banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 17:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 26 Feb 2017, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nije tvoje da komentarises na sta ko i kako trosi novac koji je zaradio svojim radom.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 21:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
То јест, куповина је јако јефтина, а у мањим мјестима и удаљенијим крајевима је и становање = живот укупно, стварно јефтин.

Е сад све је то дивно и красно, али та "мања и удаљенија" мјеста су мени тотално незамислива за живот. Не видим стварно неку поенту борити се за нешто и на крају отићи у неку рупу. Па то је као кад би се неко доселио код нас и изабрао неам појма, Прозор или тако неко мртво мјесто за живот. Можда мало карикирам ал принципијело има смисла. Ту је 1.500 сасвим довољно, али опет садржај је = 0.

Већи градови за основну мјесечну егзистенцију и колико толико садржаја траже више. Ако изузмемо варијанте студентских животарења, ВГова и сл. треба ти минимално угрубо од 1.200 (Берлин нпр.) до 1.500 (Минхен нпр.). Ту убрајам следеће: стан ца. 50 квадрата у домету метроа (не дуже од 20 мин до центра) (Б-700, М-1.000), режије (само струја, остало би требало да буде већ урачунато у кирију Б-50, М-50), мјесечна карта за јавни превоз (Б-50, М-60), неки средњи телефонски уговор (Б-20, М-20), интернет (Б-30, М-30) и нека клопа ца. 300Е (значи нормална и релативно добра коју ћеш сам спремити, не ресторани и сл).

Све остало, а доста је тога иде искључиво преко тога. Дакле изласци, дружење, алкохол, жене, култура, годишњи одмори, ауто, гориво, одржавање, паркинг мјесто, одјећа, обућа, телефон, одласци "кући" итд.

С друге стране, систем је стварно ок, живот је опуштенији, сигурнији, а плата увијек има времена да нарасте ако си добар у томе што радиш. Тако да се цијела расправа опет своди на ово што непокорени каже, Ђикан вс. Нормалан пајдо. Јер ђикан ђе вазда јести говна и тражити батине курчењем, а остатак раје гледа своја посла, ради и пичи даље јбг....

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 21:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ispada da je Nepi Djikan jer ne gleda svoja posla :D

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 22:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2003, 12:50
BeckaSkola je napisao:
Da sumiramo, ko je Rusima rekao laku noc i okrenuo se zapadu, sasvim sigurno bolje zivi. Gledajuci zemlje, 2 negativna primjera (HR BG) ostalo pozitivno.
Da bi se proces zavrsio do kraja, Evropa mora da utvrdi svoju granicu i stvori neku sigurnost za investicije dolaskom NATOa, teritorija se obiljezi, KGB placenici istjeraju. Zbog repova u proslosti, ovo kod nas nikad nece biti zavrseno, a realno i ne treba, previse je NATO loseg uradio da bi im se tek tako islo u zagrljaj.

Mi Srbi smo u sah mat poziciji, zapad nas nikada nece prepustiti Rusiji, ali isto tako ni nikada pribliziti sebi. Ulazak u EU zahtjeva neke korake koje vecina naroda ne bi odobrila (ulazak u NATO i priznanje Kosova).

Ostaje nam Lazanski, Malagurski i Pernar kao prosvetitelji, da slusamo price o Bjelorusiji i njhovim prosjecnim platama od 250 eura, da se divimo diktatorskim vukojebinama tog tipa dok kao narod ne izumremo.

Složićemo se da je komunizam loš.
Opet ne možemo samo Rusima pripisivati krivicu za sve loše iz vremena SSSR-a, nije se sastojao samo od Rusa niti su Rusi uvijek bili glavni u odlučivanju.
Nakon pada komunizma Rusija je zbog prihvatanja učenja neoliberalnog kapitalizma iz SAD doživjela totalnu propast u svakom smislu. Tek zadnjih godina se oporavlja.
Bjelorusija je dosta bolji primjer, oni nisu prošli kroz "terapiju" poput Rusije zbog zdravog razuma u glavi Lukašenka, koji pored standardnog ocrnjivanja na zapadu (zadnji evropski diktator, ubica, itd) uspio izvući šta se moglo i spriječio rusku sudbinu iz 90ih godina, gdje su ljudi bukvalno umirali od gladi dok se kroz privatizaciju stvarala klasa superbogatih tajkuna tj. oligarsa.
Bjelorusija je dosta napredna u proizvodnji, prije svega građevinskih i poljoprivrednih mašina, nisu visoka primanja ali ni troškovi života, naravno dosta trebaju poraditi u ekonomskom smislu. Zbog članstva u carinskoj uniji sa Rusijom i ostalim državama bivšeg SSSR-a u zadnje vrijeme zapadne kompanije otvaraju proizvodne pogone u Bjelorusiji zbog lakšeg plasmana robe na to tržište.
Svaka država je specifična za sebe iz 1000 razloga, slijepim preslikavanjem društvenog uređenja i privrednog sistema se ne može dugoročno postići uspjeh.
Dosta bivših država istočnog bloka, sada članice EU, imaju problem sa naglim iseljavanjem stanovnštva dalje u zapadne države. Zašto bi neko radio za 500-600 evra u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, kada može zaraditi 2000 u Njemačkoj (samo primjer otprilike).
U zadnje vrijeme često čitamo o srpskim radnicima u Slovačkoj, koji se dovode da rade za primanja koja Slovaci neće odnosno o mafijaškim kombinacijama između agencija za lizing, koji uz odobrenje nadležnih službi dovode radnike iz Srbije te im plaćaju 1-2 evra po satu a ostatak od nekih 4-5 sebi stavljaju u džep. Radnici čak ne dobijaju vizu nego idu "turistički" po principu 3 mjeseca rade, tri mjeseca odmaraju i opet u krug.
U Poljskoj se iseljenost pokušava nadoknaditi Ukrajincima, mada oni takođe masovno idu i u Rusiju (zvanično oko 5 miliona Ukrajinaca radi u Rusiji).

