banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 23:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2015, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
chils je napisao:
ne isplati se odgovarati klepeta ko prazan mlin heraldika stit heraldika stit heraldika stit

jablan je prica zemljace isto kao i safikada pa se onaj beogradski pravnik nasao pametan da kaze da je safikada u stvari julija a jablan kao nije david
ja govorim da nije posteno prema drugim stanovnicima naseg grada gurati samo svoje u prvi plan a ostalo pod tepih ako ces kocica onda i kapidzickine stihove ili horozoviceve ili jukicev citat a ne ducica
i Quincy Jones je napisao pjesu o Banjaluci a on je ipak malo poznatiji od jovandeke pa ga nema u lovorikama

Mislim da je nakon tuzbe i zabrane grba na kojem su i Kastel i Vrbas prilicno nerealno ocekivati i piksel koji ce upucivati na "druge stanovnike".

Ti "drugi stanovnici" su ekonomski svedeni na plafon dvije tri birtije i automehanicarske radnje pa je sarajevskim supcima bilo bolje da su brinuli kako da uposle taj narod u nekim konkretnim poslovima nego da tuzakaju zbog grbova. Prije ili kasnije bi dosli u priliku da regularnim i ljudskim putem (recimo kada je skupstinska vecina na vagi) izbore izmjenu koja bi doprinijela postenijem prikazu tog istog grba.

E sad je knjiga spala na to da se traze "tri linije koje oznacavaju Kastel". Bravo!

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 20 Apr 2015, 10:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 10:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Isto podržavam patriotizam autora, zoka je u pravu da smo mito i korupcija. Prijedlog sam ovde dao al što chils reče il ja govorio il guzca prdla, ovaj nam drugar isto priča. Za trenutni prijedlog svaka čast ali treba se to fino platiti pa da se ljudi i potrude još više i onda da se još stvari ukomponuje u grb. Neka bika, al daj još nečega, kao da struka nebi mogla još nešto da ugradi u grb.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 10:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
800 je napisao:
Zorane, na prvi pogled me podsjeća na grb Malte.

Slika

... a sad ćete me lupiti čekićem po glavi, ali ja ovo moram da kažem:

Samo što Malta ima zeleno lišće.

:lol: :lol: :lol:

да, личи на грб Малте, само што су тинктуре замијениле мјеста. иначе, расцијепљен штит (усправно подијељен) са празним пољима врло је чест у њемачкој хералдици. иначе, подјеле штита прате основне хералдичке фигуре (ординарије) па имамо- расцијепљен, пресјечен, расјечен, разрезан, уломљен, подијељен по рачви, подијељен по витлу, разломљен, раздијељен и подијељен вртешком.

Citiraj:
Ono što pretpostavljam da pretpostavljate da ću reći, jeste da me podsjeća i na zastavu Poljske. Što i ne čudi.
Citiraj:
У пољској хералдици, најзаступљенија је црвена боја на штиту. У 16. веку, скоро половина грбова пољског племства је имало црвену боју штита са један или више сребрних мотива.

Tako da bi me, htjela ne htjela, ovo zaista i asociralo na Poljsku.

Ipak, heraldički sam naučila čitati ime svog grada, a grb me podsjeća i na neku vitešku stvar.

да, у пољској хералдици најчешће тинктуре су црвена и сребрна (такав им је и државни грб), мада је честа и плава. остале тинктуре су врло ријетке. иначе, пољска хералдика има неке специфичности- познаје прилично мали број грбова и сваки од тих грбова има своје име. исти грб могу да користе различите породице, које уопште нису у крвном сродству (што је у остатку Европе незамисливо), а носе различита презимена. шарже (грбовне фигуре) су им прилично чудне и воде поријекло од номадских тамги (ту имамо и предање о сарматском поријеклу пољске шљахте/племства). итд, итд..

