Choban je napisao:
Ejs Skeva, ti zaboravi jedno od najvažnijih pitanja za privredu.
7. Koji je uticaj na one fiskalne i parafiskalne namete (administrativne takse, naknade za vode, šume, isticanje naziva firme...) čija se visina određuje Republici Srpskoj, dakle koje određuje entietska vlast i lokalne vlasti, ali i da dodam, koji je uticaj na cijenu struje, ali i vode, grijanja... u nekim gradovima?
I još jedno važno pitanje.
8. Koji je uticaj na degradaciju obrazovnog sistema, posebno visokog obrazovanja, koje je, jelte, pod nadležnošću entitetskog ministarstva prosvjete?
Mogao bih i par pitanja iz domena poljoprirede, ali ne bih sada, kasno je.
Ja ne vidim neki velik uticaj iz Federacije na ove stavke, pa bih volio da mi Rocker objasni ko to koči i "slabi" Republiku Srpsku, tako što "ne da saglasnot" kako pišeš.
..
skeva je napisao:
Ja bih opet nesto pitao.
Pricamo o ekonomski jakoj RS. Po mom nekom misljenju ekonomija jedne zemlje je jaka koliko joj je jaka privreda.
1. Za pocetak, jaku privredu cini jaka ekonomska politika i jaki privredni subjekti. Sta je muslimanska strana konkretno uradila da bi sprijecila Republiku Srpsku da napravi jak i odrziv plan razvoja svoje privrede? Sta je muslimanska strana uradila da bi sprijecila jacanje privrednih subjekata u RS?
2. Sta je muslimanska strana uradila u potspjesivanju mafijaske privatizacije subjekata u Republici Srpskoj?
3. Koji je njen uticaj u postavljanju stranacki pogodnih a ne najstrucnijih ljudi na cela svih strateski znacajnih drzavnih preduzece u RS?
4. Koji je uticaj na ustaljenu praksu namjestanja tendera koje idu direktno na stetu Republike Srpske?
5. Koji je uticaj na nedostatak jasne ideje koje su strateske grane privrede RSa i djelovanje na ostvarenju tih ideja?
6. Koji je uticaj na nedostatak znanja i kreativnosti u ministarstvima nase vlade i opste nepismenosti svih u poslu kojim bi se trebali baviti?
Eto onako cega sam se prvog sjetio... Molio bih samo konkretne odgovore na ova pitanja, mlacenje prazne slame i zastrasivanje slusam na TVu vec 20 godina.
Odlicno si sumirao vecinu problema koji muce nase drustvo (u stvari bilo koje u okruzenju).
No, to je samo dio ukupne problematike koja zahtijeva angazovanje svih resursa neke politicke stranke ili partije.
Intelektualnih, ekonomskih i analitickih.
Ako vrijeme utroseno na neku tribinu posmatramo kao resurs, koliko tog vremena npr Ivanic mora utrositi na pricu o korupciji i ekonomskim problemima, a koliko na "ocuvanje tekovina RS i stepena autonomije i nacionalnih interesa" ?
Kad sam pricao o resursima koji se moraju angazovati u borbi protiv SDA/islamisticke politicke agresije mislio sam i na to. Nase politicke stranke i pokreti su prinudjeni dobar dio svih politickih resursa utrositi upravo na to, umjesto da se koncetrisu na stvari koje ste pobrojali.
Svi znamo sta se desilo sa Bobar bankom. Pokradeno je preko 300 miliona sto drzavnih sto direktno od gradjana.
Meni je ukradeno 51.000km koje vrlo vjerovatno necu dobiti ni u 10% iznosu.
Prica li neko o tome sada ?
Ne.
Svi pricaju o referendumu, o pravnom nasilju OHR i ustavnog suda. Vrlo male sanse su da ce u doglednoj buducnosti politicka paradigma izgledati drugacije.
Nadam se da sam pojasnio moju poziciju.