Da i ja koju dopišem....
Moj prijatelj je ovdje završio šumarski i magistrirao po starom sistemu, izbjeglica, nije ničiji, ne bavi se poliKitom, nije mogao naći posla od podobnih (neki studirali po 8-10 godina, ali veze i lobi...) pa radio u Jajcu u struci (srećom imao stan tamo i baku, jer je u ratu izbjegao odatle) i sticajem upisao doktorat u Sloveniji (neko stipendiranje šta li ) kad je to završio dobije posao asistenta u BL....Pošto je on sve to svojim trudom stekao, a usput i dva jezika govori, slali su ga na razne seminare po Jevropi gdje su njegovi radovi i izlaganja došli do izražaja pa su ga i sami zvali na njih....U BL je pisao radove i bio posilni podobnim likovima koji su postavljeni na faksu, tako da lik koji je imao veći čin od njega a i platu se šlepao na njega i uz njega, ali to je sve super tako treba, šta bi da nema posla ko neki

Oslijepiš za knjigom da bi pisao govore i referate lošijim od sebe, plus zavist i spletke i sve što ide tradicionalno uz to. E jaru i njegovu stručnost i radove su primjetili prvo Švabe na seminarima pa ga poslali na višemjesečno usavršavanje u Njemačku sve o njihovom trošku gdje su ga poštovali maksimalno kao naučnika i stručnjaka, a pošto je upoznao curu iz Poljske i oženio je u međuvremenu, otišao je u Krakov i sad je tamo zahvaljujući svim tim referencama dobio posao u struci i odlične uslove za život i rad. Kaže da su mu uslovi za rad, život i usavršavanje kod Švabe bili fenomenalni, sve je imao od smještaja do džeparca. Javio mi se prije par dana, ostaje u Poljskoj ne misli se vraćati osim da obiđe majku i sestru. Ovakvi ljudi što odlaze su veliki gubitak za ovu nakaradnu pizdodržavu.....
WrDa je napisao:
U Holandiji je takodje navala na drustvene fakultete, svi bi da budu tasna masna. Na kraju, na jedan oglas za ekonomistu i pravnika u mojoj firmi se prijavi 150 ljudi.
Ovo je tačno, i to sam slušao. U Švabiji je isto veliki problem što društvenjaka ima na pasja preskakala, svi hoće da budu akademski građani i gospoda, tako da je to sad problem jer se troše pare na školovanje bespotrebnog kadra koji vjerovatno neće nikad naći posao u struci jer je tržište prezasićeno. Ima slučajeva baš u Holandiji da ljudi rade na aerodromu kao osoblje na održavanju sa diplomom sociologije ili pedagogije jer nema posla u nijihovoj struci, doduše uređena i stabilna zemlja pa ne bleje na ulici imaju izbora za razliku od ove proklete avlije. Tako da i tamo razmišljaju o masnim školarinama i stopiranju upisa na ovakve smjerove, a da se stimuliše potrebni kadar.