e moji ljudi, moji... ma i sa Titom i bez Tita.. sve je to do nas

evo da vam ja kazem sta mislim o svemu ovome.. vecina nas je bila zrtva naseg prokletstva. Prokletstva koje ze zove RAT. Nevjerovatno zvuci, ali svako malo kod nas se mora nesto zasrat' (da prostite).
Vecina nas je dozivjela nesto sto se u svijetu desava vrlo rijetko, a to je da se rodimo u jednoj drzavi, a da zivimo u drugoj(ne mislim u smislu izbjeglica). Dobro sad to i nije tako cudno, al' ono sto je interesantno u nasem slucaju je da su nam adrese ostale iste. Dobro sad, ne bas adrese. I one su se promjenile, ali nam je ostala ista geografska lokacija ili da se izrazim na vojnom jeziku "grid refference".
Pokusacu da vam opisem svoje vidjenje svega ovoga..
Drzava u kojoj smo se rodili zvala se JUGOSLAVIJA! Bila je sastavljena od 6 republika i 2 autonomne pokrajine. Od zapada prema istoku: Slovenija, Hrvatska, Bosna I Hercegovina, Srbija (sa dvije autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo), Crna Gora i Makedonija.
E sada par informacija o toj Drzavi. (pokusacu da se sjetim sto je vise moguce i sto preciznije pa mi nemojte zamjeriti)
Imala je povrsinu od oko 250,000 km2 i otprilike 25 miliona stanovnika sa godisnjim prirastajem od ok 200,000 stanovnika. Slovenija je imala oko nesto vise od 2 miliona stanovnika, Hrvatska 4, BiH oko 4, Srbija sa pokrajinama 12 miliona i Makedonija oko 2. Necu sad daviti o jeziku i slicnim stvarima.
Najrazvijenija republika u YU je bila Slovenija, pa onda Hrvatska, pa Srbija, pa BiH itd. Jugoslavija je bila jedna od 4 - 5 drzava u Evropi koje su, pazite sad, pravile slijedece stvari: AVIONE (Francuska, Britanija, SSSR, Svedska koja je vise poznata po motorima za avione (SAAB), BRODOVE (Britanija, Francuska, Holandija, SSSR, Njemacka), VOZOVE tj. Lokomotive(Britanija, Francuska, Njemacka, SSSR), imala je i AUTO industriju. Kakvu takvu, al' imala je i sto je najbitnije je to da je bila jedna od 4 - 5 vojnih sila u Evropi i vrlo razvijenu vojnu industriju koja je osnov za sve druge grane privrede jer vojno istrazivacki centri su ti od kojih sve krece. Dobro sad ja i nisam neka pobornica vojske i mislim da je bila skroz nepotrebna, al jeb' ga tako je - kako je. Pored navedenih grana industrije postojale su bas kao i u gore spomenutim drzavama grane lake industrije pa smo proizvodili ves masine, televizore, telefone, telefonske centrale, elektricne sporete i druge elektricne uredjaje i dijelove itd. Postojale su velike firme u drzavnom vlasnistvu koje se bavile osim proizvodnje i razvojem tehnoologija. Te iste firme su na velikim svjetskim tenderima kao od sale uzimale poslove velikim svjetskim korporacijama. Tako da po svijetu ima kol'ko hocete gradjevina koje su napravile firme iz Jugoslavije. Gradjevine kao sto su HIDROELEKTRANE (brane i ostala postrojenja).
Medjutim, Jugoslavija je imala 20 milijardi duga prema MMF-u. 20 milijardi izgleda bas puno, ali i ne bas taaako puno, ako uzmemo u obzir da je svako sranje proslo preko nas, da smo se u 20 vijeku 3 puta dizali iz pepela (Balkanski ratovi, I i II svjetski rat), a i da smo generalno bili nerazvijeni pa smo krenuli sve ispocetka. Najvaznija stvar i vjerovatno razlog zbog cega je baceno sjeme zla na nas prostore je taj sto je Jugoslavija bila suosnivac NESVRSTANIH.
Zasto to uzimam kao razlog?
Zbog toga sto je taj pokret brojao preko 100 clanica. Jest da ih je vecina bila iz Afrike, Azije i Juzne Amerike medjutim to tek sada izgleda logicno. Osnivaci - Indija (druga po broju stanovnika u svijetu) Egipat i Jugoslavija. U tih preko 100 zemalja su clanice bile blliskoistocne zemlje IRAK, IRAN, Saudijska Arabija, koje bogatstvo zasnivaju na nafti, a koliko svi mozete primjetit, nafta je izvor svih ratova danas. Afticke zemlje koje su bogate dijamantima, zlatom, platinom i uranijumom koji se koristi za proizvodnju atomskog i nuklearnog naoruzanja i naravno elektricne energije.
To je sve trebalo razjebat, jer nikad niko (Amerika) u ono vrijeme nebi mogao uvesti embargo recimo Iraku, a da ovih 100 zemalja ne digne glas. Trebalo je to razjebati, jer onda moze Amerika i ostali kapitalisticki svijet poceti sa svojom dominacijom i golobalizacijom i de fakto sada, oni jebu citav svijet.
Al' bilo nam je lose u onom sistemu, zar ne?????
Svi smo imali koliko nam je trebalo pa i vise od toga, svake godine na ljetovanje i zimovanje, skolovanje besplatno, zdravstvo, vise ima privatnih kuca u bivsoj Jugoslaviji nego u Americi, jer mi smo vlasnici nasih kuca i zemlje, a oni to otplacuju cijeli zivot (50 godina) na kredit i taman kad je otplate prodaju je da bi si mogli priustiti staracki dom, jer nema ono, k'o kod nas, djeca oko tebe da te paze i cuvaju. Ne, ne

