banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 16:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća

Tito
Da 77%  77%  [ 33 ]
Ne 23%  23%  [ 10 ]
Ukupno glasova : 43
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Pa nije ubijao stanovnike ostrva Fidzi na Golom otoku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
ok ruzho shvatam te svako brani svoje stavove i svoj narod (prvenstveno) A sto se tiche tih "respektabilnijih medjunarodnih website" to bash i ne pije vode. (Po meni sve je to generalizovanje i pristrasnost). Ne volim generalizovanja jer uzimati chitav narod kao negativca malo je reci da je smijesno. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
draga ružo,

kada već spominješ srebrenicu, sarajevo ili trnoplolje, ne zaboravi napisati i koju riječ o klanju srba po sarajevu i mostaru, ne zaboravi ni sijekovac, ćelu, sefera i njima slične, mudžahedine, popaljena srpska sela oko bratunca, silos i tarčin i ostale kazamate u kojima su srbi ubijani na način na koji bi muslimanima pozavidjeli i mengele ili ajhman.

dragi daljac,

ako ti nije jasno kako su i zašto velike sile stvorile jugoslaviju, onda mi je jako žao. ali nema veze. pronađi negdje podatke o teheranskoj ili konferenciji na jalti, o sastancima na visu i u italiji između tita i zapadnih saveznika. možeš da pročitaš i čerčilove memoare. ima i tu zanimljivih detalja. znaš, čovjek se uči dok je živ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

acrobatico, nishta dok ti i ja njih ne posednemo na neku stolicu pa im sve lepo natenane objasnimo :)
Helena :*

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 07:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Helena je napisao:
ok ruzho shvatam te svako brani svoje stavove i svoj narod (prvenstveno)

Ja tebe ne shvatam.

Bosanka sam i ponosim se time, a u "moj narod", spadaju svi posteni ljudi. Bez obzira na nacionalni predznak.

Nemam razloga da nekoga branim ( Bosance narocito ).

Istinu cu uvijek braniti.

Citiraj:
A sto se tiche tih "respektabilnijih medjunarodnih website" to bash i ne pije vode. (Po meni sve je to generalizovanje i pristrasnost).

Vrlo zanimljivo.

Za tebe je Medjunarodni Sud u Hagu, Amnesty International, Human Rights Watch, Unicef itd. pristrasan ?

Nema tu pristrasnosti ni generalizacija. Ove organizacije se bave Ljudskim Pravima ( ne samo u Bosni ) i barataju suhim cinjenicama i brojkama.Ti to vrlo dobro znas jer zivis na Zapadu. I koristis dobrobiti istog tog drustva.

Citiraj:
Ne volim generalizovanja jer uzimati chitav narod kao negativca malo je reci da je smijesno. :wink:

Ne pokusavaj mi staviti rijeci u usta.

Ja to nisam rekla.Ni sada, ni ranije. Izvuci nesto iz konteksta i preinaciti u nesto drugo u najmanju ruku nije fer.

Govorim o ultranacionalistima koji su unistili drustva ( sjecas se...oni sto su bili na Golom Otoku A onda je Black_Hand poceo pricati o narodu. Moje pitanje je bilo upuceno njemu jer me je interesovalo kako razmislja. Uglavnom saznala sam to, a i jos ponesto).

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 08:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
e samo malo nigdje nisam rekla da ti generalizujes. Prvo to su moje rijeci da ne volim generalizovanje. NIgdje ne pise "Ruzo ti generalizujes". NIje mi jasno kako svi na ovom forumu misle da neko nekome ubacuje (da prostite) rijeci u usta. Prvo napisala jesam recenicu ili dvije tebi upucene ali ostatak teksta je moje misljenje. Znaci nigdje nije bilo ubacivanja
Citiraj:
nikakvih rijeci.
(Po meni sve je to generalizovanje i pristrasnost). Ne volim generalizovanja jer uzimati chitav narod kao negativca malo je reci da je smijesno.

Znaci ubuduce molim da se pazljivije citaju tudje rijeci. Helena nigdje nije rekla da ti generalizujes ili sta li vec niti Helena ubacuje bilo sta usta (da prostite, al' misli se na rijeci). Ovo je moj stav da ne volim generalizovanja, a to nije, ruzo, stavljanjeno u nicija usta.

A o sudu u Hagu - to je vec druga tema o kojoj bih mogla danonocno da ti pricam. Al' o tom po tom.

