banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 21:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2002, 16:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
Ako neko misli drugacije od Vadera, a stalo mu je da se zna istina, neka se potrudi i napise - argumentovano. Zasto stalno kritikujete njegovo misljenje, a bez utemeljenog sopstvenog - jasno iznesenog i pokrijepljenog? Ja volim da procitam sve Vaderove poruke, jer se covjek trudi da objasni svoje misljenje. Nije li to pozitivno? Malo ima danas ljudi na svijetu koji zele da posteno razmijene svoje misljenje sa drugim zeleci NAUCITI nesto i koji se svojski trude u tom pravcu, pazeci pri tom da ne zazvuce kao fanatici. Vaderovi komentari su uvijek konstruktivni i stvarno treba da svi budemo zahvalni sto covjek ima zelju i volju da sluzi na poticaj drugima.
Pozdrav svima!
Vaderu, saljem ti svaku duhovnu podrsku!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2002, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mari hvala na podršci.

Dugo te nije bilo, nadam se da nećeš sad opet pobjeći na duže vrijeme ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2002, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

U "Trećem oku" od 29. oktobra ove godine je izašao poveći i vrlo interesantan tekst koji ima veze sa ovom temom. Između ostalog govori ono što sam ranije napisao, da je Edemski vrt bio na ovim našim prostorima a u tekstu se iznosi i ono proročanstvo njemačkog monaha iz 1626. godine koje sam još prošle godine postavio na temi "Jedno interesantno proročanstvo". Tekst se dosta bazira na Lepenskom Viru i njegovoj vezi sa svim ovim.

Evo samo mali dio tog teksta

Citiraj:
U Bibliji možemo naći trag koji nas može odvesti do Dunava i tog vremena. U Prvoj knjizi Mojsijevoj, kada se govori o Raju spominju se četiri rajske rijeke: Geon, Hidekel, Efrat i kao prva - Fison, prastaro ime za Dunav.

"A voda tecijaše iz Edema natapajući vrt, i odande se dijeljaše u četiri rijeke. Jednoj je ime Fison, ona teče oko cijele zemlje Evilske, a ondje ima zlata, i zlato je one zemlje vrlo dobro; ondje ima i bdela i dragoga kamena oniha..." (1. Mojsijeva 2, 10-12)

A tridesetak kilometara od Lepenskog Vira nalazi se Majdanpek, najveći rudnik zlata i obojenih metala u Evropi.

Ja sam još prije par godina negdje pročitao da je drevno ime Dunava bilo Fison a onda sam zaboravio gdje sam to pročitao pa mi bilo krivo a evo sad :), opet se piše o tome :D
A pisaće se još :)

I još nešto zanimljivo u tom tekstu

Citiraj:
"Život je Ljubav" traje poruka kroz vrijeme zapisana na vinčanskom pismu SRBICI, najstarijem pismu na svijetu kakvim i danas pišemo. Ovaj zapis je nađen na jednom amuletu iskopanom u Vitini, a datiranom između 1200. i 1075. godine prije Hrista. Samo pak vinčansko pismo, prema profesoru Radivoju Pešiću, potiče iz 5. milenijuma prije Hrista, dakle starije je za dva milenijuma od sumerskog pisma; sem toga, vinčansko pismo je azbučno, a (proto)sumersko je piktografsko tj. slikovno.

I ovo se potpuno poklapa jer sam ovde ranije pisao da je Adam živio 5. milenijuma prije nove ere i da se tada govorilo na ovom našem današnjem jeziku.

