banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 18:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:03 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Imam ja pitanje, koliko kesa vam donosi ovo rjesenje?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
<Enter_name> je napisao:
Mani se demagogije... ja kao potkopavam tvoje porijeklo? :lol: Ja nemam svoju priču, ja iznosim svoja zapažanja i dojam prijeratnog, poslijeratnog i predloženog grba. Autor je ovdje došao po mišljenje, ja iznosim svoje. A to što ti imaš svoju priču i držiš je se ko pjan plota - opet tvoj problem. Tvoj doprinos ovoj diskusiji je ravan nuli.

Nisam bas siguran da je tvoj doprinos veliki...Uroš se potrudio da istrazi sve za razliku od tebe. Čovjeku se dopada grb i arg umentovano ga brani. to je to,ukusi se razlikiju i na tome treba ostati jer dalja polemika ne vodi nigdje.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:

Pročitaj ipak sve...3 prijedloga su uradjena za dzaba. dakle 0 km Kesa.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
zorane , ako vam nije tesko recite mida li je ovo sto predstavlja ankaru GRB buduci da je unutar stita koji deluje regularno?

Slika

primjer istanbula jasno da nije grb, cak mi lici na neke prikaze "grbova" u federaciji.

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
kosicagf je napisao:
Nisam bas siguran da je tvoj doprinos veliki...Uroš se potrudio da istrazi sve za razliku od tebe. Čovjeku se dopada grb i arg umentovano ga brani. to je to,ukusi se razlikiju i na tome treba ostati jer dalja polemika ne vodi nigdje.

Ja iznosim svoje mišljenje i ne ubjeđujem nikoga u suprotno. Za razliku od nekih... nisam znao da autoru grba trebaju advokati :D

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Mani se demagogije... ja kao potkopavam tvoje porijeklo? :lol: Ja nemam svoju priču, ja iznosim svoja zapažanja i dojam prijeratnog, poslijeratnog i predloženog grba. Autor je ovdje došao po mišljenje, ja iznosim svoje. A to što ti imaš svoju priču i držiš je se ko pjan plota - opet tvoj problem. Tvoj doprinos ovoj diskusiji je ravan nuli.

sve isto sto i ja iznosim,samo ja dajem argumente za svoj stav a ti - NE.

tuzno je sto od mojih rijeci nisi nista naucio. dosta njih je sa heraldickih sajtova. srpski inat. klasika. vec vidjeno masu puta. da si makar originalan nego ni to.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:14 
Bič božji
Bič božji

kosicagf je napisao:

Dakle volonterski, ipak mi se cini da autor misli da ovdje oko grba vodi diskusiju sa gomilom magaraca...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

uros_bl, autor grba vodi korektnu diskusiju i na svako pitanje je korektno odgovorio... samo mu zamjeram par postova koje je očigledno napisao u afektu. Čovjek je ovdje obrazložio svoj predlog, ja ne djelim tvoje oduševlje njegovim predlogom i to je to. Tebe ne smatram nikakvim stručnjakom, za razliku od autora; u doba Interneta, svako može da napiše bilo šta, isto tako da to neko i pročita, ali te ni jedno ni drugo ne čini stručnjakom. Iznošenje random stavova i činjenica takođe. I naravno da nisam ništa naučio iz tvojih postova, pošto ništa konstruktivno nisi ni napisao. Takođe bih te zamolio da me u budućim postovima ne spominješ, nemam namjeru da odgovaram na nebuloze. Hvala!

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:

Dakle volonterski, ipak mi se cini da autor misli da ovdje oko grba vodi diskusiju sa gomilom magaraca...

