banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 04:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Philby je napisao:
Naravno da je trebalo i nju ostaviti, hiljade srpskih ratnika su poginuli sa tom oznakom na uniformi braneći narod od ustaša. Ako su Rusi mogli da pomire carskog orla i petokraku, zašto ni moramo da pljujemo po našoj istorij (kakva god ona bila, naša je).

A što se tiče poruka koje vas trojica pišete prethodnih dana pokušao sam ih čitati.
Nije da nisam, ali bole me oči kad vidim da mi neko nepismen, ko ne poštuje osnove pravopisa pokušava odrediti način na koji treba da mislim.

Gdje si ti vidio petokraku na grbu Rusije???
misli ti kako god hoćeš na to imaš pravo...ali s obzirom da o heraldici ne znaš nista, onda čitaj sta se piše i pitaj ljude koji o tome znaju nesto, pa onda iznesi neki argument, mišljenje, prijedlog. ovako ti je očigledno cilj da pokrenes neku svađaju nepotrebnu.

sto se tiče pravopisa...izvini za greske, sve se piše brzo sa zeljom da se pojasni ljudima koji to toliko neće da shvate.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
kosicagf je napisao:
decenijama smo koristili petokraku koja nema veze sa ovim narodom...znaci trebali smo je ostaviti po tvom mišljenju? vidiš da se promjene dešavaju...pogledaj grbove gradova regiona (po najprije Srbije) pa ćeš vidjeti čega tu sve ima...mnogi su novijeg datuma i niko po njima ne pljuje.

И није ти неки аргумент. :lol:

Slika

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
800 je napisao:
Mislim da bih mogla sada da objasnim nekome ko prvi put vidi ovaj prijedlog grba, sva njegova šira i uža značenja i rastumačim apstrakciju. Ukratko, ali da bude shvaćeno. Mogu da zamislim i tetovažu. :)
To ipak ne znači da mi se grb sviđa. Sve bih ga kao uljepšala, dodala nešto, a sve da ga ne unakazim, pa tako gledam i posmatram, pa promišljam...
Pa tako dođoh do zelene boje, koju bih ja ubacila u grb, i to bi njome obojila lišće kestena (to vam je možda i odgovor zašto se nekim ljudima čini "prazan" - sa zelenom se taj osjećaj praznine gubi ili umanjuje). Svih sedam, koji bi u osamstotkinoj izmišljenoj maštoheraldici, značilo sedam djevojaka (mladih, zelenih, jedrih) na onog jednog sa šlicem gore, što je nekada bio omjer ž i m u gradu.

Ali, ni to tumačenje ne bum bilo primarno, nego sekundarno, a primarno bi moglo predstavljati: Kastel, Trapiste, Šehitluke, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadiju, Katoličku katedralu i Banski dvor. Zašto? Zato što ja tako kažem. Tako sam odredila da tih sedam listova predstavljaju. Broj sedam inače znači i oplodnju, sreću, obnovu i savršenstvo, Živorada, Život! :lol:

Šalu na stranu, zar nije zera pitomiji i oku ugodniji sa zelenim lišćem?
Zorane Prezime, šta kaže heraldika?
Slika

кад смо Срђан и ја размишљали о тинктурама (бојама) будућег градског знамења водили смо рачуна прије свега о хералдичком насљеђу (средњовјековни грбови које сам помињао у ранијим постовима), а онда и о симболици боја и визуелном складу грбовне цјелине. шарени, накићени и расцвјетани грбови можда су пријатни оку, јер дјелују весело и лепршаво. међутим нису сасвим примјерени грбу једног главног града, који мора бити озбиљан и свечан; и како је то лијепо запазио наш млади саговорник Урош БЛ - мора бити елегантан. елеганција увијек подразумијева сведеност и једноставност. зато је вечерња одјећа монолитна и у форми и у бојама - црни смокинг, бијела кошуља и црна лептир машна. а не постоји ништа свечаније од тога. значи, то је логика коју треба слиједити и у осмишљавању службених знамења. зато се упошљавају двије, евентуално три тинктуре. (изузетак су композитни грбови, који представљају спој неколико различитих грбова у једну цјелину кроз подјелу штита (маршаловање), па то онда није могуће постићи). ми смо сматрали да црвена, сребрна и златна имају утемељење и у хералидчком насљеђу, и у етнографским мотивима, и у самој симболици тих боја. а оне су сасвим довољне да се преко њих изрази основни садржај грба.