Sto se tiche da koristim blagodeti Evrope, i pravu si iskoristavam njihovo "dobro" kao sto su oni iskoristavali nas (mislim na narod u ex-yu). (i to oko "evropskog dobra" je diskutabilno) :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2005, 08:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Sep 2004, 08:12
daljac je napisao:
Evo, otvaram ovo, nadam se zanimljivu temu... Neki ce reci da je Tito valajo, neko da nije, ali mu se ne moze osporiti genijalnost kojom je 50 godina drzao Lude od Nomalnih... Sada se, u ovom vremenu, poteze pitanje - da li je Tito valjao ili nije??? Ja mislim da jeste... A vi??? :D

dakle to je topic,odoste vas dve........a ista naklapanja,ne shvatajte sve ovo suvishe lichno i ozbiljno!

Ruzice pa gdej si ti meni :D

Mrzi me da listam svih 12 strana,nije ni bitno.

Ja ga ne pamtim,rodjena '82.Zato sto je tada mnogima bilo lepo,zato se sad svakakve gluposti dogadjaju!

normalno da je drzao lude od normalnih,to bar batinom nije teshko :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 13:25 
TITO JE MRTAV...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MANIC_MINER je napisao:
TITO JE MRTAV...

Izjava koja je zavrshila ovu diskusiju :)
Drugovi, lepo je bilo diskutovati sa vama :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
MANIC_MINER je napisao:
TITO JE MRTAV...

Ma, nije valjda...
Kao i njegova djela, na nasu veliku zalost...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2005, 15:41 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2005, 06:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
Svaka cast Micelijuse!
Tito je bioloski mrtav ali njegove ideje zive i rastu u srcima pravih pionira!
Zivjele ideje koje je zastupao Tito!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 01:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Neki sitni interesantni delji iz biografije Tita.Zah

Broz prvi gastarbajter
24.05.2005

Piše: Ivan IVANjI
TITO je meni ponekad govorio ti, ponekad vi, ali to mi nikad nije smetalo. Ponekad je bivao rasejan, ali prema meni uvek vrlo ljubazan. Ako se duže vremena ne bismo videli, raspitivao se kako sam.

Umeo je na svoj način da bude veoma duhovit. Ja sam ga u sebi nazivao "najboljim lošim govornikom na svetu". Zaista nije bio dobar govornik, što je možda i čudno kod takvog genijalnog političara, ali u prvom delu svoje karijere je isuviše dugo radio u ilegalnosti, nije imao prilike da razvije taj dar, da možda postane pravi radnički tribun. Njegov akcent je bio čudan. Mnogi su zbog toga mislili da je poreklom Rus. Istina je, međutim, baš ono, što stoji i u njegovim zvaničnim biografijama. Rođen je u Kumrovcu, u Hrvatskoj, kao dete je često bio kod dede i babe sa majčine strane u Sloveniji, tako je odrastao između zagorskog narečja hrvatskog i slovenačkog, kasnije između srpskohrvatskog, nemačkog i ruskog jezika. Otuda taj neobični duktus. Imao sam ja jednog ujaka, inženjera po struci, koji je od ranog detinjstva perfektno govorio srpski, nemački i mađarski, a na kraju, ipak ili upravo zbog toga, sve jezike sa nekakvim tuđim akcentom. Kao govornik Tito je ipak bio najbolji kada bi se naljutio na tekst nekog za njega unapred prpremljenog govora, pa ga gurnuo u stranu i počeo da improvizuje. Jedan primer:

Državna poseta Saveznoj Republici Nemačkoj. Ručak u čast predsednika SFRJ koji u Diseldorfu daje Hajnc Kin, predsednik vlade Severne Rajne - Vestfalije. Prisutni su bogataši, direktori i vlasnici čeličana i velikih fabrika iz te oblasti.

Kin patetično drži zdravicu. Tito mi kaže da ne treba da mu prevodim. Ne mogu doslovno da citiram, ali otprilike Nemac je rekao sledeće:

- ČUO sam, gospodine predsedniče, da ste vi bili jedan od prvih gastarbajtera iz vaše zemlje u Nemačkoj i da ste se tada kolebali da li da emigrirate u Ameriku... Šta bi bilo sa vama, šta sa vašom zemljom, šta sa Evropom, da ste tada zaista otišli preko okeana?

Tu mi je Tito došapnuo:

- Sad ne mogu da pročitam ove gluposti, koje su mi napisali, moraćemo da improviziramo, važi?

- Važi, druže predsedniče!

Odgovarjaući na taj deo Kinove zdravice, Tito je rekao:

- Tačno je, gospodine predsedniče vlade, ja sam radio kao probni vozač za firmu "Dajmler-Benc" u Manhajmu. Ja sam zaista razmišljao da odem u Ameriku, već i da bih izbegao da služim vojsku u Austrougarskoj. Što se tiče vaših pitanja, ja, naravno, ne znam šta bi bilo sa Jugoslavijom ili, čak, Evropom da sam se iselio preko okeana. Ali, šta bi sa mnom bilo, tu ću vam sad reći - ja bih sad bio milioner u Americi! - reče predsednik Saveza komunista Jugoslavije, a gospoda sa Rajne i iz Rurske oblasti, nemački milioneri, slatko su se nasmejali i verovali mu na reč.

