banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 17:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 901 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 46  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jan 2016, 23:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
skypostman je napisao:
Mi.

To je to - šakom u glavu.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 00:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Cekam drininig da kaze kako mu nije zao ni marke za ovakve stvari...

Jebes to sto ce sutra kasniti plate i penzije, sto ce biti smanjenje istih i zaduzenja kod mmf-a jos veca. Bitno je da se inatimo i prkosimo sarajevu

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 00:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
januar je, a tada se slavi i trosi, ne radi se

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Hertzog je napisao:
Bitno je da se inatimo i prkosimo sarajevu

Simpatično je inatiti se, ali kad ne košta. Ako inat košta i ako će ova proslava da nas finansijski još sjebe, onda bolje da smo našli neke druge načine za inat.

Zanimljivo kako nema patriotizma. Ili nešto radimo iz inata ili iz objesi, ili ne znamo ni mi tačno zašto, ili po direktivi, ili ili...

Ako je Drinin patriota onaj istinski, onda je rijetka vrsta danas i može biti interesantna persona.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 07:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ove godine iz inata,dogodine i dalje iz patriotizma.Treba dogodine osmisliti kako od privrednih subjekata navući novac za poslavu dana republike.Razni Integrali,Lanaka,MD Mindovi...........Zašto??Zato što oni od nje imaju najveću korist.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 08:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Meni nije žao ni marke što ode za Dan Republike. Žao mi 700k što su dali za nove tastere u NSRS. Žao mi je preplaćenih tendera, auto-puteva, kredita dodijeljenih zbog prevencije narkomanije, plata datih administraciji....al' ovoga nije. Žao mi je samo što je trebalo neko da nas načepi pa da se počne stvarati kult od ovog praznika.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 08:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
kakva retardacija
praznik koji do sad niko nije slavio (ako ne racunam ove politicare kojima je to bio jos jedan dan za obilato krkanje) sad odjednom svi spremni da slave
a praznik je izgubio smisao potpisivanjem Dejtonskog sporazuma
i jos kad vidim da ljudima nije zao para sto ce otici na ovo "slavlje", tacno ne zasluzujete da se zalite sto nam je ovakvo stanje u zemlji

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 09:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Skoro niko do 90-tih nije slavio slavu, Božić, a "srpskoj" Novoj godini i da ne govorimo pa sad su svi spremni da se obendeče na te dane i na njih spiskaju kamaru para. Svi su slavili i 29.novembar pa sad pljuju po toj državi. Govna smo. Šta je još novo?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
_зока je napisao:
Meni nije žao ni marke što ode za Dan Republike. Žao mi 700k što su dali za nove tastere u NSRS. Žao mi je preplaćenih tendera, auto-puteva, kredita dodijeljenih zbog prevencije narkomanije, plata datih administraciji....al' ovoga nije. Žao mi je samo što je trebalo neko da nas načepi pa da se počne stvarati kult od ovog praznika.

U centar. Bravo.
Na sta se sve trose pare, moze i na Dan Republike.
Ako moze na razne komisije po Sarajevu, na vojsku koja ne sluzi nicemu, na sipe koje montiraju optuznice kako kome treba, na razne gledace kroz prozor onda moze i na 9 Januar.
Ako nista da se podsjetimo onih 22 000 momaka koji vise nisu sa nama, a koji su najvise zasluzni sto nam se nije ponovio Jasenovac, Jadovno, Susnjar, Prebilovci, itd...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
_зока je napisao:

.....гомиле других издвајања, подстицаја, субвенција, позајмица, акцијања.... Све човјек рекао.

И сада се неко нађе моралисати за билборде за Дан Републике. Стварно мени као националисти несхватљиво.
Отишао бих и корак даље, али се бојим да бих претјерао. Кладим се да 90% ових који кукају око утрошка за Дан Републике ријетко уђе у кинески бутик и нешто купи и да сви имају модерне телефоне, лаптопе.... али ето из џепа тешко одвојити пар марака за билборд поводом Дана Републике. Кад би мало мање цинизма било међу нама и више слоге, кренула би ова Република у бољем смјеру.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Ni meni nije zao i slazem se sa zokom i veteranom.......

I puca mi k***c sta misli sarajevo ili mostar..............

