800 je napisao:
uros_bl je napisao:
draga moja 800

!!! dok cekam vrijeme rucku da napišem jos koju. mene zanima da li ste pročitali ovih nekoliko postova koje sam danas okacio? postovi na stranici jednoj unazad (london, amsterdam, rim, svajcarska). toplo vam savjetujem da ih lagano procitate. oni ce usmejriti i razmisljanja i razumjevanja. procitatje i post o pokrajini ticino u svajcarskoj gdje je data slika grada.
znam ja samo jedno, a to je ovo: da ste se rodili sa ovim grbom kao zvanicnim i vi i ti kojima smeta, voljeli bi ga i bio bi vam drag. vi bi tacno bi znali sta sta znaci, zapravo ne bi se ni pitali sta on znaci jer bi on za vas bezrezervno znacio banjaluku, bas kao sto krst i cetiri s nedvosmisleno vezu za srpstvo (ako ste srpkinja)

meni samo smeta ta "uskoca" uma kod ljudi da ne shvate da je to sve proces i da traje. kao sto sam rekao, navika je cudo, pogubna ali nekad i blagotovorna

(rucak!!!

rigng, ringggg)))
Nisam pročitala, dijete mi ima upalu pluća, sve sam brzinski što sam mogla, preletjela i iščitala, što je ostalo u glavi - ostalo. Nemam vremena da se bavim detaljnije svim ovim, mada bih voljela, znatiželja je pokrenuta, a nešto sam i ovako na blic naučila.
Mogu da shvatim procese koji traju, mogu da shvatim i razumijem što mi se pojasni, generalno mi je pojam krutosti i jednoumlja neblizak.
Mislim da bih mogla sada da objasnim nekome ko prvi put vidi ovaj prijedlog grba, sva njegova šira i uža značenja i rastumačim apstrakciju. Ukratko, ali da bude shvaćeno. Mogu da zamislim i tetovažu.
To ipak ne znači da mi se grb sviđa. Sve bih ga kao uljepšala, dodala nešto, a sve da ga ne unakazim, pa tako gledam i posmatram, pa promišljam...
Pa tako dođoh do zelene boje, koju bih ja ubacila u grb, i to bi njome obojila lišće kestena (to vam je možda i odgovor zašto se nekim ljudima čini "prazan" - sa zelenom se taj osjećaj praznine gubi ili umanjuje). Svih sedam, koji bi u osamstotkinoj izmišljenoj maštoheraldici, značilo sedam djevojaka (mladih, zelenih, jedrih) na onog jednog sa šlicem gore, što je nekada bio omjer ž i m u gradu.
Ali, ni to tumačenje ne bum bilo primarno, nego sekundarno, a primarno bi moglo predstavljati: Kastel, Trapiste, Šehitluke, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadiju, Katoličku katedralu i Banski dvor. Zašto? Zato što ja tako kažem. Tako sam odredila da tih sedam listova predstavljaju. Broj sedam inače znači i oplodnju, sreću, obnovu i savršenstvo, Živorada, Život!
Šalu na stranu, zar nije zera pitomiji i oku ugodniji sa zelenim lišćem?
Zorane Prezime, šta kaže heraldika?

Зоран Николић je napisao:
нема на чему. хвала теби на интересовању које си показала за ову тему
Uuu, pa kako da se ne javim, to je moja građanska dužnost, moj osjećaj, moj odnos prema gradu koji imam. Neko ko je u ovom gradu rođen jednog datumski značajnog aprila za Grad, i dupli bik u horoskopu, pa svi drugi mogu da se ne jave, samo ne ja.

draga moja i nadasve simpaticna 800

, zašto si mi simpatična i draga pojma nemam, pretpostavka je da je to zbog tog simpatičnog nick-a koji se sastoji od dva mala spojena kružica koja prata dva veca

, ali moguće je i zbog tog smirenog i tolerantnog tona kao i činjenice da kao i ja pišes rječite i obimnije postove
elem, dobro jutro, sa željom da tvoje junior pilence što prije ozdravi!!!

volio bih da pročitaš one postove, tu su, samo stranicu unazad, a šarenilom i količinom teksta privlače pažnju

! sad sma im sam pročitao ponovo i otišlo mi je na to ukupno 7 minuta

to nije puno, a znači dosta, naročito jer dotiče neke teme oko kojih si se interesovala

! 7 minuta je ništa, taman toliko treba da se sa uživanjem pojede 100gr crne čokolade "najljepše želje", mada k vragu sad je spala na cijelih 75 grama, tako da to skrati vrijeme čitanja!!!
dopada mi se ideja o davanju značenja broju 7 koliko ima listova kestena. ne bih to kategorisaokao šalu već kao dobru sugestiju, to je odlično za javnu raspravu i to su pravi konstruktivni prijedlozi kakvi se očekuju a ne neka ničim izazvana šlajmara (ispljivak) za koji se ne zna čemu služi ni koja mu je misaona podloga

vidiš, kad dodaš zelenu boju na listove kestena, jedna cijela tačnije dvije komponente u objašnjenju grba se gube.
1. ovodi se još jedan dominantni kolorit čime grb postaje šaren i gubi estetski sklad koji izvorno ima. postaje mi težak za gledanje (naporan). crvena i zelena kao boje na suprotnoj strani spektra stvaraju vizuelni konflikt. to je bar sto se mene tiče. nekako mi je grb izgubio tu monolitnost i jednostavnost koja ga je bar po mom skromnom mišljenju činila svečanim, odvažnim i elegantnim.
2. ako se kesten da u zelenoh boji, on postaje puka realistična predstava kestena, bez poruke o tome šta on znači u kontekstu grada. jedina poruka je "ja sam kesten, tu sam". kad je zlatan, pored smirenijeg izraza cjeline velikog grba, on govori o tome da predstavlja prirodnu strukturu koja se nadovezuje i srasta sa stvorenog strukturom - gradom. zlatni merloni lijevo i desno od srebrnog vrbasa - gradska struktura koja kao da "curi" i stapa se sa kestenjem, ili pak vizuelno izrasta iz kestenova i uzdiže se do zlatne krune. ta cjelina gruna-grad-kesten mi je jako dobra i zatvara mi vertikalno vizuelnu cjelinu. takođe, zlatna boja govori o vrijednosti koju on predstavlja za gradjane. kad jekesten zelen nekako mi pažnja više nije na "krecavom" sadržaju na štitu već mi pogled luta svuda, nedostaje mi onda fokus

.
3. moja duša je minimalistička i uvijek sam za redukciju svega, a kad se sve redukuje zapitam se može li još

, nije da kažem da sma u pravu oko ovog tumačenja ali ja ga tako vidim, ali takođe razumijem i ljude koji vole šarenilo