Talija je napisao:
:lol: Hrono nije dijeta nego režim ishrane. To naravno nije ishrana naših predaka jer oni su se drugačije hranili.
Poenta je da se u određeno doba luče određeni enzimi i lakše vare određenu hranu.
Hrana mora biti bazna koliko se može, svedena na proteine i lako varljive UH. Inzulin primiren i držan "na uzdi".
Glad se ne smije osjećati radi inzulina.
Ja volim doručkovati obilno oko 9h što je i preporučljivo (ranije ne), ali bih morala nositi ručak na posao.
Ne planiram praktikovati hrono nego samo regulisati unos šećera i hljeba i povećati fizičku aktivnost.
(Riješila sam metabolički (hormonski) problem tako da i bez toga ću se vratiti na staro)
Ко што зока рече, дијета или режим исхране, то ти је једно те исто. Код нас људи при помену дијете помисле на изгладњивање, али људи не знају, јер људи не посјећују форум, ко им је крив.
Да, базна исхрана, мада би то требало да је генерални принцип сваке здраве исхране, тако да хроно исхрани не могу признати то као неку само њима својствену ставку. Сад, сведена на протеине и лако сварљиве УХ, ни то ми се не свиђа, масти ни у причи, а оне су за мозак најбитније, без протеина се и може, без УХ такође, ту и тамо, али без масти је мрка капа.
Што се доручка тиче, ја сам се буквално на силу навикао да једем 15-20 минута по буђењу, и тек онда све остало. Ако устанем у 6, једем до пола 7, ако устанем у 10, једем до пола 11. Кафу сам прије пио на празан стомак, и имао страшне проблеме са киселином, желуцем и варењем, мада то нисам повезивао са тим. Онда сам увео да ни у ком случају не смијем кафу пити прије доручка, па чак ни одмах послије, и изгледа да је и те како било повезано. Кад боље сконтам, нисам о томе ни размишљао, да је велика шанса да је кафа узроковала моје проблеме, с обзиром да кафу пијем ријетко, али у баш великим количинама.