banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 09:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 07 Feb 2017, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
hadzidado je napisao:
Jakako. Moj važi još godinu,a valjda će do tada biti nešto urađeno.

Ja sam mijenjao prije 15 dana, al ga popunim za 3-4 mjeseca i sta cu onda, e ovo me sad dotice gadno

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Danchi je napisao:
I došli smo do glavnog razloga ostanka...pijančevanje :D Moji u Njemačkoj više se provode nego kakva omladina u BL. A ni kod nas se ljudi ne druže ko prije...sve se otuđilo.

Evo još jednog drugačijeg pogleda:

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/ispov ... ak-2592129

Погледао сам текст када је изашао, не детаљно, немам тако квалитетан желудац, ало ми се чини да је или фејк или је ова ликуша најнадрканије створење на свијету.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 23:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Kako su retardirani ti ljudi u IDEEI, treba im svima odreda....

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 00:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Prema presudi kazna se neće izvršiti ukoliko za vrijeme od jedne godine ne počini novo krivično djelo

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gorazde ... /170207122

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 20:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Da i ja koju dopišem....

Moj prijatelj je ovdje završio šumarski i magistrirao po starom sistemu, izbjeglica, nije ničiji, ne bavi se poliKitom, nije mogao naći posla od podobnih (neki studirali po 8-10 godina, ali veze i lobi...) pa radio u Jajcu u struci (srećom imao stan tamo i baku, jer je u ratu izbjegao odatle) i sticajem upisao doktorat u Sloveniji (neko stipendiranje šta li ) kad je to završio dobije posao asistenta u BL....Pošto je on sve to svojim trudom stekao, a usput i dva jezika govori, slali su ga na razne seminare po Jevropi gdje su njegovi radovi i izlaganja došli do izražaja pa su ga i sami zvali na njih....U BL je pisao radove i bio posilni podobnim likovima koji su postavljeni na faksu, tako da lik koji je imao veći čin od njega a i platu se šlepao na njega i uz njega, ali to je sve super tako treba, šta bi da nema posla ko neki :roll: Oslijepiš za knjigom da bi pisao govore i referate lošijim od sebe, plus zavist i spletke i sve što ide tradicionalno uz to. E jaru i njegovu stručnost i radove su primjetili prvo Švabe na seminarima pa ga poslali na višemjesečno usavršavanje u Njemačku sve o njihovom trošku gdje su ga poštovali maksimalno kao naučnika i stručnjaka, a pošto je upoznao curu iz Poljske i oženio je u međuvremenu, otišao je u Krakov i sad je tamo zahvaljujući svim tim referencama dobio posao u struci i odlične uslove za život i rad. Kaže da su mu uslovi za rad, život i usavršavanje kod Švabe bili fenomenalni, sve je imao od smještaja do džeparca. Javio mi se prije par dana, ostaje u Poljskoj ne misli se vraćati osim da obiđe majku i sestru. Ovakvi ljudi što odlaze su veliki gubitak za ovu nakaradnu pizdodržavu.....

WrDa je napisao:
U Holandiji je takodje navala na drustvene fakultete, svi bi da budu tasna masna. Na kraju, na jedan oglas za ekonomistu i pravnika u mojoj firmi se prijavi 150 ljudi.

Ovo je tačno, i to sam slušao. U Švabiji je isto veliki problem što društvenjaka ima na pasja preskakala, svi hoće da budu akademski građani i gospoda, tako da je to sad problem jer se troše pare na školovanje bespotrebnog kadra koji vjerovatno neće nikad naći posao u struci jer je tržište prezasićeno. Ima slučajeva baš u Holandiji da ljudi rade na aerodromu kao osoblje na održavanju sa diplomom sociologije ili pedagogije jer nema posla u nijihovoj struci, doduše uređena i stabilna zemlja pa ne bleje na ulici imaju izbora za razliku od ove proklete avlije. Tako da i tamo razmišljaju o masnim školarinama i stopiranju upisa na ovakve smjerove, a da se stimuliše potrebni kadar.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 23:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Bilo bi interesantno otkriti sta se to krije iza kukanja dijaspore kako je kriza i kako je stanje lose. :D Ono nemojte dolaziti, ostanite dole, gore sve propalo. :D

