banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 22:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 343 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2015, 15:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
:lol:

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
goci master je napisao:
[/quot
filozof sa vrbasa je napisao:
Goci gdje su bile čitavo ovo vrijeme poluge EU da upozore na stanje u kome se Grčka nalazi?

Eh, da kapitalizam moze sprijeciti svaku ekonomsku krizu, kriza ne bi ni bilo. Za odgovor na to pitanje moras naci nekog ekonomistu.
Postoje Mastrihtski kriterijumi (ugovor iz Mastrihta - osnivacki ugivor EU) koje moraju isputniti drzave clanice eurozone. Da javni dug ne prelazi 60%bdp-a i da proracunski deficit ne prelazi 3%bdp-a . Ako drzava ne ispunjava uslove , EU se mijesa i zahtijeva program sanacije. U tom programu je Grcka bila zadnjih 5 ili 6 godina.

:D
Opet ja moram malo sarkazma...

Prvo i prvo kapitalizam kao sistem nije u krizi niti generira krize!! :D
Ne citas literaturu i ne pratis dogadjaje kad kazes da postoje ekonomske krize u kapitalizmu kao da aludiras na neke falinke. :x

Ovo sto je sada je najbolji sistem koji postoji u mogucim okolnostima, ako nevjerujes ocito si preskako Fukojamu,Fridmana,Hajeka i ekipu. :D
Naravno da sam sarkastican ali kako covjek drugacije da ti odgovori.

Davno je kapitalizam prestao da se ponasa i djeluje po principu jbt. sta ovo bi... hajd da vidimo kako cemo sad ili u stilu: Auuu,vidi ekonomska kriza...eeeh kako nas samo ovo iznenadi! :wink:

Kapitalizam tako djeluje i postoji kroz ekonomske krize i neprestalno "obogacivanje" sve veceg broja populacije a "osiromasivanje" jednog malog broja neznatnog, gotovo beznacajnog. :)

Oni koji jos misle da u sadasnjem kapitalistickom sistemu djeluju nekontrolisane poluge i stihiski trzisni zakoni koji eto ponekad izbace slucajno neku krizu (jbg. nije sve idealno) su blago receno naivni i recimo neupuceni. Sve sto se desava se desava planski i po striktno dogovorenim kriterijima i pravilima.

Kako su nametani zakoni i ekonomska regulative EU necemo o tome, nije tu samo Mastriht u pitanju. Bilo je prije diskusija ovde na forumu o ovome.
Prvo su dali zemljama clanicama da glasaju o pravilima koji vladaju u EU, medjutim to je bila greska jel je bilo neposlusnosti.

Ociti primjer neposlusnosti ka EU je bila Francuska 2005 koja je isla na glasanje o EU ustavu i odbila ga.
Medjutim drastican primjer neposlusnosti i neprihvatanje politike EU i pravila da se usvoje mjere o "bolje zivotu u blagostanju" je bio Island koji je isao na referendum o pitanju da narod preuzme ogroman dug kojeg su vlasnici 3 privatne banake napravili i htjeli da prebace na raju (Jer kad se steka i slaze oda je to uspijeh, sposobnost i pojedinacno - privatno a kad ti isti propadnu onda se dug "zagura" javno i idemo svi skupa sa unucima naredni 70 - 80 godina).
Naravno da je narod odbio.

Ali doslo se brzo pameti i skuzilo se da nije dobro vjerovat narodu. Ne treba narod uvlacit tj. "opterecivat" sa "svacim".
Tako je u Francuskoj napravljen manevar koji ce se slijedit dalje. Ne vise na referendum i narod da kaze sta misli vec da to vlada ili parlament usvoji po kratkom postupku (u kranjoj to su ljudi legalno, demokratski,najbolji izabrati od naroda pa necemo sumnjat u njih).
Medjutim ako vlade ili parlamenti nisu sposobne da "Usrece narod i donesu najbolju odluku za isti" onda su se postavljale vlade koje su to radile ili koje to rade.
Ta ista Grcka je zadnji primjer zabrane referenduma o placanja duga koji je narod "sam napravio" jer godinama su Grci bili "lijeni i izlezavali se" pa svi znamo kakvi su Grci "neradnici" nedaj boze da smo mi takvi. :wink:

To "Ocel narod teglit" htio je priupitat Grcki narod bivsi Grcki premijer al bijase priveden u cosak i fino mu receno decko mozes samo sanjat o referendumu u Grckoj, potpisi i privedi to "blago" lijepse zvuci nego "goveda" u obor ...hajd hajd stigle su nove masine za muzu.