Leta 1975. godine, bio sam kao prevodilac u Titovoj pratnji na osnivačkom skupu Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju, skraćeno KEBS.

Nisam imao mnogo posla, samo da prevodim razgovore sa Šmitom, Krajskim i Honekerom. Pošto je Helsinki bio "prebukiran", stanovao sam u skromnom studentskom domu, čije su zavese slabo zatvarale prozore, a bile su bele noći. Nisam mogao da spavam, ali sam se sa kolegom Borislavom Miloševićem, prevodiocem za ruski, koji takođe nije imao mnogo posla, šetao kroz grad. On je obrazovan, načitan čovek i gotovo se u svemu razlikuje od svog mlađeg brata, tada širem svetu još nepoznatog Slobodana, malog Slobe, kako smo ga mi zvali. Bora je za glavu viši, oduvek, bar od kada ga ja poznajem, nosi negovane brkove, i uvek je sebe smatrao Crnogorcem, za razliku od Slobe, koji se držao "srpske kadrovske linije". Ali, Bora i ja nismo razgovarali o njegovom bratu, sigurno da ni on tada nije mogao da nasluti šta će sve Slobodan predstavljati u budućnosti. Držao mi je predavanja o sam-izdatu u tada još moćnom Sovjetskom Savezu, cunjali smo po antikvarnicama, čekali da prođe vreme. Najviše posla imala je Ljiljana Tambača, prevodilac za engleski, francuski i italijanski, najbolja koju sam ikad na svetu upoznao na tom poslu.

Dve sitnice iz Helsinkija:

DELEGACIJE su smeštene u veliku salu po abecednom redu, pa je tako Jugoslavija, koja se zvanično nazivala Jugoslavia, zahvaljujući tom J bila na stražnjim mestima. Naša bezbednost je bila zadovoljna - ovako bar niko nije sedeo iza naših leđa. Da bi se stiglo dole, do pozornice, trebalo je sići duždosta neudobne, neravnomerne stepenice. Domaćini su Titu, kao najstarijem učesniku, ponudili da ide naokolo, da izađe iz sale, pa liftom dole i pravo na binu, ali on nije hteo da bude izuzetak. Uprkos problemima sa kičmom i nogama, uspravno se držeći krenuo je niz stepenice, a posle opet natrag, gore - general Rapo zabrinuto iza njega da bi ga podržao, ako bude neophodno. Samo nas nekolicina smo znali kakve bolove je on pri tom morao da savlada, a da ih nikom ne pokaže.

Sale i saloni palate "Finlandija" bile su tesne za manifestaciju takve vrste. U pauzama, kad bi se navalilo na kafu i sokove, gurali su se trideset i pet šefova država ili vlada sa trideset i pet ministara inostranih poslova i trideset i pet puta savetnika, prevodilaca, ličnih lekara i telohranitelja, tako da si jedva mogao da držiš čašicu u ruci, a da ti jedan lakat ne bude usred brade predsednika Kipra, vladike Makariosa, a drugi možda na ramenu predsednika Rumunije Čaušeskog. Tada sam konstatovao da su svi veliki političari zapravo maleni rastom, ama baš svi. Kao divovi između svih ostalih delovali su Francuzi, naime, predsednik Francuske D'Esten i predsednik vlade Kanade Trido, koji su, otprilike, normalnog rasta.

Iznenadio sam se kako su niskog rasta i "najveći Rus" Brežnjev i američki predsednik Ford. Oni su, kao u Orvelovom romanu "Životinjska farma", ovde bili jednaki s ostalim šefovima država, ali ipak "jednakiji" od ostalih. Kad bi oni hteli da prođu kroz gužvu, njihove bi "gorile" neljubazno i grubo gurali u stranu ostale predsednike i ministre. Jedini izuzetak bio je Tito. Pored njega je uvek stajao general Rapo, ali inače niko. Tambača, Milošević i ja smo iz prikrajka posmatrali da li ćemo mu biti potrebni, ali nismo. Voleo je u takvim prilikama da pokaže da može da se sporazumeva na nekoliko jezika. Međutim, ako bi on iskoračio da nekuda krene, masa državnika s poštovanjem bi se otvarala pred njim kao Crveno more pred Mojsijem. To je valjalo doživeti da bi se shvatilo kakvo je poštovanje u celom svetu uživao taj sin seljaka i bivši bravar "negde sa brdovitog Balkana".

