Schlager je napisao:
malo sam iščitavao temu,najviše sam se zadržao na ovome što je (mislim TNS) pisao vezano za važnost,ili bolje rečeno zamjenjivost nekog zanimanja...ako se ide na Zapad,pogotovo....
I sjetih se jedne kolumne,briljantnog Ante Tomića,koju sam čitao prije mjesec-dva.....koja baš slikovito dočarava,kako kod nas skoro svako misli da je on taj...nezamjenjiv....da ima sva prava....pa čak i da tuče ostale koji bi spuštali cijenu...iako je (u tom Antinom slučaju),za to zanimanje dovoljna samo vozačka dozvola B kategorije....
Uglavnom,isplati se pročitati....Antine kolumne su kratke,ali skoro svaki put ubode u srž...redovno pročitam njegovu kolumnu u Slobodnoj
http://www.slobodnadalmacija.hr/misljen ... uvijek-doeSchlager procitao sam taj tekst i mogu ti reci da ima par poruka koje vrijede ali sustina mi je ostala nejasna.
Ili da kazem mislim da je autor nasjeo na jedan sablon mozda mu nije bila namjera ali takav je tekst. Ne pratim njega ne mogu reci je li generalno dobar i objektivan ali sto se tice ovog teksta mislim da je sustina nesto drugo.
U najbolju ruku ispada nesto kao : Da li su inzinjeri, doktori u Hrvastkoj ili ovdje slabo placeni jesu, e pa kad su oni slabo placeni sta hoces ti koji nisi obrazovan i nemas kvalifikacija.
Sjecam se puno clanaka i slusao sam puno dokumentarnih epizoda sirom Evrope , Amerike i Azije kako se prilazi pitanju strajka, obustvama rada, protestima protiv globalnog zatopljavanja i sl.
Kad se tice strajkova, kako to generalno ide.Koji je prepoznatljiv sablon i narativ
Mediji na udarnim radio programima vjestima plasiraju prvo hladno i informativno kako je ekonomska situacija u toj zemlji "slozena" kako se svako skoluje, bori za posao, onda obicno u zivim programima ide segment o tome kako je ta i ta firma ili kompanija najavila strajk radnika odmah se istakne njihova satnica ili godisnja plata javno.
Na zapadu je to nooo nooo da bi saznao platu u nekoj ne vladinoj firmi ili privatnoj kompaniji nemoguce je sem ako ne pratis oglase za pojedina radna mjesta i ako daju platu u oglasu za pojednine poslove. Ili ako pricas sa nekim uposlenim. Drugacije se ne daju ti podatci.
Evo primjer: recimo radnici u jednoj renomiranoj fabrici automobila sa srednjom skolom zavrsenom sa proizvodne linije idu na strajk imaju satnicu u prosjeku recimo $28 dolara, imaju godisnji odmor starta sa 3 sedmice inzinjeri recimo startaju sa 4 sedmice godisnjeg i jedni i drugi poslije probnog 3 mj. imaju sve benficije: doktor, bolnica, zubar, lijekovi a negdje i kompanijska penzija.
I sad zbog povecana troskova zivota koji su objektivno otisli gore ovi radnici idu na strajk.
E kako sad ide slicna prica nasto me podsjeti ova Antina o taksistima.
Sad u emisiju uzivo pustaju prvo nezaposlenu raju koja opljuje ove ili majku 4 djece koja radi u nekom restoranu brze hrane i ona kaze: "Koja je to sramota ja radim za $13.00 zavrsila sam psihologiju nema posla u struci ali radim ovdje mislim da nije u redu sto oni primaju tolike pare i traze povecanje.
Onda se javi radnik iz kompanije koja se bavi sakupljanjem, otkupom, preradom mlijeka vozac i kaze ja ranim svako jutro u 6 imam satnicu $24 dolara smatram da je to neprimjerno sto ovi traze toliko, vlada to ne treba dozvolit.
Onda sutra u novinama osvanu clanci u tom fazonu.
Kuzis ne kazu ovi da oni nisu placeni i da njima treba da se povisi plata jer rade za slabu satnicu vec da ovima drugima ne treba povisit.
Znaci problem konkretno u Hrvatskoj nisu taksisti vec inzinjeri, zubari, hirurzi i druga zanimanja koji su neplaceni i odose van Hrvatske. U zemlji ta ista vlada drzi ono sto je ostalo i sto je "vrhunskog" kvaliteta da opsluzuje Hrvatski narod ili u Srbiji Srbski ili bilo koji.
Nije problem sto ce tvoje ili moje dijete ili moga brata lijecit nesposobni doktor i sto ce otac moga prijatelja umrijet poslije bezazlene operacije ili sto ce "iskusni" inzinjer projektovat i stavit potpis negdje pa ce nesto puci i srusit se narodu na glavu vec taksista.
Stara otrcana prica ali ako se lijepo zapakuje moze da prodje.
Opet mozda ja nisam razumio poruku clanka ako je tako ne zamjeri.
A najverovatnije jeste.