Freak on a leasH je napisao:
Ja sam provalio da su tvoji stavovi negdje u redu ali nacin na koji hoces da se sprovedu je potpuno pogresan....imas problem koji je krajnje ekonomske i zdravorazumske prirode....imas sadasnju (i bivsu i svaku od rata na ovamo) vlast koja krade od ljudi mazuci im oci problemima oko RS u BiH i to je univerzalno za sve nase stranke, nema tu izuzetaka....e sada...problem ekonomije se rijesava na dva nacina: 1. bi bio da se odcijepimo od BiH pa onda taj problem rijesimo sami nevezano za muslimane...2. bi bio da prvo rijesimo problem ekonomije zdravorazumskim razmisljanjem i prestankom kradje i korupcije pa se onda kao tako jaki odcijepimo od BiH....al u cijeloj toj prici imas jednu zackoljicu, nasi politicari nece da prestanu sa kradjom svih vrsta i namjena a samim tim nece ni da se odcijepe od BiH...to naravno nece ni muslimani iz potpuno istog razloga....dok god mazes oci narodu sa nacionalnom netrpeljivoscu mozes da ga krades nemilice, sa podjelom bi netrpeljivost splasnula a samim tim i oci naroda bi bile usmjerene ka kradljivcima....ali pazi sad ovo, ti ako rijesis ekonomiju i sve ostalo u tvojoj strani drzave mozes ladno da se odcjepljujes jer ti imas kes i moc i sve sto treba da kazes svima da si glavni, a dok god smo i mi oni siromasni mozemo da se igramo ovih cirkusa od referenduma i slicnih stvari....
Odlicno si shvatio sve sto sam rekao, ali mislim da pogresno cijenis argumentaciju.
Probacu pojasniti.
Mislim da smo jako osteceni presudom ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH. Iz vise razloga, ali najvazniji od svih je uvodjenje bosnjackog politickog elementa u proces i mehanizme odlucivanja. Ostale razloge ne bih pojasnjavao i navodio.
Kako trenutno stoje stvari, Srpska prakticno ne moze donijeti nijednu vazniju odluku bez saglasnosti bosnjackih stranaka. Sve odluke i zakoni koji ipak budu usvojeni su podlozni revizijama vijeca naroda, ustavnog suda RS i ustavnog suda BiH.
Jasno nam je ni mi ni Hrvati nemamo tu mogucnost, jer Bosnjaci prakticno kontrolisu ustavni sud BiH i ustavni sud Federacije. Dakle, sve odluke usvojene na parlamentu BiH NIKAD nece moci biti promijenjene ukoliko to Bosnjaci ne dozvole. A trenutni (nametnuti) sistem odlucivanja je asimetrican i daje Bosnjacima mogucnost da neki zakon usvoje uz podrsku manjine srpskih predstavnika.
Sledece - do sada je valjda svakome jasno da je dugorocni cilj te bosnjacke politike slabljenje Srpske. Na svim mogucim poljima i pravcima. Ekonomski, svakako.
Da ne pominjem dehumanizaciju koja se sprovodi i u medijima i u obrazovnom sistemu. Od Srba prave "untermensh" i za nekih dvadesetak godina cemo imati armiju odraslih i obrazovanih ljudi koji ce o Srbima misliti isto sto je mislio i Pavelic.
Dakle, ekonomski oporavak i napredak ce jako tesko biti moguc ukoliko ta bosnjacka politika i dalje bude imala mehanizme koje ima danas. Jednostavno nam nece dozvoliti. To sto je Mile uspio instalirati neke svoje Bosnjake u vladu i ustavni sud nam daje privid da smo sigurni, ali to stanje nece potrajati jos dugo. Zamisli sta bi ostalo od nas da nije bilo tih akrobacija ?
Citiraj:
I jos jedna stvar...Mile je na proslim izborima za predsjednika bio spreman zapocet rat u BiH ako izgubi samo da ne bi zavrsio u zatvoru ili na kanarskim ostrvima...ili jos gore, prepustio vlast nekom drugom....
Slazem se. Ali mi smo opet izabrali Milu ne zbog straha od njega, nego zbog straha za Srpsku.