i da uvrijedi. Ipak, smnatram, da nesto treba konkretnije kazati. Ja cu to u narednom komentaru mozda pokusati, ali molim, da me niko pogresno ne shvati, iznijet cu samo nacelna gledanja na taj problem, bez namjere da nekog uvrijedim. Pozdrav zah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
zah je napisao:
Interesantno je to, da li to stavljamo na svoje tijelo zbog sebe, ili zbog drugih? Da li ste primijetili nekoga mladica kada istetovira nesto na rameno sto mu se dopada, on otkine rukave na majci, da bi to i drugi vidjeli, ili ako mu je bas zao majce, on nekako podvrne rukave, kako bi tu tetovazu vidjeli i drugi. Sat on misli o toj tetovazi, kad je toliko pokazuje drugima, i sta on misli sam o sebi..

Da, a reci mi sta mislis o ljudima koji imaju tetovazu, ali je ne stavljaju u prvi plan???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 01:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 19:33
Micelijus je napisao:
Pogledaj malo svijet oko sebe...

Pogledao sam... I saznao da su jedino i najvece ljudsko zlo pogresna ubedjenja koje ljudi jedni drugima namecu a koje ljudi prihvataju zdravo za gotovo, bez imalo truda da o njima razmisle svojom glavom i da provere da li je to stvarno tako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 01:16 
Veteran
Veteran

Pa nesto se moglo zakljuciti iz ove recenice"....Interesantno je to, da li to stavljamo na svoje tijelo zbog sebe, ili zbog drugih?

Vec sam kazao, da je tema jako osjetljiva. Ljudi razlicito dozivljavaju to sto se pise. Ipak, zelim naglasiti da to nije prigovor nikome, svako je gospodar svoga tijela i sa njim mozre da radi sat hoce. To ne podlijeze nikakvim pravnim sankcijama. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 01:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
zvucnjak je napisao:
Micelijus je napisao:
Pogledaj malo svijet oko sebe...

Pogledao sam... I saznao da su jedino i najvece ljudsko zlo pogresna ubedjenja koje ljudi jedni drugima namecu a koje ljudi prihvataju zdravo za gotovo, bez imalo truda da o njima razmisle svojom glavom i da provere da li je to stvarno tako...

Slazem se apsolutno s tobom.SABLON,SABLON,SABLON....Pa ljudi moji dosta vise. :mad:

zah je napisao:
Interesantno je to, da li to stavljamo na svoje tijelo zbog sebe, ili zbog drugih? Da li ste primijetili nekoga mladica kada istetovira nesto na rameno sto mu se dopada, on otkine rukave na majci, da bi to i drugi vidjeli, ili ako mu je bas zao majce, on nekako podvrne rukave, kako bi tu tetovazu vidjeli i drugi. Sat on misli o toj tetovazi, kad je toliko pokazuje drugima, i sta on misli sam o sebi.

Zah.Sto se tice "takvih" ljudi,oni bi stavili i pretis lonac na glavu i isli kroz grad ako bi to bilo "in" ili "moderno".Kada je neko protiv necega,uvijek se uzima NAJLOSIJI PRIMJER toga koji je najlaksi za kritiku.U ovom slucaju su to "ti momci".Kada govorimo o tatoo moramo reci da ona ima i dosta estetike u sebi i da uljepsava ljudsko tijelo (ovo je isto jako relativno i mislim da ljudi koji odobravaju tatoo dijele ovo misljenje) ali to NE BI TREBAO da bude GLAVNI razlog stavljanja iste.

zah je napisao:
Kako dozivljavate nekoga covjeka kome je cijelo tijelo istetovirano od clanaka na rukama, pasa-pupka, pa do vrata. Neki prelaze i tu granicu, pa saraju po celu obrazima itd. Da li ste vidjeli Tajsona, kakvu je on tetovazu stavio sebi na lice.? Da li ste nekada promatrali te jako istetovirane ljude, da li ste slusali njihove price, sta pricaju, kakve imaju poglede na zivot i drustvo, itd,itd.

