Mislim da ovaj clanak jos nije bio objavljen u ovoj temi a zanimljiv je. Izgleda da je RTRS nabavio opremu za digitalizaciju svih glavnih odasiljackih lokacija iako je oprema nabavljena preko OiV-a jos uvijek u skladistu u Sarajevu.
Kazu da je oprema koju je nabavio RTRS nekompatibilna, to moze znaciti ili da je T Mpeg-2 ili da je T2 (iako je i oprema nabavljena i instalirana u Federaciji T2 ready).
Cini se da je ta oprema mozda vec instalirana na Kozaru i na druge odasiljacke lokacije i da planiraju pustiti signal 17.06. Tada ce RAK malo teze zabraniti nelegalno digitalno emitiranje kada nelegalno emitiranje postaje ono koje se bazira na analognoj tehnologiji.
Kod:
SEDAM MILIONA MARAKA U SKLADIŠTU
Oprema za emitovanje digitalnog signala je kupljena, a instalirana je Federaciji, dok je dio opreme namijenjen RTRS-u još uvijek u jednom od skladišta “sivog doma”. RTRS je nabavio svoju opremu, koja nije kompatibilna sa opremom nabavljenom za sve javne emitere, na koju je utrošeno sedam miliona KM, i 2009. godine počeo sa eksperimentalnim emitovanjem. RAK je tada Radio-televiziji Republike Srpske izrekao kaznu u visini 100.000 KM.
- Izgleda da je RTRS-u u interesu izlazak iz Servisa, odnosno autonoman položaj, istaknuo je Mehmed Agović iz Ministarstva za komunikacije. Ukoliko bi Vijeće ministara donijelo odluku, ta oprema bi se mogla instalirati.
Belmin Karamehmedović s BHRT-a je uvjeren da će RTRS 17. juna pustiti digitalni signal.
- Da vidimo ko će to spriječiti, rekao je Karamehmedović.
- Nakon 17. juna očekujem scenarij koji će biti na neki način nastavak ove politike protiv javnog servisa, očekujem neku vrstu autonomnog djelovanja nekih emitera, ili barem pokušaja, očekujem nesnalaženje politike ili jednostavno njeno mudro, pasivno gledanje na stvari i čekanje da se RTV sistem sam od sebe uruši, ali će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će na sve to reagirati regulator, rekao je za Žurnal Enes Osmančević, profesor na Univerzitetu u Tuzli, učesnik tribine.
http://zurnal.ba/novost/18942/snijeg-u-junu-politika-ceka-da-se-javni-rtv-servis-sam-srusi