Imam rodbinu u Svicarskoj... ne prestaju kukati. I skoro ih ja pitam, pa kako vam se vise da, mislim, zivite u zemlji koja je uz Norvesku po svemu najbolja zemlja za zivot na svijetu. Znaci od 7 milijardi ljudi i 220 i kusur zemalja na svijetu nigdje neces moci imati priliku za kvalitetniji zivot. Nigdje tvoja zena kao trgovac i ti kao vodoinstalater necete moci imati bolje plate. Jos zive na granici sa Njemackom, tamo kupuju sta god mogu jer je jeftinije... nigdje ti nece biti ni priblizno bolje.

Na kraju dodjosmo do odgovora kako njima i nije toliko lose, nego im je to neki "mehanizam" da rodbina ne krene da trazi pare, pozajmi ovom pozajmi onom, ili da rodbina ne krene pitati i moliti da ih dovuku gore, sto realno jeste tesko, ali ne i nemoguce. Ali dobro, sto ljudi sto cudi, covjek jednostavno nece da se cima da ikome pomaze, hoce svoj mir i to...

Primjer naroda iz okruzenja, isto patrijahalno drustvo, a skroz suprotni od nas: Albanci... dovlace kako koga znaju i mogu, mnogo im je izrazenija ta osobina plemena i pomaganja familiji.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Нема ту правила, све је то како ко.
Имаш људи који повуку читаву фамилију за собом а имаш тих који неће никог.
Познајем и једне и друге случајеве.

Обично ти који неће да помогну ником су од оне сорте што дође и прича како има небеса и како се остварио па зна да ако неког пусти у свој живот провалиће се да то није баш тако. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 08:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da se ne lazemo:

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... ija/412175

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 08:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Da se ne lažemo još jednu stvar. Mnogi odavde misle da ako odu gore da su sve probleme riješili u životu. Misli da će moći čistiti wc i voziti makinu. Ne ide to baš tako.

Ali dijaspora što kuka je posebna kategorija. Kad čujem neke šta pričaju, tačno im dođe da pitam mogu li kako pomoći. Uz naravno onu, "gore se ipak puno više radi". Tako jedan naš gastos, koji radi gore u nekoj fabrici 7 sati uz slobodan vikend, nedavno ubjeđuje jednog čovjeka kako se gore ipak dosta radi, nije to kao ovde itd. A taj čovjek ovde radi na baušteli svaki dan po 10 sati, bez prijave, bez godišnjeg, za 25 KM....

I ja imam bliske familije po Švabijama, nije mi potrebno trenutno da idem gore trenutno, ali da jeste, teško da bi mi pomogli. Što neko reče, samo zakukaju i to je to. :D Hoće svoj mir i ja to razumijem donekle. S druge strane znam ljude koji su otišli gore a pomogli su im neki deseti rođaci, brat od ženine ujne, kumovi od komšija itd. Znači niđe veze rod i bliskost ali su pomogli. Nemaš pravila, ko je kakav.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 08:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne vidim kako su ti pojedinacni medjuljudski i familijarni odnosi bitni za ovu temu.
Niti je stara dijaspora uzrok egzodusa, niti ga podstice, a jos manje moze da ga sprijeci. Uticaj stare dijaspore na ta desavanja je jednak uticaju mog kopanja nosa na vremenske prilike.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 09:00 
Veteran
Veteran

Ljudi su se dotakli te teme, ja sam se samo nadovezao na to. Na ovoj temi se prila generalno o odlasku, egzodusu, kako si ti to naznačio, i ponekim stvarima koje prate taj egzodus, a jedna od tih je ova. Ako si htio samo da se piše o demografskim i makropolitičkim temama vezanim za egzodus, kao što su izjave čelnika EU, onda si to trebao navesti na početku teme.

