goci master je napisao:
[/quot
filozof sa vrbasa je napisao:
Goci gdje su bile čitavo ovo vrijeme poluge EU da upozore na stanje u kome se Grčka nalazi?
Eh, da kapitalizam moze sprijeciti svaku ekonomsku krizu, kriza ne bi ni bilo. Za odgovor na to pitanje moras naci nekog ekonomistu.
Postoje Mastrihtski kriterijumi (ugovor iz Mastrihta - osnivacki ugivor EU) koje moraju isputniti drzave clanice eurozone. Da javni dug ne prelazi 60%bdp-a i da proracunski deficit ne prelazi 3%bdp-a . Ako drzava ne ispunjava uslove , EU se mijesa i zahtijeva program sanacije. U tom programu je Grcka bila zadnjih 5 ili 6 godina.
Opet ja moram malo sarkazma...
Prvo i prvo kapitalizam kao sistem nije u krizi niti generira krize!!
Ne citas literaturu i ne pratis dogadjaje kad kazes da postoje ekonomske krize u kapitalizmu kao da aludiras na neke falinke.
Ovo sto je sada je najbolji sistem koji postoji u mogucim okolnostima, ako nevjerujes ocito si preskako Fukojamu,Fridmana,Hajeka i ekipu.
Naravno da sam sarkastican ali kako covjek drugacije da ti odgovori.
Davno je kapitalizam prestao da se ponasa i djeluje po principu jbt. sta ovo bi... hajd da vidimo kako cemo sad ili u stilu: Auuu,vidi ekonomska kriza...eeeh kako nas samo ovo iznenadi!
Kapitalizam tako djeluje i postoji kroz ekonomske krize i neprestalno "obogacivanje" sve veceg broja populacije a "osiromasivanje" jednog malog broja neznatnog, gotovo beznacajnog.
Oni koji jos misle da u sadasnjem kapitalistickom sistemu djeluju nekontrolisane poluge i stihiski trzisni zakoni koji eto ponekad izbace slucajno neku krizu (jbg. nije sve idealno) su blago receno naivni i recimo neupuceni. Sve sto se desava se desava planski i po striktno dogovorenim kriterijima i pravilima.
Kako su nametani zakoni i ekonomska regulative EU necemo o tome, nije tu samo Mastriht u pitanju. Bilo je prije diskusija ovde na forumu o ovome.
Prvo su dali zemljama clanicama da glasaju o pravilima koji vladaju u EU, medjutim to je bila greska jel je bilo neposlusnosti.
Ociti primjer neposlusnosti ka EU je bila Francuska 2005 koja je isla na glasanje o EU ustavu i odbila ga.
Medjutim drastican primjer neposlusnosti i neprihvatanje politike EU i pravila da se usvoje mjere o "bolje zivotu u blagostanju" je bio Island koji je isao na referendum o pitanju da narod preuzme ogroman dug kojeg su vlasnici 3 privatne banake napravili i htjeli da prebace na raju (Jer kad se steka i slaze oda je to uspijeh, sposobnost i pojedinacno - privatno a kad ti isti propadnu onda se dug "zagura" javno i idemo svi skupa sa unucima naredni 70 - 80 godina).
Naravno da je narod odbio.
Ali doslo se brzo pameti i skuzilo se da nije dobro vjerovat narodu. Ne treba narod uvlacit tj. "opterecivat" sa "svacim".
Tako je u Francuskoj napravljen manevar koji ce se slijedit dalje. Ne vise na referendum i narod da kaze sta misli vec da to vlada ili parlament usvoji po kratkom postupku (u kranjoj to su ljudi legalno, demokratski,najbolji izabrati od naroda pa necemo sumnjat u njih).
Medjutim ako vlade ili parlamenti nisu sposobne da "Usrece narod i donesu najbolju odluku za isti" onda su se postavljale vlade koje su to radile ili koje to rade.
Ta ista Grcka je zadnji primjer zabrane referenduma o placanja duga koji je narod "sam napravio" jer godinama su Grci bili "lijeni i izlezavali se" pa svi znamo kakvi su Grci "neradnici" nedaj boze da smo mi takvi.
To "Ocel narod teglit" htio je priupitat Grcki narod bivsi Grcki premijer al bijase priveden u cosak i fino mu receno decko mozes samo sanjat o referendumu u Grckoj, potpisi i privedi to "blago" lijepse zvuci nego "goveda" u obor ...hajd hajd stigle su nove masine za muzu.
Naravno da je taj sindrom Grcke lijenosti zarazan eto i Spanci poceli da se prikazuju u pravom svijetlu neradnika i lijencina a cini mi se ima i drugih kandidata ovdje okolo u region.
Bit ce svi razotkriveni samo treba biti strpljiv...