Zorane, na prvi pogled me podsjeća na grb Malte.

... a sad ćete me lupiti čekićem po glavi, ali ja ovo moram da kažem:
Samo što Malta ima zeleno lišće.

Ono što pretpostavljam da pretpostavljate da ću reći, jeste da me podsjeća i na zastavu Poljske. Što i ne čudi.
Citiraj:
У пољској хералдици, најзаступљенија је црвена боја на штиту. У 16. веку, скоро половина грбова пољског племства је имало црвену боју штита са један или више сребрних мотива.
Tako da bi me, htjela ne htjela, ovo zaista i asociralo na Poljsku.
Ipak, heraldički sam naučila čitati ime svog grada, a grb me podsjeća i na neku vitešku stvar.
Kako dalje idem sa ovom pričom o grbu i lišću, sve mi se čini da je stvar ukusa, a ne heraldike...
Srednji grb opštine Ugljevik ima izuzetno realistično predstavljenu granu šljive, i granu hrasta (inače sam primijetila da je česta ova grana hrasta sa zelenim (ne zlatnim

) listom i plodom žira na mnogim grbovima):

... i trebao bi da mi se svidi, je l da? Ali, ni malo mi se ne đasvi.
Ne bi vjerovali ko im je radio grb....
Elem,
Citiraj:
Грб је дизајнирало „Српско хералдичко друштво“ и у потпуности садржи све елементе савремене европске хералдике.
WikipediaAko mi kažete, da, ali, u odnosu na odabir boja kojim smo se Srđan i ja vodili....
Ja bih vam rekla da sličan raspored boja ima ovaj grb, čak su i čuvari grba predstavljeni srebrnom, kao naši bikovi, a na samom štitu dominiraju crvena i zlatna:

Moj zaključak je da je to bilo izvedivo i na prvom i na drugom prijedlogu vaših grbova, i da se heraldika ne bi bunila, ali da vam se više na ta dva grba sviđa zlatna boja lišća. Kao što se meni više sviđa zelena i u okuugodnom, i simboličkom smislu kojeg sam nastojala objasniti.
Hvala vam na iscrpnom objašnjenju za prvi grb, naučili smo i kako bi se Banja Luka heraldički čitala. I mislim da ću to zapamtiti dok sam živa. U obilju znanja koje vaša nauka nudi, zagrebali smo barem malo i nešto i naučili.
A ukoliko drugi prijedlog grba bude usvojen, ja ću moći pričati unucima kako sam na jednom forumu polemisala o njemu sa jednim od autora.

Generalno sam u svemu ovome postala radoznalija i otvorenija za amatersko proučavanje heraldike, zaista je zanimljiva, iako često neuhvatljiva i obimna nauka. Nadam se da ću nekad u životu naći vremena za to.
Čisto da mi bude lakše sa ovom zelenom stvari i realnim predstavljanjem, olakšaću si grbom Iriga. Grb Iriga na kome je prikazana roda i gnijezdo u kojem hrani male rode, predstavlja rodu i gnijezdo u kojem hrani male rode.