Opet ti ponavljam da NE TREBA porediti ljude koje si pomenuo sa ljudima koji zele tatoo.Ne mozes to uopstiti.Evo dacu ti jedan primjer.Bez ikakve namjere za provocranjem ili skretanjem s teme.Ovako:
Posto si ti musliman.Sad ce neki covjek koji uopstava stvari reci za tebe da si mudzahedin,taliban ili sl.Ili da mene neko zove divljakom ili gastarbajterom ako odem negdje vani samo zato sto sam sa Balkana.Mislim da je to jako glupo od koga god doslo.Mislim da shvatas poentu onoga sto sam napisao.Meni DEFINITIVNO Tajson nije uzor ili pomenuti ljudi koje si goren pomenuo.

zah je napisao:
Mozemo navesti puno toga, mozemo kazati puno toga, ali svako iz nekog svog ugla. Priznajem, da je tesko pisati na ovu temu, jer danas ima puno onih koji imaju tetovaze...

Tu se slazem s tobom.Svako ima svoj ugao iz kojeg posmatra stvari.I da...Ima nas mnogo :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 02:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
O tetovazi i tetoviranju moglo bi se puno toga kazati. Ipak, u poslednje vrjeme mnogi ljudi su podlegli nekim modnim trendovima, pa su dali da im se na tijelu istetoviraju razne slicice. Ja vjerujem,da su se niki vec sad pokajali, jer ono sto je moderno danas, nije moderno sutra, ono sto je bilo moderno danas i izgledalo mozda lijepo, sutra vec izgleda ruzno, ono sto smo tetovirali danas, sutra vidimo kod nekoga bolje, ali ne mozemo sve to staviti na svoje tijelo, to i sami znamo.

Klasicni primjer za ovo sto si rekao je David Beckham. Kad mu se rodio prvi sin i on je istetovirao Brooklyn na ledjima, to je bilo cool. :P

Medjutim, on je dobio jos 2 sina ...i sad nastavio traziti zgodno mjesto na ledjima za njihova imena. :)

Sta ako Victoria nastavi radjati ? :roll: Morace David poceti tetovirati imena po stomaku... :oops: :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 07:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh, anonima, izgleda i u tebe neki seitan usao. Btw zaboravila si spansku cizmu kao isproban pocetni tretman u ukidanju devijantnog ponasanja. hehe

E sad, malo salu na stranu.
Pored navedenih "oblika" tetovaza koje su ovde spominjane, ima li neki antropolog na forumu da pojasni tetovaze koje se stavljaju zbog dokazivanja pripadnosti nekom plemenu. Molim samo da se ovde ne vuce paralela sa bandama i sl. jer to je nesto drugo.
Posto vidim da ovde neki tetovazu, zanemarujuci neke od postova, i dalje iskljucivo dozivljavaju kao oruzje za sepurenje i pokazivanje, kako onda voditi konstruktivnu diskusiju.

Zah, drago mi je da kako tema napreduje postajes donekle fleksibilniji, bar sam stekao takav utisak.

I da sto se tice "saranja" celog tela, mislim da to moze biti jako lepo. Nemojte zaboraviti da je tetovaza u neku ruku umetnost npr. tradicionalna japanska tetovaza po celom telu (mada jeste istina da danas uglavnom to rade jakuze). Superbe

Btw sto niko ne odgovori na pitanje koje je postavila/o stigmata?

Sajt sa opstom istorijom tetovaze plus nesto o nekim tradicionalnim vidovima tetoviranja.

http://www.tattoos-by-design.co.uk/history.html

Evo nekoliko slika japanske tradicionalne tetovaze. Upozorenje svima da je na nekim slikama prikazano malo vise nego sto bi trebalo.

http://www.tattoos-by-design.co.uk/rate ... 954070.jpg

http://www.strangecosmos.com/images/content/101858.jpg

http://www.crimelibrary.com/graphics/ph ... uza/1e.jpg

poz :D 8) :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]