Imam neke rodbine u Sloveniji, nije ni kod njih više dobro kao prije par godina, zbog loše kreativnosti vlasti da prikupi poreze oni povećali davanja na plate, pa svi dobiju dosta manje nego prije a troškovi veći, dešava se nezamislivo, Slovenci masovno postaju gastarbajteri u Austriji, Njemačkoj, itd.

Problem EU kao tvorevine je u nepostojanju ravnopravnosti između država članica, nikad neće Poljska niti bilo ko drugi dostignuti nivo Austrije, Njemačke, itd. Dosta pojedinačnih država sa velikim razlikama teško opstaje i ne uspjeva izjednačiti nedostatke, preslikano na EU to znači pomnoženo sa brojem država članica.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Neka najmanja moguca legalna plata u Becu je 1200 eura. 7-8 eura satnica, puno radno vrijeme, 13 i 14 plata zagarantovane.
Od 1.4 nasi studenti ce u Austriji moci raditi 20 sati sedmicno, sto je vec para koja ti moze lagano pokriti studentski budzet i jos da ti ostane. Plus 2 ljetna mjeseca preko prakse moze da se odradi puno radno vrijeme za punu platu.

Zvanicna prosjecna plata u Austriji je 2400 eura. To mi je otprilike realno ko ona nasa od 850 maraka. Bas bi volio da vidim koliko je ucesce stranaca koji imaju tu platu. :D

Srpski prosjek u Becu je 1600 ja bi rekao. 2 takve plate, nemas djece, zivis u jeftinijem dijelu grada, ima tu bas povoljnih kombinacija, putujes javnim prevozom, nema restorana, kad je izlazak prvo se pije kuci, onako disciplinovan zivot i moze fino da se ustedi.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 22:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daj link na taj izvor o prosjecnoj plati.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dado, svoje misljenje o Rusiji stvaram na osnovu kontakta sa njima. Uzeo sam kao treci jezik na fakultetu ruski, pa sam u stalnom kontaktu sa dosta Rusa. Izuzev sto su mentalitetom malo hladniji, nece odmah na prvu da ti se otvore, sve ostalo isto kao mi. Kumstva, bratstva, mito, tajkuni, privatni batinasi sto ureduju okolo, manjina i njihovo rasipanje, javna preduzeca kao ideal za zaposlenje, zaposleni na budzetu isto kao i nasi ono "ma nije sjajno, ali ova vlast je ipak najbolja".

Sramota je brate ono. Sramota je da jedna zemlja koja raspolaze sa toliko prirodnih bogatstava ima u odnosu na sva ta bogastva dosta nizak kvalitet zivota. Gledam one slike Rusije van tih vecih gradova, pa jbt ko malo veci Kalinovik.

Lazanski tu udrobi svega, zna sta narod voli, pa se Srbi prime, ali poenta je da u onoj najvaznijoj stvari u zivotu svakog covjeka, kvalitetu zivota, Rusija debelo zaostaje za svakom zapadnom zemljom.

The_new_Statesman je napisao:
Daj link na taj izvor o prosjecnoj plati.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... erage_wage

Po meni ovo nije nikako realno.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 22:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo zvanicnog linka, sta mi prostires wikipediju, necu ni da pogledam sta pise.

https://www.statistik.at/web_de/statist ... index.html

Ako ti nesto nije jasno... Jebi ga :D

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 23:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Prema Zavodu za statistiku, prosječna neto plata u 2015. godini u Austriji je iznosila 1877 evra neto sa uračunatim dodatkom za odmor i Božić.