Naravno da je taj sindrom Grcke lijenosti zarazan eto i Spanci poceli da se prikazuju u pravom svijetlu neradnika i lijencina a cini mi se ima i drugih kandidata ovdje okolo u region.
Bit ce svi razotkriveni samo treba biti strpljiv...

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
Meni nije jasno da je situacija u Grčkoj i Španiji alarmantija nego u Rumuniji i Bugarskoj.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

PKT je napisao:
Meni nije jasno da je situacija u Grčkoj i Španiji alarmantija nego u Rumuniji i Bugarskoj.

:D

Brale ja se malo nasalim a ti odmah ozbiljno :roll:
Vid ti njega poceo vadit i trazi kandidate. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Brale001 je napisao:
Kako su nametani zakoni i ekonomska regulative EU necemo o tome, nije tu samo Mastriht u pitanju.

Mastriht je po tebi nametnut? Ugovor iz Amsterdama, NIce? Ljudi se sastali, dogovorili, drzave ratifikovale. Koliko se ugovori namecu govori i propast prijedloga o EU ustavu. Spanija i LUksemburg su prihvatili ustav, ali Francuska i Holandija nisu i ustava nema. Vjerovatno mislis na Lisabonski ugovor, koji je u sebi imao elemente odbacenog ustava. I on je ratifikovan u svim drzavama. Jedino je Irska odrzala referendum, onaj sto je prosao iz drugog puta, ostali su ratifikovali u parlamentima.
Svaka zemlja odlucuje kako ce ratifikovati sporazum. Jel Ircima iko zabranio referendum? Francuskoj? Da je bilo mnogo toga na kocki , bilo je, sve zemlje su cekale sta ce Irci reci, i nakon sto su dobili uvjeravanja oko odredjenih stavki ugovora , ugovor je prosao velikom vecinom.

U vezi krize
Brale001 je napisao:
Ne citas literaturu i ne pratis dogadjaje kad kazes da postoje ekonomske krize u kapitalizmu

Brale001 je napisao:
Kapitalizam tako djeluje i postoji kroz ekonomske krize

ja nisam cova/buraz/brale filozof i strucnjak za sve, a i nisam ekonomista pa obrazlozi jel ima kriza il nema,

dakle, ja ne mislim na periode recesije i rasta koji se smjenjuju mislim na krize tipa kriza 2008. ili kriza 1939. koje imaju katastrofalan ucinak na svjetsku privredu i predstavljaju fail kapitalizma. Da citiram Tariqa Alija, "kapitalizam je podbacio najmanje 30 puta tijekom proteklih 200 godina i nitko ga ne smatra propalim projektom."

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
goci master je napisao:
Brale001 je napisao:

dakle, ja ne mislim na periode recesije i rasta koji se smjenjuju mislim na krize tipa kriza 2008. ili kriza 1939. koje imaju katastrofalan ucinak na svjetsku privredu i predstavljaju fail kapitalizma. Da citiram Tariqa Alija, "kapitalizam je podbacio najmanje 30 puta tijekom proteklih 200 godina i nitko ga ne smatra propalim projektom."

Kriza iz 2008. nije kriza iz 2008. sada je 2015. i kriza je još uvijek.
Ljudi misle da je kriza prošla, objektivno, svijet se prilagodio krizi koja ne popušta, tj neki su se prilagodili više a neki manje. Mi se nemamo čemu prilagoditi, mi smo se prilagodili '92. i od tada pa na dalje je jednako loše, svake godine. To jedino ne vide neki ljudi koji imaju dobar poslić sa redovnom platom, pretežno paraziti na budžetu, jedino zasvrbi guzica one kojima se kreše plata pa onda seru o krizi :lol:
A Grčka je u situaciji u kojoj nema prilagođavanja, jer su njima preko noći stigli dugovi na naplatu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:)
Tema je Grcka i situacija tamo ...nije za humor pogotovo ljudima tamo.