Ti si znaci pročitao svih 30 strana i heraldicar si? ne bih rekao :)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
kosicagf je napisao:

Ja iznosim svoje mišljenje i ne ubjeđujem nikoga u suprotno. Za razliku od nekih... nisam znao da autoru grba trebaju advokati :D

vidim da si zlonamjeran, a vidim da pokusavas da zajedljivim komentarima omalovazis moje znanje iz ove oblasti, koje koliko god da je svjeze, ipak je znanje.

dakle ako mi se prijedlog dopada - ja sam advokat
ako djelim stavove sa autorom jer me je ubjedio u ispravnost istih - ja ubjedjujem nekog
iznosim relevantne primjere koji su u duhu ovog threada (teme) - ja ne dajem doprinos temi

ti prezires prijedlog i to iznosis - ti iznosis misljenje
ne nudis nikakve argumente potkrijepljene primjerima - ti dajes doprinos diskusiji

zgodno, nema sta. :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:22 
Bič božji
Bič božji

Ma neeeee, nego znas kako grb ko grb, treba vremena da ga ljudi prihvate i to je to, sve ostalo je manje vazno, ali da je uradjen za dz, e to vec ne vjerujem ali ni najmanje, a grbova je bilo i bice, ovaj i ako ga usvoje, neko ce ga mijenjati samo je pitanje vremena, tj dali sutra ili za pet dana, na takvom podrucju zivimo...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
uros_bl, autor grba vodi korektnu diskusiju i na svako pitanje je korektno odgovorio... samo mu zamjeram par postova koje je očigledno napisao u afektu. Čovjek je ovdje obrazložio svoj predlog, ja ne djelim tvoje oduševlje njegovim predlogom i to je to. Tebe ne smatram nikakvim stručnjakom, za razliku od autora; u doba Interneta, svako može da napiše bilo šta, isto tako da to neko i pročita, ali te ni jedno ni drugo ne čini stručnjakom. Iznošenje random stavova i činjenica takođe. I naravno da nisam ništa naučio iz tvojih postova, pošto ništa konstruktivno nisi ni napisao. Takođe bih te zamolio da me u budućim postovima ne spominješ, nemam namjeru da odgovaram na nebuloze. Hvala!

ako nista data su 3 grba iz evrope koji su opisani i analizirani (sto je pokazalo da je tvoj stav netacan i proizvoljan), to sto si slijep pa ne citas to je tvoj problem a ne moj.

dat je prikaz svajcarskog grada koji NEMA KASTEL na grbu a kastel mu je 3 puta bolji i prepoznatljiviji od naseg. takodje pokazuje da tvoj stav nema utemeljenje.

logicno je sto si nervozan. aj cao sad, imam vaznija posla nego da pricam sa nadrnadanim i nezahvalnim ljudima.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

To da, potrebno je vrijeme da ga prihvate ljudi...jeste , uradjen za dz. :) pricitaj tamo sta je autornnapisao par strana ranije.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:30 
Bič božji
Bič božji

kosicagf je napisao:
To da, potrebno je vrijeme da ga prihvate ljudi...jeste , uradjen za dz. :) pricitaj tamo sta je autornnapisao par strana ranije.

Slusaj ja tebi mogu napisati da ovaj post kuckam sa svemirske stanice, ali ipak to je vrijedjanje inteligencije, ako ti ipak vjerujes u to onda je to do tebe... poznavajuci kako funkcionisu stvari kod nas u Bl siguran sam da nije za Dz... Grb ko grb, kazem bilo ih je i bice, kako dodje tako i ode, a ja licno kao neko ko je u BL rodjen i odrastao sem listova kestena ne vidim bas neku poveznicu sa Banjalukom, mada i kestena je sve manje, valjda pada ljudima po glavi i autima pa odlucili da ga eliminisu, ostalo zaista nemam pojma, a i mi u Banjaluci nemamo bas nesto za sto bi mogli reci e to je simbol banjaluke, to mora biti na grbu, ali to je samo moje misljenje...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 19:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

uros_bl je napisao:
logicno je sto si nervozan. aj cao sad, imam vaznija posla nego da pricam sa nadrnadanim i nezahvalnim ljudima.

E kad bih se ja nervirao zbog takvih kao sto si ti... :lol: Nadrndan nisam, nemam ti na cemu biti zahvalan. Ajd cao i tebi :D

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
A jel autori dobijaju neke pare ako njihov prijedlog bude prihvaćen?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 20:10 
Bič božji
Bič božji

davorr3 je napisao:
A jel autori dobijaju neke pare ako njihov prijedlog bude prihvaćen?

ma jok, to je sve odradjeno iz ljubavi prema gradu, nista kes, nista neko zaposlenje u gradskim ustanovama, jok to...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Zorane, na prvi pogled me podsjeća na grb Malte.