међутим, хералдика у Србији, Босни и Хрватској није се развијала под утицајем Пољске, него Угарске, гдје су најчешће тинктуре црвена, сребрна и златна. одатле и такве боје на нашим средњовјековним грбовима (већ сам спомињао Дубровник).

Citiraj:
Kako dalje idem sa ovom pričom o grbu i lišću, sve mi se čini da je stvar ukusa, a ne heraldike...

...

Ako mi kažete, da, ali, u odnosu na odabir boja kojim smo se Srđan i ja vodili.... :)
Ja bih vam rekla da sličan raspored boja ima ovaj grb, čak su i čuvari grba predstavljeni srebrnom, kao naši bikovi, a na samom štitu dominiraju crvena i zlatna:

Moj zaključak je da je to bilo izvedivo i na prvom i na drugom prijedlogu vaših grbova, i da se heraldika ne bi bunila, ali da vam se više na ta dva grba sviđa zlatna boja lišća. Kao što se meni više sviđa zelena i u okuugodnom, i simboličkom smislu kojeg sam nastojala objasniti.

Hvala vam na iscrpnom objašnjenju za prvi grb, naučili smo i kako bi se Banja Luka heraldički čitala. I mislim da ću to zapamtiti dok sam živa. U obilju znanja koje vaša nauka nudi, zagrebali smo barem malo i nešto i naučili.

A ukoliko drugi prijedlog grba bude usvojen, ja ću moći pričati unucima kako sam na jednom forumu polemisala o njemu sa jednim od autora. :)

већ сам ти рекао да ја немам ништа против зелене. међутим, ти губиш из вида да између вас (јавности) и нас (аутора) стоји стручна комисија. а комисија има свој резон и критеријуме естетике. њима је грб и са ове три тинктуре био већ превише ''шарен''. тешко да би они прихватили још једну боју.

што се тиче хералдике, раније се грбови нису сачињавали по критеријуму естетике, јер се углед грба није стицао на основу љепоте, него на основу славе. међутим, у посљедњих 40ак година маркетинг је постао моћна машинерија па и грбови постају бренд. а код бренда води се рачуна о прије свега о визуелној импресији.

Citiraj:
Generalno sam u svemu ovome postala radoznalija i otvorenija za amatersko proučavanje heraldike, zaista je zanimljiva, iako često neuhvatljiva i obimna nauka. Nadam se da ću nekad u životu naći vremena za to.

за ових девет вијекова хералдика је прошла многе фазе и развила се у различите системе, од којих сваки има неке особености и специфична обиљежја. у основи можемо је подијелити на француску, британску (гдје су енглеска и шкотска донекле различите), иберијску, италијанску, њемачку, скандинавску, угарску и источноевропску. да би разумјела грбове и могла исправно да их схватиш и тумачиш, мораш познавати политичку и правну историју, као и историју умјетности. зато кад отвориш врата хералдике, ти закорачујеш у цијели један свијет.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
Pa bliži su Trapisti od Manjače i slavniji i poznatiji u svijetu, a ne znam da su druge opštine sve to iskoristile i ostavile nama samo Zmijanje. Od Rima i srednjeg vijeka nije ostalo ništa za predstaviti, a Kastel koji su Turci odradili je jedna šara. Bik se isto ko i medvjed pojavi tu i tamo , ima ga na pijaci a od stanovništva grada, cirka 75% ga ni ne spominje već ko ova cura ode na koridu da vidi prvi put šta je to... A od 2 bika ostavi se jedan i nabudži da bude predstava snage kao na grbu Lambordžinija. Prisustvo ima veće kroz istoriju krava jer u seoskim domaćinstvima je bio jedan bik na par krava....

види, у хералдици и уопште у симболици бик не значи ''корида'', као што ни лав не значи ''зоолошки врт''.