PUT U BERLIN
GODINE 1976. doživeo sam nešto slično na Konferenciji komunističkih i radničkih partija u Istočnom Berlinu. Tito se dugo kolebao da li uopšte da dođe lično ili da nastupanje Saveza komunista Jugoslavije prepusti nekom nižem funkcioneru. O ulozi naše zemlje u toj skupini bilo je dosta debata. Tek je u poslednjem trenutku odlučio da krene, tako da je to svima bilo iznenađenje. Poneko iz tog kruga, valjda ga se i pribojavao.

(NASTAVLjA SE)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 08:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
With marshal Tito
With marshal Tito
our greatest hero
we will be stronger than hell
we raise our heads
we march bravely
and tightly we clench our fist
We are ancient tribe
but Goths we are not
we are children of ancient Slavs
who says that we’re not
slanders and lies
surely will face our rage
Like fingers on our hands
even in sorrow
the partisans are always united
when we die we don’t cry
up to the sun, to the sky
we raise our fist on high

by Major :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 20:29 
Veteran
Veteran

Iko novinar Ivan Ivanji po svoj prilici uzima sebe za mjerilo svih stvari, procjenjujuci ko je glup i tup a on pametan, evo jos jedan nastavak, gdje manje lijepi ove etikete . Pozdrav Zah.

Piše: Ivan Ivanji
TITO je 1976. godine bio smešten u jednoj rezidenciji u "gradiću". Nudili su mu i celi jedan zamak, ali podalje od Berlina, tako da bi gubio mnogo vremena pri dolasku i odlasku, ali to je odbio. Veći deo nas bio je u hotelu "Grad Berlin" u kojem se konferencija održavala. Bilo je leto i neobično toplo. Klimatizacija hotela bila je podešena tako da dobro hladi samo prizemlje, međusprat i prvi sprat, gde se odvijalo sve zvanično, nije bilo dovoljno energije za hlađenje celog hotela, tako da je u našim sobama bilo nesnosno vruće, a prozori uopšte nisu mogli da se otvaraju. Zbog toga smo ujutro i uveče što duže sedeli u holu i salonima pri ulazu.

Jednom mi tako u rano jutro prilazi čovek iz nemačke bezbednosti i saopštava da je na ulazu neka mlada žena i tvrdi da je u Titovoj pratnji, ali da je zaboravila legitimaciju. Članovi delegacije i pratnje su, razume se, imali posebne legitimacije i značke. Ja sam prvo mislio da je nemoguće i samo što to nisam i rekao, sva sreća, međutim, da sam ipak sve preneo čoveku iz našeg obezbeđenja.

- Opet ona! - uzviknuo je i otišao prema ulazu.

Saznao sam da je to bila Titova maserka, zgodna, mlada Dalmatinka. U Beogradu se šuškalo da je Titova ljubavnica, da su se Tito i Jovanka posvađali zbog nje. Tačno je, međutim, samo da je Tito celog života bacao poglede za lepim ženama, ko bi mu to zamerao? Sigurno je ranije bio veliki junak i za ženska srca, tip čoveka koji ima uspeha kod drugog pola, bez obzira na to kakav položaj inače u životu ima.

POSLE završetka zvaničnog dela konferencije u Berlinu za sve učesnike priređena je večera u Palati Republike. Predsednici i generalni sekretari seli su za jedan sto, a nas ostale su rasporedili širom velike sale, ja sam se radovao što ću na miru dobro da jedem. Međutim, jedva što sam progutao drugi zalogaj prvog predjela, kad mi priđe neko iz nemačkog protokola i naredi:

- Dođite kod svog predsednika!

Tito je sedeo pored Honekera, dve stolice dalje Brežnjev. Razgovor se vodio direktno na ruskom, što su svi znali, ili, između Nemca i mog predsednika, na nemačkom jeziku. Meni su postavili sedište bez naslona, kakvo smo u Banatu zvali "hoklica", iza maršalovih leđa. Jugoslovenski protokol je smatrao da je prevodilac po rangu "vazduh", kao sudija kad ga udari lopta na fudbalskom terenu, pa nas je smeštala uvek levo od šefa i za vreme svečanih ručkova i večera, tako da smo normalno mogli da jedemo, a sa Titom to pogotovo nije bilo problem, zato što bi on sa gostima sa tog područja razgovarao direktno na nemačkom jeziku, ja sam prevodio samo zdravice.

