banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 09:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Apr 2015, 22:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
uros_bl je napisao:
sinip je napisao:
Није (још) прошао. За остало прочитај задњих 10-15 или више страна. :)

ja bih zelio da prodje jer je ovo sedmomiljski napredak u odnosu na sve, a mogao bi postaviti i nove standarde u okruzenju. zamislite cijelu RS ovako lijepo sredjenu (simbolima, grbovima), kao svajcarska, norveska, svedska, a federacija osta ubogaljena svojim nejasnim konceptom kojim sami sebe pokusavaju da obmanu :D hehe.

Дај да ми средимо државу и направимо напредак у односу на све, и поставимо по том питању стандарде у окружењу, да се има посла, пара, да је здравство и школство макар на нивоу ко за вријеме Тилета, па онда можемо да узмемо за заставу и грб шта год хоћеш, може и од Западне Самое...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 22:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Mijesate potpuno teme...ovdje se vodi polemika o grbu Banjaluke! ekonomija, napredak i standardi nemaju nikakve veze sa postojanjem grbova.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Нисмо ми први почели. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
uros_bl je napisao:
draga moja 800 :) !!! dok cekam vrijeme rucku da napišem jos koju. mene zanima da li ste pročitali ovih nekoliko postova koje sam danas okacio? postovi na stranici jednoj unazad (london, amsterdam, rim, svajcarska). toplo vam savjetujem da ih lagano procitate. oni ce usmejriti i razmisljanja i razumjevanja. procitatje i post o pokrajini ticino u svajcarskoj gdje je data slika grada.

znam ja samo jedno, a to je ovo: da ste se rodili sa ovim grbom kao zvanicnim i vi i ti kojima smeta, voljeli bi ga i bio bi vam drag. vi bi tacno bi znali sta sta znaci, zapravo ne bi se ni pitali sta on znaci jer bi on za vas bezrezervno znacio banjaluku, bas kao sto krst i cetiri s nedvosmisleno vezu za srpstvo (ako ste srpkinja) :)

meni samo smeta ta "uskoca" uma kod ljudi da ne shvate da je to sve proces i da traje. kao sto sam rekao, navika je cudo, pogubna ali nekad i blagotovorna :)

(rucak!!! :D rigng, ringggg)))

Nisam pročitala, dijete mi ima upalu pluća, sve sam brzinski što sam mogla, preletjela i iščitala, što je ostalo u glavi - ostalo. Nemam vremena da se bavim detaljnije svim ovim, mada bih voljela, znatiželja je pokrenuta, a nešto sam i ovako na blic naučila.

Mogu da shvatim procese koji traju, mogu da shvatim i razumijem što mi se pojasni, generalno mi je pojam krutosti i jednoumlja neblizak.

Mislim da bih mogla sada da objasnim nekome ko prvi put vidi ovaj prijedlog grba, sva njegova šira i uža značenja i rastumačim apstrakciju. Ukratko, ali da bude shvaćeno. Mogu da zamislim i tetovažu. :)
To ipak ne znači da mi se grb sviđa. Sve bih ga kao uljepšala, dodala nešto, a sve da ga ne unakazim, pa tako gledam i posmatram, pa promišljam...
Pa tako dođoh do zelene boje, koju bih ja ubacila u grb, i to bi njome obojila lišće kestena (to vam je možda i odgovor zašto se nekim ljudima čini "prazan" - sa zelenom se taj osjećaj praznine gubi ili umanjuje). Svih sedam, koji bi u osamstotkinoj izmišljenoj maštoheraldici, značilo sedam djevojaka (mladih, zelenih, jedrih) na onog jednog sa šlicem gore, što je nekada bio omjer ž i m u gradu.

Ali, ni to tumačenje ne bum bilo primarno, nego sekundarno, a primarno bi moglo predstavljati: Kastel, Trapiste, Šehitluke, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadiju, Katoličku katedralu i Banski dvor. Zašto? Zato što ja tako kažem. Tako sam odredila da tih sedam listova predstavljaju. Broj sedam inače znači i oplodnju, sreću, obnovu i savršenstvo, Živorada, Život! :lol:

Šalu na stranu, zar nije zera pitomiji i oku ugodniji sa zelenim lišćem?
Zorane Prezime, šta kaže heraldika?
Slika

Зоран Николић je napisao:
нема на чему. хвала теби на интересовању које си показала за ову тему :wink:

