banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 15:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2015, 03:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Zasto kocic
Zasto izdvajati jednoga
A tek ducic i opskurni citati izvadjeni iz konteksta
Od zlata jabuka = zlatni delises

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 07:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
munja.alex je napisao:
Prigovor: a zašto je Zmijanje i Manjača najsrpskija i da se udara kontra crvenim? Što nema Lijevča i Kozare, Čemernice i Prosare, veleizdajničkog procesa i austrougara, turaka i srednjovjekovnog, jevreja i ostalih stranaca , boksa i rukometa, ima mnogo nečega što se moglo dodati a ne samo Zmijanje... Argument da ga se sramimo je plitak, ne zbog bikova, nekaakar jednog, ali stavite i medvjeda, zašto samo Zmijanje da je tercijarno, ko da se nečiji unuk odužuje đedu koji je sa Zmijanja, a ovaj ga zavjetovao da ga forsira....

Zato što se se sve to ne moze staviti na grb BL, ima i drugih gradova/opstina...Manjača i Zmijanje su istorisjski,tradicionalno i simbolično najbliži Banjaluci.
Očigledno da nisi procitao opis grba...U grb je utkano kompletno graditeljsko i kulturno nasledje od Rima,srednjeg vijeka,Turaka...pa sve do danas.
Medvjed nema nikakave veze sa Banjalukom osim sto se tu i tamo pojavi negdje u okolini grada. Dakle nema ama bas nikakavu simbolicko i tradicionalno prisustvo kao sto ima bik.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 07:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

chils je napisao:
Zasto kocic
Zasto izdvajati jednoga
A tek ducic i opskurni citati izvadjeni iz konteksta
Od zlata jabuka = zlatni delises

Sve sto si nabrojao vezano je vecinom za ukras oko grba...

Kočić/Jablan/Zmijanje/Tradicija/Simbolika = Bikovi kao drzaci stita na svecanom (velikom) grbu.
Dučić/Vrbas/Stradanje/Simbolika = Citat kao moto na lenti svecanog (velikog) grba.

Dakle sve jasno definisano i sasvim logicno. Istoprijski povezano...ako ti se licno ne svidja. OK. Ali dobio si odgovor zasto je nesto "ovako" a ne "onako".
Ako imas neki prijedlog za sam štit, iznesi slobodno, pokusacemo pojasniti, malo polemisati...

Od zlata jabuka...nema ama bas nikakve istorijske veze sa Banjalukom. Jedino sto se rimuje.

Poslednji put menjao kosicagf dana 20 Apr 2015, 07:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 07:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Pa bliži su Trapisti od Manjače i slavniji i poznatiji u svijetu, a ne znam da su druge opštine sve to iskoristile i ostavile nama samo Zmijanje. Od Rima i srednjeg vijeka nije ostalo ništa za predstaviti, a Kastel koji su Turci odradili je jedna šara. Bik se isto ko i medvjed pojavi tu i tamo , ima ga na pijaci a od stanovništva grada, cirka 75% ga ni ne spominje već ko ova cura ode na koridu da vidi prvi put šta je to... A od 2 bika ostavi se jedan i nabudži da bude predstava snage kao na grbu Lambordžinija. Prisustvo ima veće kroz istoriju krava jer u seoskim domaćinstvima je bio jedan bik na par krava....

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 07:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
Pa bliži su Trapisti od Manjače i slavniji i poznatiji u svijetu, a ne znam da su druge opštine sve to iskoristile i ostavile nama samo Zmijanje. Od Rima i srednjeg vijeka nije ostalo ništa za predstaviti, a Kastel koji su Turci odradili je jedna šara. Bik se isto ko i medvjed pojavi tu i tamo , ima ga na pijaci a od stanovništva grada, cirka 75% ga ni ne spominje već ko ova cura ode na koridu da vidi prvi put šta je to... A od 2 bika ostavi se jedan i nabudži da bude predstava snage kao na grbu Lambordžinija. Prisustvo ima veće kroz istoriju krava jer u seoskim domaćinstvima je bio jedan bik na par krava....