@Bečka jel ti to studiraš TKK ili tako nešto?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E to je vec realna stvar.

Ne Sargas, imas PP.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 23:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A to je 1600€x14.
Ako uzmemo da je Becka dobro procijenio tezinu novcanika nas gastosa, ispada da su nam primanja sasvim prosjecna. Odnosno, nismo podcjenjeni ;)

Btw. Becka, pored tolike briga o tudjem novcaniku, ti jos ne shvatas da se ovde prica u bruto ciframa. E jbg sefe :D

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 23:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Kako bruto? Pa napisao sam fino gore neto...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2017, 23:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zato sto je 2400 otprilike srednja bruto plata. A to je podatak kojeg je pogresno kao neto naveo pisac teksta na wikipediji. A kojeg je Becka prenio ne uvidjevsi gdje je greska.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
munja.alex je napisao:
Jel to bi ironija, mangia, ili ?

Nije ironija... Ljudi žive u đubru bukvalno...

Odaberi slobodno bilo koji grad i izađi 1km van centra...

90% ulica im je ovako nešto

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 00:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
The_new_Statesman je napisao:
Ispada da je Nepi Djikan jer ne gleda svoja posla :D

Nema sta pravo me postidi Odo se nakvarcati, natapirati friz i obavezno tetovirati tribale na nadlaktice da ne odudaram od kalupa.....

Poslato ćebetom pomoću dimnih signala

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 13:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Brale001 je napisao:
:) Pele,
Naravno da u zemljama Istocne Evrope ima promjena.

Naravno da ima.
Tamo oko katolickog bozica i nove godine obrati paznju na registarske oznake po BL.
Vidjeces mnogo oznaka LT,LV,PL
Eto kolike su promjene na istoku a gde smo mi dosli da nam se narod iseljava u Litvaniju,letoniju,Poljsku,Madjarsku.
Jugoslavija je nekad bila 5 koraka ispred ovih zemlja iza gvozdene zavjese a danas je BIH najsiromasnija drzava u Evropi u kojoj se zivi gore nego u vecini drzava u Africi

http://www.index.hr/vijesti/clanak/list ... 52962.aspx

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 13:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
[quote="BeckaSkola"]

Sramota je brate ono. Sramota je da jedna zemlja koja raspolaze sa toliko prirodnih bogatstava ima u odnosu na sva ta bogastva dosta nizak kvalitet zivota. Gledam one slike Rusije van tih vecih gradova, pa jbt ko malo veci Kalinovik.
[quote]

To se i za nas moze reci.Evo recimo Kalinovnik ako vec ne znaju nista drugo da rade samo da posjeku i porodaju sumsko bogastvo svoje opstine imali bi toliko para da bi gradic opstinu mogli pozlatiti i isplatiti svakom stanovniku da svaki bude milioner.
Sramotno je da milon stanovnika RS zivi tako bijedno i budu najsiromasniji narod u Evropi pored 25000 km2 teritorije RS na kojima leze stotine milijardi eura,samo sumsko bogastvo RS se moze mjeriti desetinama milijardi eura a gde su rude,vode,poljoprivreda, itd

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 14:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa tri lopova po glavi stanovnika šta očekuješ.... :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jasno mi je zasto srpska elita zeli drustvo nalik ruskog. Drzava u drzavi, oni bogovi, okolo primjenjivanje sile, monopoli, veza sa vlasti, bratstva, kumstva i ta prica.

Jasno mi je i zasto prosjecni, krezubi Srbo zeli drustvo nalik ruskog. Licna frustracija, kompleks sto smo uvijek bili mali, sto smo 90% svoje istorije bili robovska nacija. I onda vidis neku tamo drzavu, veliku, mocnu, koja ne da da drugi odlucuju o njoj, sa kojom imas cak i neke veze (jezik, kultura, pogled na lopovluk). Onda vidis kako tvoje predstavnike vlasti prevaspitavaju neki tamo zamjenici zamjenika ambasadora iz Amerike, proradi kompleks sto smo totalno nebitni, upalis televiziju, a ono putin kgbovac na liturgiji se krsti... gotovo, Srbo je pao u trans.

Za obicni, normalni svijet u Rusiji nazalost nema mnogo toga pozitivnog. A bolje bi bilo da ima, sigurno bi i nama bilo bolje, koji smo ipak dosta blizi istoku nego zapadu.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2017, 15:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BeckaSkola je napisao:
Za obicni, normalni svijet u Rusiji nazalost nema mnogo toga pozitivnog. A bolje bi bilo da ima, sigurno bi i nama bilo bolje, koji smo ipak dosta blizi istoku nego zapadu.

Ne pregoni nije baš toliko crno kao što navodiš. Nije sjajno ali nije ni tako loše. I naravno da smo bliži istoku nego zapadu, dobro jutro isti smo geni :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]