Uuu, pa kako da se ne javim, to je moja građanska dužnost, moj osjećaj, moj odnos prema gradu koji imam. Neko ko je u ovom gradu rođen jednog datumski značajnog aprila za Grad, i dupli bik u horoskopu, pa svi drugi mogu da se ne jave, samo ne ja. :D

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 06:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
De oboji jos bikove, u zlatno ili neku drugu boju.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 06:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
od zlata jabuka

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 07:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
800 je napisao:
uros_bl je napisao:
draga moja 800 :) !!! dok cekam vrijeme rucku da napišem jos koju. mene zanima da li ste pročitali ovih nekoliko postova koje sam danas okacio? postovi na stranici jednoj unazad (london, amsterdam, rim, svajcarska). toplo vam savjetujem da ih lagano procitate. oni ce usmejriti i razmisljanja i razumjevanja. procitatje i post o pokrajini ticino u svajcarskoj gdje je data slika grada.

znam ja samo jedno, a to je ovo: da ste se rodili sa ovim grbom kao zvanicnim i vi i ti kojima smeta, voljeli bi ga i bio bi vam drag. vi bi tacno bi znali sta sta znaci, zapravo ne bi se ni pitali sta on znaci jer bi on za vas bezrezervno znacio banjaluku, bas kao sto krst i cetiri s nedvosmisleno vezu za srpstvo (ako ste srpkinja) :)

meni samo smeta ta "uskoca" uma kod ljudi da ne shvate da je to sve proces i da traje. kao sto sam rekao, navika je cudo, pogubna ali nekad i blagotovorna :)

(rucak!!! :D rigng, ringggg)))

Nisam pročitala, dijete mi ima upalu pluća, sve sam brzinski što sam mogla, preletjela i iščitala, što je ostalo u glavi - ostalo. Nemam vremena da se bavim detaljnije svim ovim, mada bih voljela, znatiželja je pokrenuta, a nešto sam i ovako na blic naučila.

Mogu da shvatim procese koji traju, mogu da shvatim i razumijem što mi se pojasni, generalno mi je pojam krutosti i jednoumlja neblizak.

Mislim da bih mogla sada da objasnim nekome ko prvi put vidi ovaj prijedlog grba, sva njegova šira i uža značenja i rastumačim apstrakciju. Ukratko, ali da bude shvaćeno. Mogu da zamislim i tetovažu. :)
To ipak ne znači da mi se grb sviđa. Sve bih ga kao uljepšala, dodala nešto, a sve da ga ne unakazim, pa tako gledam i posmatram, pa promišljam...
Pa tako dođoh do zelene boje, koju bih ja ubacila u grb, i to bi njome obojila lišće kestena (to vam je možda i odgovor zašto se nekim ljudima čini "prazan" - sa zelenom se taj osjećaj praznine gubi ili umanjuje). Svih sedam, koji bi u osamstotkinoj izmišljenoj maštoheraldici, značilo sedam djevojaka (mladih, zelenih, jedrih) na onog jednog sa šlicem gore, što je nekada bio omjer ž i m u gradu.

Ali, ni to tumačenje ne bum bilo primarno, nego sekundarno, a primarno bi moglo predstavljati: Kastel, Trapiste, Šehitluke, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadiju, Katoličku katedralu i Banski dvor. Zašto? Zato što ja tako kažem. Tako sam odredila da tih sedam listova predstavljaju. Broj sedam inače znači i oplodnju, sreću, obnovu i savršenstvo, Živorada, Život! :lol:

Šalu na stranu, zar nije zera pitomiji i oku ugodniji sa zelenim lišćem?
Zorane Prezime, šta kaže heraldika?
Slika

Зоран Николић je napisao:
нема на чему. хвала теби на интересовању које си показала за ову тему :wink:

Uuu, pa kako da se ne javim, to je moja građanska dužnost, moj osjećaj, moj odnos prema gradu koji imam. Neko ko je u ovom gradu rođen jednog datumski značajnog aprila za Grad, i dupli bik u horoskopu, pa svi drugi mogu da se ne jave, samo ne ja. :D

draga moja i nadasve simpaticna 800 :P , zašto si mi simpatična i draga pojma nemam, pretpostavka je da je to zbog tog simpatičnog nick-a koji se sastoji od dva mala spojena kružica koja prata dva veca :D, ali moguće je i zbog tog smirenog i tolerantnog tona kao i činjenice da kao i ja pišes rječite i obimnije postove :D :D :D

elem, dobro jutro, sa željom da tvoje junior pilence što prije ozdravi!!! :)