Procitaj opis grba i prethodnih 20 strana...siguran sam da ces promijeniti misljenje koje je u namjanju ruku usko. Zmijanjski vez je jedini iz okoline Banjaluke upisan u UNECSO-vu svijetsku bastinu. Reci da je kastel jedina "šara" je u najmanju ruku smijesna :lol: A ocigledno da nisi procitao ni Kočićevog Jablana koji daje siboliku ovoj zivotinji i zaslugu zasto se nalazi na grbu. A (malo)gradjani ga ne pominju jer ne znaju svoju istoriju pa bika poistovjecuju sa selom pa se ogradjuju od toga. Dakle ocigledno je da nisi pratio ovu raspravu ispocetka i da ne znas nista o heraldickim znacenjima/pravilima, predstavljanju bikova...

Oznake za vozila su amblemi a ne grbovi, definisano je sve pravilima. A "nabudživanje" i krave necu komentarisati uopste.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Zato što su vrovci bolji ljudi.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 07:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pročitao sam ja sve prethodno, a to što se ignoriše sa strane kosića sa agf-a je na njegov račun ozbiljnosti. Prvo i prvo, ja se ponosim Kočićem i Jablanom, i nisam nigdje i nikad rekao da treba izbaciti bikove već uljepšati eventualno umjesto jednog ubaciti drugog čuvara - a kako se ja izražavam sa nabudžiti tako i osoba koja mi odgovara umjesto autora pokušava sa visoka parirati...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 08:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A Manjački mi dio istorije baš i nije drag zbog opredeljenja vojno sposobnih iste 41-45 jelte zvanično su sarađivali sa naci okupatorima, iako je stanovništvo Dobrnje poslije ne baš lijepo potjerano da bi se napravio poligon i Mika Bosnić. Što nije razlog da recimo sir bude heraldički predstavljen al to vam nije palo napamet, kritičaru kritike....

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ne isplati se odgovarati klepeta ko prazan mlin heraldika stit heraldika stit heraldika stit

jablan je prica zemljace isto kao i safikada pa se onaj beogradski pravnik nasao pametan da kaze da je safikada u stvari julija a jablan kao nije david
ja govorim da nije posteno prema drugim stanovnicima naseg grada gurati samo svoje u prvi plan a ostalo pod tepih ako ces kocica onda i kapidzickine stihove ili horozoviceve ili jukicev citat a ne ducica
i Quincy Jones je napisao pjesu o Banjaluci a on je ipak malo poznatiji od jovandeke pa ga nema u lovorikama

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 08:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
A Manjački mi dio istorije baš i nije drag zbog opredeljenja vojno sposobnih iste 41-45 jelte zvanično su sarađivali sa naci okupatorima, iako je stanovništvo Dobrnje poslije ne baš lijepo potjerano da bi se napravio poligon i Mika Bosnić. Što nije razlog da recimo sir bude heraldički predstavljen al to vam nije palo napamet, kritičaru kritike....

:) Po stoti put, ja sma samo neko ko se i sam bavi po malo heraldikom i ucestvovao sam na konkursu. Grb mi je sjajan i moje je da pokusam objasniti nekome ko ne zna da pita, nego odmah pocne sa kritikama a nema pojma o ovoj tematici. Dakle, jedan sasvim pristojan pokusaj da objasnim nekome ko kritikuje. Postoje argumenti struke koji su vrlo jasni i koji govore zasto je nesto na grbu. Sreca pa si ti bio na javnoj prezentaciji, cuo opis, i pitao sve ovo autore...i ja sam bio skeptican ali ljudi su lijepo objasnili sve i docekani su na nož bez ikakavog razloga. Ako se nekome ne dopada grb, to je ok, licno misljenje koje se postuje. Sto se tice sira, evo to neka ti pojasni autor.