Drugo, taj termin "stara dijaspora" koji koristiš je takođe sporan. Ako je neko otišao prije 15-20 g, kako može biti stara dijaspora. A kukaju i takvi, kao i ovi stariji.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 09:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na drugoj temi smo vec zakljucili da je svakome njegova muka najgora. Dakle, kuknjave tog tipa su apsolutno nebitna stavka. Isto vazi i za hvalisanje. Isto vazi i za mene kada bih krenuo nabrajati brojne uhljebe i govoriti u jes dobro u Banjaluci, nista se ne radi, plata ide, vozi se sluzbeno auto, samo s guza na guz i sa kafe na kafu.

Takodje kazes da mnogi misle da su rjesiti sve svoje probleme kada odu. Ne znam na osnovu kojeg relevantnog uzorka to tvrdis.
Ja bih radije rekao da mnogi misle da ce poceti rjesavati mnoge probleme koje vec dugo ne mogu rjesiti.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
nepokoreni je napisao:

Da i ja koju dopišem....

- ne bavi se poliKitom,

- kad je to završio dobije posao asistenta u BL....

Ovo spada u domen nemoguće kod nas koliko je meni poznato. :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Слабо ти је познато.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Не мора се бити политички подобан за асистента, углавном они који се добро увуку профосеру у педу, и добију на крају тај посао...

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 10:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Владимир je napisao:
Слабо ти је познато.

Koliko je meni poznato ni u srednjoj skoli ne mozes da radiš (gdje je posao u današnje vrijeme blago reci odvratan) bez blagoslova politike. A kamoli na fakultetu. Pa i ako viriš iz dupeta porfesoru posto je on politčki angažovan sumanjam da možeš da prođeš bez politike. Tako da bez podobnosti i politike ništa. Ili ti je neko tata pa ti se onda ebe ...

Tako da ... mojne ... :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Смањи рибу.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Većina kod nas ima ovakav ignorantski oblik ponašanja kao Vladimir. A onda se čudite egzodusima. :)

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Је ли ти знаш некога ко није могао добити посао асистента на неком факултету, а заслужио је? Искрено одговори.
Сад сам пажљиво прочитао Непијев пост, и ако сам добро схватио тај је са докторатом радио као асистент. То ми чудно.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2017, 11:11 
Veteran
Veteran

The_new_Statesman je napisao:
Na drugoj temi smo vec zakljucili da je svakome njegova muka najgora. Dakle, kuknjave tog tipa su apsolutno nebitna stavka. Isto vazi i za hvalisanje. Isto vazi i za mene kada bih krenuo nabrajati brojne uhljebe i govoriti u jes dobro u Banjaluci, nista se ne radi, plata ide, vozi se sluzbeno auto, samo s guza na guz i sa kafe na kafu.

Takodje kazes da mnogi misle da su rjesiti sve svoje probleme kada odu. Ne znam na osnovu kojeg relevantnog uzorka to tvrdis.
Ja bih radije rekao da mnogi misle da ce poceti rjesavati mnoge probleme koje vec dugo ne mogu rjesiti.

Kuknjavu navodim kao primjer odvraćanja i kao stanje mentalnog sklopa a ne kao realno stanje.

A što se tiče naših ljudi, vjeruj da ih ima masa koji nemaju stvarnu predstavu o stanju i inostranstvu. Ja prvi savjetujem odlazak, kako visoko obrazovanim, tako i nekvalifikovanoj golici, svako ko smatra da će mu biti bolje (a skoro sigurno hoće) neka proba ako ima mogućnosti. Ali vjeruj mi naslušao sam se svakakvih priča tipa "što Švabo radi za 1500 eura ja bih radio za 800, samo da mi je otići".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]