што се тиче Траписта, Уставни суд каже да не могу симболи само једне вјерске заједнице. што значи да ако хоћеш знак католичког реда цистерцита/траписта, онда мораш и мјесец и звијезду, и остало.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 10:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
A Manjački mi dio istorije baš i nije drag zbog opredeljenja vojno sposobnih iste 41-45 jelte zvanično su sarađivali sa naci okupatorima, iako je stanovništvo Dobrnje poslije ne baš lijepo potjerano da bi se napravio poligon i Mika Bosnić. Što nije razlog da recimo sir bude heraldički predstavljen al to vam nije palo napamet, kritičaru kritike....

па ето, ти стави сир и предложи га за грб Бање Луке, ја немам ништа против.

што се тиче Кочића, чини ми се да је он по политичком опредјељењу био љевичар. а о својим Змијањцима је писао знатно прије 41-45. штит је црвене боје, а ко се у том рату који помињеш борио под црвеним заставама?

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 11:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Зоран Николић je napisao:
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
davorr3 je napisao:
A jel autori dobijaju neke pare ako njihov prijedlog bude prihvaćen?

ma jok, to je sve odradjeno iz ljubavi prema gradu, nista kes, nista neko zaposlenje u gradskim ustanovama, jok to...

:lol:

драги пријатељу, ја живим толико далеко од Бање Луке да у њу долазим авионом. хералдиком се бавим из чистог ентузијазма, јер од својих послова у Београду могу прилично комфорно да живим. људи дају крв, поклоне бубрег, зашто ја не бих могао поклонити дјелић свог знања народу из кога сам потекао.

А има и редовна аутобуска линија, оно мало дуже се вози ал' ајд'. :) Кад рече авионом, контао сам макар Беч или тако та околина...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
Зоран Николић je napisao:
uros_bl je napisao:
zorane , ako vam nije tesko recite mida li je ovo sto predstavlja ankaru GRB buduci da je unutar stita koji deluje regularno?

Slika

primjer istanbula jasno da nije grb, cak mi lici na neke prikaze "grbova" u federaciji.

Slika

штит јесте основни елемент грба, јер без штита нема ни грба. међутим, није довољан да би се нека визуелна представа назвала грбом. проблем са знамењем Анкаре је то што се упоредо користе двије различите нијансе плаве (што је недопустиво) и што се ова фигура испод куполе не може хералдички описати.

hvala. to znaci da se ni ove nebuloze na našem aktuelnom "grbu" ne mogu opisati (sarkofag, kada, glinena lampa?)

malo sam istrazivao "grbove" po federaciji (definitvno amblemi, ne grbovi, svi do jednoga koji su zakaceni na fajl), i zarepastio se kakvoj ikonografiji i estetici "tezimo" i na sta smo mi to navikli....slike govore sve, rijeci su neotrebne.

Slika

uh koliko kastela.... jedinstveno, unikatno i nadasve originalno.

dakle ovom drustvu zelimo da pripadamo? ok, izvinite, nisam znao. mislio sam da su nam drugi uzori. vjerovatno kad je nekoj sredini 50 godina ispiran mozak, sredina se na ispranost mozga navikne pa joj to postane svakodnevica :) s kim si takav si, estetika tuzle, sapne i ankare je bas bliska banjalucanima, e pa meni nije! :D kul ;).

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 12:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
To što ti vidiš sarkofag, kadu ili glinenu lampu je tvoj problem. Isto tako ja ne vidim rijeku u onom srebrenom (bijelom) stubu. Tako gledano, svaki grad koji ima u grbu stub koji simbolizuje rijeku nije originalan.
Izvini, da li to znači da mi treba da srušimo Kastel da bi se poistovjetili sa Evropom kojoj toliko težimo? Mi smo takav narod koji se vrlo lako odriče sveje istorije i tradicije. Niko nije rekao da Kastel (ili kula, stilski prikazana) predstavlja samo Banjaluku, ima takvih građevina u BiH koliko hoćeš. A ima ih i u ostatku Evrope i svijeta. Ali tvrđava, u kombinaciji sa rijekom i kestenom je već preciznija odrednica Banjaluke.
Ako si već istraživao heraldiku, jedno od pravila je unikatnost grba. Dakle, ne treba da bude isti kao neki drugi, ali se neki elementi ponavljaju. Zato se i kombinuju različiti elementi da bi se dobila jednoznačnost i unikatnost samog grba.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
uros_bl je napisao:
dakle ovom drustvu zelimo da pripadamo? ok, izvinite, nisam znao. mislio sam da su nam drugi uzori. vjerovatno kad je nekoj sredini 50 godina ispiran mozak, sredina se na ispranost mozga navikne pa joj to postane svakodnevica :) s kim si takav si, estetika tuzle, sapne i ankare je bas bliska banjalucanima, e pa meni nije! :D kul ;).