Na osnovu memoara jednog od Staljinovih prevodilaca znam da je tako bilo i kod njih. Čovek je opisao jedan susret Staljina i Čerčila za vreme rata: Staljin govori, on prevodi, a Čerčil jede. Zatim Čerčil odgovara, on prevodi, a Staljin jede. Najzad za tren obojica ućute, grešni kolega stavlja zalogaj u usta, Staljin iznenada ipak kaže nešto, on hoće brzo da prevede, pa se zagrcne i mora da pljune... Valjda da bi se takve stvari izbegle, istočnonemački protokol je prevodioce smeštao na posebne stolice iza leđa funkcionera i nije im postavljao tanjire. Tako sam ja sad sedeo, em mi je bilo neudobno, em sam bio gladan, svaki čas sam morao da se pomeram da ne bih ometao kelnera, pošto sam tako nespretno sedeo iza leđa političara nisam čak ni čuo o čemu razgovaraju, što bi me svakako zanimalo. Rečju, bio sam duboko nesrećan.

Pošto su se drugovi najeli, Tito je počeo da obrađuje svoju cigaru, pa sam, da bi od mene bilo bar nekakve koristi, uzeo sa stola upaljač i ponudio mu otpozadi vatru. On je rasejano rekao na nemačkom:
- Danke!

Ja sam, onako besan i gladan, otprilike pomislio: budalo matora, ne znaš više ni ko sedi pored tebe. Naravno da glasnu reč nisam izustio, ali Tito se trgnuo kao da jesam, okrenuo prema meni i rekao:

- Uostalom, čitao sam onog tvog Dioklecijana!

ROMAN o caru Dioklecijanu i događajima na njegovom dvoru pisao sam pomalo misleći i na Tita. Dioklecijanov "čovek za javnost", koji nije istorijska ličnost, u romanu se zove Blazije, a mislio sam na Blažu Mandića. Što je Tito pomenuo baš tu moju knjigu, do te mere me je iznenadilo, da nisam smogao ništa pametnije da odgovorim, nego:

- Ma nemojte!

- Jeste. To sam već odranije hteo da te pitam, kako se vladalo onolikim carstvom bez radio-veza?

Objasnio sam da je bilo carskih kurira, da su galopirali od stanice do stanice, gde bi menjali konje, da bi što brže dostavili vesti, i dodao:

- Carevi su tada obaveštenje sa drugog kraja svoje imperije dobijali s zakašnjenjem od nekoliko nedelja, možda i meseci, ali svejedno nekoliko meseci ranije nego svih ostalih. A vi danas obaveštenje dobijate najčešće istovremeno sa najširom javnošću...

- Ima nešto u tome! - Tito se zamislio za tren, pa se obratio Honekeru: - Znaš, ovaj moj prevodilac, on je u stvari književnik koji je napisao roman o rimskom caru Dioklecijanu...

- Koji je na nemačkom upravo izašao u Nemačkoj Demokratskoj Republici! - dodadoh brzo. - To moraš da pročitaš! - reče Tito. - Da, da, svakako! - učtivo odgovori gospodar istočne Nemačke.

- Mogu li da vam pošaljem jedna primerak sa posvetom, druže Honeker? - uključih se u razgovor.

- Razume se, ja vas molim da to učinite! - kaže naš učitivi domaćin. Nije teško zamisliti koliko se moj istočnonemački izdavač obradovao kad sam mu to javio. Verovatno i zahvljujući tome doživeo je tiražod 100.000 primeraka.

Tito meni šapatom;

- Onaj Breht, ona majka, kako se to tačno zove na nemačkom?

- Mutter Courage - rekoh Titu.

- Znaš, on je preveo i Brehtovu Mutter Courage...

Imao je slonovsko pamćenje. Ne znam da li je ili u Beogradskom ili u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gledao Brehtovu "Majku hrabrost", ne znam kako je uspeo da zapamti da sam je ja preveo. Posle tih nekoliko rečenica on se s drugom temom obratio Brežnjevu na ruskom.

PARTIJA I JEZIK
MALI "jezički sukob" imao sam jednom i sa Stanetom Dolancom, tada sekretarom Izvršnog komiteta SKJ, i to u Titovom prisustvu. Dolanc sedi desno od Tita, ja, prevodilac, kao što je uobičajeno, levo od njega, preko puta Vili Brant i delegacija njegove Socijaldemokratske partije. Mesto zbivanja je jedna vila na Bledu. Dolanc, koji je dobro govorio nemački, iza Titovih leđa ispravlja nešto što sam preveo.

- Grešite! - šapnem mu, ljut što mi upada u reč i smeta.

- Ja sam, naravno, u pravu! - ostaje on pri svome.

- Ako se radi o stavovima Partije, svakako, ali što se tiče nemačkog jezika, niste!