volio bih da pročitaš one postove, tu su, samo stranicu unazad, a šarenilom i količinom teksta privlače pažnju :)! sad sma im sam pročitao ponovo i otišlo mi je na to ukupno 7 minuta :) to nije puno, a znači dosta, naročito jer dotiče neke teme oko kojih si se interesovala :) ! 7 minuta je ništa, taman toliko treba da se sa uživanjem pojede 100gr crne čokolade "najljepše želje", mada k vragu sad je spala na cijelih 75 grama, tako da to skrati vrijeme čitanja!!! :confused4: :roll:

dopada mi se ideja o davanju značenja broju 7 koliko ima listova kestena. ne bih to kategorisaokao šalu već kao dobru sugestiju, to je odlično za javnu raspravu i to su pravi konstruktivni prijedlozi kakvi se očekuju a ne neka ničim izazvana šlajmara (ispljivak) za koji se ne zna čemu služi ni koja mu je misaona podloga :D

vidiš, kad dodaš zelenu boju na listove kestena, jedna cijela tačnije dvije komponente u objašnjenju grba se gube.

1. ovodi se još jedan dominantni kolorit čime grb postaje šaren i gubi estetski sklad koji izvorno ima. postaje mi težak za gledanje (naporan). crvena i zelena kao boje na suprotnoj strani spektra stvaraju vizuelni konflikt. to je bar sto se mene tiče. nekako mi je grb izgubio tu monolitnost i jednostavnost koja ga je bar po mom skromnom mišljenju činila svečanim, odvažnim i elegantnim.

2. ako se kesten da u zelenoh boji, on postaje puka realistična predstava kestena, bez poruke o tome šta on znači u kontekstu grada. jedina poruka je "ja sam kesten, tu sam". kad je zlatan, pored smirenijeg izraza cjeline velikog grba, on govori o tome da predstavlja prirodnu strukturu koja se nadovezuje i srasta sa stvorenog strukturom - gradom. zlatni merloni lijevo i desno od srebrnog vrbasa - gradska struktura koja kao da "curi" i stapa se sa kestenjem, ili pak vizuelno izrasta iz kestenova i uzdiže se do zlatne krune. ta cjelina gruna-grad-kesten mi je jako dobra i zatvara mi vertikalno vizuelnu cjelinu. takođe, zlatna boja govori o vrijednosti koju on predstavlja za gradjane. kad jekesten zelen nekako mi pažnja više nije na "krecavom" sadržaju na štitu već mi pogled luta svuda, nedostaje mi onda fokus :(.

3. moja duša je minimalistička i uvijek sam za redukciju svega, a kad se sve redukuje zapitam se može li još :D, nije da kažem da sma u pravu oko ovog tumačenja ali ja ga tako vidim, ali takođe razumijem i ljude koji vole šarenilo ;)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Boje na suprotnim stranama spektra ne stvaraju vizuelni konflikt već harmoniju, zato se i zovu komplementarne boje, a grb (osim štita) je sve samo ne minimalistički, tako da ne znam o kakvom minimalizmu i redukciji svega mogućeg ti pričaš :)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 08:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Meni je ovo i dalje najbolje rješenje.

Slika

I naravno - i dalje ne razumijem "ljude" kojima baš ovakav grb i zastava smetaju. 8)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 08:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Boje na suprotnim stranama spektra ne stvaraju vizuelni konflikt već harmoniju, zato se i zovu komplementarne boje, a grb (osim štita) je sve samo ne minimalistički, tako da ne znam o kakvom minimalizmu i redukciji svega mogućeg ti pričaš :)

Očigledno nisi shvatio sta je Uros gore napisao...prikazivanjem kestena u prirodnoj boji gubi se njegovo heraldicko i simbolicko značenje u odnosu na zlatnu.dakle on samo predstavlja kesten kao takav ali zlatnom bojom dobija ja težini. kombinovati crvenu i zelenu je OK za likovnu umjetnost. U heraldici je to porpilicno rijetko i koristi se samo i isključivo kad je neophodno tj. kad te sve boje imaju konkretno značenje za neki grad. u ovom primjeru to i nije slučaj.