Lijepo je Isus Hrist rekao da će tajne stvari postati javne i ispunjenje toga se jasno može vidjeti ako se pogleda 20. vijek pri čemu je primjetno da kako vrijeme prolazi ova izjava/obećanje/proročanstvo postaje sve ispunjenija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 18:46 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 19:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Nedavno sam gledao na vestima da je neki bugarski direkor muzeja izjavio da je najstarija evropska civilizacija nastala na teritoriju Bugarske i to nakon sto je tamo otkriveno prastaro nalaziste ne-znam-ni-ja-cega. Albanci su takodje izjavili da su oni starosedeoci Balkana. Hrvati verovatno imaju svoje entuzijaste koji ce lako da argumentuju uvek popularne romanticarske teze o latentnoj velicini manifestno malog naroda. Makedonci su takodje vrlo ljutito raspravljali kako su bas oni najstariji na Balkanu/Evropi/Svetu.
Koji su argumenti za tezu da su Srbi narod najstariji (pored zelje autora teze)? Postojanje Vincanske civilizacije ne znaci automatski postojanje srpske civilizacije. Uopste, nije mi jasno o cemu se govori kada se prica o srpskoj civilizaciji. Sta je indijska, kineska, grcka civilizacija, to mogu da shvatim, posto je nesto opipljivo ostalo iza njih. Sta je srpska civilizacija to ne znam. O srodstvu srpskog i sanskrta se moze pricati i to je jedna jako zanimljiva tema, sa neobicnim paralelama, ali nemojte zaboraviti da manje-vise svi evropski jezici imaju manje ili vise sacuvanu vezu sa sanskrtom. Moguce je da je srpski jedan od sanskrtu blizih jezika, ali za tu tvrdnju je potrebno mnogo vise obimnih istrazivanja nego sto ih ima u ovom trenutku....

[/quote] Da li je moguće da smo mi, Balkanci, osuđivani i omraženi od strane cijelog svijeta samo zbog toga što još uvijek ne gledamo sa odobravanjem na bolesti društva koje polako ali sigurno uništavaju "vrli zapad". Ja iskreno nisam mogao doći sebi čitajući teme o homoseksualizmu na kojima ljudi koji žive na ovim prostorima kritikuju Balkance, znači praktično sami sebe, zbog navodne zaostalosti jer ne žele da prihvate pederluk kao nešto normalno !!! Pa gdje je tu logika ???
Citiraj:

Ne pada mi na pamet da idealizujem Zapad, ali mislim da nakon svega sto se na ovim prostorima izdesavalo, mi nemamo prava da bilo kome moralisemo o izopacenosti. Postoje i mnogo gore stvari od homoseksualizma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 19:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tjah, malo sam se zeznuo sa citiranjem. Ono sto je uokvireno je moj komentar, a ono sto je trebalo biti uokvireno tj. citat jeste pasus iznad greskom postavljenog okvira.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 20:16 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2005, 18:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Citiraj:
Citiraj:
Pa, mi smo donijeli jezik iz Rusije. A ovde smo došli mnooogo godina nakon događaja sa rajem. Naš jezik se razvijao pod uticajem razvijenijih civilizacija, Grka, Rimljanja, Turaka, Nijemaca...

Ko kaže? :D

Učilo se u školi. Da li to odgovor?
A ono što su nas učili je "apsolutna istina" jelte :D :D :D

E moj blue, budućnost, i to nadam se skora budućnost će da iznese neke stvari koje će oboriti učenja stara godine i vjekove i baciti sasvim novo svjetlo na mnoge stvari koje ljudi danas smatraju za sigurne samo zato što su tako naučeni i što smatraju da je sve to tačno. A vidjećemo koliko je to sve bilo tačno :)

Ljude su nekad učili i da Zemlja nije okrugla i da se ne vrti oko Sunca pa vidi sad :D

Edison je pokušavao objasniti besmislenost Tesline naizmjenične struje naspram njegove jednosmjerne pa vidi sad :D

I mnoga druga učenja za koja se tokom istorije smatralo da su neoboriva i apsolutna su se rasula kao prah na vjetru :D

Otkud ti znaš odakle smo mi donijeli jezik, odakle smo došli i otkad smo tu? To što se učilo po školi, a posebno istorija Srba je klimava, vjerovatno jaaako mnogo netačna jer znaš kako kažu - istoriju pišu pobjednici. E pa nisam siguran, raspitaću se ali mislim da sam čuo da su istoriju Srba pisali (štelali po svojoj volji) germani, i naravno da su napisali da Srbi nisu tu onoliko dugo koliko jesu i druge stvari.