А чуј, и ја бих да припадам швеЦком друштву, али тешко да ће да може...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 12:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Svi ovi grbovi su isti a razlikuju se samo u detaljima...dakle ako dodamo kesten,ili dajak, to ce bas biti vrhunski grb koje ce se razlikovati od ovih bljuvotina?
Malo sutra...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Meni nije jasno, je l' to grb da bi bio grb, mora biti po heraldickim pravilima?
Ako nije, automatski nije grb? Je l' heraldika polaze autorsko pravo na tu rijec?

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 12:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Da, grb je iskljucivo definisan pravilima heraldike. I ako nije po pravilima, onda nije grb.
Zapravo su sve ovo amblemi...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaci grbovi fudbalskih klubova nisu grbovi, nego amblemi?

Spoiler:
Valjda ne moram napominjati da je šala

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Znaci grbovi fudbalskih klubova nisu grbovi, nego amblemi?

Kada pricamo o simbolima gradova,opstina, regiona, entiteta, drzava....onda govorimo o heraldicki ispravnim grbovima ili neispravnim oznakma.
Takvi simboli spadaju u poslednju grupu oznaka, koji se definisu kao neispravni,plagijati...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pobogu, dodao sam spojler odmah, sto se tice fudbala.

Meni je to glupo da su jedni grbovi, drugi nisu.
OK, jedni su heraldicki ispravni, a drugi nisu. Ali postojali su grbovi i prije heraldike.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Znam da si dodao...mada nisi trebao, shvatio sam svakako.
Ali do sad nismo govorili o tome, pa nije zgoreg pomenuti :)

Jasno da su postojali ali tamo u X, XI vijeku su postavljena neka prva pravila...ona su do danas ostala aktuelna.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

chils je napisao:
ne isplati se odgovarati klepeta ko prazan mlin heraldika stit heraldika stit heraldika stit

jablan je prica zemljace isto kao i safikada pa se onaj beogradski pravnik nasao pametan da kaze da je safikada u stvari julija a jablan kao nije david
ja govorim da nije posteno prema drugim stanovnicima naseg grada gurati samo svoje u prvi plan a ostalo pod tepih ako ces kocica onda i kapidzickine stihove ili horozoviceve ili jukicev citat a ne ducica
i Quincy Jones je napisao pjesu o Banjaluci a on je ipak malo poznatiji od jovandeke pa ga nema u lovorikama

кад смо већ код пјесама о Бањој Луци, сјетих се једне за коју вјерујем да је баш по твом укусу :wink:

[video]https://www.youtube.com/watch?v=qS5WH_Fpc0o[/video]

''сабљо моја родитеља мога, родитеља бега Исајбега, доста ли си починила јада, доста јада око Биограда, више муке око Бањалуке.''

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Pobogu, dodao sam spojler odmah, sto se tice fudbala.

Meni je to glupo da su jedni grbovi, drugi nisu.
OK, jedni su heraldicki ispravni, a drugi nisu. Ali postojali su grbovi i prije heraldike.

нису постојали. први грбови јављају се почетком дванаестог вијека, а већ у другој половини тог вијека утврђен је систем правила која их уређују и то се може сматрати почетком хералдике као дисциплине.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo Zoran me ispravio...hvala. Promasio sam za 100 godina :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Divi Sajke ko slavuj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]