Poslednji put menjao kosicagf dana 19 Apr 2015, 09:07, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

drug je napisao:

Slika

I naravno - i dalje ne razumijem "ljude" kojima baš ovakav grb i zastava smetaju. 8)

Pa, ocigledno da nisi razdvoijo estetiku i lično mišljenje od pravila :) Svi smo mi vezani za taj znak/amblem.ali to nije grb po definiciji jer nije ispravan heraldički. ako ga je ustavni sud RS ponistio onda treba njih pitati zašto im smeta. Struka je uradila novi prijedlog ispravan heraldički i time pomogla gradu da po prvi put dobije ispravan grb :)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

drug je napisao:

Slika

ja ovdje osim krsta sa 4 S pojma nemam u šta gledam :) šta je to?

a gdje je ovdje vrbas?

a gdje je kastel?

ti si samo "emotivno vezan" i "naviknut", a o tim neobjektivnim relacijama smo vec pricali.

bilo bi fino kad bi ljudi citali ove postove jer su bar sa moje strane usmjereni tako da velicaju objektivnost, stucnost i znanje (posto sma pedagog osjecam se odgovornim za to) napram subjektivnosti i ksenofobije, tako omiljene kod našeg naroda ;)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Koga boli kurac za definiciju, šta je ispravno, a šta ne. Ako decenijama imamo takve oznake, uglavnom takvog oblika zbog čega moramo da se utapamo u oznake koje nemaju veze sa narodom koji tu živi?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
Koga boli kurac za definiciju, šta je ispravno, a šta ne. Ako decenijama imamo takve oznake, uglavnom takvog oblika zbog čega moramo da se utapamo u oznake koje nemaju veze sa narodom koji tu živi?

nema potrebe za vulgarnoacu...ovdje se vodi normalna polemika i diskusija i daju prijedlozi/ argumenti. ako si pročitao prethodnih 15 strana, onda nemam pojma o čemu sad govoriš. ako nisi, pročitaj...itekako ima veze sa narodom koji ovdje živi.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

decenijama smo koristili petokraku koja nema veze sa ovim narodom...znaci trebali smo je ostaviti po tvom mišljenju? vidiš da se promjene dešavaju...pogledaj grbove gradova regiona (po najprije Srbije) pa ćeš vidjeti čega tu sve ima...mnogi su novijeg datuma i niko po njima ne pljuje.

Poslednji put menjao kosicagf dana 19 Apr 2015, 09:38, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:

ne znam sta da ti kazem.

1. da si se rodio sa ovim oznakama koje se predlazu isto bi se ovako bunio da neko želi da ti ih promjeni.
2. da si se rodio pak sa nekim četvrtim oznakama ni ovim novim ni onim starim opet bi se podjednako bunio ako neko hoće da ih promjeni. 3. time si pokazao da nemaš ništa od objektivno-kritičkog u sebi, a ako nemaš bolje da ćutiš jer se sa takvim stavom samo nazaduje, navika je pogubna stvar!

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:
Philby je napisao:

nema potrebe za vulgarnoacu...ovdje se vodi normalna polemika i diskusija i daju prijedlozi/ argumenti. ako si pročitao prethodnih 15 strana, onda nemam pojma o čemu sad govoriš. ako nisi, pročitaj...itekako ima veze sa narodom koji ovdje živi.

hvala :) čini mi se da ti i ja i još par ljudi kapira koliko je prijedlog kvalitetan. ako neko ne želi da ispravna informacija dopre do njegove usijane glave, onda tu nema pomoći. (iako bi njihova djeca sutra bili vjerni nosioci ovog novog grba, niti bi mu šta zamjerili, nezamjeranje na grb sa kojim su se rodili je karakteristika koju bi naslijedili odroditelja, nadam se :D ).

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Naravno da je trebalo i nju ostaviti, hiljade srpskih ratnika su poginuli sa tom oznakom na uniformi braneći narod od ustaša. Ako su Rusi mogli da pomire carskog orla i petokraku, zašto ni moramo da pljujemo po našoj istorij (kakva god ona bila, naša je).

A što se tiče poruka koje vas trojica pišete prethodnih dana pokušao sam ih čitati.
Nije da nisam, ali bole me oči kad vidim da mi neko nepismen, ko ne poštuje osnove pravopisa pokušava odrediti način na koji treba da mislim.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2015, 09:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa potrebno je samo stati na loptu....ja sam prvi bio skeptičan iako se pomalo bavim heraldikom ali autori su objasnili na javnoj prezentaciji. Pročitao sam opis, sve OK, korektno vrlo. Ovde pratim raspravu, opet autor fino i argumentovano objašnjava. Stvar je jasna ko dan...samo treba objektivno pristupiti ovome. u pravu si kad kažeš da su ljudi navikli pa sad neće da shvate da to nije bilo dobro.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]