Jos 5 dana
Mnogi srbi nazalost nisu znali da su srbi(jedan sam od njih i nije me sramota to priznati jebiga ko mi je kriv sto je caca bio komunista) do 92 i referenduma.....tad dodjose sebi.......a da nisu mi ne bi pisali danas ovako......

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 15:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Da, prije rata se nije išlo u crkvu niti slavile slave... baš :-?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Da, prije rata se nije išlo u crkvu niti slavile slave... baš :-?

I mene je ova čudna generalizacija zamislila...
Ja sam išla u crkvu svake nedjelje recimo od malena sa prabakom.
U kući se slavio Sveti Pantelejmon.
Badnji dan, pijukanje i Bożić je nešto čega se sjećam kao najdivnije slike mog djetinjstva..
A na Pravoslavnu Novu Godinu su nam kući dolazili mamini, bakini i djedovi prijatelji drugih vjera, kao neka zajednička repriza Međunarodne NG.
Slavilo se svašta oduvijek i čak nam je kuma rimokatoličke vjeroispovjesti dolazila na Božić svake godine iz po Sarajeva sa kutijama domaćih kolača, iako je Božić strogo porodični praznik.
Takođe su moji išli na Bajrame i Božiće prijateljima i tako je to nekako išlo, poštovalo se i veselilo, cugalo i smijalo. Kad bi moju baku i djeda pitali, bili su to zbilja radosni dani.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

800

Било је изузетака. Али је чињеница да су вјерске слободе данас на много вишем степену. И данашње генерације далеко више знају о својој религији, него генерације из 40-их, 50-их,60-их. То уосталом и показују подаци о броју вјерника. Е сад, дало би се о томе шта је вјерник, шта је добар и прави вјерник.
Али мотожељо је рекао суштину, а то је да је у вријеме комунизма итекако била занемарена слава и православни обичаји у СФРЈ. О разлозима би се дало. И ово није само став мене као Србина, исто ће ти рећи и Хрват, Бошњак.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Dok je djed bio živ, slavilo se sve, i Božić, i Uskrs i slava. A bio je borac drugog svjetskog rata, primao invalidsku penziju... ko je htjeo - slavio je, tako da ta priča ne pije baš vode.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Tačno. Samo što su i tadašnji Srbi bili budale pa su htheli biti veći katolik od Pape. Jedni druge cinkali i tako skupljali poene.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мој дјед је још жив. И такође је све славио. Али највећи дио његових сународника није. Једни због партије и књижице, други због незнања и неедукованости. Трећи из страха и због прогона.
Једноставно вишедеценијско испирање мозга је уродило плодом.