Tito sve čuje i šaleći se donosi odluku:

- Smirite se iza mojih leđa! Što se nemačog jezika tiče Ivanji zastupa stavove Partije!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 01:16 
Veteran
Veteran

26.05.2005 18:51

DAN MLADOSTI U Kumrovcu, SiCG i BiH obilježen Titov rođendan
Slovenci: Tito je pravi brand
Autor MLADEN MANDIĆ, ZORANA BAJT

Iako je središnja proslava ovogodišnjeg Titova rođendana održana u subotu brojni poštovatelji Titova djela nisu iznevjerili tradiciju i pred nedavno obnovljeni spomenik u Kumrovcu došli su mu se pokloniti i na sam Dan mladosti, 25. svibnja. Ponajviše je bilo onih iz Bosne - nekoliko autobusa iz Zenice i Bugojna.
Titovke iz dežele
No s ikonografijom s kojom su došli u Kumrovec prednjačili su susjedi Slovenci. Najviše titovki, crvenih marama, štafeta i Titovih slika u Kumrovec je stiglo upravo iz “dežele”.

Uz slovenskog glumca Ivu Godniča, koji je u subotu doveo 40-ak “pionira” iz Ljubljane, prekjučer su u Kumrovec došli i “pioniri” iz kumrovečke prijateljske općine Bistrice ob Sotli, mjesta u kojem je rođena Titova majka Marija. Tito metalac u plavoj kuti - Nani Poljanec i njegovi “pioniri” i “pionirke” koji su u Kumrovec, uz crvene karanfile, donijeli i štafetu izrađenu od brezova drva i stakla, ukrašenu trsom i Titovim značkama, održali su Kumrovčanima i pravu lekciju o političkom turizmu.

- Umjesto da “isfurate” Tita kao svoj turistički brand, vi Zagorci kao da ga se stidite. Najavili smo se, došli... Ali kome god se ovdje u Kumrovcu obratimo, svi samo prevrću očima kad nas vide.

Iako smo čuli da je Titova rezidencija u subotu bila otvorena za sve koji su došli u Kumrovec, kad smo molili i tražili ključ, u Muzeju nam ga nisu htjeli dati, već su se zatvorili u sobu. Mi Slovenci vas ne razumijemo. Jooj, da barem mi imamo Tita, čuda bismo od turizma radili! - poučio nas je turizmu metalac u plavoj kuti.

Vjerni omladinci
Diljem Srbije i Crne Gore u srijedu je proslavljen Dan mladosti i Titov rođendan. Jedna od najvećih proslava održana je u Novom Sadu. Akademski kipar Laslo Silađi napravio je i “štafetu mladosti”.

Silađi je autor i posljednje štafete koja je uručena Titu. Novosadsku proslavu organizirala je omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine i centar “Tito”. Vjerni omladinci su ovogodišnuju “štafetu” nosili dunavskim šetalištem. U Zrenjaninu je nekoliko umjetnika organiziralo performans nošenja štafete.

U Crnoj Gori, Dan mladosti je također obilježen nošenjem “Titove štafete” od Virpazara do Tivta. U Virpazaru je 13. srpnja 1941. počeo veliki antifašistički partizanski ustanak u Crnoj Gori. Štafeta nošena od Virpazara, jedna je od originalnih koja je nošena u prošlom stoljeću.

Svečanost u Tivtu, gdje je stigla štafeta, imala je svu ikonografiju nekadašnjih sletova održavanih u čast rođendana druga Tita. Na gradskoj rivi u Tivtu plesalo se i “Kozaračko kolo”.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
e moji ljudi, moji... ma i sa Titom i bez Tita.. sve je to do nas :wink: evo da vam ja kazem sta mislim o svemu ovome.. vecina nas je bila zrtva naseg prokletstva. Prokletstva koje ze zove RAT. Nevjerovatno zvuci, ali svako malo kod nas se mora nesto zasrat' (da prostite).
Vecina nas je dozivjela nesto sto se u svijetu desava vrlo rijetko, a to je da se rodimo u jednoj drzavi, a da zivimo u drugoj(ne mislim u smislu izbjeglica). Dobro sad to i nije tako cudno, al' ono sto je interesantno u nasem slucaju je da su nam adrese ostale iste. Dobro sad, ne bas adrese. I one su se promjenile, ali nam je ostala ista geografska lokacija ili da se izrazim na vojnom jeziku "grid refference".

Pokusacu da vam opisem svoje vidjenje svega ovoga..

Drzava u kojoj smo se rodili zvala se JUGOSLAVIJA! Bila je sastavljena od 6 republika i 2 autonomne pokrajine. Od zapada prema istoku: Slovenija, Hrvatska, Bosna I Hercegovina, Srbija (sa dvije autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo), Crna Gora i Makedonija.

