Treba se organizovati medjusobno, da se barem u regiji drze cijene na nivou. Ako tebe odbije neko za 20-30 EUR/h, jer tvoj komsija pristane da radi za 10-15 EUR/h, onda treba tom komsiji dati do znanja da steti i sebi i drugima...
Dakle, treba gledati da se cijene dogovore i ujednace, sa malim odstupanjima (juniori manje da traze, a seniori vise). Treba organizovati vise druzenja, seminara i sl., prilikom cega bi se dogovarale i donosile odredjene odluke u cilju poboljsanja kolektivnog statusa u bransi!!
Pa je l' vi mislite da hirurzi na svojim kongresima pricaju samo o operacijama srca i ostalih organa!?
Je l' mislite da advokati na raznim seminarima i kongresima pricaju samo o zakonima i sudstvu!?
Je l' mislite da bankari na svojim sluzbenim putovanjima po raznim seminarima i kongresima pricaju samo o finansijskim odredbama, riziko menadzmentu i sl. !?
Jok vala. Svi se oni dogovaraju i oko CIJENE svog rada. Obidjite par advokatskih kancelarija i pitajte posto im je satnica ili odlazak na jedno rociste... Cijene su SLICNE i PAPRENE!!
Pa zar ste zaboravili da su se prije nekoliko godina notari u Republici Srpskoj zajednicki dogovorili o minimalcu za svoje usluge, koji je veoma papren za nas smrtnike iliti stoku sitnog zuba!? Necete ici kod drugog notara, posto vam je ovaj skup, jer znate da je i taj drugi skup!! Zamislite sad, da notar treba web sajt ili neku drugu IT uslugu - ako on zna da su svi skupi, odnosno da drze otprilike istu cijenu, on nece ici po komsiluku i ciganisati trazeci sto jeftinijeg "IT obaraca cijene rada", nego ce uzeti onog ko mu je blize. Ne idete vi kod nekog notara na drugi kraj grada, nego kdo nekog u komsiluku.
Lobiranje! Dogovaranje! Zajednicki drzati neki nivo, a ne kopati drugom jamu, jer time i sebi kopate jamu!
Ugledati se na bankare, advokate, notare i sl. !
BL nije mala, ali nije ni metropola - moguce je barem na BL podrucju postici neki dogovor...
Ja da sam u BL, vec bih odavno pokrenuo nesto po tom pitanju, ali ovako mi ostaje samo da solim pamet preko foruma.