Vader,

a da li je ovo sto ti citas negdje istina, ko je to napisao, da li je to apsolutna istina? Nauka svakim danom napreduje, otkrivaju se nove teorije i obaraju stare, pogotovu neke za koje se nema dokaza.

Kratko pitanje: da li ti znas kako se 'rade i pisu' doctorske disertacije, pogotovu ove u socijalnim (drustvenim) naukama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
a da li je ovo sto ti citas negdje istina, ko je to napisao, da li je to apsolutna istina?

Ova tema je stara i ne znam više šta se na njoj pisalo, pa ne znam na šta misliš. Ako možeš postavi pitanja konkretnije.

Što se tiče apsolutne istine, ko može da kaže šta je apsolutna istina? I za koliko stvari možemo reći da su apsolutna istina?
Veliki broj stvari koje ljudi "znaju" zapravo ne znaju već samo u njih vjeruju, i u duhovnosti i u nauci...a i u svakodnevnom životu. Ali toliko vjeruju da počnu govoriti da "znaju".

Dove je napisao:
Nauka svakim danom napreduje, otkrivaju se nove teorije i obaraju stare, pogotovu neke za koje se nema dokaza

Slažem se. Upravo tu se vidi da i u nauci ima vjerovanja, i da nije sve što se tvrdi istina.

Dove je napisao:
da li ti znas kako se 'rade i pisu' doctorske disertacije, pogotovu ove u socijalnim (drustvenim) naukama?

Ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 13:16 
Čestitam Veder, interesantna tema.

Diplomski, magistarski radovi kao i doktorati su čista prepisivačina u 90% slučajeva uz naravno malo dorade i obrtanja.

Zaista sve ovo što je napisano zvuči nevjerovatno ali ko od nas ima tu mogućnost da tvrdi šta je prava istina.
Možemo raspravljati o raznim temama i trošiti internet sate ali zašto ne dopustiti da se jedna ovakva teorija širi.

Lično bih volio vidjeti poređenja tekstova i riječi iz sanskrita i srpskog uz naravno neka stručna objašnjenja.

Poznato je da su i srbi i hrvati porijeklom iz indije (uključujući i prostore irana, avganistana, pakistana) pa čak i danas postoje mjesta na tim prostorima koja nose nazive kao što je zemlja srba ili zemlja hrvata isl.
Takođe albanci su sa prostora azerbejdžana. Iliri kao narod nisu postojali. Naziv iliri potiče od rimske pokrajine koja se nalazila na ovim prostorima, slično kao i dalmacija (dalmatinci kao narod nikada nisu postojali- mada ima onih koji izmišljaju narod pod imenom dalmati ali to je šupljak).

Nisam sklon zavjerama ali volim čuti različite teze.

Tako npr. u časopisu ARKA postoji tekst po kome je Isus nakon vaskrsenja nastavio svoju misiju na području današnjeg Avganistana o čemu navodno postoje i brojni dokazi. U tamošnjem narodu se i danas slavi kao sin božiji i veliki prorok iako islamska vjera to brani.

Na istom tom prostoru u nekim planinama postoje plemena koja se genetski potpuno razlikuju od stanovnika iz okruženja (plavi, visoki - slavenski tipovi ljudi). Pojedinci te ljude povezuju sa potomcima vojnika Aleksandra velikog.

