800 je napisao:
Mislim da bih mogla sada da objasnim nekome ko prvi put vidi ovaj prijedlog grba, sva njegova šira i uža značenja i rastumačim apstrakciju. Ukratko, ali da bude shvaćeno. Mogu da zamislim i tetovažu.
To ipak ne znači da mi se grb sviđa. Sve bih ga kao uljepšala, dodala nešto, a sve da ga ne unakazim, pa tako gledam i posmatram, pa promišljam...
Pa tako dođoh do zelene boje, koju bih ja ubacila u grb, i to bi njome obojila lišće kestena (to vam je možda i odgovor zašto se nekim ljudima čini "prazan" - sa zelenom se taj osjećaj praznine gubi ili umanjuje). Svih sedam, koji bi u osamstotkinoj izmišljenoj maštoheraldici, značilo sedam djevojaka (mladih, zelenih, jedrih) na onog jednog sa šlicem gore, što je nekada bio omjer ž i m u gradu.
Ali, ni to tumačenje ne bum bilo primarno, nego sekundarno, a primarno bi moglo predstavljati: Kastel, Trapiste, Šehitluke, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadiju, Katoličku katedralu i Banski dvor. Zašto? Zato što ja tako kažem. Tako sam odredila da tih sedam listova predstavljaju. Broj sedam inače znači i oplodnju, sreću, obnovu i savršenstvo, Živorada, Život!
Šalu na stranu, zar nije zera pitomiji i oku ugodniji sa zelenim lišćem?
Zorane Prezime, šta kaže heraldika?

кад смо Срђан и ја размишљали о тинктурама (бојама) будућег градског знамења водили смо рачуна прије свега о хералдичком насљеђу (средњовјековни грбови које сам помињао у ранијим постовима), а онда и о симболици боја и визуелном складу грбовне цјелине. шарени, накићени и расцвјетани грбови можда су пријатни оку, јер дјелују весело и лепршаво. међутим нису сасвим примјерени грбу једног главног града, који мора бити озбиљан и свечан; и како је то лијепо запазио наш млади саговорник Урош БЛ - мора бити елегантан. елеганција увијек подразумијева сведеност и једноставност. зато је вечерња одјећа монолитна и у форми и у бојама - црни смокинг, бијела кошуља и црна лептир машна. а не постоји ништа свечаније од тога. значи, то је логика коју треба слиједити и у осмишљавању службених знамења. зато се упошљавају двије, евентуално три тинктуре. (изузетак су композитни грбови, који представљају спој неколико различитих грбова у једну цјелину кроз подјелу штита (маршаловање), па то онда није могуће постићи). ми смо сматрали да црвена, сребрна и златна имају утемељење и у хералидчком насљеђу, и у етнографским мотивима, и у самој симболици тих боја. а оне су сасвим довољне да се преко њих изрази основни садржај грба.
други разлог зашто кестен није зелен, је то што је у грбу дата грана у роду (са плодовима). зелено лишће подразумијева грану у цвату. ипак, ''Крајишка љепотица'' није тинејџерка већ једна озбиљна дама, стара 6 вијекова. зато је и окићена плодовима. а и симболика злата не указује само на зрелост (старост града), већ и на богатство насљеђа које се акумулирало кроз све те вијекове.
Citiraj:
Uuu, pa kako da se ne javim, to je moja građanska dužnost, moj osjećaj, moj odnos prema gradu koji imam. Neko ko je u ovom gradu rođen jednog datumski značajnog aprila za Grad, i
dupli bik u horoskopu, pa svi drugi mogu da se ne jave, samo ne ja.

дупли бик, каква коинциденција! што рече неко- свака случајност је намјерна