E sada par informacija o toj Drzavi. (pokusacu da se sjetim sto je vise moguce i sto preciznije pa mi nemojte zamjeriti)
Imala je povrsinu od oko 250,000 km2 i otprilike 25 miliona stanovnika sa godisnjim prirastajem od ok 200,000 stanovnika. Slovenija je imala oko nesto vise od 2 miliona stanovnika, Hrvatska 4, BiH oko 4, Srbija sa pokrajinama 12 miliona i Makedonija oko 2. Necu sad daviti o jeziku i slicnim stvarima.
Najrazvijenija republika u YU je bila Slovenija, pa onda Hrvatska, pa Srbija, pa BiH itd. Jugoslavija je bila jedna od 4 - 5 drzava u Evropi koje su, pazite sad, pravile slijedece stvari: AVIONE (Francuska, Britanija, SSSR, Svedska koja je vise poznata po motorima za avione (SAAB), BRODOVE (Britanija, Francuska, Holandija, SSSR, Njemacka), VOZOVE tj. Lokomotive(Britanija, Francuska, Njemacka, SSSR), imala je i AUTO industriju. Kakvu takvu, al' imala je i sto je najbitnije je to da je bila jedna od 4 - 5 vojnih sila u Evropi i vrlo razvijenu vojnu industriju koja je osnov za sve druge grane privrede jer vojno istrazivacki centri su ti od kojih sve krece. Dobro sad ja i nisam neka pobornica vojske i mislim da je bila skroz nepotrebna, al jeb' ga tako je - kako je. Pored navedenih grana industrije postojale su bas kao i u gore spomenutim drzavama grane lake industrije pa smo proizvodili ves masine, televizore, telefone, telefonske centrale, elektricne sporete i druge elektricne uredjaje i dijelove itd. Postojale su velike firme u drzavnom vlasnistvu koje se bavile osim proizvodnje i razvojem tehnoologija. Te iste firme su na velikim svjetskim tenderima kao od sale uzimale poslove velikim svjetskim korporacijama. Tako da po svijetu ima kol'ko hocete gradjevina koje su napravile firme iz Jugoslavije. Gradjevine kao sto su HIDROELEKTRANE (brane i ostala postrojenja).
Medjutim, Jugoslavija je imala 20 milijardi duga prema MMF-u. 20 milijardi izgleda bas puno, ali i ne bas taaako puno, ako uzmemo u obzir da je svako sranje proslo preko nas, da smo se u 20 vijeku 3 puta dizali iz pepela (Balkanski ratovi, I i II svjetski rat), a i da smo generalno bili nerazvijeni pa smo krenuli sve ispocetka. Najvaznija stvar i vjerovatno razlog zbog cega je baceno sjeme zla na nas prostore je taj sto je Jugoslavija bila suosnivac NESVRSTANIH.
Zasto to uzimam kao razlog?
Zbog toga sto je taj pokret brojao preko 100 clanica. Jest da ih je vecina bila iz Afrike, Azije i Juzne Amerike medjutim to tek sada izgleda logicno. Osnivaci - Indija (druga po broju stanovnika u svijetu) Egipat i Jugoslavija. U tih preko 100 zemalja su clanice bile blliskoistocne zemlje IRAK, IRAN, Saudijska Arabija, koje bogatstvo zasnivaju na nafti, a koliko svi mozete primjetit, nafta je izvor svih ratova danas. Afticke zemlje koje su bogate dijamantima, zlatom, platinom i uranijumom koji se koristi za proizvodnju atomskog i nuklearnog naoruzanja i naravno elektricne energije.
To je sve trebalo razjebat, jer nikad niko (Amerika) u ono vrijeme nebi mogao uvesti embargo recimo Iraku, a da ovih 100 zemalja ne digne glas. Trebalo je to razjebati, jer onda moze Amerika i ostali kapitalisticki svijet poceti sa svojom dominacijom i golobalizacijom i de fakto sada, oni jebu citav svijet.
Al' bilo nam je lose u onom sistemu, zar ne?????
Svi smo imali koliko nam je trebalo pa i vise od toga, svake godine na ljetovanje i zimovanje, skolovanje besplatno, zdravstvo, vise ima privatnih kuca u bivsoj Jugoslaviji nego u Americi, jer mi smo vlasnici nasih kuca i zemlje, a oni to otplacuju cijeli zivot (50 godina) na kredit i taman kad je otplate prodaju je da bi si mogli priustiti staracki dom, jer nema ono, k'o kod nas, djeca oko tebe da te paze i cuvaju. Ne, ne ;) Mogli smo krenuti na put i zaspat' gdje god smo htjeli, mogli smo hodati gdje god smo htjeli i u koja god doba - to je bila nasa sloboda.. A sad malo i o slobodi drugih.. na primjer: Amerikanci imaju slobodu. Mogu srat' protiv bilo koga i bilo cega. Da to je njihova sloboda, skolstvo i zdravstvo im skupo pa su im dali slobodu da mogu srati, ali ne i da mogu nesto promjenit. Satnica mala - mozes srat' protiv toga, ali ne i promjenit. Predsjednik kreten klasicni - mozes srat' protiv njega, ali ne i ne nesto promjenit. Fabrike se sele u istocnu Aziju - mozes srat' protiv toga, ali ne i nesto promjenit. Vojska udara i napada koga hoce - mozes srat protiv toga ali ne i nesto promjenit, itd, itd. A mi, nama je bilo dato sve, sve nam je bilo potaman pa zbog cega bi mi srali protiv toga.