други разлог зашто кестен није зелен, је то што је у грбу дата грана у роду (са плодовима). зелено лишће подразумијева грану у цвату. ипак, ''Крајишка љепотица'' није тинејџерка већ једна озбиљна дама, стара 6 вијекова. зато је и окићена плодовима. а и симболика злата не указује само на зрелост (старост града), већ и на богатство насљеђа које се акумулирало кроз све те вијекове.

Citiraj:
Uuu, pa kako da se ne javim, to je moja građanska dužnost, moj osjećaj, moj odnos prema gradu koji imam. Neko ko je u ovom gradu rođen jednog datumski značajnog aprila za Grad, i dupli bik u horoskopu, pa svi drugi mogu da se ne jave, samo ne ja. :D

дупли бик, каква коинциденција! што рече неко- свака случајност је намјерна :D

Poslednji put menjao Зоран Николић dana 19 Apr 2015, 10:06, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
Philby je napisao:
ali bole me oči kad vidim da mi neko nepismen, ko ne poštuje osnove pravopisa pokušava odrediti način na koji treba da mislim.

još su stari latini smisli izreku "lapsus calami", dakle lapsus u pisanju, da ne kazem u "kucanju" - primjenjeno na savremene tehnologije. svi mi brzo kucamo, bar se nadam da je tako.

ipak, ako ti smeta koja slovna greska pokazujes da ti je vaznija formalnost (na internetu!?!?) nego sustina i smisao.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Poenta je bila da se promjene desavaju...i to vrlo cesto. Ako je argumentovano, onda ne vidim zasto pljuvati po necemu samo zato sto je novo i sto su ljudi navikli na nesto staro, jos pogresno.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Поента моје реплике је да промјене не морају обавезно да буду корјените.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:

Ne moraju, ali sad je vrlo opravdano sto jeste ;)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:

aj menam inšat rpovit okrjetine rpomejne :D :D :D ( oce li me sad Philby spaliti na lomači? :o )

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

"Оправданост" је јако субјективна категорија.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
@kosicagf
Pogledaj oznake na bilo kojem ruskom avionu, samo će ti se reći gdje sam vidio petokraku.

@uros_bl
Kad neko ispiše desetine poruka kao niz nabacanih riječi gdje se ne znaju početak ni kraj to nije slučajna greška.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
"Оправданост" је јако субјективна категорија.

Subjektivna??? Hahah! Pa ljudi ovde 20 stranica vec argumantovano i detaljno objasnjavaju
sa strane struke zasto je dobro da se grb mijenja iz korjena. Sa strane tebe kao "posmatraca" moze da bude subjektivna kategorija sve do onog trenutka dok neko na pojasni argumentovano, sto je vec uradjeno. Tada ti mozes dalje samo da se subjektivno odnosis prema temi sa strane "ukusa". Dakle, ako je ovde sve pojasnjeno zasto je nesto radjeno, onda tu vise nema govora o nekoj subjektivnosti.

To je isto kao kad bi rekao da bend koji svira neku pjesmu nema pojma o muzici samo zato sto svira pjesmu koja se tebi ne svidja.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А чуј, Балашевић је одличан текстописац и пјевач али је и даље говно од човјека. :) А кад сам рекао да је категорија "субјективна" мислио сам генерално на то кад се каже да је нешто "оправдано". Оправдано у односу на кога или шта? Ето ЕУ каже да није оправдано имати смртну казну јер то ето као угрожава људска права и није хумано. А ја кажем "ајде"?

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
@kosicagf
Pogledaj oznake na bilo kojem ruskom avionu, samo će ti se reći gdje sam vidio petokraku.

Ено окачио сам му слику горе. :)
Како рекох раније, оно што ми Срби знамо веома добро да радимо је да се*емо. Нажалост. Све остало је јако дискутабилно.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
@kosicagf

@uros_bl
Kad neko ispiše desetine poruka kao niz nabacanih riječi gdje se ne znaju početak ni kraj to nije slučajna greška.

pa ti ne znas osnovnu simboliku avijacija. petokraka na avinoima nema veze sa socijalizmom i komunizmom. e ko je nasao da nam soli pamet. haos.

ps.

sve moje poruke su veoma smislene. niko se jos nije bunio na shvatanje sadrzaja ;). nije tebi lako vidim ja, pun si gnijeva, samo ga kanališi tamo gdje treba, ako uopšte treba, a ne na plamenite ljude koji žele pomoći. :)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
drug je napisao:
Meni je ovo i dalje najbolje rješenje.