Ono što je meni posebno interesantno je Aleksandrijska biblioteka u kojoj je u momentu uništenja nestalo skoro sve što je imala a postoji vjerovanje da je sadržavala par miliona glinenih pločica i drugih spisa od postanka čovječanstva pa do uništenja biblioteke. Najveći dio materijala u toj biblioteci je donošen upravo sa prostora Indije, Irana isl. a na preostalim (neuništenim) materijalima se zasniva čitava današnja civilizacija. Ako nekoga intersuju detalji može nabaviti djela Ahmeta Bosnića autora iz Sarajeva koji sav svoj život posvetio upravo ovim stvarima. Mislim da na netu ima i njegov sajt.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 17:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
nikson je napisao:
Diplomski, magistarski radovi kao i doktorati su čista prepisivačina u 90% slučajeva uz naravno malo dorade i obrtanja.

Da je tako svi bi onda bili Dr i Mr 8) . Zar nekom treba 2 odn. 4 godine da nesto prepise???

Vader,

pitala sam te ovo jer si negdje naveo neciju doctorsku disertaciju kao neki 'dokaz' ili tako nesto. U drustvenim naukama te disrtacije se skoro i rade kako nikson gore rece. Neko mozda i nadje neki novi podatak, ali ugalvnom je to preradjivanje i iznosenje svog nekog misljnja vec neceg napisanog. u prirodnim naukama je to skroz drugacije.

Ovo oko istine smo se dobro razumijeli i potpuno se slazem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2005, 10:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo sta o vezi srpsko(-hrvatskog) i sanskrta kazu ljudi mnogo upuceniji od mene:

"...Posto su i padezi odavno izmurli, bilo mi je gotovo nemoguce razjasniti opravdanost svog zahtjeva da dobijem ime u punom nominativu. S te me je formalne strane spasila jedina okolnost koju sam mogao razjasniti, a koja je primljena s velikim zadovoljstvom i cudjenjem, da u mojem materinskom jeziku - koji je u mnogo cemu jos uvek blizi sanskritu nego sto je to bio "pali" prije oko dve i po hiljade godina - ime Djivako, gotovo u istom oblik, s istim nastavkom i istim osnovnim znacenjem postoji jos i danas - Zivko."
Cedomil Veljacic u "Pisma s pustinjackog otoka", objasnjava odluku za svoje redovnicko ime

"Srpski jezik koji je nastao razvojnim putem od sanskrta, najbolje ukazuje na tu cinjenicu postojanjem Temporala (koji ukazuje kada se radnja dogadja) i koji je u srpskom kao i u sanskrtu izjednacen po obliku sa genitivom.
Primer: "svakog dana", "ove godine", "te subote"... jesu temporali a ne genitivi.
====
Ne samo da postoji u srpskom jeziku kao ziv padez "temporal" vec su nastavci temporala u sustini isti u srpskom kao i u sanskrtu. Tako je za osnove na suglasnik (kao "jesen") nastavak temporala -i, a za osnove na -a nastavak je -e.
-----
Ne samo da su nastavci zamenica, imenica i prideva u mnogim slucajevima isti u oba jezika, vec se i osnove poklapaju:
"te dve" ima isto znacenje i iste oblike u oba jezika.
Enkliticki oblici zamenica su isti:
me, te, nas, vas vam.
............ "
Radmilo K. Stojanovic u "Sanskrtska citanka"

I evo par konkretnih reci za uporedjenje, uglavnom iz Recnika srodnih sanskrtskih i srpskih reci, autorke Branislave Bozinovic:

tamah - tama,
tapjatu - topao,
tanuka - tanak,
tatah - tata, otac
nas - nos
nabhah - nebo,
dhunoti - dunuti,
dhumah - dim,
......
Za kraj "bizarni" primeri:
jabh, jabhati, jabhate - jebati;
kurcha, kurchaka - kur-ac, -cina;
mushkara - muskarac;
apichja - vulva, taman, skriven;
prd, prdati - prd, prdeti, uzivati, radovati se,
iz "Uciti sanskrt" Gorana Arsic...
----------

Uglavnom veze sa sanskrtom su najuocljivije u narodnom govoru u kome se ne vide grcki, latinski, engleski , nemacki, itd. uticaji koji su posledica dugodisnjeg obrazovanja i zivota u urbanim sredinama...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]