800 je napisao:
да, личи на грб Малте, само што су тинктуре замијениле мјеста. иначе, расцијепљен штит (усправно подијељен) са празним пољима врло је чест у њемачкој хералдици. иначе, подјеле штита прате основне хералдичке фигуре (ординарије) па имамо- расцијепљен, пресјечен, расјечен, разрезан, уломљен, подијељен по рачви, подијељен по витлу, разломљен, раздијељен и подијељен вртешком.
Citiraj:
Ono što pretpostavljam da pretpostavljate da ću reći, jeste da me podsjeća i na zastavu Poljske. Što i ne čudi.
Citiraj:
У пољској хералдици, најзаступљенија је црвена боја на штиту. У 16. веку, скоро половина грбова пољског племства је имало црвену боју штита са један или више сребрних мотива.
Tako da bi me, htjela ne htjela, ovo zaista i asociralo na Poljsku.
Ipak, heraldički sam naučila čitati ime svog grada, a grb me podsjeća i na neku vitešku stvar.
да, у пољској хералдици најчешће тинктуре су црвена и сребрна (такав им је и државни грб), мада је честа и плава. остале тинктуре су врло ријетке. иначе, пољска хералдика има неке специфичности- познаје прилично мали број грбова и сваки од тих грбова има своје име. исти грб могу да користе различите породице, које уопште нису у крвном сродству (што је у остатку Европе незамисливо), а носе различита презимена. шарже (грбовне фигуре) су им прилично чудне и воде поријекло од номадских тамги (ту имамо и предање о сарматском поријеклу пољске шљахте/племства). итд, итд..
међутим, хералдика у Србији, Босни и Хрватској није се развијала под утицајем Пољске, него Угарске, гдје су најчешће тинктуре црвена, сребрна и златна. одатле и такве боје на нашим средњовјековним грбовима (већ сам спомињао Дубровник).
Citiraj:
Kako dalje idem sa ovom pričom o grbu i lišću, sve mi se čini da je stvar ukusa, a ne heraldike...
...
Ako mi kažete, da, ali, u odnosu na odabir boja kojim smo se Srđan i ja vodili....
Ja bih vam rekla da sličan raspored boja ima ovaj grb, čak su i čuvari grba predstavljeni srebrnom, kao naši bikovi, a na samom štitu dominiraju crvena i zlatna:
Moj zaključak je da je to bilo izvedivo i na prvom i na drugom prijedlogu vaših grbova, i da se heraldika ne bi bunila, ali da vam se više na ta dva grba sviđa zlatna boja lišća. Kao što se meni više sviđa zelena i u okuugodnom, i simboličkom smislu kojeg sam nastojala objasniti.
Hvala vam na iscrpnom objašnjenju za prvi grb, naučili smo i kako bi se Banja Luka heraldički čitala. I mislim da ću to zapamtiti dok sam živa. U obilju znanja koje vaša nauka nudi, zagrebali smo barem malo i nešto i naučili.
A ukoliko drugi prijedlog grba bude usvojen, ja ću moći pričati unucima kako sam na jednom forumu polemisala o njemu sa jednim od autora.

већ сам ти рекао да ја немам ништа против зелене. међутим, ти губиш из вида да између вас (јавности) и нас (аутора) стоји стручна комисија. а комисија има свој резон и критеријуме естетике. њима је грб и са ове три тинктуре био већ превише ''шарен''. тешко да би они прихватили још једну боју.
што се тиче хералдике, раније се грбови нису сачињавали по критеријуму естетике, јер се углед грба није стицао на основу љепоте, него на основу славе. међутим, у посљедњих 40ак година маркетинг је постао моћна машинерија па и грбови постају бренд. а код бренда води се рачуна о прије свега о визуелној импресији.
Citiraj:
Generalno sam u svemu ovome postala radoznalija i otvorenija za amatersko proučavanje heraldike, zaista je zanimljiva, iako često neuhvatljiva i obimna nauka. Nadam se da ću nekad u životu naći vremena za to.
за ових девет вијекова хералдика је прошла многе фазе и развила се у различите системе, од којих сваки има неке особености и специфична обиљежја. у основи можемо је подијелити на француску, британску (гдје су енглеска и шкотска донекле различите), иберијску, италијанску, њемачку, скандинавску, угарску и источноевропску. да би разумјела грбове и могла исправно да их схватиш и тумачиш, мораш познавати политичку и правну историју, као и историју умјетности. зато кад отвориш врата хералдике, ти закорачујеш у цијели један свијет.