Citiraj:
Путниче намјерниче, уколико икада свратиш у ову моју малу земљу, требало би о њој нешто и да знаш. Требао би да знаш шта је то љути херцеговачки камен, о ког су се кроз вијекове разне војске и освајачи оклизнули не могавши да превале преко њег.
Причаћу ти о Новом Граду, најзападнијем граду моје отаџбине, који је јесени 1995. године, био посљедња линија одбране без икаквог права да се преда непријатељу. Требало би да знаш шта су Невесињска пушка и Митровданска офанзива, да упознаш храбри народ Херцеговине. Обавезно ћу ти споменути јунаке Козаре и Поткозарја. Још увијек свака германска глава памти име др Младена Стојановића. Памте те исте главе и Сава Ковачевића, који живот положи негдје у врлетима Сутјеске. Зна ли та твоја Европа да се баш ту, гдје многи животе оставише 1943. године, налази једина прашума на овом континенту, кутак недирнуте природе по имену Перућица. Испод ње је Фоча, кроз коју протиче “ српска вена“, како је неки називају. Пролазећи кроз саму срж српских земаља и доби такав надимак. А Дрина, то јој је име. Кажу и то да је настала од суза српских мајки са црним марамама. Праву истину о њеном настанку ти не знам рећи, знам само да је она дијелила судбину овог народа и државе кад год је то требало. Баш из разлога да споји двије обале прије пет вијекова велики турски везир поријеклом из Соколовића код Руда, по имену Мехмед-паша Соколовић сагради ћуприју у Вишеграду. Том ћупријом је корачао и велики Иво Андрић. А ти странче, кад својом ногом крочиш на њу, присјети се Ћоркана који је са једне на другу страну прешао ивицом залеженог моста. Тако ћеш најбоље схватити сав пркос и понос овог народа за ког ово није обичан мост, него својеврсно свједочанство. Осим Андрића, запамти свјетска књижевност и Кочића са Змијања и Ћопића из Хашана. Мало јужније на ободима Мањаче, налази се једно мјесто које доби име по једном од највећих српских владара. Чуо си за њега, Мркоњић Град се зове. Знаш и за Дучићево Требиње, културну престоницу наше љепотице Српске, око кога се уздижу наши бисери, манастири који су неријетко старији од читаве Америке. Ту је и Билећа војводе Влатка Вуковића, и Гацко Богдана Зимоњића. Да ти споменем и ону праву престоницу, ону што се налази у срцу Крајине, на обалама Врбаса, крај зидина Кастела. Бања Луко, о теби причам. Тобом ходе најљепше дјевојке, у теби су предивни паркови, ти си престоница западне српске државе и понос свих нас. Док у загрљају Јахорине, Требевића, Игмана и Бјелашнице лежи прва престоница у којој је и проглашена моја Република. Сарајево, још те носимо ту са лијеве стране, још си Србима драг. Драга је Србима и Равна Романија, пјесмом опјевана, крвљу одбрањена. И ти Посавино што се наслањаш на Крајину, и ти си нам драга. У дубини душе носимо и све сребреничке мученике од Кравице до Скелана и свих српских села пострадалих од руке непријатеља. Њима намјерниче, њима одај почаст. Запали свијећу и у Јовићима, тамо на Озрен планини. Одвешћу те ја на гроб дјечака хероја. Запамтићеш му и име, Споменко Гостић се звао. Упознаћеш и Добој, отићи ћеш и у Дервенту, продужићеш и до Брчког. Коридором, разумије се. Истим оним путем којим су јуна 1992. бригаде Момира Талића и Новице Симића јуришале. Све то крај ријеке Саве, још једне трагичне јунакиње српског рода. Највећу житницу, Семберију равну мораш упознати. А у њеном срце њен понос, Бијељину, која те неће оставити равнодушним.
На крају ћу те одвести у своју родну груду, у Угљевик, подно Мајевице. Вијенац Мајевице је још један украс моје ђедовине. И још нешто, намјерниче, треба да знаш. Омалена можда јесте, ал’ највећа је у грудима. Република Српска.
Писано са љубављу према отаџбини утканој у сваку ријеч бесједе, која је одликована другом наградом на „Вишњићевим данима“ у Бијељини.
Аутор : Синиша Симикић

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Ja od kada znam za sebe, slavili smo Božić, Uskrs i slavu. Srpsku Novu godinu tek od rata. Ali znam isto tako za masu njih koji su tek u ratu i posle rata postali i veliki Srbi i veliki vjernici, krstili se i počeli slaviti sve gore navedeno a do tada se nisu znali ni prekrstiti.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

дринин вук je napisao:
800

Било је изузетака. Али је чињеница да су вјерске слободе данас на много вишем степену. И данашње генерације далеко више знају о својој религији, него генерације из 40-их, 50-их,60-их. То уосталом и показују подаци о броју вјерника. Е сад, дало би се о томе шта је вјерник, шта је добар и прави вјерник.
Али мотожељо је рекао суштину, а то је да је у вријеме комунизма итекако била занемарена слава и православни обичаји у СФРЈ. О разлозима би се дало. И ово није само став мене као Србина, исто ће ти рећи и Хрват, Бошњак.

Ja ne dozvoljavam da bilo ko u moje ime kaze da sam prvi Bozic i Slavu slavila 1992. Takodje, bila sam svjedok, postoje slike, dokumenta, ziva svjedocenja kako je to izgledalo u kuci moje bake, u centru Banja Luke, i kucama njihovih prijatelja.
Nemoguce da smo toliki izuzetci. Deda i baka su radili u Matexu, zar je samo Matex bio izuzetak? Najvise prijatelja su imali iz firme, pa zato navodim konkretno.
Nesmetano smo isli u crkvu i niko nam branio nije. Ne znam da li sam ja bila mala, pa mi je sve bilo veliko, ili ima istine u tome, ali crkva je znala biti punija tada, nego je sada.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
shakal je napisao:
Tačno. Samo što su i tadašnji Srbi bili budale pa su htheli biti veći katolik od Pape. Jedni druge cinkali i tako skupljali poene.

Što i sad rade. Jbg takav smo narod....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 901 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 46  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]