Mogli smo krenuti na put i zaspat' gdje god smo htjeli, mogli smo hodati gdje god smo htjeli i u koja god doba - to je bila nasa sloboda.. A sad malo i o slobodi drugih.. na primjer: Amerikanci imaju slobodu. Mogu srat' protiv bilo koga i bilo cega. Da to je njihova sloboda, skolstvo i zdravstvo im skupo pa su im dali slobodu da mogu srati, ali ne i da mogu nesto promjenit. Satnica mala - mozes srat' protiv toga, ali ne i promjenit. Predsjednik kreten klasicni - mozes srat' protiv njega, ali ne i ne nesto promjenit. Fabrike se sele u istocnu Aziju - mozes srat' protiv toga, ali ne i nesto promjenit. Vojska udara i napada koga hoce - mozes srat protiv toga ali ne i nesto promjenit, itd, itd. A mi, nama je bilo dato sve, sve nam je bilo potaman pa zbog cega bi mi srali protiv toga.
Danas BiH ili recimo Hrvatska i BiH imaju sa svojih 4 miliona stanovnika po 20 milijardi dolara duga. Prosjecne plate premale, penzije premale, skolstvo jos malo, pa cemo bubrege prodavat da bi studirali, bas kao i za zdravstvo. Koliko znam, nista ne pravimo cak i jebene tamponcice za usi uvozimo iz Italije kao i toalet papit. Svi se bave trgovinom i pare se vrte u krug, ali svote su manje i manje, jer nista ne proizvodimo. Slovenci su mislili da ako se odcjepe od Jugoslavije da ce Japancima prodat svoje Gorenje televizore ili Njemcima frizidere. Bas nesto razmisljam kako su se Sonijevim, JVC, Grundigovim, Toshiba I Bosh-ovim vlasnicima tresle gace zbog ulaza Gorenje televizora i ves masina i frizidera na njihovo trziste. GROHOTOM SE SMIJEM

. Jednako kao sto se u novije vrijeme turskim i jos prije spanskim vlasnicima hotela na moru, tresu gace zbog hrvatskog turizma ili Francuzima zbog bosanskog bureka, cevapa, Travnickog sira i hrvatskog vina ili Badelovog i Zvecevo konjaka. Danas se bavimo i ovo malo sto zovemo proizvodnja je vise sklapanje dijelova. Tako da ce nas pretvorit u Vijetnamce jos samo nek nas naguze da nam se usi zategnu a oci iskose... eto toliko za sad od mene.. razmislite, nije sve u pljuvanju drugih, za vecinu stvari smo sami krivi.. na zalost i tugu nase djece..