Danas BiH ili recimo Hrvatska i BiH imaju sa svojih 4 miliona stanovnika po 20 milijardi dolara duga. Prosjecne plate premale, penzije premale, skolstvo jos malo, pa cemo bubrege prodavat da bi studirali, bas kao i za zdravstvo. Koliko znam, nista ne pravimo cak i jebene tamponcice za usi uvozimo iz Italije kao i toalet papit. Svi se bave trgovinom i pare se vrte u krug, ali svote su manje i manje, jer nista ne proizvodimo. Slovenci su mislili da ako se odcjepe od Jugoslavije da ce Japancima prodat svoje Gorenje televizore ili Njemcima frizidere. Bas nesto razmisljam kako su se Sonijevim, JVC, Grundigovim, Toshiba I Bosh-ovim vlasnicima tresle gace zbog ulaza Gorenje televizora i ves masina i frizidera na njihovo trziste. GROHOTOM SE SMIJEM :roll: . Jednako kao sto se u novije vrijeme turskim i jos prije spanskim vlasnicima hotela na moru, tresu gace zbog hrvatskog turizma ili Francuzima zbog bosanskog bureka, cevapa, Travnickog sira i hrvatskog vina ili Badelovog i Zvecevo konjaka. Danas se bavimo i ovo malo sto zovemo proizvodnja je vise sklapanje dijelova. Tako da ce nas pretvorit u Vijetnamce jos samo nek nas naguze da nam se usi zategnu a oci iskose... eto toliko za sad od mene.. razmislite, nije sve u pljuvanju drugih, za vecinu stvari smo sami krivi.. na zalost i tugu nase djece..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 14:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Slovenci su mislili da ako se odcjepe od Jugoslavije da ce Japancima prodat svoje Gorenje televizore ili Njemcima frizidere. Bas nesto razmisljam kako su se Sonijevim, JVC, Grundigovim, Toshiba I Bosh-ovim vlasnicima tresle gace zbog ulaza Gorenje televizora i ves masina i frizidera na njihovo trziste. GROHOTOM SE SMIJEM . Jednako kao sto se u novije vrijeme turskim i jos prije spanskim vlasnicima hotela na moru, tresu gace zbog hrvatskog turizma ili Francuzima zbog bosanskog bureka, cevapa, Travnickog sira i hrvatskog vina ili Badelovog i Zvecevo konjaka.

Tako je bilo i prije ..... samo sto je umjesto "made in Slovenia" pisalo "made in Yugoslavia".
Sada Slovenci izvoze svoje televizore nama, mi smo stranci na hrvatskom moru, kao sto je travnicki sir "izvoz" u Sloveniju ...

Sve je isto ... nista isto nije (ima neka pjesma)

Sve one gore nabrojane industrije su samo greska sistema - mali smo mi bili za razvoj i aviona, brodogradnju, vozove i auta (sve po licencama - ama bas nista SVOJE nismo imali).... i to samo u principu za nase trziste.
To nijedna industrija na svijetu ne moze izdrzati.

Nesporno je da smo pametan i vrijedan narod i nadasve evropski (mislim kulturno i civilizacijski) ali negdje smo skrenuli s puta - i to poodavno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Sve one gore nabrojane industrije su samo greska sistema - mali smo mi bili za razvoj i aviona, brodogradnju, vozove i auta (sve po licencama - ama bas nista SVOJE nismo imali).... i to samo u principu za nase trziste.
To nijedna industrija na svijetu ne moze izdrzati.

Nesporno je da smo pametan i vrijedan narod i nadasve evropski (mislim kulturno i civilizacijski) ali negdje smo skrenuli s puta - i to poodavno.

Ovo je jedan od najboljih, ako ne i najbolji post koji sam ikada prochitao..
Svak chast..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
EZAN je napisao:

Da, i sada cekamo da nas ti na njega vratis... Srecno ti bilo!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]