Slika

I naravno - i dalje ne razumijem "ljude" kojima baš ovakav grb i zastava smetaju. 8)

а гдје је Врбас на овом амблему? постоји само једна златна пруга у стопи штита која указује на отворену књигу и асоцира на значај града као универзитетског и културног средишта. нема заталасане зелене ријеке. неко вам је рекао да је ово Врбас и ви сте то прихватили. а да ли то личи на Врбас? не личи уопште, ни по боји ни по облику. ипак, за велики број саговорника овај амблем (и овакав приказ ријеке) је добар, а оно што смо ми понудили не ваља, јер нигде не могу да препознају Врбас на први поглед. иако ни на овом амблему ништа, ама баш ништа није ''на први поглед''.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
@kosicagf

@uros_bl

Kao sto ne znas, petokraka na avionima nema veze sa drzavnim simbolom. Na svim nasim avionima imas oznaku YU !!!

Pazi, ovako. Hajde kazi nam slobodno sve sto mislis o ovom grbu grada, mi cemo objasniti po stoti put, nije problem.
Mnogi forumasi su poprilicno korektno rekli: "ok, grb je uredan ali mi se ne dopada licno." Cak su i predlozili neke prijedloge!To i jeste poenta ove diskusije. Dakle svi imamo razlicita misljenja, to se ne dovodi u pitanje. Ali poceti vulgarno psovati, pljuvati po necemu o cemu ne znas nista i jos navoditi primejre kojima diskreditujues samog sebe...potpuno je besmisleno slozices se. Hajde iznesi fino, normalno kao i svi misljenje, argumente zasto nesto ne valja, objasnice ti se. Uradi neki prijedlog, objavi, predlozi...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:
Philby je napisao:
@kosicagf

@uros_bl

Kao sto ne znas, petokraka na avionima nema veze sa drzavnim simbolom. Na svim nasim avionima imas oznaku YU !!!

Ма не, нема уопште, нарочито у руском случају. А онда је мрмот замотао чоколаду у фолију...

А што се тиче ознаке "YU", немој да се качиш тема о којима појма немаш. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Зоран Николић je napisao:
drug je napisao:
Meni je ovo i dalje najbolje rješenje.

Slika

I naravno - i dalje ne razumijem "ljude" kojima baš ovakav grb i zastava smetaju. 8)

а гдје је Врбас на овом амблему? постоји само једна златна пруга у стопи штита која указује на отворену књигу и асоцира на значај града као универзитетског и културног средишта. нема заталасане зелене ријеке. неко вам је рекао да је ово Врбас и ви сте то прихватили. а да ли то личи на Врбас? не личи уопште, ни по боји ни по облику. ипак, за велики број саговорника овај амблем (и овакав приказ ријеке) је добар, а оно што смо ми понудили не ваља, јер нигде не могу да препознају Врбас на први поглед. иако ни на овом амблему ништа, ама баш ништа није ''на први поглед''.

Upravo tako Zorane...Ljudi su navikli na ovaj amlem i brane ga bez ikakave arumentacije.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

uros_bl je napisao:
Philby je napisao:
@kosicagf

@uros_bl

pa ti ne znas osnovnu simboliku avijacija. petokraka na avinoima nema veze sa socijalizmom i komunizmom. e ko je nasao da nam soli pamet. haos.

Да се поновим:

Ма не, нема уопште, нарочито у руском случају. А онда је мрмот замотао чоколаду у фолију... :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 10:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
kosicagf je napisao:
Philby je napisao:
@kosicagf

@uros_bl

Ма не, нема уопште, нарочито у руском случају. А онда је мрмот замотао чоколаду у фолију...

А што се тиче ознаке "YU", немој да се качиш тема о којима појма немаш. :)

hahah, pa eto vidis kakav nadmen i pogresan stav imas...sta ce ti to ??
De, ajde pucaj, pricaj, daj argument?? Sta nije jasno za oznakama YU? To se kao ne moze uporediti sa petokrakom u Rusiji? Nisam vidio jos ni jedan tvoj prijedlog za grb grada? Naravno da nisam, necu ga ni vidjeti...
AKo imas sta za dodati, dodaj argumentovano i jasno da mozemo polemisati.
Ako neces, ok, ali to je onda poprilicno ne zrelo pristupanje nekoj diskusiji i nepostovanje prije svega autora grba koji se ovde javio pod svojim imenom i prezimenom da pojasni sve nedoumice.

I nemoj sam da se kacis teme o kojoj nista ne znas! prvi si počeo sa pljuvanjem a pojma nemaš o heraldici.

Poslednji put menjao kosicagf dana 19 Apr 2015, 10:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]