Grcka je cisti proizvod EU "pametne" politike, prva lagana zrtva. Prva veca ribica koja se upecala u mrezu bankara. Bilo bi to prosto i fino da je Grcka ribica plovila kroz Egej pa naletila na spretnog ribara.... ehhhe. :wink:
Ma nije ova ribica plovila morem, a ni lov nije bio u Egeju vec u ribnjaku koji meni vise lici na mrijestiliste ....bice tu jos ulova a naravno ko u svakom mrijestilistu i seksa nece prifalit. :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 15:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
ATINA - Grčka će vjerovatno napustiti evrozonu i EU ukoliko ne postigne sporazum sa kreditorima, saopštila je centralna banka zemlje, a prenosi AFP.

Banka Grčke je u saopštenju navela da će Atina vjerovatno napustiti evro i EU ako ne postignu sporazum o dugu Grčke od 7,2 milijardi evra.

"Propast pregovora bi označio početak bolnog puta Grčke koji će sigurno dovesti do napuštanja evrozone i vjerovatno Evropske unije“, navedeno je u saopštenju banke, piše B92.

To je razlog zašto banka dogovor o dugu zove "istorijskim uslovom“ i nemoguće ga je ignorisati.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se ovonedjeljni sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu smatrao posljednjom šansom za postizanje dogovora u vezi sa grčkim reformama.

Grčkoj, takođe, krajem ovog mjeseca dospjeva na naplatu dug prema Međunarodnom monetarnom fondu u visini od 1,6 milijardi evra, kao i otplata obveznica Evropskoj centralnoj banci u vrednosti od 6,7 milijardi evra, za šta, prema tvrdnjama grčkih zvaničnika, vlada u Atini nema finansijskih sredstava.

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... one/310590

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 15:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Грчка још није банкротирала, а ка'ће не знамо...

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Grčki rulet...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 16:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
E mi smo baš našli da im se rugamo.....ruga se lonac loncu a obadva su čađava, pri tome naš i ulupan i šupalj.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 16:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ма ми нисмо ни подметач поредећи са грчким експрес лонцем коме је отказао безбједносни вентил. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zar nije grcka "kapitulirala" jos prije 2 mjeseca prema forumskim pisanjima?
svo ovo vrijeme 2 ili 3 mjeseca su bili beskonacni pregovori, koji po svemu sudeci nisu skoro nista rijesili i pozicije jos uvijek udaljene kao i na pocetku. eu trazi stednju i dodatna rezanja i uredno vracanje duga, planove kako Grcka planira to da uradi, grci posalju plan ovi kazu nije dovoljno, posalju drugi plan, nie dovoljno, cini mi se da je Varufakis Madafakis rekao da se novi planovi vise nece slati. Krajem jula istice dosadasnji program i slijedi nova naplata tako da se pregovori izgleda blize kraju i raspletu.

Inace, mozda sam pisao, jos se nije desilo da drzava ne vrati novac MMF-u. U slucaju da se to desi, drzava duznik ulazi u "default" prema MMF-u i ide specijalna procedura za default (kada duznik odbije ili je u nemogucnosti da vrati dug)

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Јесте десило се. Аргентина, колико се сјећам.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Boris Malagurski u svom dokumentarcu Težina lanaca #2 navodi primjer Argentine koja je proglasila bankrot i zbog toga nije morala vratiti ni centa.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moguce da je bilo kasnjenja, morao bih pogledati detalje ali dug je vracen.

Citiraj:
President Néstor Kirchner on December 15, 2005, announced his intention of liquidating all the remaining debt to the IMF, in a single payment of USD9.81 billion, initially planned to take place before the end of the year (a similar move had been announced by Brazil two days before, and it is understood that the two measures were to be coordinated).[41]

Argentina under the Kirchner administration had already reduced its debt to the IMF from USD15.5 billion in 2003[23] to USD 10.5 billion at the time of this announcement.[41] The last and largest remaining share of the IMF debt, about USD9.5 billion, was paid on January 3, 2006.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2015, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ципрас данас иде код Путина. :) Сад стварно постаје интересантно.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2015, 12:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
nasla stan na prodaju 40 qm , 100 m od plaze , predgradje Soluna za 16.000 EUR :confused2:

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2015, 12:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
zaboravila si da uz to ide i grčko državljanstvo...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2015, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
sinip je napisao:
Ципрас данас иде код Путина. :) Сад стварно постаје интересантно.

Dok su mogli cuclati EU cuclali su,sad bi da sisaju Rusiju a dug zaborave.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 343 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]