Ne bih da ulazim u odnose između roditelja. Mislim da to nema neke veze sa ovim, a pogotovo ne ko ima koliko para. Ko će znati zašto su se rastali i kako...
Realno, skoro sve što kruži internetom i po onoj FB grupi su same špekulacije. Da ilustrujem, navešću primjer onog momka što je javno pisao kako je sreo Davida prije smrti i kako je vidio nož koji je kasnije pronađen kod Davida. Navodno policija nije htjela da ga sasluša. Međutim, ispostavilo se da je on, kao i ostatak FB grupe, ciljao na crni leptir nož sa Pika, a kod Davida je pronađen crveni švajcarac (poznat i kao Viktorinoks, iako ne mora biti te marke). Ubrzo zatim, taj momak je uklonio svoju izjavio i nestao. Izgleda da je mislio da će ovakvim svjedočenjem moći poništiti teoriju o provali, ali nije imao sve detalje. Vidite li sad o kakvim špekulacijama se radi?
Nešto slično važi i za čistačicu. Čini mi se da je pisano u početku kako je ona čistila Tržnicu kad ga je preko deset momaka prebilo i bacilo u Crkvenu kod Kastela. Tad niko još nije skontao da je tijelo "bačeno" u Crkvenu na Laušu. Kao što je neko napisao, to jedna čistačica na Tržnici nije mogla vidjeti, jer ona nema šta da traži tamo u ta doba. Ako kažete da je to vidjela iz svog stana, zašto je onda bilo ko spominjao da je čistačica? Kakve to veze ima? Zašto nije mogla jednostavno biti svjedok? Ako već policija neće da je sasluša ili je ignoriše, onda je trebala javno da istupi i kaže šta ima reći. Ovako je postala kao mit, svi vjeruju u nju, a niko ne zna ko je...
Čini mi se da ljudi koji vjeruju da je po strani ubistvo, jednostavno prilagođavaju priču svome ubjeđenju i svaki put kad se neki detalj pobije, oni izađu sa novom teorijom, istinom, poluistinom ili laži...
Ne treba nikog etiketirati ni kao lopova ni kao lažova. Policija je rekla da David nije poznat po provalama i krađama, ali je rekla da je poznat po nanošenju tjelesnih povreda. Čini mi se da nije nigdje spomenuto o kakvim je povredama riječ i o kojem broju. To bi trebalo značiti da se u njegovom dosijeu nalazi barem jedan papir koji kaže kako se David potukao sa nekim. Mislim da to nije ništa strašno, može se svakome desiti...
E sad, klošar je možda pretjerano gruba riječ, ali neko ko duva i možda voli da se pobije vuče u tom smjeru. Sa druge strane, ako ga dokazi stavljaju na mjesto provale, ne znam čime ga to čini ako ne lopovom...
Čini mi se da ljudi, koji bez zadrške vjeruju da je po strani ubistvo, imaju taj problem što nakon pobijanja bilo kakvog detalja onu svoju priču prilagođavaju i proširuju kako im odgovara. Ovo je dovelo do gomile gluposti i špekulacija, pogotovo ovo što Vasković piše... Trebate jednom da se odlučite da li jeste ili nije bio na Laušu, da li je pretučen kod Metalske škole ili u kući gdje se navodno desila provala... Šta je sa onim Filipom Ćulumom na kraju? Da li je on i dalje ubica ili ne ili su ona dva brata u kući? Ne možete imati milion teorija i koristiti dijelove kako vam kad paše, držite se malo nekih činjenica...
Roditelji imaju izvještaje obdukcije i sigurno su im poznata neka saznanja policije. Zašto ne iznesu to što im je poznato? Djeluje mi kao da čitav FB pokret gubi momentum, a to bi moglo biti nešto što će mu dati goriva da se održi još malo. Pritisak javnosti je jedino što bi moglo spriječiti zataškavanje ovakvog slučaja, zar ne? Ili roditelji konačno prihvataju šta se desilo, pa pokušavaju na neki dostojanstven način da privedu sve ovo mirnom kraju, bez dodatnih belaja i eventualnog blaćenja...
Evo i navodna slika tog mosta, iako nije baš najbolja:
Izvor:
http://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/364 ... ednji-satiOgrada na mostu je nešto niža nego na posjedu pored. Tamo gdje su parkirana vozila nema nikakve ograde...
Isto tako mislim da je jedan David nebitan lik da bi neko odlučio da ga ubije. Mislim da je ubistvo prevelik rizik za neku sitnicu kao što je malo vutre na primjer...
Evo i Viki članak o Davidu:
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 0%B8%D1%9BOvaj put sam zaista završio sa ovom temom. Srdačan pozdrav i sve najbolje...