Ja nisam vidio ni jednu tvoju konstruktivnu kritiku kao sto su je iznosili neki forumasi. Cak je bilo i konkretnih prijedloga. Uradi nesto, daj nesto, neki grb odradi, ispravi sta mislis da treba pa cemo polemisati sa autorom. Ja to non stop ko navijen govorim...Na javnoj raspravi se iznose argumenti a ne licna misljenja sto je ovo ovako, sto nema ovoga, sto nije ono. Nadam se da se vidimo na javnoj raspravi kad bude, da bar ima mnooogo vise ljudi zainteresovano za ovu temu!

I da, ja sam ovde javno, ne skrivam se iza nekih "nick"-ova !!!

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 08:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Smaraš. Iskuliraj malo, ne moraš odgovarati na svaki post. Ubijaš volju ljudima da diskutuju.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 08:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
uros_bl je napisao:
zorane , ako vam nije tesko recite mida li je ovo sto predstavlja ankaru GRB buduci da je unutar stita koji deluje regularno?

Slika

primjer istanbula jasno da nije grb, cak mi lici na neke prikaze "grbova" u federaciji.

Slika

штит јесте основни елемент грба, јер без штита нема ни грба. међутим, није довољан да би се нека визуелна представа назвала грбом. проблем са знамењем Анкаре је то што се упоредо користе двије различите нијансе плаве (што је недопустиво) и што се ова фигура испод куполе не може хералдички описати.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Imam ja pitanje, koliko kesa vam donosi ovo rjesenje?

мислим да сам већ одговорио, али ево да поновим- наша три приједлога грба и заставе дати су потпуно бесплатно.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:05 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Зоран Николић je napisao:

мислим да сам већ одговорио, али ево да поновим- наша три приједлога грба и заставе дати су потпуно бесплатно.

Dakle iz ljubavi prema gradu, hvala na odgovoru, upravo sam se pretvorio u magarca...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

davorr3 je napisao:
A jel autori dobijaju neke pare ako njihov prijedlog bude prihvaćen?

ma jok, to je sve odradjeno iz ljubavi prema gradu, nista kes, nista neko zaposlenje u gradskim ustanovama, jok to...

:lol:

драги пријатељу, ја живим толико далеко од Бање Луке да у њу долазим авионом. хералдиком се бавим из чистог ентузијазма, јер од својих послова у Београду могу прилично комфорно да живим. људи дају крв, поклоне бубрег, зашто ја не бих могао поклонити дјелић свог знања народу из кога сам потекао.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Зоран Николић je napisao:

Dakle iz ljubavi prema gradu, hvala na odgovoru, upravo sam se pretvorio u magarca...

више према прекодринским Србима генерално, него према Бањој Луци конкретно.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:25 
Administrator
Korisnikov avatar

U kom smo mi kurcu kad niko ne razmišlja o tome da nešto može nešto da uradi džaba, iz ljubavi prema nečemo nego se automatski računa da postoji neki krajnji interes....Ne govorim samo za ovaj slučaj nego i inače....

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ja da sam u sličnoj poziciji, da proučavam heraldiku i učestvujem na konkursu... Meni bi bilo bitnije da neko usvoji moj prijedlog grba, nego par hiljada KM koji i tako dođu i odu. Grb ostaje. Barem bi trebao :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 09:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa dobar osjećaj je kad neko prizna tvoj trud i rad. Čisto sumnjam da neko kod nas živi od heraldike, to im može biti samo hobi, a kao što je stvar i sa svakim hobijem, baviš se njime iz ljubavi, ne zbog para.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 10:00 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
_зока je napisao:
U kom smo mi kurcu kad niko ne razmišlja o tome da nešto može nešto da uradi džaba, iz ljubavi prema nečemo nego se automatski računa da postoji neki krajnji interes....Ne govorim samo za ovaj slučaj nego i inače....

Meni lično to spada u domen naučne fantastike, u svakom slučaju je pohvalno što se čovjek registrovao da pojasni značenja određenih stvari na grbu, ionako ćemo ga mijenjati za koju godinu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]