Slika

... a sad ćete me lupiti čekićem po glavi, ali ja ovo moram da kažem:

Samo što Malta ima zeleno lišće.

:lol: :lol: :lol:

Ono što pretpostavljam da pretpostavljate da ću reći, jeste da me podsjeća i na zastavu Poljske. Što i ne čudi.
Citiraj:
У пољској хералдици, најзаступљенија је црвена боја на штиту. У 16. веку, скоро половина грбова пољског племства је имало црвену боју штита са један или више сребрних мотива.

Tako da bi me, htjela ne htjela, ovo zaista i asociralo na Poljsku.

Ipak, heraldički sam naučila čitati ime svog grada, a grb me podsjeća i na neku vitešku stvar.

Kako dalje idem sa ovom pričom o grbu i lišću, sve mi se čini da je stvar ukusa, a ne heraldike...

Srednji grb opštine Ugljevik ima izuzetno realistično predstavljenu granu šljive, i granu hrasta (inače sam primijetila da je česta ova grana hrasta sa zelenim (ne zlatnim :) ) listom i plodom žira na mnogim grbovima):
Slika

... i trebao bi da mi se svidi, je l da? Ali, ni malo mi se ne đasvi. :)

Ne bi vjerovali ko im je radio grb....
Elem,
Citiraj:
Грб је дизајнирало „Српско хералдичко друштво“ и у потпуности садржи све елементе савремене европске хералдике.

Wikipedia

Ako mi kažete, da, ali, u odnosu na odabir boja kojim smo se Srđan i ja vodili.... :)
Ja bih vam rekla da sličan raspored boja ima ovaj grb, čak su i čuvari grba predstavljeni srebrnom, kao naši bikovi, a na samom štitu dominiraju crvena i zlatna:
Slika

Moj zaključak je da je to bilo izvedivo i na prvom i na drugom prijedlogu vaših grbova, i da se heraldika ne bi bunila, ali da vam se više na ta dva grba sviđa zlatna boja lišća. Kao što se meni više sviđa zelena i u okuugodnom, i simboličkom smislu kojeg sam nastojala objasniti.

Hvala vam na iscrpnom objašnjenju za prvi grb, naučili smo i kako bi se Banja Luka heraldički čitala. I mislim da ću to zapamtiti dok sam živa. U obilju znanja koje vaša nauka nudi, zagrebali smo barem malo i nešto i naučili.

A ukoliko drugi prijedlog grba bude usvojen, ja ću moći pričati unucima kako sam na jednom forumu polemisala o njemu sa jednim od autora. :)

Generalno sam u svemu ovome postala radoznalija i otvorenija za amatersko proučavanje heraldike, zaista je zanimljiva, iako često neuhvatljiva i obimna nauka. Nadam se da ću nekad u životu naći vremena za to.

Čisto da mi bude lakše sa ovom zelenom stvari i realnim predstavljanjem, olakšaću si grbom Iriga. Grb Iriga na kome je prikazana roda i gnijezdo u kojem hrani male rode, predstavlja rodu i gnijezdo u kojem hrani male rode. :D

Spoiler:
Slika

Spoiler:
Znam da je užasan.

:lol:

Poslednji put menjao 800 dana 19 Apr 2015, 22:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Prigovor: a zašto je Zmijanje i Manjača najsrpskija i da se udara kontra crvenim? Što nema Lijevča i Kozare, Čemernice i Prosare, veleizdajničkog procesa i austrougara, turaka i srednjovjekovnog, jevreja i ostalih stranaca , boksa i rukometa, ima mnogo nečega što se moglo dodati a ne samo Zmijanje... Argument da ga se sramimo je plitak, ne zbog bikova, nekaakar jednog, ali stavite i medvjeda, zašto samo Zmijanje da je tercijarno, ko da se nečiji unuk odužuje đedu koji je sa Zmijanja, a ovaj ga zavjetovao da ga forsira....

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
I ja sam postavila slično pitanje, odgovor koji sam dobila, bio je:

Зоран Николић je napisao:
зашто баш Змијање, а не и други дијелови Крајине? па због Кочића. а и зато што је Змијање дио бањалучке општине. остале дијелове Крајине треба оставити за грбове Приједора, Градишке, Мркоњић Града, Шипова...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]